Læserbrev

Statstøttet braindumping

Højtuddannede udlændinge på grencardordning ender alt for ofte i servicefag.

Højtuddannede udlændinge på grencardordning ender alt for ofte i servicefag.

Francis Dean

21. februar 2011

I 2007 indførte Danmark en greencard-ordning for at sikre højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til det danske arbejdsmarked.

Selvom det flere gange er dokumenteret, hvordan denne gruppe af højtuddannet importeret arbejdskraft stik imod hensigten har presset indfødte ud af det ufaglærte arbejdsmarked i lande som Canada, USA og Holland, valgte den danske regering at overhøre bekymringer fra de faglige organisationer.

Regeringens argumenter var de små årgange, et stadig faldende fødselstal og arbejdsmarkedets stigende behov for kvalificeret arbejdskraft. Samt naturligvis samfundsøkonomiens behov for vækst, produktivitet og konkurrencedygtighed.

Vi skal altså ikke kun have den nødvendige arbejdskraft til rådighed, men også et kvalificeret arbejdspotentiale, der gør fyldest på de områder af arbejdsmarkedet, hvor der ikke findes tilstrækkeligt med danske specialister.

Nu tre år efter indførelsen af greencard-ordningen viser Integrationsministeriets egne undersøgelser, at næsten 60 % af den såkaldte højtuddannede arbejdskraft, der er kommet til Danmark via ordningen, faktisk er beskæftiget ufaglært, især inden for 3Fs områder som hoteller, restauranter, service og industri.

Denne udvikling er til skade for alle, både de danske ufaglærte, men især for de højtuddannede udenlandske arbejdstagere, som oplever, at deres ressourcer og kompetencer bliver nulstillet, og at de bliver groft misbrugt i servicefag.

Krisetid

På grund af den økonomiske krise vil Danmark i de kommende tre år miste 229.000 ufaglærte job, og 122.000 af dem kommer aldrig igen. Det bliver en stor udfordring i de kommende år, at sikre arbejdspladser nok til både de ufaglærte og kortuddannede i Danmark, og derfor udgør de højtuddannede udlændinge både unfair konkurrence samt en statsautoriseret braindumping, som hverken de udenlandske arbejdstagere eller det danske samfund kan være tjent med.

Vi kan have forståelse for, hvorfor udenlandske arbejdstagere med høje uddannelser ender på det ufaglærte område. De har pantsat hus og guldsmykker og optaget dyre lån for at kunne købe flybilletter og have til dagen og vejen.

Når de ikke kan få, eller fastholde arbejde inden for deres egne fagområder, vil de naturligvis tage det arbejde, de kan få, og det er skruen uden ende.

Derfor en opfordring til regeringen om ikke at medvirke til yderlige braindumping og unfair konkurrence, men reelt prøve at sikre arbejdstagere på greencard-ordningen, at de ikke ender som ufaglærte arbejdere i et fremmed land, men får et job, der matcher deres kvalifikationer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Kyhnau Hansen

Jeg finder 3F´s fustrationer forståelige, men tallene skal jo ses i lyset af, at greencardordningen blev indført på det værst tænkelige tidspunkt, nemlig lige før den alvorligste økonomiske krise siden 2. Verdenskrig satte ind.

Siden 2007 har det også været svært for danske nyuddannede at finde arbejde, og hvis ikke det var for dimittenddagpengeordningen, så ville der også være rigtig mange danske nyuddannede, som arbejdede i ufaglærte jobs for at skaffe sig til dagen og vejen.

Man kunne faktisk godt overveje en midlertidig suspendering af greencard ordningen, indtil konjunkturene vender, men på langt sigt mener jeg, at det er en god ordning, der er til fordel for alle danskere. Også medlemmerne af 3F.

3F er jo i forvejen kendt for sine fremmedefjendtlige holdninger. Og Per Christensen understreger dem her. Det er netop folk som Per Christensen, der skader Danmarks ry i verden. Faktisk løser problemet sig jo ved, at folk ikke længere gider at komme her hen for at arbejde.

"Denne udvikling er til skade for alle, både de danske ufaglærte, men især for de højtuddannede udenlandske arbejdstagere, som oplever, at deres ressourcer og kompetencer bliver nulstillet, og at de bliver groft misbrugt i servicefag."

Så fordi man ikke har et diplom, så er det okay at blive groft udnyttet?

Det er helt andre steder man skal bruge ressourcerne, som f. eks at fjerne arbejde der nedslider folk.

Det er altid opbyggeligt at læse kommentarerne til de artikler hvor ufaglærte lufter deres forståelige frustrationer over at indvandringen, hvad enten den er kontrolleret via greencard eller ukontrolleret via konventioner.

Man er naturligvis fremmedfjentlig, når man ser sit livsgrundlag eroderet.

Man skal have læst rigtigt meget Information, for ikke at forstå at indvandring og globalisering, i løbet af de næste 10 år vil have nulstillet 100 års arbejde for fagbevægelsen.

Og nej, der er ikke regeringens skyld, med mindre de også er ansvarlige for situationen i sydeuropa eller i Sverige.

Ja, kapitalismen er stupid. Det hele går jo ikke ud på at fremstille de varer, vi skal forbruge, men at etablere jobs, så folk kan få noget at lave, så de kan få nogle penge, så de kan forbruge.
Lad os springe nogle af ledene over: sålænge, der produceres nok - mere end nok - til os allesammen, og det gør der, er alt andet luksus. Det er således ikke så synd for 3Fs medlemmer, at nogle tager deres jobs, men at dette gøres udfra den falske præmis, at det er nødvendigt, at de arbejder, hvis samfundet skal hænge sammen. Hvis det var nødvendigt, at samfundet hang sammen igennem 3Fernes arbejde, ville de være i meningsfuld beskæftigelse.
Dog kan man godt et eller andet sted få den tanke, at der faktisk mangler værdier i samfundet. Personligt ser jeg frem til den dag, hvor vi som nation bliver så velhavende, at vi har råd til at passe egne børn og forældre.

@Egon Jensen

Jeg synes, at det er lidt ukonstruktivt bare at råbe ”racist” efter folk, der påpeger et reelt problem. For alle kan vel blive enige om, at meningen med greencardordningen ikke er, at 60% af greencardindehaverne skal arbejde i ufaglærte jobs???

Det minder lidt for meget om flygtningedebatten i 1980`erne og starten af 1990`erne, hvor der også blev råbt ”racist” efter alle, som tillod sig at påpege, at en stor tilstrømning af flygtninge havde nogle utilsigtede negative konsekvenser for samfundet. Og ikke mindst for de socialt dårligt stillede danskere, som blev overladt hovedparten af opgaven med at integrere de mange flygtninge i boligområderne og på arbejdspladserne.

Denne arrogante holdning fra venstrefløjens side var efter alt at dømme stærkt medvirkende til, at hver 7. vælger i dag stemmer på Dansk Folkeparti, og at vi i start 10 år har haft et rent VKO-flertal i Folketinget. Så burde venstrefløjen ikke lære lidt af den udvikling og lade være med at gentage den samme fejl i debatten om generel indvandringspolitik som f.eks. greencardordningen?

For det kan vel ikke være et mål i sig selv, at vi skal have så meget indvandring til Danmark som muligt uanset hvad???