Læserbrev

Misbrugspolitik bør laves om

Det er vigtigt, at Danmark får en ny misbrugspolitik, men det skal være den rigtige politik
Skal man have lov at fyre den fede?

Skal man have lov at fyre den fede?

Niels Åge Skovbo

28. juni 2011

SF vil have en grundig undersøgelse af, hvordan man vil kunne indføre lovligt køb og salg af hash i Danmark, hvad konsekvenserne eventuelt vil være, og om det samlet set er en god eller en dårlig ide.

Det er ingen hemmelighed, at SF mener, den nuværende politik med entydigt fokus på forbud og straf har slået fejl. Hashen er blevet mere udbredt, og forbruget af hårde stoffer vokser. SF arbejder for at minimere skaderne ved misbrug.

For mange er hash en kilde til adspredelse. For andre er det kilden til misbrug og ulykke. Det samme gælder i øvrigt for alkohol i særdeleshed, men også hårde stoffer som for eksempel kokain er kendetegnet ved, at forbrugsmønstret og skadevirkningerne er vidt forskellige fra bruger til bruger.

Vi skal tænke os godt om, inden vi lægger fundamentet for en ny misbrugspolitik. Da SF's folketingsgruppe reviderede partiets misbrugspolitik for godt to år siden, var resultatet, at en afkriminalisering af hashsalget ikke længere var første skridt.

Til gengæld ville vi i erkendelse af, at der ikke i Folketinget kunne skimtes et flertal for en afkriminalisering nedsætte en gruppe af eksperter til at undersøge dansk misbrugspolitik. Der er fuld enighed i oppositionen på det punkt.

Tilbage i 1997 besluttede SF's landsmøde, at SF vil arbejde for en afkriminalisering af cannabis som et led i en samlet strategi for at minimere de samlede skader ved stofrelateret misbrug. En afkriminalisering, som skulle ske ud fra en dansk model og kombineres med forebyggelse og tilbud om behandling.

Kriminel etablering

Argumentet for en nytænkning af misbrugspolitikken er dengang såvel som nu at en etbenet politik om forbud og straf har store skadevirkninger. Der etableres et kriminelt marked, som i almindelighed også distribuerer andre hårdere stoffer. Brugerne ved ikke med sikkerhed, hvad de køber. Misbrugere afholder sig fra at søge behandling, ligesom der er omkostninger til politi, domstole, fængsler med mere.

Den grundlæggende analyse står vi ved, og det er da også samme tankegods, som de borgerlige langt om længe har taget til sig i dag, når det er lykkedes at få gennemført forsøg med udlevering af heroin til narkomaner. Det handler om at begrænse skaderne.

Det er vigtigt, at Danmark får en ny misbrugspolitik, men det skal være den rigtige politik. I dag er fagfolkene uenige om, hvorvidt en afkriminalisering vil føre til mere eller mindre misbrug. Dertil kommer, at hashen er mere udbredt og stærkere end nogensinde før. Der er heller ikke er der klarhed over, hvilken model for lovlig handel med cannabis, som eventuelt måtte være at foretrække. Endelig er der ingen realiserede og holdbare løsninger på, hvor den lovlige hash skal komme fra. Kort sagt; vi har brug for mere viden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Esben Maaløe

Jeg tillader mig at oversætte:

"SF har længe stået for en afkriminalisering af hashen, man vil kunne finde dusinvis af citater og youtube klip der bestyrker dette indtryk. Men nu synes vi det pludselig ikke længere (det har vi faktisk ikke syntes i to år). Så der er ingen grund til at overfalde os igen"

OK - tarveligt af mig, rundstykke.

Ville gerne vide hvad det første ben er?

Ville gerne høre om SF har taget erfaringerne fra Portugal med i deres overvejelser?

Ville i det hele taget gerne høre om NOGEN har hørt om hvordan Portugal klarer sig efter de legaliserede narkotika?

Carsten Agger

Her er en gammel artikel om, hvorfor stoffer straks bør legaliseres, og et forslag til, hvordan det kunne gøres:

http://www.faklen.dk/faklen/07/narkopolitik.php

Vi behøver altså ikke vente på en længere udredning for at begynde at nedtrappe "krigen mod stoffer". Vi kan begynde med at gøre det og lave udredningen løbende.

Og ja, erfaringerne fra Portugal er ikke mindst vigtige i den sammenhæng.

Slettet Bruger

Bagom denne sniksnak, der for så vidt kan lyde fornuftigt nok, så er formålet med kommissioner ofte en blanding af forhaling, skyden ansvaret fra sig og i bedste fald et lille bitte skridt i hvad der bliver en meget lang beslutningsproces.

Men når oppositionen så ofte har taget sig den luksus at kritisere regeringen for deres fejlslagne politik på området med etbenede strategier, forbud og straffe, så kunne man i det mindste, for at dobbeltmoralen ikke skal fremstå alt for synlig, forud for en sådan undersøgelse rulle Brian Mikkelsens mangedobling af bødestraffe tilbage hvad angår besiddelse af hash svarende til en pose letøl. Men også denne del af regeringens politik har SF vel for længst accepteret for alle eksperterne er jo ikke enige, som de siger. Det er lige før man allerede glæder sig til at S/SF regeringen bliver væltet.

