Læserbrev

Vestager som Statsminister

Radikale Venstre er i klemme: Mest enige med VK om den økonomiske politik, men samtidig peger de på den socialdemokratiske leder som statsminister
24. januar 2011

Radikale Venstre er i klemme: Mest enige med VK om den økonomiske politik, men samtidig peger de på den socialdemokratiske leder som statsminister.

Margrethe Vestager foreslår afskaffelse af efterlønnen kombineret med S-SF's 12 minutters-plan. Overvismand Whitta-Jacobsen føjer hertil et tredje væsentligt element: ophør af fastfrysningen af ejendomsværdiskatten.

De fleste økonomer mener, at der skal lægges øget vægt på ejendomsskatterne for at forebygge nye boligbobler, for at lede investeringerne til arbejdspladser i erhvervslivet i stedet for til passiv anbringelse eller spekulation i jord og fast ejendom samt for at lette trykket på indkomstskatten. Det er en skat, ingen kan unddrage sig, velegnet til globaliseringens vilkår og socialt retfærdig.

Radikale Venstre har indskrænket sig til at foreslå landbrugets grundskyld genetableret (et provenu på 1,2 mia. kr.) og begrænsning af rentefradraget for udgifter over 250.000 kr. (provenu: 3,5 mia. kr.). Men i partiets principprogram står: »Staten skal sikre en sund offentlig økonomi og en bæredygtig udvikling. De offentlige indtægter skal i stort omfang hvile på forbrug af naturressourcer og beskatning af fast ejendom. Dette princip skal indarbejdes i skattesystemet på en måde, der er adfærdsregulerende og socialt afbalanceret.«

De principper lever Radikale Venstre ikke op til på ejendomsbeskatningenområdet med to udmærkede, men beskedne, forslag.

Meget at hente

Man bør mindst følge de økonomiske vismænds forslag om at optø ejendomsværdiskatten. Selv hvis man nøjes med de sølle pct. af ejendomsværdierne, som skatten udgør, vil en optøning kunne indbringe hele 1 % af BNP. > Det vil være endnu bedre at genindføre en statsgrundskyld på blot 1 pct: Den kan umiddelbart give knap 17 mia. kr.

Men S-SF har lovet, at boligejerne ikke skal beskattes mere end i dag. De har tilsluttet sig fastfrysningen af ejendomsværdi-skatten og loftet over grundskylden. Samfundsøkonomisk tåbeligt og fordelingspolitisk asocialt.

De radikale kunne træde i karakter over for VK og S-SF ved at foreslå en skattereform som beskrevet i partiets eget principprogram. Vælgerne er rådvilde og savner reformer, der er andet en nedskæringer.

Radikale Venstre bør præsentere deres egen statsministerkandidat: Margrethe Vestager sammen med en tredje mulighed mod rød og blå blok.

Det vakte morskab, da partiet foreslog deres daværende leder Niels Helveg Petersen som statsministerkandidat, ligeledes da Kristeligt Folkeparti foreslog Jens Møller. Men hvorfor dog? Der bør være en statsministerkandidat, der undsiger blokpolitikken og står for det samarbejdende folkestyre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Smart Trick: forslå en umulig statsminister kandidat som skalkeskjul for at lancere georgistiske synspunkter. Ib Christensen kan endnu.

Retsforbundet har en stor fremtid bag sig.

Richard Martinsen

Det ville da være en fejl af dimensioner at lade Vestager lege statsminister . Alene det hun kommer med nogle dage efter S-SF har meldt ud , de har givet et løfte til boligejerne . Magen til mangel på situationsfornemmelse kan da kun være Radikalt . Ligesådan med regeringssamarbejdet . Det vil gå fuldstændigt i skuddermudder fordi at radikale i naturen er LIBERALE , så rød blok vil få dødsstødet af Vestager hvis ikke de retter ind efter de luner der nu styrer de Radikale den dag .

"Der er vist én der har set Borgen på DR?"

Et eller andet gik der i hvert fald galt, om lige DR skal drages til ansvar skal jeg lade være usagt.

Rertsforbundet har en stor fremtid bag sig, siges det jævnt hen. Det er nok sandt. Men den meget unge, urbane og kvindelige helhed af aktive radikale politikere i dag er ikke det segment jeg tiltror mest overblik, selvom de sikkert er bedre end vores noget teknisk talende Ib C. til at charme resultater ud af ... æh..mænd ?
Og 'medsøstre'...ikke at forglemme.

Søren Kristensen

Jeg synes det er et forsøg værd og hvis det ikke funker kan vi jo altid overlade pinden til de sædvanlige socialdemokrater - både dem i og udenfor DF. Vi trænger sgu til lidt fornyelse - gør vi ikke? Bortset fra det, så er de sgu søde alle sammen - knaldhamrende søde og hende der Vestager, hun ser nu heller ikke værst ud. Hun er i hvert fald kønnere end hende der, hvad er det nu hun hedder Helle Schmidt eller hvad siger du, ...

Søren Kristensen

Jeg synes det er et forsøg værd og hvis det ikke funker kan vi jo altid overlade pinden til de sædvanlige socialdemokrater - både dem i og udenfor DF. Vi trænger sgu til lidt fornyelse - gør vi ikke? Bortset fra det, så er de sgu søde alle sammen - knaldhamrende søde og hende der Vestager, hun ser nu heller ikke værst ud. Hun er i hvert fald kønnere end hende der, hvad er det nu hun hedder Helle Schmidt eller hvad siger du, ...

Bo S. Nielsen

Tak for dagens gode grin - og så her fra morgenstunden. Du er sgu en knag, Ib Christensen :) Syng med mig:

The land, the land,
'Twas God who made the land,
The land, the land,
The ground on which we stand,
Why should we be beggars
With a ballot in our hand?
God gave the land to the people.

Sidst da De radikale med Marianne Jelved udråbte sig selv til statsministerkandidat gik det kun en vej for partiet - tilbage

Ja, Retsforbundet har faktisk en stor fremtid bag sig.

Jeg ser ikke Ib Christensens indlæg som en snak om statsministerposten, men et indspark i debatten om den golde blokpolitik, hvor gode, nødvendige tanker og handlinger har det svært.

Det kunne føre til, at ideerne bag Retsforbundet, som andre sympatiserer med, har en stor fremtid foran, sig fordi de af flere grunde er nødvendige.

Hvorfor denne modstand mod en statsministerkandidat fra de radikale? Jeg mener... Niveauet hos både rød og blå blok (der lyder et ironisk tak for denne udanske og fremragende polarisering af det politiske landskab med farver herfra) er jo ikke bedre. Lække sejler rundt i det og Thorning tilbyder Fogh-lignende kontraktpolitik til næste valg.

Når jeg kigger tilbage i historien og ser hvad der har været af politiske konstellationer, så burde det faktisk være muligt. Det kræver dog nosser på størrelse med Lene Espersens bryster og en stor afstandstagen fra politisk lefleri under lavmålet for vælgerne samt at vælgerskaren tager sig sammen og bruger det døde kød fra halsen og opefter.

Enlighten me, please.