Kronik

Bondefangeri

»Fremtiden er ikke så sort, som den har været,« messer Jørgen Leth i landbrugets nye imagekampagne til 60 millioner kroner. Den skal bl.a. understrege, at landbruget er helt centralt for vækst og danske arbejdspladser. Men filmen er ønsketænkning fra ende til anden
Debat
24. februar 2011
Landbruget producerer svin i lange baner, men landbrugseksporten er ikke helt så stor, som Landbrug & Fødevarer påstår.

Landbruget producerer svin i lange baner, men landbrugseksporten er ikke helt så stor, som Landbrug & Fødevarer påstår.

Christoffer Askman

Med mediefænomenet Jørgen Leth i spidsen for en stort anlagt reklamekampagne forsøger landbruget at få danskerne til at elske det omdiskuterede erhverv. Men det manuskript, den gamle sportsjournalist har fået stukket i hånden, er fyldt med fup og fiduser.

Det er den nye formand for Landbrug & Fødevarer, Frands Axel Michael greve Brockenhuus-Schack, der har søsat kampagnen. Han mødte op i sommeren 2009 med konceptet til en forrygende udvikling.

Under Brockenhuus-Schacks ledelse har man satset 60 millioner kroner af landmændenes penge på reklamer, der beskriver landbruget som Danmarks vigtigste erhverv. Ifølge kampagnen står det for 20 pct. af landets eksport og mere end 10 pct. af beskæftigelsen. To tal, der gør landbruget til Danmarks bærende erhverv. Et erhverv vi må drage omsorg for, hvis vi vil vores eget og dansk økonomis bedste. Problemet er bare, at tallene er stærkt overdrevne. Kigger man dem efter i sømmene, er landbruget ikke så bærende for dansk økonomi og beskæftigelse som Brockenhuus-Schack påstår.

Lånte fjer

Når de stadig færre danske landmænd krediteres for en eksportandel på over 100 milliarder kroner om året, lader sig kun gøre ved at låne med arme og ben fra alle mulige andre brancher.

Eksemplerne er talrige. Når en nyrig businessmand i Shanghai svøber sin kone i en pels af danske minkskind, tikker taxameteret på landbrugets eksporttabel.

Uden at blinke bruges branchebetegnelsen 'landbrug' for produktion og eksport af mink- og ræveskind, men pelsdyravl er på ingen måde afhængig af landbruget. Mink fodres med fiskeaffald, og det kræver hverken grønt bevis eller ophold på en landbrugsskole at opdrætte pelsdyr.

Det eneste forsvar for at kategorisere mink- og ræveskind som landbrugseksport lyder, at det er en gammel tradition. En tradition, der satte rekord i 2010 med skind for 7,1 milliarder kroner. De små pelsdyr udgjorde altså mere end 11 pct. af landbrugseksporten.

Andre eksempler er eksport af potteplanter og afskårne blomster for 3,2 milliarder kroner, veterinærmedicin for 1,2 milliarder kroner og enzymer for 4,3 milliarder kroner. Gad vide, om folkene på Novozymes oplever sig selv som ansatte i landbruget?

Eksport af alkohol og andre drikkevarer for 3,6 milliarder kroner tilskrives også landbruget. Det er da muligt, at Carlsberg, Royal Unibrew og V&S Danmark anvender en smule danskproduceret maltbyg, men det er altså ikke landmænd, der står i tappehallerne.Dertil kan man så lægge hele Cheminova-produktionen af sprøjtemidler. Stort set alle er forbudt her i landet, men alligevel medtages sprøjtemidler for 1,2 milliarder kroner i statistikken. Den post alene svarer til 2 pct. af den samlede landbrugseksport.

Bevæger man sig dybere ind i universet bag Brockenhuus-Schacks nye eksportkoncept, dukker tobaksvarer pludselig op. Med en eksportandel på hele 1,6 milliarder kroner udgør tobak faktisk 2,5 procent af den samlede danske landbrugsproduktion. Til trods for at der ikke dyrkes et eneste gram tobak i Danmark.

Og sådan fortsætter det.

Hver gang en slikmund i udlandet sætter tænderne i cremefyldte chokoladeskildpadder fra Toms chokoladefabrik, tæller godbidden med som landbrugseksport.