Peter Jensen

”Ville i det hele taget gerne høre om NOGEN har hørt om hvordan Portugal klarer sig efter de lega-liserede narkotika?”

Afkriminaliseringen i Portugal giver ganske vist straffrihed for besiddelse, køb og indtag af narkoti-ka som kan henregnes til privat forbrug i mindre skala – men lovgivningen hjemler en juridisk, so-cial- og sundhedsfaglig kommissions ret til at idømme stof(mis)brugere samfundstjeneste, bøder o.lign.
Såvidt jeg ved har afkriminaliseringen siden 2001 ikke resulteret i noget forbrugsboom, tværtom har man set et fald i narkotikaforbruget – og et fald i flere af de følgesygdomme som vi traditionelt ser i tilknytning til særligt injektionsmisbrug. Jeg har ikke kendskab til udviklingen indenfor den organi-serede narkotikakriminalitet i Portugal, men iht. det faldende forbrug kan man vel formode at grundlaget for den er vigende.

Esben Maaløe

Tak for det Peter ...

Tænk hvis Portugal var en del af narko debatten herhjemme. Hvor ville det dog være klædeligt med sådan et kig ud i den store verden hvor folk slås med de samme problemer som vi gør ...

Jeg ville gerne høre SF begrunde deres pludselige tvivl med afsæt i erfaringerne fra Portugal.

I en anden artikel sagde en anden SF'er "problemerne er jo vokset og et-eller-andet-om-en-kraftigere-type-hash så nu er vi i tvivl"

Nej nej nej - fyld endelig ikke luft på cyklen, den er jo blevet fladere siden sidst-mand-økseskaft.

Esben Maaløe

http://rawstory.com/news/2008/Portugals_drug_decriminalization_bizarrely...

"None of the fears promulgated by opponents of Portuguese decriminalization has come to fruition, whereas many of the benefits predicted by drug policymakers from instituting a decriminalization regime have been realized," writes Greenwald in the report. "While drug addiction, usage, and associated pathologies continue to skyrocket in many EU states, those problems in virtually every relevant category have been either contained or measurably improved within Portugal since 2001."

Greenwalds rapport: http://www.cato.org/pubs/wtpapers/greenwald_whitepaper.pdf

Morsom titel i øvrigt - Portugal's drug decriminalization 'bizarrely underappreciated'

Jeg synes at man i DK helt skal undlade at lære noget fra Portugal.

Vi skal have nedsat en masse kommissioner der på sigt kan få spillet bolden langt op af glidebanen, således at vi på den måde sikre os at INGEN bliver revet ud af deres vanetænkning

Nemlig Esben,
desuden skal vi sikre at al fremtidig lovgivning alene hviler på fordomme, og ingen med viden og indsigt får indflydelse eller kommer til orde.

Peter Jensen

Esben:
Både Portugal og Holland, som kraftigt indikerer at høj tolerance, modsat nul tolerance, overfor narkotikamisbrug kan virke dæmpende på de værste bivirkninger af fænomenet - og måske tilmed bidrage til at vende en uønsket udvikling, indgår i de faglige debatter i internationale behandlings- og forskningsregi. Det samme gør de forskelligartede erfaringer man har med f.eks. heroinprogrammer rundt omkring i Europa. Det er fortrinsvist de offentlige debatter, som er ude af water.

Imidlertid skal vi vel erindre os at man i både Portugal og Holland har oprustet og innoveret ganske betydeligt på behandlings- og forebyggelsesområdet i tilknytning til afkriminaliseringstiltagene (som altså ikke må forveksles med legalisering), hvilket meget vel kan tænkes at have influeret betydeligt på de indtil videre tilsyneladende gunstige resultater.

Esben Maaløe

Jeg er glad for at høre at dem der rent faktisk arbejder med skidtet ikke er blinde eller døve. Man hører jo også flere og flere på den anden side af atlanten stille spørgsmålstegn ved "the Drug war"

Men der er dem der OGSÅ 'arbejder med skidtet' og som er ret vigtige: nemlig politikerne. I denne sammenhæng er den nuværende regering jo håbløst kørt fast i forbud, moral og holden-sig-for-ørerne.

At SF som for mig repræsenterede håbet om egentlig forandring (ved at holde S i ørerne) nu ser ud til at ville holde ved det vedtagne og udspillede præmis ( narkoproblemer skal man straffe sig ud af) er en stor skuffelse.

Men vi ser jo også at fagkundskaben sådan set bare skal passe deres arbejde og holde deres kæft når politikerne beslutter sig for at begå dumheder.

F.eks. syntes den fagkundskab der hedder politiet, at grænsebommene var en højst politimæssig ueffektiv måde at nå de politiske mål man havde. Men hvad ved de om den slags?

Så - glad for fagkundskaben, yes, men det er politikerne vi skal have råbt op

Om der er tale om en legalisering eller en afkriminalisering er naturligvis vigtigt, men min overordnede interesse er simpelthen at se at man griber problemet fornuftigt an