Kommentar

Dansk Folkeparti: 'Ikke kun en spareøvelse'

En nedlæggelse af regionerne vil føre til en besparelse på 500 millioner kroner. Derudover vil det blive nemmere at placere et ansvar, mener Dansk Folkeparti
Debat
10. august 2011

Gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, der er to argumenter for at nedlægge regionerne. For det første vil administrative udgifter og løn til politikere på 500 millioner kroner kunne bruges på »syge og udsatte mennesker«. Derudover ønsker partiet en klarere ansvarsfordeling frem for det »abespil«, der er i dag, hvor regioner og staten smider ansvaret over på hinanden.

Hvis en fordel er at spare, er det så ikke bare en spareøvelse?

»Det er både for at spare penge og for at sikre en ansvarsfordeling. Borgerne kan ikke være tjent med at blive smidt rundt imellem regioner og stat på den måde, så der bør være mulighed for at placere et ansvar. Så det er ikke kun en spareøvelse.«

Kunne man ikke finde pengene andre steder, hvis det kun drejer sig om 500 millioner kroner?

»Min erfaring er, at 500 millioner kroner er mange penge, som man faktisk kan gøre meget godt for. Hvis der er steder, hvor vi kan konvertere administrative udgifter til f.eks. syge og udsatte, skal vi gøre det, uanset om tallet er det ene eller det andet.«

Direkte linje

Hvad vil I så have i stedet for regionerne?

»Vi forestiller os, at man inddeler sygehusene i fællesskaber, som hører naturligt sammen. Og at man direkte under Sundhedsministeriet ansætter folk til at lede de fællesskaber. Når vi ønsker en så direkte linje fra Sundhedsministeriet til dem, der sidder i det praktiske på sygehusene, er det, fordi der ikke skal være tvivl om, hvor ansvaret er placeret, og det er under Sundhedsministeriet.«

Vil det så sige, at Folketinget skal tage stilling til, hvor mange knæoperationer eller kræftskanninger der skal foretages?

»Sådan vil det ikke blive i praksis. Men det er klart, at der vil være prioriteringsspørgsmål, som Folketinget skal tage stilling til. Men det vil skabe en større synlighed og en større folkelig debat om den nødvendige prioritering i sundhedsvæsenet. I dag gemmes det lidt af vejen i regionsrådene.«

Men kan det ikke hurtigt føre til, at alle mulige enkeltsager skal debatteres, hver gang der er spørgetime i folketingssalen?

»Hvis det er et udtryk for, at borgerne ønsker, at deres politikere tager sådanne sager op, vil det selvfølgelig ske. Men man kan også diskutere, om det gør noget. Hvis en person dør i politiets varetægt, så er det noget, vi er vant til sagtens kan tages op i en spørgetid til en minister. Man kan spørge, hvad forskellen er på dét, og hvis der sker en fejlbehandling på et sygehus.«

Så du er ikke bange for, at man kommer til at bruge for meget tid på det?

»Folketinget har vist, at man godt kan tage enkeltsager op. Jeg mener ikke, det er et problem, hvis man får flere debatter om, hvordan man gør tingene i praksis på sundhedsområdet. Det er nærmest en forbedring, fordi sundhedsområdet er et af de vigtigste områder i vores velfærdssamfund.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her