Man finder hele sortimentet af guldbarrer, negerkys og chokoladefrøer fra Toms A/S i varegruppen 'sukkervarer og kakaoprodukter' i landbrugsstatistikken, hvor også Haribo Lakrids, Odense Marcipan, Carletti og Dansk Cookie Industries bidrager med 1,4 milliarder kroner.

Et sidste spadestik afslører, at jomfruhummere fra Læsø og rejer fra Grønland regnes med blandt de eksporterede 'fødevarer', som landbruget bryster sig af. Gad vide, hvad fiskerne på Læsø og rejepillerne hos Royal Greenland siger til det selskab?

Boostet beskæftigelse

På beskæftigelsessiden formår Brockenhuus-Schack med sit koncept at hæve landbrugets andel til »mere end 10 pct.«, hvilket svarer til mindst 180.000 beskæftigede.

Helt afgørende er det, at landbrugsbossen ikke betragter offentligt ansatte som i 'rigtige' jobs. De lever jo udelukkende af skatteydernes penge. I stedet for at foretage beregningen med udgangspunkt i de 2,8 millioner personer i den samlede beskæftigelse, regner landbruget kun med de 1,8 millioner privat ansatte. Det gør det alt andet lige noget nemmere at fylde godt i statistikkerne.

Tilsyneladende overser man, at denne skillelinje rammer landbruget selv. Faktisk er det udelukkende takket være økonomisk hjælp fra skatteyderne, at Brockenhuus-Schack og de øvrige 15.000 fuldtidslandmænd ikke er gået fallit for længst. Landbrugsbossen selv modtager årligt i omegnen af 3,3 millioner kroner i offentlig støtte til sine godser, mens det samlede landbrug hæver knap 8 milliarder kroner.

Men selv efter at have udelukket en million offentligt ansatte, tager Brockenhuus-Schack munden for fuld.

Reelt er der blot 64.000 personer beskæftiget i det danske landbrug. Det svarer til 2,2 pct. af den samlede arbejdsstyrke. Da hver fjerde lønmodtager i landbruget er udlænding, er det dog i høj grad ukrainske, lettiske og polske småkommuner, der har glæde af denne beskæftigelse.

Kjers overdrivelser

Hele denne fantastiske verden af gyldne eksporttal og uendelige kolonner af jobs er dog ikke Brockenhuus-Schacks egen opfindelse. Det ideologiske fundament blev skabt af tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). I 2009 bestilte hun et udredningsarbejde FORA, og det har banet vejen for det udvidede landbrugskoncept.

Resultatet forelå i februar 2010 i skikkelse af rapporten Den danske landbrugs- og fødevareklynge i et internationalt perspektiv. Med den i ryggen erklærede Eva Kjer Hansen: »Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Danmarks fremtid hviler på landbruget.«

I et svar til Folketinget i januar 2010 tog Kjer Hansen hul på de nye tider ved at fastslå, at landbruget tegner sig for en eksport på »mere end 100 milliarder kroner« og en beskæftigelse på »over 150.000« personer.

Ministeren slog fast, at hvis man gik et skridt videre og betragtede landbrugets samspil i fødevareklyngen, så var der faktisk tale om en eksportandel på 125 milliarder kroner og mere end 300.000 fuldtidsbeskæftigede.

Dermed havde fødevareministeren genetableret landbruget som Danmarks vigtigste erhverv.

Endda så rigeligt. 125 milliarder kroner ud af 600 milliarder svarer til 21 pct. af landets samlede eksport, mens 300.000 jobs udgør hele 17 pct. af den private beskæftigelse på 1,8 millioner ansatte.

En måned senere var Eva Kjer Hansen fyret på gråt papir. Meningerne er delte om årsagen, men fremtrædende politiske kommentarer peger på hendes ultraliberalistiske sympatier i forening med manglende evner til at fremvise egentlige resultater på sit ministerområde. Hun var blevet både for meget og for lidt.

Ærlige regnedrenge

Eva Kjer Hansens efterfølger, svineproducent Henrik Høegh (V), skruede straks ned for talmagien.

