Kommentar

Kvinder har ret til seksuel frihed

En ligestillingsordfører burde kendes på evnen til ikke at blande sig formynderisk i andres seksualitet, bare fordi den strider mod hendes egne lyster
Debat
11. juli 2011

I 1970'erne var det en almindeligt udbredt holdning, at det er kvindens suveræne ret at bestemme over sin egen krop. Men tiderne skifter, og dette snusfornuftige, feministiske synspunkt bekæmpes nu af både højre- og venstrefløjen.

VKO vil bestemme, hvem danske statsborgere har lov at gifte sig med, hvis de vil blive boende i Danmark, og S og SF vil forbyde kvinder at tage penge for deres seksualitet. Begge fløje vil med lov regulere noget så intimt som voksne menneskers indbyrdes seksualitet. Det turde hidtil være uhørt i demokratiske samfund. Det sætter os i bås med den islamisme, vi i disse år lader, som om vi bekæmper: statsmagten er ved at overtage den grumme faders rolle og går nu ind for arrangerede ægteskaber og anden form for regulering af den anarkistiske seksualitet.

Bagges kvaler

SF's ligestillingsordfører, cand.theol. Pernille Vigsø Bagge, fører an i kampen for at etablere staten som den puritanske far (4. juli). Hun er opbragt over Anna von Sperlings kommentar til en prostitutionsrapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Rapporten viser nemlig, at hele 67 pct. af de adspurgte kvindelige sexarbejdere på klinikker og i escortbranchen ser deres fag som en del af deres seksualitet, mens stort set alle gadeprostituerede ønsker at skifte fag.

Det giver Vigsø Bagge et voldsomt argumentationsproblem, for hvordan kan hun så fastholde sit krav om et totalt prostitutionsforbud? Og hvordan kan hun kalde sit krav »feministisk«, når det går imod, hvad flertallet af de klinikprostituerede ønsker?

Hun forsøger sig først med det klassiske spørgsmål: ville man juble, hvis ens egen datter valgte at blive prostitueret? Spørgsmålet er temmelig dumt, for der er da så mange andre legale fag, som man heller ikke ville juble over, at ens datter valgte uden at man af den grund vil forbyde disse fag. SF'eren mener desuden, at prostitutionstilhængere kæmper for »mandens hidtil uantastede ret til at få udløsning når som helst.« Det ved jeg nu ikke. Hvem kæmper for mandens ret til at få udløsning på legepladser og fortove, i butikker, restauranter eller teatre, eller når han er oppe til køreprøve eller får rejsning hos DSB?

HA ikke blåstemplet

Dernæst mener Vigsø Bagge, at »HA og andre kriminelle må klappe i deres tatoverede hænder af lykke over at få blåstemplet deres kriminalitet fra den venstreintellektuelle elite på Information.« Bortset fra at det vist ikke er på hænderne, at HA er tatoverede, så er der ingen, der i denne debat har blåstemplet HA's kriminalitet. Vigsø Bagges synspunkt er dybt forvirret.

Desuden virker det bekymrende, at hun refleksagtigt tilslutter sig Dansk Folkepartis foragt for 'eliten'. Vi andre har normalt kun respekt for dem, der ved mere end os.

Endnu et argument mod prostitutionen er, at den »er benhård og primært vælges som levevej pga. behov for penge.« Også dette kan man sige om en lang række andre erhverv, som Vigsø Bagge vel ikke vil forbyde af den grund. Argumentet tæller således ikke i den specifikke prostitutionsdebat.

Endelig spørger Vigsø Bagge, hvordan klinikprostitution kan være »et dejligt arbejde, hvis man skal beskyttes af vagter og videoovervågning for at værne sig mod den helt almindelige danske sexkøbers vold og grænseoverskridelser.« Nu er der jo faktisk ganske mange forretninger, der beskyttes af vagter og video lige fra Fona på Strøget til bankernes pengetransporter. Alligevel ser de ansatte ud til at være ganske godt tilfredse med deres job.

Farvel til Playboy

Til slut sætter Pernille Vigsø Bagge trumf på med en højtidelig erklæring om, at »menneskers seksualitet bør ikke være en vare.« Amen! Men hvorfor egentlig ikke? Vi ved jo alle, som The Beatles synger: »Money can't buy me love.« Men seksualitet og kærlighed er som bekendt ikke altid det samme, og hvis seksualiteten skal unddrages markedsmekanismerne, får SF virkelig travlt med sin nye forbudspolitik. Den vil ramme en lang række publikationer fra Playboy til Ekstra Bladets side 9-pige.

