Læserbrev

Murenes tid

Debat
17. februar 2011
Berlinmuren var bare en forvarsel på vor tids mange mure.

Berlinmuren var bare en forvarsel på vor tids mange mure.

For en snes år siden slap muren sit kvælertag om Berlin. I Danmark jublede alle, uanset politiske ståsted, for vi vidste ikke, at murenes tidsalder først for alvor skulle til at begynde.

Marokkos mur i Sahara og den planlagte mur mellem Grækenland og Tyrkiet, begge omtalt af DR, er blot de seneste eksempler på mure som politisk redskaber.

Berlinmuren var et dårligt forsøg på at løse et problemkompleks, der er alt for genkendeligt i den aktuelle danske debat. Gennem 50'erne havde titusinder af østberlinere nydt billig husleje og gratis sundhed, uddannelse og velfærd ganske omkostningsfrit.

De pendlede dagligt til Vestberlin, hvor de arbejdede og betalte skat. Ressourcestrømmen fra det fattige, udplyndrede øst til det rige, subsidierede vest kunne mærkes. Østtyskland sad tilbage uden indtægter, men med udgifter til velfærdsydelser.

Problemet blev imødegået med en af den slags elendige hovsaløsninger, der aldrig kan være langtidsholdbar, men som alligevel holdt alt for længe.

Muren i Vestsahara er mere end dobbelt så lang som Berlinmuren, og har stået lige så længe. De samme lande, som dengang bekæmpede Berlinmuren drager i dag fordel af Saharamuren. Den er opført af Marokko, som ulovligt besatte Vestsahara for 36 år siden, med det formål at formene landets beboere adgang til de kystområder, hvor de altid har boet og fisket.

I dag lever de af utilstrækkelig nødhjælp, mens EU finansierer besættelsen ved at købe fiskerettighederne af Marokko.

En anden mur, den israelske, ligger langt inde på det besatte palæstinensiske område, placeret således, at den ikke kan ses fra de israelske hovedveje. Måske vil den støde israelernes selvopfattelse som retsstat, men fra den palæstinensiske side er den brutalt synlig.

Amerikas mur

En tredje mur er under opførelse mellem USA og Mexico. Den skal begrænse tilstrømningen af narko og ulovlige indvandrere til USA.

Om muren i længden er billigere end at løse de sociale problemer, der har gjort millioner af mexicanere hjemløse og USA til verdens største narkomarked, kan kun tiden vise.

Sidst, men ikke mindst er der den usynlige mur omkring Fort Europa, nu snart forstærket med en fysisk mur mod Tyrkiet.

Vi har valgt at bekæmpe de fattige i stedet for at bekæmpe fattigdom, og vi har pålagt de fattigste lande i Sydeuropa de største omkostninger med grænsekontrol.

Den gamle Berlinmur var et dysfunktionelt lands dumme og umenneskelige forsøg på at forsvare sig imod unfair konkurrence. De nye, længere mure er til for at forsvare mægtige landes økonomier imod deres fattige naboer.

At vi så let accepterer den nye tids mure, burde give stof til eftertanke. Hvilken mur havde været stærk nok til i al evighed at lægge låg på utilfredsheden i Egypten og Tunesien?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Vi har valgt at bekæmpe de fattige i stedet for at bekæmpe fattigdom," er uden tvivl en hovedårsag, men kan vkrke som et undskyldning for både den lille og store racisme, muren for at tage hensyn til menneskerettigheder. Eksempelvis bekæmper vi i en naiv tro på vores egen retfærdighed handel med opium, kokain o.m.m., men hvorfor handles med stofferne, og hvem køber dem? Mure er mere end håndgribelige, men anledning til mange krige.