Kommentar

Information er en byrde, så længe den ikke er vekslet til viden

Det har aldrig været nemmere at indhente information, men hvis ikke informationen organiseres og gøres tilgængelig, så den kan konverteres til viden, er den snarere en byrde end et gode
17. august 2011

Information er en væsentlig ingrediens i alskens overvejelse, beslutning og handling. I dagligdagens overvejelser om hvad familien skal have til middag den kommende uge. I beslutningen om hvad man skal stemme til det forestående folketingsvalg. Og i den handling, der kan sikre artens overlevelse, og som oftest i samme omgang sikrer det enkelte menneskes umiddelbare tilfredsstillelse.

Men blot fordi information er vigtig i disse anliggender og flere til, betyder det ikke, at den information, der er forudsætning for kvalificeret overvejelse, kvalificeret beslutning og handlingsmæssig ditto, er blevet lettere tilgængelig i informationssamfundet. Paradoksalt nok fordi der kan være for meget af den, som grundlæggeren af Lotus Development Corporation, Mitchell Kapor, engang har sagt:

»At få information ud af internettet er lidt ligesom at drikke en tår vand fra en brandhane.«

Fra information til viden

Det har aldrig været så let at indhente information, som det er i dag. Heraf følger ikke, at de nødvendige overvejelser, beslutninger og handlinger, man står over for som menneske, vælger og borger, er blevet lettere at foretage. Før information kan bruges i så henseende, skal den konverteres til anden valuta viden. Viden er ikke noget, man indsamler, det er noget, man opnår, og netop derfor kan man ikke sætte viden lig information. Som den amerikanske fysiker og præst William Pollard har forkyndt:

»Information er en kilde til at lære. Men med mindre den er organiseret, processeret og tilgængelig til de rette mennesker i et format, der leder til beslutningsdygtighed, så er det en byrde, ikke et gode.«

Organisering, processering og formatering af information med henblik på vidensbaseret beslutningsdygtighed i informationssamfundet kræver både tænkningens værktøjer, virkelyst, vurdering. Vid plus tid.

At producere viden og være et vidensbårent medie er kostbart i vid og tid. Viden kræver processeret information samt undersøgelse, kendsgerninger og argumenter. Information er billigere, her kan man i værste fald nøjes med rygter, indicier og løs eller slet ingen underbygning. Meninger er endnu bedre de har ingen produktionsomkostninger, kan fabrikeres på bestilling og kasseres uden nævneværdigt tab, når de er udtjente eller ikke længere formålstjenstlige lidt som gamle underbenklæder.

Ekkokammer-effekten

Det er ikke det at have en bestemt mening om dette eller hint, der er interessant og informativt i og for sig; det er forudsætningerne for at have den pågældende mening, der kan lede én selv og eventuelt andre til moden overvejelse, beslutningsdygtighed og handlekraft.

At ytre sin uforbeholdne mening om diverse, uden at denne mening har været ledsaget af forudsætningerne, findes i metermål i blogosfæren. Medierne har ligeledes været flittige brugere af blogs, hvor læsere og andre medlemmer af det pågældende medies menighed gratis har kunnet sværge troskab eller proklamere deres uenighed. Hvis folk i øvrigt er enige, bliver de blot endnu mere enige ved at høre sig selv og ligesindedes mening igen og igen pyt med argumenterne og forudsætningerne, for vi er jo enige.

De, der er uenige, kan gå andetsteds. Det kaldes ekkokammereffekten.

Faren er således, at medierne selv går i ekkokammeret. Herefter er det intet under, hvis offentligheden polariseres og borgere i hobetal flokkes om hver deres foretrukne meningsportal. Så bliver information en byrde, og det gælder også, når information staves med rød prik over 'i'.

 

Vincent F. Hendricks er dr. phil. og professor i formel filosofi på Københavns Universitet / Columbia University

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Således belært spørger jeg om, hvilke elementer i artiklen er viden, hvilke er informationer, hvilke er meningstilkendegivelser, og hvilke er blot en lille rød prik? Alle ved vel, at vellyden af sangen i brusebadet kan forvandles til kakofoni ved indblanding, så hvorfor ikke bruge energien på styring af refleksionernes interferens, så vi en gang imellem kunne ramme en fælles ny amplitude - det nogle kalder dialog?

Maj-Britt Kent Hansen

Nu hører Dagbladet Information vel ikke til blandt de medier, der giver allermest husly til bloggere, så Vincent F.Hendricks tænker med sin afsluttende bemærkning måske på læserkommentarer til artikler og telegrammer.

Her er Information et af de mere civiliserede steder at opholde sig, men klart er der da en ekkokammereffekt.

Men var dagbladet ikke også før internettet et menighedsblad?

Og er det nu også så slemt, at læserne og Dagbladet Information har noget på hjerte? Et vist engagement? Begge ved de vist udmærket, at information og Dagbladet Information ikke nødvendigvis er lig med viden - hele tiden.

Og vel skriver både dagbladet artikler og læserne kommentarer, der lader en del tilbage at ønske. Sådan er livet vist helt generelt. Man må høre på en masse ævl og udokumenterede påstande.

Medlemskab af politiske partier og at stemme ved valg er en mulighed for de enkelte til at give deres mening til kende, men det er, som verden er i dag med hurtig kommunikation, for de fleste slet ikke en effektiv kanal at sende på.

Dermed ikke sagt, at jeg ikke både kunne ønske mig mere kritisk journalistik, flere saglige artikler og ditto argumenter i kommentarerne i Information.

Maj-Britt Kent Hansen

@ Peter Hansen

Tak for referencen. Lyder bestemt interessant.

Selvfølgelig er Hendricks' andragende bredere end information med den røde prik over i'et, som jeg overvejende valgte at fokusere min kommentar på.

Vi har brug for at en ny gren af datajournalister bliver fremdyrket. Folk der kan skærer ned i den enorme datamængde, analysere og fortolke og gerne ved hjælp af nye redskaber!

Historisk tidslinje over udviklingen af beregnelige data:
http://blog.wolframalpha.com/2011/08/16/advance-of-the-data-civilization...
http://www.wolframalpha.com/docs/timeline/computable-knowledge-history-5...

F.eks. værktøjer som disse, der lader læseren selv dreje på knapperne og gennemskue kompleksiteterne:
http://blog.wolframalpha.com/2011/08/11/wolframalpha-comes-alive-with-cdf/

Læs mere her:
http://radar.oreilly.com/2011/07/data-journalism-tools-newsroom-stack.html