Læserbrev

Løse rygter om beskæftigelsen

»Lad mig sige det stille og roligt: Det er det vitterlige vås, Søndergaard, Støjberg, Frederiksen og Mogensen har gang i«
Når det siges, at under halvdelen af befolkningen er i job, tages der ikke højde for gamle og unge.

Når det siges, at under halvdelen af befolkningen er i job, tages der ikke højde for gamle og unge.

Heidi Maxmiling

26. august 2011

»Der florerer nogle myter,« konstaterede statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale 2011, men bidrog så i samme åndedrag til floret af myter ved at sige, at det 'kun' er omkring halvdelen af danskerne, der arbejder.

Myten er stadig i fuldt flor. 11. august fortalte Jyllands-Posten sine læsere, at nu er under halvdelen af befolkningen i arbejde, nemlig knap 49 procent. Direktøren for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Jørgen Søndergaard, blev citeret for at mene, at udviklingen er »både ny og bekymrende«, og han tilføjede, at der ud over arbejdsløse og aktiverede er omkring 430.000 danskere i den arbejdsduelige alder, som ikke er i arbejde, nemlig folk på førtidspension, kontanthjælp, fleksjob osv.

Og beskæftigelsesminister Inger Støjberg benyttede anledningen til at slå alarm ved at sige, at det »ikke kan hænge sammen i længden, at vi har skruet et samfund sådan sammen, at under halvdelen af borgerne rent faktisk arbejder«, mens Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, erklærede, at det er »et kæmpemæssigt problem, at under halvdelen er i arbejde«. Dagen efter lod Politikens Lars Trier Mogensen sig rive hovedløst med af panikken. Under overskriften Bunden slået ud af jobmarkedet tegnede han et billede af et samfund, hvor en større gruppe virker kronisk udstødt fra arbejdsmarkedet, en veritabel »eksplosion i antallet af folk på overførsler«.

Det rene vås

Lad mig sige det stille og roligt: Det er det vitterlige vås, Søndergaard, Støjberg, Frederiksen og Mogensen har gang i. Det er helt normalt, at mindre end halvdelen af befolkningen er erhvervsaktiv (i job eller aktivt jobsøgende). Den ikke-erhvervsaktive del af befolkningen, det vil sige børn, studerende, pensionister, kronisk syge og andre uarbejdsdygtige, udgør normalt godt halvdelen af befolkningen.

Den gennemsnitlige erhvervsfrekvens for de højtudviklede lande i OECD var i 2009 på 48 procent. Heraf tegnede USA sig for en rate på knap 51 procent, mens den for Danmarks vedkommende var knap 53 procent. Danmark er med andre ord ét af de lande, der har den højeste erhvervsfrekvens. Ikke nok med det, erhvervsfrekvensen har været jævnt stigende de sidste hundrede år, fra omkring 43 procent i begyndelsen af 1900-tallet til omtrent 50 procent de senere år. Hvis vi tager erhvervsfrekvensen for mennesker i den såkaldt 'arbejdsduelige alder' fra 15 til 64 år, ligger Danmark i top med omkring 75 procent erhvervsaktive, 5-10 procentpoint over USA.

Panikken er kort sagt ganske ubegrundet og må skyldes uvidenhed om helt elementære samfundsforhold. Men det betyder ikke, at der ikke er grund til bekymring, ikke mindst over den økonomisk stagnation, Danmark er havnet i.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Andersen
  • lone bording
  • Lone Christensen
Toke Andersen, lone bording og Lone Christensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lad os håbe at nogle af de fantastiske og dygtige journalister vi har i landet vil læse denne korte, præcise redegørelse for erhvervsfrekvens og lave en lille rubrik om det. Idiotien i befolkningen er i forvejen så udsøgt, at det vil kræve mange årtiers ny skolegang, hvis vi skal have ændret på det forhold. Men for alle andre, kan det jo være en lindring, når nogle sætter ord på det, der foregår i den meningsløse debat, hvor indholdsløse argumenter og forstummende 'menigmandsviden' sætter dagsorden for alt.

Marianne Rasmussen

Helt og aldeles enig.