Det er indlysende, at man skal hjælpe de gadeprostituerede, som gerne vil have et andet liv. Men lige så indlysende burde det være, at de klinikprostituerede, som oplever deres arbejde som en udvidelse af deres seksualitet, ikke bør kriminaliseres så lidt som vi kriminaliserer andre former for seksualitet mellem voksne.

Hvis man vil skride til noget så alvorligt som et politisk forbud mod kvindens ret til at bestemme over sin egen krop, må man virkelig råde over nogle bedre gennemtænkte argumenter end dem, Pernille Vigsø Bagge kan præstere.

Man forstår efterhånden godt, at SF går støt tilbage i meningsmålingerne, når partiet igen og igen erstatter politisk tænkning med flove klicheer. En ligestillingsordfører burde kendes på evnen til ikke at blande sig formynderisk i andres seksualitet, bare fordi den strider mod hendes egne lyster.

Christian Braad Thomsen er forfatter og filminstruktør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gorm Petersen

Kvinderne kan jo ikke engang tilkæmpe sig ligeløn - på trods af bedre uddannelse o.s.v.

At de accepterer forklaringen: "I er ikke gode nok til at forhandle løn" lader alt håb ude.

De kunne da i det mindste have svaret tilbage:

"Så burde over halvdelen af al undervisningstid i skolen blive brugt på faget: Lønforhandling".

Hvis bluff-mennesket "Homo Poker" er idealet alle bør stræbe efter (Bagger - Riskjær) så lad os få det frem på bordet.

Seksuel ufrihed er blot symptom på en mere grundlæggende ufrihed.

Bjarne Hansen

Dernæst mener Vigsø Bagge, at »HA og andre kriminelle må klappe i deres tatoverede hænder af lykke over at få blåstemplet deres kriminalitet fra den venstreintellektuelle elite på Information.« (Artiklen)

Det er en generel misforståelse at kriminelle ønsker ulovlige forhold lovliggjort, det ødelægger jo indtægten.

Bjarne Hansen

Det er jo netop fordi at Prostitution ligger i en juridisk gråzone, at der er penge at hente for kriminelle, hvis der var ordnede forhold omkring Prostitution, så ville der ikke være penge at hente for Kriminelle.

Hvor svært kan det være?????

Bjarne Hansen

Hvis det var ulovligt at passe børn, så ville HA oprette hemmelige børnehaver.

Hvordan kan det være, at prostitution i debatten til stadighed omtales som et kvindefag når der angiveligt skulle være lige så mange mandlige som kvindelige prostituerede?

Anne Marie Pedersen

HA = Hemmelige Ammestuer

Bjarne Hansen

Anne Marie Pedersen:

:-))

Søren Kristensen

"Menneskers seksualitet bør ikke være en vare".

Når jeg hører ordet "bør" spænder jeg altid hanen på min imaginære revolver: Besynderligt synspunkt - overstående - eftersom at menneskers seksualitet i den grad ER en vare. Fisse, eller pik for den sags skyld, er jo ikke ligesom gratis, vel? Enhver med bare et minimum af erfaring på området ved at sex og den omsorg der ofte er forbundet dermed er noget man skal gøre sig fortjent til. Der er uskrevne regler for den slags og vi lærer dem tidligt. Nogle samler point ved at tjene en masse penge, andre har det hele med hjemmefra plus et godt udseende og en stor portion charme, mens andre igen må forsøge at tilegne sig mere tvivlsomme kvaliteter for at komme i betragtning til sex. Men at sex er til salg overalt i og udenfor det offentlige rum kan der vel ikke være tvivl om. Ergo må der forhandles og det bliver der så. Det begynder allerede i skolegården. Hvem har kapital og hvem har ikke? Pigerne bruger det meste af deres pubertet på temaet før de åbner for flødekanden. Gratis er det aldrig og det gælder uanset om du er gift med doner eller ej. Sådan har det altid været og det vil det fortsætte med at være. Resten er bare moralisme. Så jo, sex ER en vare. Det er kærlighed på sin vis også, bare med den lille forskel at kærlighed kun kan købes med kærlighed.

Forbyd gadeprostitution og kontroller bordellerne for ordentlige arbejdsvilkår for de prostituerede.

Per Erik Rønne

@Jens Htofman Jensen,

Jeg kender ikke til nogen undersøgelser der skulle vise at der var lige mange prostituerede af hvert køn.