På ministeriets hjemmeside korrigerede Høegh sin forgængers overoptimistiske påstande. På fødevareministeriets hjemmeside kan man i dag læse, at »det danske landbrug betyder beskæftigelse til 150.000 og eksportindtægter på ca. 60 milliarder.« Tallene modsvarer en eksportandel på 10 pct. og en beskæftigelse på 5,3 pct.

Vi skal dog helt ind i hjertet af landbrugets egen talmaskine for at finde de korrekte tal. Paradoksalt nok findes de hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg.

I statistikafdelingens dugfriske rapporter Dansk Landbrug i tal 2009 og Fakta om erhvervet 2010 dementeres både Brockenhuus-Schacks nøgletal og minister Høeghs version af virkeligheden.

I stedet for landbrugsformandens eksportandel på 20 pct. er tallet for 2009 opgjort til 12 pct. Trækker man minkskindene ud, lander tallet på de korrekte 10 pct. Hvad angår beskæftigelsestallet på »mere end 10 pct.«, kommer landbrugets egne statistikere frem til 5,1 pct. Regner man de offentligt ansatte med i den samlede beskæftigelse, falder landbrugets andel til 2,2 pct. Det er ganske tæt på det korrekte tal.

Brockenhuus-Schacks talmagi genskaber fordums gyldne tider, men på Axelborg ved man godt, at der er tale om fusk. Så fagfolkene i statistikafdelingen kvier sig ved at droppe de traditionelle tabeller over kød, mælk, æg, ost og korn.

Man er også godt klar over, at det vil kræve en særlig indsats at få danskerne til at acceptere landbruget som Danmarks vigtigste erhverv. Det er derfor, Landbrug & Fødevarer har afsat 60 millioner kroner til en pr-kampagne. Og derfor har man købt Jørgen Leth som frontmand for projektet.

Det er der for så vidt intet odiøst i. Alle har lov at snakke godt for deres syge moster, men man bør altid holde sig til sandheden. Ellers ender det hele som rent bondefangeri.

Kjeld Hansen er journalist og gårdejer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kan man sige andet end tak for at få sandheden frem.
Endnu et eksempel på at danskerne ikke skal vide noget om landets sande tilstand.
Danmark ligner desværre mere og mere et sminket lig...

Reklamen vrøvler også noget om ko-møg som CO2 neutralt energi, og vindmøller.

Reklamekampengen er altså en overtrædelse af god markedsføringsskik (man må ikke lyve), så forbrugerombudsmanden burde stoppe den.

Poul Erik Hornstrup

Jeg har haft det meget lorent med den reklamekampagne. En klar følelse af at det ikke kunne have sin rigtighed. Skøntat se nogen gøre sig den ulejlighed at hakke våset i stumper og stykker.

PS: Som offentligt ansat mener jeg bestemt, jeg gør nytte for min løn. Derfor harmer det mig, at liberalistiske tågehorn er begyndt at tale som om offentlig ansættelse er lig med arbejdsfri forsørgelse på overførselsindkomst. Så det var rart også at få den krølle i fordrejningsmønstret udstillet. Jeg anbefaler varmt den kronik.

PPS: Jeg er søn af en landmand og har varme følelser for landbruget. Men ikke for den blanding af klynk og manipulation, erhvervets "spidser" fører sig frem med.

Når eksporttallene opgøres er det så netto eksport - dvs værdien af eksporten minus værdien af den import der har været nødvendig for produktionen?

Martin Kristensen

Problemet er vel at man slår landbrug og fødevarer sammen.

Jeg arbejder selv med eksport af fødevarer, og jeg arbejder gudhjælpemig hverken med eller i landbruget. Vores ingredienser er ikke danske.

Pelsdyravl kan jeg sådan set godt forstå koblingen med landbrug - dyreavl, veterinæropsyn etc. men forarbejdede fødevarer er altså ikke afhængig af danske landbrugsproducenter.

Mona Blenstrup

I reklamekampagnen fremkommer man også med påstanden, at vedvarende energi stammer fra blandt andet biomasse og halm.

Intet kan være mere forkert måske med vilje.

Man spørger også til om vi skal have økologi eller højteknologi!

Enten er de lidt for dumsmarte eller også er det spin, forførelse og løgn.

