Klumme

Løkke, Obama og Onkel Tom

Nu gik det lige så godt med Lars Løkke Rasmussens statsmandsimage — og så kommer Villum Christensen fra Liberal Alliance og minder om det med fadøllerne. Han havde fået en på snotten oppe på 'Onkel Tom'
Debat
5. april 2011

Lars Løkke Rasmussen (V) har i de seneste år kæmpet hårdt for at komme af med sit ry som fadølsminister, og det er sådan set gået nogenlunde. Bevares, det er nok de færreste, der helt er sluppet af med det indre billede af Lars Løkke, der sidder på et hotelværelse og ser naturfilm med en fadøl i den ene hånd ... Men statsministeren har i det mindste ikke ladet sig forbinde eller fotografere med fadøl og andre syndigheder i lang tid.

Gik godt

Tværtimod er han for nylig blevet fotograferet med det bedst tænkelige af alt i hånden, nemlig Barack Obama. Det slags signalerer overskud, ansvar, format og statsmandskab. Men bedst som der er medvind til det energiske forsøg på at profilere Løkkes statsmandsimage, sker det værst tænkelige. Folketingsmedlemmet Villum Christensen siger ifølge Nordjyske Stiftstidende følgende på en generalforsamling: »Så I ham sammen med Obama forleden? Hver anden gang man ser Løkke på tv, ligner han én, der lige er blevet slæbt ud fra et værtshus.«

Det kan du ikke være bekendt, Villum Christensen. Ikke Obama, Løkke og værtshus i samme citat. Det er jo det samme som fuldstændig at ødelægge statsministerens bedste photo-opportunity nogensinde.

Nu skulle man tro, at Villum Christensen var fra rød blok, som jo har en åbenlys interesse i at fremstille statsministeren som en drukkenbolt og nedgøre hans øjeblikke som ægte statsmand. Men nej, Villum Christensen er såmænd 'det hemmelige medlem' af Liberal Alliances tre mand store folketingsgruppe. Det skal nok blive en festlig valgkamp for Anders Samuelsen, når han end ikke kan holde styr på top tre i partiet. Citatet er fra Nordjyske Stiftstidende, og det repræsenterer ifølge Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, »ikke et niveau, folketingspolitikere bør diskutere politik på«.

Genopbygning

Ellen Trane Nørby har helt ret. Og Villum Christensen havde formentlig fået en på snotten på de værtshuse, hvor Lars Løkke Rasmussen plejede at komme.

Så lad os da endelig give statsministeren noget af det frarøvede momentum tilbage. Lad os give Løkke lidt 'street credit', som det hedder. For én ting er vist aldrig kommet ordentligt frem i forbindelse med Løkkes bi-lagssag. Den 14. marts 2002 har Lars Løkke Rasmussen ifølge Ekstra Bladet brugt 368 kroner på et sted, der hedder 'Onkel Tom' i Aalborg. Kendere af byens værtshuse vil vide, at 'Onkel Tom' ikke bare er en tilfældig beverding. Onkel Tom, som desværre er lukket i dag, var et legendarisk natværtshus. Snasket, usselt og billigt, bevares, men også et sted med sin egen charme.

På Onkel Tom spiste man lunken and. På Onkel Tom drak man spionkaffe. På Onkel Tom blev man tilbudt én på hovedet, hvis man spurgte om noget dumt eller snød med sin fødselsdag (man fik en gratis bajer, hvis man kunne fremvise gyldig legitimation). Og i baren havde man installeret sin helt egen version af de dengang meget populære halogenspots. Den bestod af et lysstofrør, der var omsluttet af en kasse i krydsfiner med huller i bunden. Sådan et sted kræver sin mand. Og har man lagt 368 kroner på Onkel Tom, så er man sgu særdeles egnet til lidt af hvert, også posten som statsminister og et håndtryk med Obama. Én gad nok se, hvordan Helle Thorning ville klare en nat på Onkel Tom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her