Kommentar

Hjallerrupmarked i sociallovgivningen

En lang række nye lovforslag på det sociale område bygger på fordomme frem for viden
Debat
6. juni 2011

Afslutningen på folketingsåret har i et socialpolitisk perspektiv lignet Hjallerup Marked i en grad, så jeg har svært ved at få underkæben op på plads. De lovforslag og aftaler, der er kommet ud af det, kan kun bedømmes til dumpekarakter.

Et af lovforslagene handler om indsatsen mod socialt bedrageri. Det er et indgribende forslag, som i vanlig stil blev forsøgt hastet igennem med en høringsfrist på otte arbejdsdage. Det forhindrede dog ikke en række bekymrede høringssvar, som advarede mod ideen om at give Pensionsstyrelsen ret til at standse tilfældige rejsende på vej hjem fra ferie og kræve dokumentation for navn, adresse, cpr-nummer, pas og billet, hvis de skulle ligne nogen, som var rejst på ferie med kontanthjælp i portemonnæen. Også bankkonti vil forslaget give adgang til uden samtykke. Alene mistanke om socialt bedrageri er tilstrækkeligt.

Institut For Menneskerettigheder (IMR) kaldte ved en folketingshøring lovforslaget for »snedigt udformet«, fordi det dækker over en grundlovsstridig overskridelse af privatlivets fred uden konkret mistanke, ved tilfældig udpegning og uden klageadgang. Kritikken skærpes af, at det forventes, at der fanges så få sociale bedragere med de nye regler, at iværksættelsen af dem vil være dyrere end gevinsten.

Hvad siger den ansvarlige minister Støjberg til det? Jeg synes, de stikprøvekontroller, vi her indfører, er den mildest mulige måde at gøre det på,« sagde hun i Politiken 29. maj. Mageløst!

Uklart grundlag

Seniorførtidspensionen er en anden idé, som ikke holder til et praksischeck. På den ene side, skal den tildeles dem, som nu går på efterløn, fordi de føler sig nedslidte. På den anden side skal arbejdsevnen være varigt nedsat til det ubetydelige.

Da retten til efterløn er betinget af, at man står til rådighed, kan man imidlertid ikke også være uden arbejdsevne. Der må ikke gennemføres arbejdsprøvninger, men det er ikke nok, at lægen mener, at førtidspension er en god idé. Ansøgningerne skal behandles »på det foreliggende grundlag« inden for seks måneder, men jobcentrene har intet »foreliggende grundlag« på dem, der ligesom de nuværende efterlønnere kommer direkte fra et job.

Så hvad er det, den ansvarlige minister Støjberg mener, der skal lægges til grund for både afklaring og berettigelse til denne turbopension? »Seniorførtidspensionen vil blive tildelt på samme kriterier som den nuværende førtidspension. Forskellen er for det første, at man får en afklaring allerede i løbet af et halvt år, og for det andet, at man selv kan søge om en førtidspension,« sagde hun til avisen.dk 1. marts. Mageløst!

Unødvendig pisk

Topscoreren i denne ulykkelige gennemgang må dog blive DF's brutale krav om, at arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skal straffes med et halvt år på starthjælp, hvis de misser en aftale med jobcentret. Det skal angiveligt få flere indvandrere i arbejde. Men arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere er mestendels pæredanske. Så skifter argumentet til, at flere tusinde ledige på kontanthjælp og starthjælp hvert år afslår tilbud uden grund.

Men hvis starthjælpsmodtagerne allerede afslår uden grund, hvorfor er mere starthjælp så hjælpsomt?

Der er allerede tre hårde sanktionsmuligheder, som enten stopper hjælpen helt, uddeler en 'dummebøde', hvis f.eks. et tilbud om et job afslås, eller forlanger hele kontanthjælpen tilbagebetalt. Og sanktionerne bruges flittigt. Selv når man ser bort fra stigningen i ledigheden, er andelen, der udsættes for en sanktion steget fra 34 til 49 pct. fra 2009-10.

Beskæftigelsesministeriet har desuden dokumenteret, at sanktioner kun virker, hvis de falder prompte. Der er altså ingen sammenhæng mellem varighed og virkning.

Dertil kommer, at de økonomiske vismænd allerede i 2006 foreslog starthjælpen afskaffet, fordi den snarere er et brutalt skub ud over kanten end et kærligt skub ind på arbejdsmarkedet, som Støjberg kalder det. Hvad siger den ansvarlige minister Støjberg til den nye sanktion? »Det er en god idé, fordi det jo bærer det princip i sig, at det er et frit valg. Fordi det er jo kun i det tilfælde, at man bliver væk uden gyldig grund, at man bliver trukket i kontanthjælp,« sagde hun til DR 27. maj. Mageløst gange tre.

