Kommentar

'Ofre har også ytringsfrihed'

Det er ikke DR's ansvar at anony-misere nogen, der selv vælger at stå frem. For nok er Brønderslev-børnene ofre, men de ældste af dem er myndige og har ret til at fortælle deres historie ligesom alle andre, siger dokumentarchef i DR, Steen Jensen
Debat
7. juni 2011
Steen Jensen.

Steen Jensen.

Bjarne Bergius Hermansen

Blot fordi man er offer, har man også ret til ytringsfrihed, mener dokumentarchef i DR Steen Jensen. Og det er ikke DR's job at anonymisere nogen, der ønsker at stå frem.

»Det er ikke vores job at fortælle de unge, at de kun må stå frem, hvis det er anonymt. De unge siger selv i dokumentaren, at de ønsker at stå frem for at hjælpe andre børn i fremtiden, og det har de en ret til at gøre. De er ofre i sagen, og de har også ytringsfrihed,« siger Steen Jensen.

»Selvfølgelig skal man tage hensyn og gøre sig mange etiske overvejelser om, hvorvidt hun overhovedet kan klare at blive eksponeret. Men jeg synes, vi har gjort alt, hvad vi kan for at afdække, om hun er i stand til at overskue det.«

Desuden, siger dokumentarchefen, handler dokumentaren ikke om overgrebene som sådan, det handler om at afdække myndighedernes rolle i sagen og dermed undersøge, hvordan det kunne være undgået.

»Vi interesserer os ikke for detaljerne i overgrebene. Vi interesserer os for de myndigheder, der skulle holde hånden over børnene. Hvordan kunne det lade sig gøre, at en familie levede på denne måde, uden at nogle myndigheder for alvor fik øje på, hvad der foregik, og greb ind.«

Myndige

Men behøver de stå frem med navn og ansigt for at fortælle deres historie?

»Det er vigtigt for historien, at man hører børnenes udsagn. For deres fortælling kan være med til at kaste lys over situationen. Men det er ikke vores job at tvinge dem til at være anonyme, når de selv ønsker at stå frem.«

»Det er en børneflok på 10, og vi har kun taget de ældste, der er myndige. De har selv truffet et valg, fordi de ønsker at hjælpe andre,« siger Steen Jensen. Og DR har på intet tidspunkt haft grund til at tro, at pigen ikke kan overskue konsekvenserne af sine handlinger, siger han:

»Der har kørt en retorik i medierne omkring, at hun vist ikke er normalt begavet. Men der er ikke noget ved hende, der giver anledning til at sige, at vi ikke kan forsvare at bringe hendes vidneudsagn. Hun er sagens hovedperson, og vi har følt, at det var vigtigt, at hun selv fik mulighed for at fortælle sin historie,« siger Steen Jensen og slår fast, at DR længe har haft løbende kontakt med børnene over en længere periode, og at hun derfor også har haft masser af tid til at overveje sin beslutning.

Geert Jørgensen fra Børnesagens Fællesråd siger, at nok er hun myndig på papiret, men efter alt det, hun har været udsat for, er hun ikke nødvendigvis alderssvarende. Hvilke tanker har I gjort jer omkring det?

»Hverken vi eller hendes støttepersoner har vurderet, at hun ikke er i stand til at afveje en situation. Ud over at de begge er myndige og selv kan træffe en beslutning, har de også haft lejlighed til at støtte sig til deres bistandsadvokater og plejefamilier, og det er blevet diskuteret grundigt i deres omgivelser. Derfor mener jeg, at det er helt forsvarligt,« siger han og påpeger, at de unge har fået lov at se udsendelsen igennem har sagt god for indholdet i den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her