Fordummelsen og manglen på elementær logik og kritisk sans er så udbredt - ikke mindst i medierne - at man dagligt må tage sig til hovedet over de besynderlige udsagn, der slynges ud som om de var dokumenterede sandheder.

Anders Reinholdt

Kort, præcist og nøgternt. Tak for det.
Iøvrigt kunne man bemærke, at de teknologiske landvindinger giver os mulighed for at opretholde et levedygtigt samfund selvom "de erhvervsaktive" nøjedes med at arbejde halvt så meget som nu. Det kræver blot at vi sænker vores materielle forbrug.

Men alligevel forekommer dette fokus på de erhvervsaktive mig en kende besynderligt. Der lader desværre til at være en udbredt konsensus blandt de fleste politikere om, at kun de erhvervsaktive bidrager til samfundets opretholdelse. Indgår bidraget ikke i BNP har det tilsyneladende ingen værdi.
Måske det var på tide at denne enøjede, anakronistiske vildfarelse blev begravet seks fod under jorden sammen med liberalismen.

Henrik Brøndum

Meget interessant artikel - kan Kjeld Schmidt overtales til ogsaa at praesentere disse tal fordelt paa koen? Danmark og Scandinavien har jo bl.a. en hoej erhvervsfrekvens fordi meget omsorgsarbejde er placeret i det offentlige og ikke i familien.

Der var engang hvor en familie kunne leve af en enkelt arbejdsindkomst.. Der var engang hvor man anså børn og hjemmet for så vigtige elementer i tilværelsen at varetagelsen af deres tarv ansås for at være et fuldtidsarbejde.

Og nej det handler ikke om at vende hjem til kødgryderne (der var forøvrigt ikke så meget kød i de gryder). Det handler om værdier, at vi gør tilværelsen og dens forskellige faser til noget kostbart og ikke den skingre dyrkelse af egocentrede materielle værdier.

Det handler jo ikke om viden, hverken elementær eller eksplicit. Det handler om hvilke propaganda scenarier man kan få pisket en stemning op omkring, gerne ganske løsrevet fra virkeligheden. Og medierne er som sædvanlig bare logrende hunde der følger deres herrer i tyk og tyndt.

Tusind tak for det indlæg af Professor Kjeld Schmidt.

Der blev bukserne trukket grundigt ned om anklerne på de implicerede politikere. Det var en lektion i konsekvenserne af hovedløs populisme.

@ Henrik Brøndum

Det kan godt være, at vi har flere ansat til at passe børn i Danmark, men vi har i hvert fald færre ansat til at passe offentlige toiletter og til at anvise pladser på en restaurant end man har i sydeuropæiske lande og i USA.

Så den opgørelse er nok ikke bare så ligetil.

@ Brøndum
Statistik på koen. Come on, mand.

Du er nødt til at have tungere sten at kaste med, hvis du skal slå hul i det her.

Dit indlæg er blot typisk skidtsnak a la Fogh Rasmussen, der desværre fik held til at dømme viden ude som smagsdommeri.

Hvis du virkelig har noget at komme med, så kom med det. Underbyg det, forklar dig. Hvem er du, hvad ved om om disse ting. Overbevis os.

Dit indlæg er af den tilsyneladende kloge-åge art, men er bare skidtsnak i servil indpakning. Det har jo ikke en klap med kritik at gøre.

@ Brøndum

Argh. Jeg bliver så vred på dig. Er det produktivt at være ansat i militæret? Fængselsvæsenet? Reklameindustrien, TV-stationerne, Aviserne.

For da helvede mand. Statistik på koen. Bvadr.

Man må have mere ondt af afstumpet personlighed, fremfor en fattig, der kan føle. Når der ikke er tale om basale mangler.

Liliane Morriello

Rigtig god artikel, som netop sætter fokus på det, at regeringens taktik igennem det sidste årti, som en dårlig lære, har været den at skabe syndebukke i klassen, for at fralede opmærksomheden på egne mangler som leder og underviser. En sådan populistisk lære havde jeg selv som barn, i dag ved jeg hvor sølle en stakkel han var, men jeg ville da hurtigst muligt sætte ham til en anden bestalling, skulle jeg støde på ham i dag, og dette gælder også for regeringen.