Alle undersøgelser jeg har set viser, at der er flere drenge end piger i faget, at drengene generelt har flere kunder (af begge køn) end pigerne og at de i øvrigt også tjener mere end pigerne. Så pludselig står vi vel med et ligelønsproblem?

Drengene er typisk i 20'erne, selv om sagen med en amerikansk kirkeleder for knap 10 år siden viser, at en 56-årig sådan godt kan føre kampagne mod homoseksuelle, samtidig med at han som gift mand, med en større børneflok, betaler en professionel, 53-årig trækkerdreng i en anden amerikansk stat for regelmæssig drengesex. Pædofil har man i hvert fald ikke kunnet anklage ham for at være …

Per Erik Rønne

@Rasmus Knus,

Gadeprostituerede er gerne narkomaner, og stopper man deres indtjeningskilde her, tyr de bare til andre indtjeningsmåder. Som rulleforretninger og hjemmerøverier. Læg i øvrigt mærke til det stigende antal sager, hvor vi ser ekstremt voldelige piger.

Niels Mosbak

Løsningen på narkoprostitueredes problemer ligger lige for - fri heroin til narkomaner og fixerum så de kan indtage deres fix under kontrollerede forhold.

Linda Kristiansen

Super artikel - den ville jeg gerne have skrevet!

Inger Sundsvald

Og hvordan kan hun kalde sit krav »feministisk«, når det går imod, hvad flertallet af de klinikprostituerede ønsker?

Hvad har feminisme og demokrati/flertal af relevans i denne forbindelse? Det er for plat at generalisere med termer som ”udvidelse af seksualiteten” ved prostitution.

Mon der er nogle der har fået udforsket deres seksualitet tilstrækkeligt?

Næsten alle gadeprostituerede: Vi har ikke lyst
http://politiken.dk/indland/ECE1302249/naesten-alle-gadeprostituerede-vi...

Per Erik Rønne

@Niels Mosbak,

Jeg er imod at udlevere narko til narkomaner. Indsprøjtes det i stedet på klinikker i dem, af kyndigt personale, ville det blive en anden sag.

Problemet er at narkomanerne deler deres stoffer, også med unge ikke-narkomaner. Dermed kan de skabe ny afhængighed hos andre.

Inger Sundsvald

Statistik og rapporter kan bruges til meget, men ikke til argumenter om ”kvinders frie ret til seksuel frihed”. Det er en indiskutabel frihed, og ikke et emne i debatten med for og imod.

Når så mange gerne vil forlade dette ”frie erhvervet”, så er der grund til at prioritere indsatsen dér. Intet forbud skaffer hjælp til dem der gerne vil væk fra miljøet.

Når ”De prostituerede føler, at systemet dømmer dem på forhånd” (Politiken, 9. juli) så ser det skidt ud for rigtig mange af disse kvinder, hvoraf 94% af de gadeprostituerede og 33 % af de prostituerede på sexklinikker og i escortbranchen ønsker at forlade sexbranchen.

Det stemmer altså ikke overens med den opfattelse mange at forsvarerne for dette erhverv har om det frie og modne ”valg” de prostituerede har.

”Det system af behandlere, som skulle hjælpe de mest udsatte gadeprostituerede, opleves ikke som en reel hjælp, fortæller kvinderne selv i en ny rapport”.

”Hver sagsbehandler har sit speciale, som de har til opgave at tage fat i, men kun yderst sjældent vil der være en med speciale i prostitution. Dermed mistes helheden, og hjælpen rammer ved siden af behovet, siger Bettina Post. (Også i Politiken lørdag).

Hvad med om politikerne tog fat på at gøre noget ved uddannelsen for dem der skal tage sig af disse kvinder, og hvad med en helt anden indfaldsvinkel end trusler og tvang og hattedamegodhed.

Og hvad med om debattørerne koncentrerede sig om dem der skal have hjælp, og ikke om PVB og hendes uddannelse som cand.theol.?
Lad dog de kristne forarges over hende og hendes sprogbrug, hvis de har lyst! Man skulle jo tro at det var en flok forargede indremissionske der debatterede her i de forskellige tråde.

Per Erik Rønne

@Inger Sundsvald,

Naturligvis skal de piger (og drenge) der ønsker at forlade erhvervet da hjælpes til det. Men vi ved vel også hvorfor de har lidt svært ved det.

De er simpelthen blevet afhængige. Afhængige af en indkomst der ligger 5-10 gange højere, end de ellers ville kunne få.

Og når 2/3 af de prostituerede der arbejder på bordel, eller som escortdrenge eller -piger, ønsker at fortsætte erhvervet er det da i hvert fald ikke et argument for at sende kunderne i fængsel.

Rachel Henderson

Masser af gode argumenter mod sexkøb her: http://www.tagstillingmand.dk/maend/alle.shtml

Inger Sundsvald

Per Erik Rønne
Hvad er så det for en stråmand du bringer ind her? Hvor har jeg sagt at kunderne skal i fængsel?

Inger Sundsvald

Rachel Henderson
Det er i hvert fald gode argumenter de forskellige mænd har for at tage personlig stilling hver især. Og jeg kan se at det ikke nytter at kalde SF på banen. De ser ud til at mene det samme som PVB. Så man må finde et andet parti at stemme på, hvis man er uenig ;-)

Bjarne Hansen

Hvis man tilslutter sig den Svenske model af en Sexkøbs-lov, hvilket en del af Politikkerne gør, så tilslutter man sig også at købere kan straffes med fængsel i op til et år.

http://ekstrabladet.dk/nationen/article1554130.ece

Med forbehold for EB´s ringe troværdighed.

Inger Sundsvald

Har jeg tilsluttet mig den svenske model? Endnu en stråmand.

Iflg. SFI er indkomsten ca. 24.000 kr./md. Så kan man jo selv regne ud hvor mange job der skal til for at tjene dét med 100 kr./+ pr. gang.
Men det er ikke det det drejer sig om for mig, men derimod at mange ikke kan komme ud af erhvervet, selv om størstedelen gerne vil.

Jesper Jakobsen

Befriende med et opgør fra venstrefløjen mod den totalitære tankegang som præger især Vigsøe Bagge.

Bliv endelig ved med det - uanset hvilken politiske overbevisning man ellers har ville det være befriende hvis vi kunne mødes til et fælles opgør mod de evindelige forbud(vel at mærke de forbud der fratager mennesket sin frie vilje og ansvar ) som siddende poltikere evig og altid styger om sig.

Torben Nielsen

"I 1970’erne var det en almindeligt udbredt holdning, at det er kvindens suveræne ret at bestemme over sin egen krop"

Sådan tror jeg stadig det er og at det fortsætter.

Per Holm Knudsen

Godt skrevet, Christian.

Steen Uffe Tommerup

Hvad med at hjælpe dem, der gerne vil ud af erhvervet til at komme ud.

I første omgang kunne en masse komme ud af erhvervet ved, at få ansættelse som en af dem, som skal hjælpe de andre (sidste) ud.

Det samme må så gælde i alle andre erhverv, hvor en stor del af de ansatte ikke er glade for ansættelsen og kun har jobbet fordi de skal tjene penge...
Hvor mange rengøringsassistenter ønsker at komme ud af deres arbejde, hvor mange folkeskolelærere, hvor mange socialforvaltningssagsbehandlere, hvor mange, hvor mange hvor mange.

Inger Sundsvald

Der er faktisk tidligere prostituerede der har taget relevante uddannelser og hjælper prostituerede. Men det er jo ikke ligefrem dem der bliver ansat i forvaltningerne som sagsbehandlere. Men de holder f.eks. foredrag for interesserede.

Torben Nielsen

@ Rachel Henderson

Der er ikke ét eneste argument, der holder på tagstillingmand.

Rachel Henderson

Der er også fin sammenhængende argumentation at hente her: http://www.tagstillingmand.dk/8_marts_2008/tag_stilling_pjece.pdf

Anne Marie Pedersen

Ja Marie

Det minder lidt om Don't ask, don't tell i det amerikanske militær.

Dorte Sørensen

Er det ikke et større problem, når regeringen i Folketinget siger ,at den ordning med skattefradrag betalt hjemmeservice og håndværker løn skulle betales ved nedskæringer af i ren administration og nu viser Jesper Tunel (eller hvordan det staves ) i P1 s Orientering, at det bliver nedskæringer i Arbejdstilsynet og i Fødevarekontrollen mv. der skal betale for VK s valgflæsk . Det er i mine øjne større dobbeltmoral.

Inger Sundsvald

Ja, Marie, men der er jo det ved moral, at den koster penge. Hvis der skulle SKE noget for de kvinder der gerne vil væk fra miljøet (narkoafvænning, psykologhjælp m.v.), og hvis tidligere prostituerede, der ved hvor skoen trykker, blev ansat til at sørge for en relevant indsats, så ville det blive RIGTIG dyrt. Det er her dobbeltmoralen kommer ind, både hos kommuner og hos politikere.

Inger Sundsvald

Dorte
Jeg ved ikke hvad der er værst, men i noget der skal ligne et humanistisk demokratisk velfærdssamfund som vores, er der noget der ikke stemmer.

Jean Thierry

Prostitution er ikke frihed, men den værste form for kapitalisme og udnyttelse af andre mennesker.

Jean Thierry

Deraf følger også at prostitution ikke er en seksualitet.

Inger Sundsvald

Jeg skulle vist have brugt et par "gåseøjne" hist og her.

Dorte Sørensen

Inger
Jeg blev bare så harm og ked af det, da Orientering kunne fortælle den historie – Tænk skatteyderne skal betale for naboens nye køkken og ikke til renovering af de nedslidte skoler ol. Det forslag mente OVK nærmest ville skabe øget gæld g ikke en fremtidig investering , der kunne sætte gang i håndværkerbeskæftigelsen. Det er håbløst – og nu skal skatteyderne også ha´ dårligere fødevarekontrol og flere lønmodtagere risikere arbejdsulykker og nedslidning .

Inger Sundsvald

I hvert fald er artiklen langt under lavmålet med dens sammenligninger af både det ene og det andet.

Ib Christensen

Er den korte udgave ikke, at man vil fjerne de folk der skal hjælpes ved at forbyde dem?

Anne Marie Pedersen

Jean Thierry

Det er da fint nok, at være imod kapitalismen. Nu er den så en realitet. Skal vi ikke vente med at gøre kapitalistisk udnyttelse i den her meget lille skala ulovligt til efter revolutionen? Og i stedet koncentrere os om lige rettigheder til alle arbejdere? Og så måske starte kapitalismekritikken med de multinationale selskaber.

@Jean Thierry

Prostitution er ikke frihed, men den værste form for kapitalisme og udnyttelse af andre mennesker.

Du bliver nød til at forklare hvad du mener med kapitalisme.

Den normale forklaring er et samfund, hvor vareproduktion foregår industrielt og hvor arbejderne ikke får andel i den merværdi de skaber.

Jean, hvor er det industrielle element i prostitution?
Jeg mener også at vide at faget er betydeligt ældre end kapitalismen.

Torben Nielsen

@ Jean Thierry

Du skriver:
"at prostitution ikke er en seksualitet".

For hvem? Køber eller sælger. Og hvornår er det blevet en præmis, for at forbyde sexarbejde?

Hvis kriminaliserings tilhængerne ikke snart kommer med nogle ordentlige argumenter, gider jeg sgu´ikke at debattere.

Inger Sundsvald

Jeg kan nu godt lidt Jean Thierrys tankerække om prostitution = kapitalisme og dermed ikke seksualitet :-)

Inger Sundsvald

Det er din frie ret, Torben. Og du hører jo alligevel ikke efter.

Torben Nielsen

@ Inger

ad 1.)Den tankerække er stadig ikke et præmis, for at kriminalisere sexarbejde.

ad 2.) Er du humor forladt :-)

Inger, jeg tror der er nogen skal til at genlæse deres Master og Johnson, så I kan få styr på den menneskelige seksualitet.

Inger, jeg tror der er nogen skal til at genlæse deres Master og Johnson, så I kan få styr på den menneskelige seksualitet.

Inger Sundsvald

Fuldstændig...

Inger Sundsvald

humorforladt :-)

Ib Christensen

Er der ikke en vinkel vi overser?
Prostitution er egentlig en sær snegl. Følges nuværende lov er det hvis den eneste job mulighed der afviger normen i bred forstand. F.eks.
Ingen kan ansætte eller ansættes som prostitueret.
"Virksomheden" kan ikke børsnoteres, og have aktionærer. Økonomi afdelingen kan ikke flyttes i skattely. Du kan ikke sendes ud som gratis prostitueret for en arbejdsgiver i 4 uger. Forretningen kan ikke opkøbes / overtages. Og er skats del af kagen ikke lidt mystisk hvis man ser den i sammenhæng med rufferi loven. Arbejdspladser eksporteres ikke ud men ind.
Og der er sikkert flere :)

Og hvis man syntes det er forkert at kriminelle udnytter de prostituerede, så undre det mig at man ikke forlanger håndhævet lovene mod at udnytte andre mennesker, i stedet for at ville pudse politiet på de udnyttede.

Sider