Uden belæg

Hvordan kan en minister slippe af sted med bare at synes noget, når der er så store sager på spil?

Er både Grundloven og almindelig saglig argumentation ligegyldig? Ved ministeren ikke, at pensionsloven allerede giver mulighed for at søge pension på det foreliggende grundlag? Og at 75 pct. af dem, der fik afslag i 2009, søgte efter denne bestemmelse?

I hvilken forståelse af det danske sprog er en benhård økonomisk undergravende sanktion blevet til en god idé? Og hvis ministeren synes, at der mangler sanktionsmuligheder, hvorfor foreslog hun den så ikke, da reglerne blev afbureaukratiseret i 2009?

Er De forvirret? Så følg med til efteråret, hvor vi kan glæde os til en valgkamp, hvor jeg er sikker på, at niveauet for videnskabeligt belæg og argumentation bliver endnu mere beskæmmende.

Bettina Post er formand for Dansk Socialrådgiverforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johannes Lennar

Det er vejen frem til et facistisk centralistisk altdominerende samfund.

Ud med saglig argumentering og videnskabelig redelighed og ind med følelser og ind med eksempler der ingen statistisk betydning har, men som taler for den sag der fremføres.

Sådan er facisme og den er der mange der bider på, for man kan ikke sige en følelse er forkert eller at en hændelse aldrig skete.
Og man bider også på det, da der tales i et sprog alle kan relaterer til, nemlig et ikke-videnskabeligt sprog. Et sprog baseret på følelser og dagligdags hændelser men tilgengæld dybt ulogisk.

citat:
KRIG ER FRED;
FRIHED ER SLAVERI;
-> UVIDENHED ER STYRKE <-

Fra bogen 1984.

Anne Marie Pedersen

Jeg bliver snart deprimeret. Giv os så det valg!

Anne Marie Pedersen

Det var absolut ikke ment som et led i valgkampen. Det handler om, at man snart ikke har flere ord. Det er tragisk, at der ikke er længere tid til høringer. Og det tror jeg rent faktisk, at der kommer med en ny regering. Det er jo denne regering, der har i vidt omfang har optrappet brugen af "hastelovgivning". Og så er det vel bare om at få oplyst borgere om deres mulighed for at flytte noget ved at stemme anderledes.

Men som sagt. Jeg har snart ikke flere ord, når det gælder skodlovgivning fra VKO.

Det er meget fint at Bettina Post gør opmærksom på problemerne. Men jeg må også sige, at det er Bettina Posts medlemmer, der udfører det beskidte arbejde. Det gør dem ansvarlige, moralsk som juridisk.

Jeg forstår ikke folk, der vil udføre arbejde, som er dem imod. Selv ville jeg protestere, modarbejde reglerne eller sige mit job op.

Min konklussion er derfor, at Bettina Posts medlemmer bifalder DFs og Støjbergs tanker.

Fascisme kan ikke komme længere end der er nogen der vil bære den.

jamen altså, formålet med alt det her er at afmontere retsstaten.
Lad os få lidt perspektiv på tingene:
demokratiet endte som en komplet fejltagelse. Det var slet ikke meningen at rakket skulle deltage, det var kun tiltænkt kapitalismens bedsteborgere, siden de nu var den nye adel, og man ikke havde brug for den gamle længere. Men så kom der oplysningsfilosoffer, kommunister og kvinderetsforkæmpere og lavede et værre rod ud af det, så nu har man der sidst i det 20. århundrede en samfundsform som kun er til besvær for dem der virkelig udgør samfundet.
Nu har man så endelig fundet måder, hvorpå man kan komme afsted med at afmontere det hele, og rakket brokker sig. Nå, det vil man vel kunne tage hånd i hanke med hen ad vejen.

Marianne Mandoe

Fordomme er godt.
FOrdomme tillader politikere og andre at danne sig meninger om dette og hint uden at skulle besvære sig med at sætte sig ind i nogen som helst form for realiteter.

Arbejdsløse er snu samfundsnassere med et enormt overskud som bruges på at kræve ind frem for at tage det arbejde der ligger og flyder på gaden.

Flygtninge er snu samfundsnassere der synes at Danmark er verdens mest vidunderlige land hvor de kan blive passet op i hoved og røv.

Syge er snu samfundsnassere der sagten kan overkomme deres forestilte syge hvis bare de bliver sparket til længe nok.

Fordomme er godt. Så kan vi nemlig få ryddet ud i alt hvad der hedder den menneskelige faktor og få indrettet samfundet sådan at det passer præcist til vores egne personlige fordomme.

