Læserbrev

Ugens netdebat: røde arketyper

»Hun er ca. 28 år gammel, bruger sin fritid på barer, hvor hun finder interessante filosofidiskussioner eller sengevenner, og hun kan læse en bog bare ved at se på titelbladet«
25. marts 2011

I serien Hva gør vi nu lille venstrefløj? har Information de seneste uger tegnet et portræt af nutidens danske venstrefløj.

Som et lille tankeksperiment opstillede redaktionen lørdag en satirisk karakteristik af fem venstreorienterede arketyper i dagens Danmark. Reaktionerne fra læserne på information.dk har været meget blandede.

»Jeg kan blot konstatere, at begrebet humor er mangetydigt«, skriver læser Per Vadmand og tilføjer, at »ligesom der er folk, der stadig synes, Finn Nørbygaard er morsom, vil der sikkert også stadig være Ulrik Høy-typer, der har frydet sig over artiklens spidning af venstrefløjen. Hvis satire skal virke, skal den have en vis relation til virkeligheden, og artiklens typer er rene postulater og fungerer derfor ikke som satire«.

Olav Nielsen efterlyser en borgerlig parallel, som også ville more ham:

»Jeg har mange venner fra gamle dage, som stadig påstår, at de tilhører venstrefløjen, men som lever et storborgerligt liv langt fra de mennesker, de påstår at solidarisere sig med, og som de aldrig kunne drømme om at være naboer til eller lade deres børn dele skoler med«, fortæller han.

Nærtagende

»Det virker som om, der er flere, der føler sig ramte, og tager denne artikel lidt for alvorligt. Og selvfølgelig har den da bund i virkeligheden«, mener Emil Arenholt. Han tilføjer, at han kender flere, der passer udmærket ind i de forskellige karakterer og minder om, at artiklen bare skal ses som det, den er satire. »Og sjov, det er den«, konkluderer han.

Bjarke Hansen er også glad for artiklen, men mener, at den ene arketype, Arbejderen, er skudt ved siden af:

»Den beskrevne ville sandsynligvis stemme DF eller Venstre i dag, hvilket det dog retfærdigvis også antydes, at han overvejer«.

Kaspar Olsen vælger at vende linsen mod afsenderen, avisen selv, og lave en karakteristik af det, han kalder den kvindelige venstreorienterede journalist.

Hun er ca. 28 år gammel, bruger sin fritid på barer, hvor hun finder interessante filosofidiskussioner eller sengevenner, og hun kan læse en bog bare ved at se på titelbladet.

»Hun flirter med både filosofi, religion og Alt for Damerne uden at skamme sig. Prøver at køre ligeud for ikke at vælte, og hendes ikoner på venstrefløjen er Che Guevara og diverse læserbrevsskribenter, som tør sige og skrive alt det, hun ikke selv kan«. Hendes motto, mener Olsen, er altid »I morgen «

Janus Agerbo nøjes med at konstatere, at eftersom han selv er ramt ganske godt, kan artiklen umuligt være helt ved siden af.

Information bringer hver fredag et uddrag af ugens mest interessante kommentarer på information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu