Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
30. april 2011

Luk grænserne

Nicolai Sennels, Brabrand, folketingskandidat (DF)

Det norske politiforbund tilslutter sig nu ideen om at stoppe Schengen-samarbejdet. Arne Johannesen, formand for de norske politibetjente i Politiets Fellesforbund og næstformand i Nordisk Politiforbund vurderer, at 80 procent af den organiserede kriminalitet udføres af folk fra Balkan.

I spørgsmålet om Schengen-aftalen har Dansk Folkeparti endnu en gang ret det har vi i øvrigt haft længe.

Brug ressourcerne i Center Sandholm

Eugen Butschkow, Birkerød og Gerd Gottlieb, Holte

Danmark kommer til at mangle arbejdskraft. Indvandringen skal fremmes, og vi skal alle smøge ærmerne højere op. Vi har til fulde hørt budskabet. Men hvad med som en begyndelse at bruge den arbejdskraft, som vores pt. ca. 4.500 ventende asylansøgere repræsenterer?

Den 7. april tog vi til Center Sandholm i Nordsjælland for at undersøge ressourcerne i centret. Inden for bare to timer fandt vi: fem personer uden erhvervserfaringer (heraf et analfabet og tre unge med studentereksamen), fire husmødre, en politiker, to hospitalsmedhjælpere, en maskinarbejder, to hotelbestyrer, fem ekspedienter/butiksindehavere, en importør/eksportør. En illustrator, en pianist, to guldsmede, en maler, en slagter, to kokke, en smed, en tandtekniker, tre frisører, en syerske, to bygningsteknikere, en sekretær, to pædagoger, en økonom, en journalist, en laborant, en kemiingeniør, en teknisk ingeniør, en arkitekt, to it-teknikere, to sygeplejersker, en jurist, en landmåler.

Så rigt og mangfoldigt et udsnit. Behøver vi at tilføje, at de alle var langt under efterlønsalderen?

Dollargrinet stivner

Per Jensen, Nordborg

Det kører ikke just godt for den såkaldte supermagt på den anden side af andedammen. USA's bilfabrikker og anden industriproduktion halter, de offentligt ansatte får ikke løn pga. besparelser, folk rejser andre steder hen for at bruge penge, og den deraf følgende nedvurdering af USA's kreditværdighed er kun et par symptomer af mange.

Nok så vigtigt er, at BRIKS-landene (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika) nu dropper dollaren som mellemregningsvaluta ved indbyrdes ind- og udlån. Og at Kina nu signalerer, at de vil reducere deres dollarbeholdning. Det vil på sigt medføre, at USA ikke kan finansiere sin gæld ved som hidtil at trykke flere dollarsedler.

Beskyt piloterne

Poul Simonsen, København

Det er ikke usædvanligt, at statslige styrelser og tilsynsmyndigheder skæver mere til selskabernes bundlinje, end sikkerheden for kunder og personale.

Når Statens Luftfartsvæsen bagatelliserer problemet med piloter, der pga. lange arbejdstider falder i søvn i cockpittet ved blot at henvise til § 50 i lov om luftfart, er der tale om grov ansvarsforflygtigelse.

Jeg erindrer i denne forbindelse også, hvordan man passivt har set til, at bl.a. SAS ikke har overholdt service- og sikkerhedssyn på deres fly.

Problematikken går igen i færgefart. Ifølge lovgivningen er det her skibsføreren, der har ansvaret for et skibs sikre drift og sødygtighed. Men års erfaring viser, at den skibsfører, der prioriterer sikkerheden højere end fartplan og profit, står først i køen til en fyreseddel, når der skal skæres ned.

Hvis lovgiverne mener, at sikkerheden skal håndhæves, må de ved lov sikre, at de nævnte sikkerhedsansvarlige kun kan afskediges af en uafhængig domstol.

PISA må aldrig blive essensen

Henriette Lau Stampe, Valby

Der er efterhånden langt imellem, at jeg bliver bevæget af at læse avis. Måske fordi modige, engagerede og indsigtsfulde personer sjældent giver deres holdninger til kende i den offentlige debat. Derfor tusinde tak til Thomas Aastrup Rømer (DPU) for kommentaren om, hvordan uinspirerende pædagogisk forskning har invaderet vort land og sammen med politiske og organisatoriske interesser truer med at gøre vores børn til velfærdssoldater (26. april).

Den hjælper os til at huske på, hvorfor det er så skønt at arbejde med børn. Man hører deres forundring og ser deres åbne ansigter, der på én og samme tid er videbegærlige og sårbare.

Et ansigt kan hurtigt lukke sig, når skuffelsen sætter ind. Her er pædagogers og læreres viden om børn og barndom fra et psykologisk, sociologisk, filosofisk og antropologisk perspektiv afgørende for det enkelte barns udvikling. Derfor må en teknologisk forståelse som PISA's aldrig blive essensen i vores dannelses- eller barnesyn.

Israel kan ikke anerkendes

Hans Thomassen, Korsør

Søren Espersen (DF) fastslog i Deadline (28. april), at man selvfølgelig ikke kan anerkende Palæstina, idet man ikke kender landets grænser.

Med det argument kan man vel heller ikke anerkende Israel. Den omstridte grænse er jo netop grænsen mellem Israel og Palæstina.

Man kan vel med lige så stor vægt spørge: Er det 1967-grænsen, som FN anerkender, eller er det den nyopførte mur, som befinder sig på palæstinensisk jord og omfatter Israel bosættelserne på Vestbredden og Golan, begge fordømt af FN?

Mon det Israel, som Danmark anerkender, er sammenfaldende med den israelske opfattelse af staten. Var det ikke forhastet, at vi anerkendte Israel, Søren Espersen?

Fordommene sniger sig ind

Grete Holm, Havdrup

En reporter på TV 2-nyhederne rapporterede for nylig efter et grundlovsforhør, hvor fire unge mænd var blevet fremstillet efter at være grebet på fersk gerning, da de forsøgte at sætte ild til en politistation. »De ligner helt almindelige mennesker,« forklarede han. Men hvordan ser helt almindelige mennesker ud? Tjaee, de ligner vel os? Vi er almindelige, de andre er ikke almindelige. Selvfølgelig er vi ikke kriminelle, almindelige mennesker er ikke kriminelle.

Pas på: Denne tankegang sætter sig igennem bag om ryggen på os. Også på engagerede, begavede og saglige journalister.

Den 23. april har Geist, Aagaard og Gjerding en informativ artikel om Afghanistans vicepræsident Fahim Khan. Her underbygger de en teori om, at han samarbejder med Taleban for at destabilisere Afghanistan, undergrave præsidenten og overtage præsidentposten. Med i købet får vi imidlertid denne beskrivelse: »Den kraftigt byggede krigsherre med mørkt fuldskæg, kødfuldt ansigt og et ry for at slå brutalt ned på sine fjender ...« Udseende og brutalitet kædes sammen. Mennesker, som er kraftigt byggede, har mørkt fuldskæg og kødfulde ansigter er ...?

I samme avis har Rune Lykkeberg en god klumme, hvori han analyserer to myter om velfærdsstaten en borgerlig og en venstreorienteret. Han viser, hvordan begge myter bygger på generaliseringer om sammenhængen mellem sociale klasser og politisk indstilling, og han dokumenterer at virkeligheden er langt mere nuanceret end myterne. Han konkluderer: »Det, som både den borgerlige og den venstreorienterede myte overser, er, at folk ikke kun er politiske egoister. Folk i forskellige sociale klasser vil være tilbøjelige til at have forskellig politisk smag.«

Klummen kunne slutte her, men han fortsætter og kæden hopper af: »Vælgerne i den kulturelle overklasse favoriserer politikere, som er gode til at argumentere for deres sag, mens den økonomiske overklasse foragter 'snak' som spild af tid.« Det er da vist også en myte, som er velegnet til at skabe fordomme og foragt?

Qvortrup vrøvler

Thomas Aastrup Rømer, lektor, Institut for Pædagogik, Aarhus Universitet

Lars Qvortrup og Jens Rasmussen, professorer ved DPU, Aarhus Universitet (R og Q) har kommenteret mit indlæg fra i 26. april, hvor jeg kritiserer den pædagogiske diskurs. R og Q adresserer slet ikke kritikken. I stedet gransker de en kronik, hvor jeg forsøger at begrunde en rummelig konservatisme, der taler for tilsynekomst og ungdomsoprør. Det bliver så til, at jeg er enig med Søren Krarup (DF), selv om jeg ikke engang nævner ham!

Derudover mener R og Q, at mit store forbillede skulle være Kaj Munk, som jeg kun bruger få linjer på.

Ét er sikkert, R og Q har et forbillede. Før var det Marx, nu er det Luhmann, og det er synd for dansk pædagogik, som lider under en ensretning, der overgår 1970'erne.

R og Q gør grin med, at mit indlæg ledsages af ”filosof og forfatter”, fordi jeg dermed ikke kan tale efter »sandhedens regler.« Disse titler er dog redaktørens valg. Desuden: At sige at filosofi er lig med poesi, og at forskning er lig med sandhed duer ikke. Filosofi er netop søgen efter sandhed endda sandheden om sandheden. Og sidstnævnte er tættere på sandheden end blot sandheden.

R og Q's synspunkt er en maltrakteret version af filosoffen Kant. Evidensen er simpelthen selv filosofi, blot en dårlig en. Men R og Q vil udrydde god filosofi, fordi den er filosofi, og så vil de indsætte en filosofi, som nægter, at den er filosofi selvom den altså er det og som derfor ikke behøver at bekymre sig om at være god. Med en udeklarerbar filosofi bliver alt underordnet politik og ranglister. Og så er det slut med pædagogik og dens videnskab.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her