Læserbrev

Regeringen bør støtte Free Gaza

Sidste år endte Free Gazas sejlads med alt andet end fred.

Sidste år endte Free Gazas sejlads med alt andet end fred.

RONI SCHUTZER

Debat
9. juli 2011

Sidste weekend skulle en lille skibsflåde have sejlet mod Gazas kyst. En håndfuld danskere var bl.a. med på skibet Tahrir under canadisk flag.

Men igen har den israelske lobbyindsats været effektiv. Først forhindrede den græske regering det amerikanske skib i at sejle fra Piræus, siden blokerede man Tahrirs afgang fra Kreta, og mandag smadrede den græske kystvagt Tahrirs dieseltank.

Nu er det ikke kun den israelske flåde eller havets bølger, som lægger hindringer i vejen for fredsaktivisternes indsats for at komme Gazas befolkning til undsætning. Ifølge den israelske avis Haaretz har Israel haft held med at lægge pres på den græske PASOK-regering.

Det er et prisværdigt og modigt initiativ, som Free Gaza har taget man skal ikke glemme, at det kunne blive en farefuld færd for de ikkevoldelige aktivister om bord. Skibene skulle være afsejlet omtrent på et-årsdagen for Israels angreb på nødhjælpskonvojen med kurs mod Gaza.

I FN-forbundet tog vi kraftigt afstand fra Israels angreb og understregede, at Israel ingen ret har til at blokere eller besætte palæstinensisk område, herunder farvandet ud for Gaza. Israels angreb på et nødhjælpsskib i internationalt farvand var og er pirateri, og et angreb helt ude af proportioner.

Det er aldeles uacceptabelt, at Israel mødte en humanitær hjælpeaktion til det nødstedte Gaza med et væbnet angreb i internationalt farvand og nu har haft held med at lægge pres på den græske regering.

Straffer uskyldige

FN fortæller om et fortsat hjælpbehov i Gaza. En nød, som Free Gaza vil forsøge at afhjælpe ved at bryde blokaden. Israels blokade bør hæves øjeblikkeligt. Den er både uholdbar og forkert. Som FN's generalsekretær Ban Ki-moon klart har udtrykt det: »Den straffer uskyldige civile.«

Nøden i Gaza er ikke en naturkatastrofe. Den er menneskeskabt, forårsaget af Israels blokade. Fattigdom og armod bidrager ikke til at fremme en fredsproces tværtimod. Danmark må understrege, at en fredsløsning skal findes på grundlag af folkeretten.

Det er væsentligt, at Danmark fastholder en afstandtagen over for Israel ved at kræve, at den konventionsstridige blokade af Gaza straks skal ophøre. Danmark bør tage afstand fra Israels bosættelser på Vestbredden, og regeringen bør følge opfordringen fra fire tidligere danske udenrigsministre om at anerkende Palæstina.

I stedet for en blokade af humanitær hjælp bør Danmark tage initiativ til en international våbenembargo over for Israel, indtil Israel har accepteret at søge konflikten løst gennem egentlige fredsforhandlinger.

Man må håbe, at udenrigsministeren vil støtte Free Gazas flotte initiativ ved at opfordre den græske regering til at tillade skibet at sejle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

Helt enig i ovenstående. Der kan sendes en protest til den græske ambasade på denne adresse: gremb.cop@mfa.gr

Bo S. Nielsen

Seneste nyt fra http://www.freegaza.dk/ er, at det franske frihedsskib netop nu er omringet af IDF's krigsskibe.

Her er et udskrift fra nyhedsboksen:

"Den franske båd Digneté al-Karama har fået visuel kontakt med 4 israelske krigsskibe i internationalt farvand. Båden er en del af den anden Frihedsflotille og brød lørdag d. 16 juli væk fra Grækenland uden at det græ...ske militær nåede at stoppe dem.
Inden for 2 timer vil båden nå frem til grænsen mellem internationalt og palæstinensisk farvand, 12 såmil ud for Gaza-by, vedmindre den israelske flåde har tænkt sig at borde og anholde de ombordværende.

Sabotage, græsk bureaukrati og trusler mod vores journalister ombord er nogle af de forhindringer som flotillen har vaeret udsat for i år.

Dignité, som sejler under fransk flag, forlod Korsika den 25. juni og har i de sidste uger befundet sig i græsk farvand.

Ombord på båden Jean Claude Lefort, forhenværende fransk MEP, Jacqueline Le Corre, medlem af det franske kommunistparti såvel som repræsentanter fra de canadiske, græske og svenske initiativer. Ombord på Dignité er også den israelske journalist Amira Hass fra Haaretz og et TV-hold fra al-Jazeera. (Se liste nedenfor)

Kontakt:
Dansk Frihedsflotille-passager John Ekebjærg-Jakobsen, 3F Byggefagene: +45 40 18 63 84

Talsperson Free Gaza Danmark Adam Qvist: +49 15779150890

FreeGaza.dk
Witnessgaza.com
freegaza.org
freedomflotilla.eu

Passagerer på Dignité:

Stéphan Corriveau, Koordinator af den canadiske delegation ombord på den dansk-canadiske Tahrir

Dror Feiler, talsperson for Ship to Gaza-Sverige, præsident for European Jews for a Just Peace

Jérôme Gleizes, Frankrig, Europe Ecologie Les Verts

Jacqueline Le Corre, Frankrig, Læge. Collectif 14 de soutien au peuple palestinien, medlme af Parti Communiste Francais

Jean Claude Lefort, forhenværende MEP

Claude Léostic, talsperson for Un bateau français pour Gaza

Yamin Makri, Frankrig, Collectif 69 de soutien au peuple palestinien

Omeyya Naoufel Seddik, Tunesien, Fédération des Tunisiens pour une citoyenneté des deux rives (FTCR), and Ligue tunisienne des Droits de l'Homme (LTDH), PHD i Social Videnskab

Thomas Sommer-Houdeville, Talsperson fra Un bateau français pour Gaza. Forsker, Social Videnskab, Middle East Studies, Institut francais du proche Orient

Vangelis Pissias, Talsperson fra Ship to Gaza-Grækenland, Professor ved det Tekniske Universitet i Athen

Amira Hass, Israel, journalist, Haaretz

Ayyache Derradji, Journalist fra al-Jazeera

Stéphane Guida, Kameramand fra al-Jazeera

Zacharia Stylianakis, Kaptain

Hilaire Folacci, Besætning

Yannick Voisin, Besætning

Jo Leguen, Navigatør

Faktaboks
Den anden Frihedsflotille 'Stay Human'
Antal fartøjer: 9 pt. stoppet i Græske havne. Et fartøj i internationalt farvand.
Passagerer: ca. 350 fra over 22 forskellige lande.
Last: Medicin og humanitær nødhjælp.
Frihedsflotillen er et civilt initiativ, der arbejder under princippet om ikke-vold.

Gaza-striben
44 års besættelse
2007, Israel etablerer blokaden
1,6 millioner indbyggere
Mere end 800.000 børn
95 % af vandforsyning er udrikkelig,
45 % arbejdsløshed - verdens højeste,
Konsekvenser af blokaden er ingen eksport fra Gaza-striben
og 80 % af indbyggerne er afhængige af nødhjælp fra FN.

Kilder: FN, OCHA, UNRWA"