Men danskerne er et oplyst folkefærd, der nok skal sørge for at gennemskue dette absurdteater, som den danske landbrugsreklamemaskine opfører.

Mona Blenstrup

Tak for endnu en fortræffelig artikel Kjeld Hansen.

Dansk landbrugs top minder mig mere og mere og fallerede mafiabosser der prøver at holde forretningen kørende med diverse beskidt triks her ibland misinformation i stor stil. Den sidste aktie i troværgihed er forlængst solgt

Karl Iver Dahl-Madsen

Hør nu her: Danmark Statistik har nogen opdelinger, som bruges til den slags. Dem kan man være enige eller lad være, men det er de tal, der bliver brugt.
http://www.statistikbanken.dk/statbank5a/default.asp?w=1680
Det meste af forædlingen i dansk landbrug består i at købe nogen foderråvarer i udlandet, som man omdanner til en høj værdi. Det er vi dygtigere til end mange andre, som det står frit for at gøre det samme. Vores fødevarevirksomheder køber osse råvarer i udlandet og forædler. Det er da godt gjort.
Den gode KH spiller blot på, at mange overraskes over, at dansk plante- og husdyrproduktion og virksomheder, der forædler samme, er meget mere mangfoldigt, end det ensidige billede, han selv har været med til at give.
Først er det skidt, at vi producerer mange svin, nu er det osse skidt, at vi producerer meget andet.

Næh..Karl iver, Den gode KH spiller på at dansk plante og husdyrproduktion spiller en relativt mindre rolle i forhold til forædlingsindustrien end der gives udtryk for.

Uden at kalde det 'landbrug' bryster Italien sig også af at være verdens største kaffeeksportør - blot er de også verdens største kaffeimportør. :-)

Mona Blenstrup

Ja de kære børn har mange navne.

Karl Iver Dahl-Madsen

@Niels
Det er som en vis herre læser biblen. Kampagnen har været helt åben om, at den handler om hele fødevareerhvervet. Tallene er tilgængelige for enhver.
Primærproduktionen og forædlingsvirksomhederne hænger uadskilleligt sammen.
Selv Novo blev i sin tid startet fra en "primærproduktion" af svinebugspytkirtler.
Jeg ved godt, der er mange informationslæsere, der er fyldt med fordomme om landbruget.
Og sluger KH's demagogi råt.
Du burde være for god til at hoppe på den.

Mona Blenstrup

Mit hundeopdræt har også behov for dyrlægetilsyn, det samme med hesteopdræt`og rideskoler.
Skal disse to dyrlægebehovskrævende så også regnes med i landbrugets statistik?

Administration og rådgivninge af landbruget blomstrer op på samme vis som antallet af offentligt ansatte, der skal hjælpe borgerne.

Alligevel pukkes der på de offentlige ansatte, som landbruget betegner som uproduktive nærmest overflødige.

Man kunne jo starte med at skære i egen administration og rådgivning..

@Karl Iver:
'Jeg ved godt, der er mange informationslæsere, der er fyldt med fordomme om landbruget'
Som f.eks.at de forurener grundvandet med nitrat og giftstoffer, at de mishandler husdyrene, at de ikke overholder fredningsbestemmelserne?

Skal Ecco ikke også indgå som en landbrugsvirksomhed? De arbejder jo med læder fra køer.

