Baggrund

Duellen: Vi er ikke ansvarlige for Det Ny Teater

Organisationen Københavns Teater har ikke nogen direkte tilknytning til Det Ny Teater og har derfor heller ikke noget ansvar for driften af teatret, mener bestyrelsesformand for Københavns Teater, Jan Maagaard. Ifølge ham har alle parter vidst, at den nuværende støttemodel var midlertidig
Debat
2. februar 2011
Organisationen Københavns Teater har ikke nogen direkte tilknytning til Det Ny Teater og har derfor heller ikke noget ansvar for driften af teatret, mener bestyrelsesformand for Københavns Teater, Jan Maagaard. Ifølge ham har alle parter vidst, at den nuværende støttemodel var midlertidig

Det Ny Teater modtager årligt 5,1 millioner kr. i støtte. Men denne ordning kan ikke fungere, hvis det kunstneriske niveau på de andre københavnske teatre skal holdes på samme niveau som i dag. Det vil gå for meget ud over kunsten, siger bestyrelsesformand for Københavns Teater Jan Maagaard. For allerede fra 2013 bliver Kulturministeriets støtte til organisationen beskåret.

»Det er iskolde facts. Så må vi jo som bestyrelse træffe et valg,« siger bestyrelsesformanden.

»Hvis vi gik ind og fjernede noget af støtten til dem, ville vi ramme de fem andre teatre, som vi har det kunstneriske ansvar for, på deres livsnerve.«

Det er altså et bevidst valg at gå ind og fjerne støtten til netop Det Ny

Teater?

»Ja, selvfølgelig er det det. Vi har vores fokuspunkt. Vi er ikke ansvarlige for kunsten, som Det Ny Teater leverer. Det er vi derimod for de fem andre teatre. Hvis vi skar i støtten, ville det ramme dem hårdt, og det ville de ikke kunne klare. Nu håber vi, at der er nogen andre, der kan løse problemet med Det Ny Teaters husleje«.

Men er det ikke at lægge ansvaret fra sig ved at sige, det ikke længere er

jeres problem?

»Nej, det synes jeg ikke. Vi har hverken ansvaret for den kunstneriske virksomhed på Det Ny Teater, deres indtjening eller andet. Vi har derimod ansvaret for at sikre den kunstneriske virksomhed på de fem andre teatre.«

Logisk prioritering

Jan Maagaard afviser, at den netop trufne beslutning om at fjerne det årlige huslejetilskud skulle have noget at gøre med det faglige niveau på Det Ny Teater. Han mener, at teatret er i stand til at producere musicals på et professionelt og meget højt niveau. Det er derimod helt almindelig logik, at når Københavns Teater må spare, så står de teatre, hvor Københavns Teater ikke har ansvaret for at yde tilskud til teatrenes kunstneriske produktioner, først for skud, mener Jan Maagaard.

»Vi har givet et huslejetilskud til dækning af lejen til støtte til fonden, som ejer huset, hvor Det Ny Teater ligger, men ikke direkte drift- og produktionstilskud til teatret. Jeg tror ikke, det kan komme som nogen overraskelse for dem, at der kunne komme hus- lejeproblemer, når de statslige bevillinger til Københavns Teater falder så voldsomt,« siger Jan Maagaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her