Karsten Aaen

Tror I det bliver bedre med SSF ved magten? Snarere tværtimod. SSF er da med på den her, fordi det jo er 'vigtigt at fange dem, som misbruger ydelserne, dvs. stjæler fra os andre.' I det her tilfælde fange dem, som uberettiget er rejst på ferie i de varme lande, når de nu er kontanthjælp eller (måske) dagpenge...

Men interesssant bliver det da når samtlige mennesker med udenlandsk baggrund eller som er mørke i huden og har sort hår og brune øjne bliver standset, fordi de nok ligner nogen som har tænkt sig at snyde vores velfærdsstat.

Hvor er protesterne fra de adopterede sydkoreanere, eller bare fra folk som er adopterede i det hele taget?

Karsten Jachs

Retssamfundet er blevet indvaderet af kafkaske forvaltningsprincipper.

Benjamin Skou

@ Karsten Aaen.

S-SF vil bevare efterlønnen og har ikke meget fidus til seniorførtidspension. Jeg tvivler også stærkt på, at et ny regering vil indføre forslaget om starthjælp.
Men ja, den generelle praksis inden for såvel førtidspensioner som kontrol med socialt bedrageri er der vist ingen udsigt til bliver ændret. De to praksisser tramper virkelig på de borgere, der ligger ned i forvejen.

At bevar efterlønnen giver så et problem ift. de offentlige udgifter.
Men mon ikke de fleste offentligt ansatte kan se perspektivet i at holde nulvækst i lønudviklingen de næste 4-5 år i det mindste, også uden en efterlønsreform. Og dagpengereformen bliver heller ikke trukket tilbage.

Søren Kristensen

Kommer til at tænke på punkt 22 (frit efter hukommelsen): Hjemsendelse bevilges kun grundet sindsygdom eller fysisk uduelighed (komplet uduelighed). Enhver der ønsker sig fritaget opfattes alene herfor som helt normal og kan derfor ikke hjemsendes.

Siden V, K og DF begyndte, at danne regering i 2001 har der været iværksat en række yderst hårdhændede, nærmest brutale tiltag, overfor de mennesker der her i landet er blevet ramt af arbejdsløshed.

Et af dem er den såkaldte ”aktivering” der finder sted i regi af et privat konsulentfirma der hy-res af det lokale kommunale Jobcenter, her skal de arbejdsløse møde op, og uagtet deres for-udgående erhvervserfaring skal de igen ”lære at skrive ansøgninger”.

Dette gælder også personer der måske har været 20, 25 og 30 år på arbejdsmarkedet, forholdet er dog også dette, at de pågældende, hver dag, uge efter uge, skal søge de job der er, samtidig med, at konsulentfirmaet forsøger, at ”finde et job” til dem. Hvilket der dog kun sker i relativt sjældne tilfælde, bl.a. i den arbejdsmarkedssituation der har eksisteret i de sidste knapt to år. Medarbejderstaben hos disse private jobkonsulentfirmaser er ofte yderst tvivlsomt kvalificeret og kan ikke reelt ikke gøre meget andet end de arbejdsløse selv.

Man forsøger sig også med ”jobpraktik” men dette er ligeså grinagtigt som med jobansøgnin-gerne overfor personer der igen har lang erhvervserfaring og derfor ikke ligefrem behøver ”er-hvervspraktik”, som jo er noget man benytter overfor skolebørn og unge uden nogen erhvervs-erfaring. Regeringen behandler mennesker her i landet der rammes af arbejdsløshed ydmygen-de og skammeligt og på samme måde man gjorde i de historiske tvangsarbejdsanstalter og fat-tiggårde etc.

Det er en hån mod respekt for den enkeltes menneskerettigheder og almen medborger respekt, det er en behandling man forventer i en diktatur- og politistat i 1980’ernes Latinamerika og ik-ke i et demokratisk skandinavisk land.

Men alt dette hænger nok også sammen med, at man nu kan læse, at Randers Kommune
kalkulerer med, at handicappede dør førtidigt.

VKO er ude i et udslettelsesærinde.

Det næste bliver, hvis VKO skulle få fire år til, regulære KZ lejre, model 1933.

PS

Stor ros til Betinna Post for en "ikke politisk korrekt" artikel om et dansk samfund i social opløsning og
politistatsmetoder.

Henning Pedersen

Inger Støjsender synes det er den mildest mulige måde at gøre det på!! Kan støjsenderen forklare hvordan det overhovedet kan gøres på en grovere måde?

Søren Kristensen

Typisk i øvrigt, at denne artikel ikke overlevede til "Læs også på Information.dk" sektionen. Men fantastisk at den overhovedet eksisterer.