Er det den Karl Iver Dahl Madsen, der er formand for Dansk Akvakultur, der pludselig er en del af dansk landbrug. Dambrugsørreder= landbrug?
Er det også den Karl Iver Dahl Madsen, der er folketingskandidat for Liberal Alliance, der i sine annoncer overbyder selveste Axelborg i svimlende taltrylleri: 250.000 ansatte i landbruget. Tallet har Anders Samuelsen dog måttet dementere i DR? Er det den samme Karl Iver Dahl Madsen, der står bag fantasitallet, og som så sandelig har travlt med at mistænkeliggøre denne fremragende kronik?
Hvad er det lige man kalder folk, der ikke kæmper med åben pande: Luskefise?
Dansk landbrug minus al overdrivelsesfedtet eksporterer for ca 60 mia. De importerer for ca 30 mia , traktorer, maskiner, brændstof, gødningstoffer, husdyrfoder især protein, medicin og sprøjtemidler m.m.Dertil koster bønderne 8 mia i direkte + 10 mia i indirekte støtte. De lukker årligt grundvandsboringer for ½ mia, Sender folk på sygehuset med mulitresistente bakterier for 1-2 mia. Nedsætter huspriserne på landet med andre 4 mia.Ødelægger biodiversiteten for 5 mia ( opgjort af EU seneste tal).
Slår ansatte til lirekassemænd ( + de døde) for andre mia. Gældsætter sig for henved 80 mio /dagen - hver dag året rundt. Total gæld 360 mia. Bare fordi den nye ekstreme industribonde blev gridsk og fik en greve i maven. At købe jord til 300.000/ha er simpelthen hul i høet. Og nu skal vi udsættes for en 60 mio dyr imagereklame . Hvor en "gammel gris ", Jørgen Leth skal forsøge at redde dansk svineproduktion.
Godt at vi også lige- takket være Karl Iver Dahl Madsen fik sat lighedstegn mellem dansk landbrug og dansk minkavl. 2 alen af samme stykke. Dyremishandling over alle grænser? Eller hyr? Aldrig har jeg set magen til miskmask kampagne, hvor man ved at pynte sig med lånte fjer og oppustning i frøformat( frøfar eksploderede!) forsøger at holde 99% af danskerne for nar. De skulle jo gerne støtte bønderne igen og igen. Og finde sig i landbrugets fortsatte forurening. Hvor er din stolthed bonde? Hvor er min ungdoms bondekultur? Hvor er sammenhængen med resten af samfundet?
Karl Iver Dahl Madsen og kompagni er simpelthen ved at danne deres eget parallel-samfund. Dem mod os!

Kan Liberal Alliance ikke finde deres egen platform at formidler deres partiprogram på, og overlade dette forum til deres uskyldige ofre. Deres reklameindlæg er ved at være ulidelige.

"Og sluger KH’s demagogi råt."

Karl Iver,
hvor er det i Kjeld Hansens artikel, du ser udtryk for demagogi? Forklar venligst nærmere.

I øvrigt er de fremførte tal da alt for lave. Vi, der arbejder i private eksporterende virksomheder, kan jo ikke overleve uden mad, der kommer fra landbruget. Så al eksport må vel i sidste ende kunne tilskrives landbruget.

Hovsa: "Under Brockenhuus-Schacks ledelse har man satset 60 millioner kroner af landmændenes penge på reklamer.."
Pengene er formentlig genbrug af en brøkdel af den stats- og EU-støtte som vi spreder ud over landbruget - i næsten lige så stor mængde som de spreder gylle ud over vores land.
Børn rynker på næsen ad mig, når jeg taler om gyldne marker.

@ Erik Karlsen:
In your dreams. Det meste af den mad der er tilgængelig for menigmand kommer fra fremmede lande.

@ Sandhedens Time - er forbi. Vi er i løgnens årti. Ja, du har ret: En by med 40.000 indbyggere spreder formentlig lige så meget afføring som et landbrug med 2 indbyggere.

"Vil mus som hest fjerte, da må røv revne". Ihukommende min salig fars citat af Per Låle.
Disse er tankerne, når man ser de vildt oppustede tal, folketingskandidat for LA, Karl Iver Dahl Madsen vil forsøge at indbilde os om landbrugets potens.

thomas bak jørgensen

Karl Iver Dahl-Madsen:
"Jeg ved godt, der er mange informationslæsere, der er fyldt med fordomme om landbruget.
Og sluger KH’s demagogi råt."

Du godeste. Er det virkeligt argumentationsniveauet for en folketingskandidat for Liberal Alliance, og endda én af slagsen der i følge egen hjemmeside slår sig op på "det faglige og saglige". http://www.dahl-madsen.dk/weblog/
Så står det da rystende skidt til med mindre det ikke længere anses som relevant at føre belæg for sine påstande.

Grethe Preisler

om igen:

This little piggy went to market
This little piggy stayed home
This little piggy had bred and jam
This little piggy had none
And this little piggy went wee wee wee
all the way home ;o)