Kommentar

Naturen presset

Naturen, blandt andet den vilde hare, er truet, og oppositionen vil gøre op med regeringens manglende indsats.

Naturen, blandt andet den vilde hare, er truet, og oppositionen vil gøre op med regeringens manglende indsats.

Debat
10. februar 2011

En ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser viser, at tabet af biodiversitet ikke er standset i nogen af de ni danske økosystemer, som forskerne har undersøgt, hvilket betyder, at skove, kyster og vandløb er i kraftig tilbagegang.

Det er alarmerende nyt. Mange ting er blevet forsømt de sidste 10 år, mens V og K har siddet med regeringsmagten. Det gælder også naturbeskyttelsen, og meget tyder nu på, at det vil få vidtrækkende konsekvenser de næste mange år.

I april 2009 indgik Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti aftalen Grøn Vækst. Men ved aftalens indgåelse blev det på trods af grønne skåltaler tydeligt, at naturen ikke havde topprioritet. Aftalen endte som den lavest tænkelige fællesnævner.

Alligevel er regeringen i dag næsten to år senere endt med at løbe fra de løfter, man trods alt gav naturen. Grønne initiativer er gang på gang blevet udskudt. De sprøjtefrie randzoner, som man lovede omkring vandløb og søer, er stadig ikke gennemført. Det samme gælder forhøjelsen af pesticidafgiften.

Samtidig er der blevet meget mindre plads til naturen. Siden 2003 er et brakareal på størrelse med halvdelen af Fyn forsvundet alene fra 2007 til 2008, hvor regeringen suspenderede landbrugets udtagningspligt, samtidig med at kornprisen røg i vejret, blev brakarealet reduceret med over 50 procent.

Konsekvenserne for den danske natur er ikke udeblevet. Eksempelvis er haren der tidligere var et af Danmarks mest almindelige dyr nu kommet på listen over truede arter.

Nye kræfter må til

En samlet opposition har derfor lagt en plan for, hvordan vi kan skabe mere og bedre natur i Danmark. Vi har sat os en række konkrete og klare målsætninger, og vi kan ikke vente med at komme i arbejdstøjet. EUs udskudte målsætning om at stoppe tabet af biodiversitet og genoprette natur i tilbagegang inden 2020 skal være et minimum for den samlede indsats.

Derfor skal der udarbejdes en samlet Naturplan Danmark 2020, som skal styre udviklingen ved hjælp af indikatorer og klare målsætninger.

Vi vil fordoble naturarealet, så det i 2050 udgør cirka 35 procent af Danmarks areal. Vi vil i gennemsnit etablere 5.000 ha skov og 3.500 ha anden natur hvert år frem mod 2020.

Derudover vil vi forbedre håndhævelsen af naturbeskyttelsen. Vi vil forpligte miljøcentrene til årligt at vurdere, hvorvidt hver enkelt kommunes indsats lever op til deres forpligtelser samt forstærke beskyttelsen af naturtyper, som fremhæves i naturbeskyttelsesloven. Det gælder blandt andet hedeområder, strandenge og overdrev.

Nye kræfter må til. Regeringens Grøn Vækst-aftale indeholder pæne ord om biodiversitet, men intet reelt ønske om at redde den danske natur. Hvis denne regering får lov til at blive siddende med magten over naturbeskyttelsen her i landet, vil den danske natur være ødelagt for de næste generationer.

Mette Gjerskov (S), Steen Gade (SF) Johs. Poulsen (R) og Per Clausen (Ø) er Miljøordførere

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Blenstrup

Husk også lige det voldsomme landbrugsindusreille dyretryk.

Der er for mange produktionsdyr i danmark, de udleder ret så meget kvælstof både i jord, vand og luftbårent.

lad os få produktionen beskåret, så bliver der bedre plads til naturen og bedre miljø.

Da man nedlagde amterne overgik naturbeskyttelsen til kommunerne selv.
Det ansvar har de ikke levet op til.
Regeringen linie har kun fået dem til at slække endnu mere på indsatsen
Miljøområdet er blevet et bekvemt sted at spare
resultaterne er begyndt at vise sig nu

Hold da kæft en flok pladespillere, man brækker sig snart. Få styr på kloakerne og i skal se løjer og grønlang kål, de er utætte og rotterne har kronede dage.

At haren i nordjylland er truet kan da ikke komme bag på os der færdes i naturen. De sorte fugle tager alle killingerne, har set de stakkels små pus blive jaget vildt af krager og råger. Få styr på de sorte fugle og få haren tilbage.

Mona Blenstrup

haren er udrydelsestruet grundet manglende føde og levevilkår.

De store fugle er kun en torn i øjet på jægerfolket men en bekvem undskyldning for landbrugsindustriens herrefolk for at få lov til at skyde "skabet"

Og find da lige kammertonen.

Desværre er det snart byfolk med kløe i fingeren der klarer den slags ting men dem skal der jo være plads til.

Haren har al den føde den skal have men bliver jagtet af kæmpe horde af de sorte fugle og jægerfolket. Jeg færdes dog i naturen og har øjne i hoved.

og jo der bliver kørt i den samme rille

Ja, der er godt at sat tingene på plads.

Men for dem som ikke er helt så kloge, som Lars Hansen så kan jeg foreslå lidt litteratur om biodiversitet i jorden (Det er i hvert tilfalde ikke de sorte fugles skyld!).

http://www.youtube.com/watch?v=H1TnDGH_d88

Her er noget om haren og dens levebetingelser:
http://www.information.dk/259038