Danmark har ingen problemer. Vores effektivitet er langt over middel og vores systemer fungerer både horisontalt og vertikalt i modsætning til fx usa, hvor de horisontale systemsammenkoblinger er stort set fraværende.

@ Anders Krog. USA og Sydeuropa har ikke i samme grad som norden moderniseret deres arbejdsmarked. Herudover har USA fx en kolossal stor befolkning uden egentligt uddannelse og derfor er der mange at tage af til at lave alle disse i vores øjne forlængst glemte/ligegyldige jobs. Vi har simpelthen effektiviseret os fra det.

Vi skal ikke arbejde mere, vi skal fordele arbejdet bedre. Vi får jo ikke den industri tilbage, så det er komplet surrealistisk at en gruppe der ikke er opkvalificeret, skal finde vej ind i en vidensproduktion.

Der skal da skrues og justeres en del.

Marianne Mandoe

Hovhov.... uanset om artiklen er god, så er præmisserne forkerter.

Der er stor forskel på halvdelen af befolkningen, og så halvdelen af den ARBEJDSDULIGE befolkning.

Han har ret.
Det er helt normalt at halvdelen af befolkningen er uden arbejde.
Men han har ikke ret i at det er normalt at halvdelen af den ARBEJDSDULIGE del af befolkningen er i beskæftigelse.

Sören Tolsgaard

I Asger Aamunds optik får denne myte en ekstra omdrejning:

»Jeg vil ikke ofre dette lands folkelige velstand til fordel for et demokrati, der ikke fungerer. Hvis den udvikling fortsætter, som vi har set gennem lang tid, hvor mere end halvdelen af vælgerbefolkningen [nu ikke "mere end halvdelen af befolkningen", men "mere end halvdelen af vælgerbefolkningen"!!!!!] er uden for arbejdsmarkedet, og hvor hele Servicedanmark forfalder, og industrien og arbejdspladserne flygter ud af landet, mens samfundet ældes og konstant bliver fattigere med politikere, der nægter at være statsmænd og reformatorer og kun tænker på, hvordan de kan rage magten til sig, så vil jeg mene, at man skal tage demokratiet op til debat.«

Det med politikere, der konstant gør landet fattigere, har Asger Aamund haft inde på tætteste hold. Hans hustru, Suzanne Bjerrehuus, har været chef for Det Konservative Folkepartis politisk-økonomiske sekretariat og partiets folketingskandidat på Amager. Hans datter, Malou Aamund, blev ved sidste folketingsvalg valgt ind for Ny Alliance, hvorpå hun straks skiftede til partiet Venstre. Under valgkampen havde Malou Aamund ellers sagt til dagbladet Børsen:

»Tanken om at sidde fire år til med en VKO-regering, der på så mange områder er ude af trit med, hvad befolkningen gerne vil, og hvad samfundet har brug for, er ikke til at holde ud.«

Men så snart Malou Aamund blev valgt, sikrede hun altså fire år til med VKO-flertal. Man forstår godt Asger Aamunds harme mod politikere, der »kun tænker på, hvordan de kan rage magten til sig«.

http://www.information.dk/277050

Her er nogle basale oplysninger om arbejdsmarkedet og beskæftigelsen (desværre ikke helt opdaterede):

http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/Samfund_og...

Sören Tolsgaard

@Marianne Mandoe: Kjeld Schmidt fastslår jo netop også sidst i artiklen, at ca. 75% af den danske befolking i den arbejdsduelige alder er erhvervsaktive, dvs. i arbejde eller til rådighed for arbejdsmarkedet.

Liliane Morriello

Nemlig Søren, vi har den andenhøjeste beskæftigelse i EU, og den femte højeste internationalt. Jeg tror ikke vi har så meget at klage over der.

Henrik Brøndum

@Lars Dahl

Tak for sammenligningen med Fogh Rasmussen - jeg gaar ud fra du saa ogsaa vil anbefale mig hvis jeg soeger en international topstilling?

Et flinkt lille korrektiv til den småborgerlige, uinformerede nonsens som dominerer store dele af de offentlige debatter. Og der er lang vej endnu:

"De rige flygter, hvis vi beskatter dem hårdere" (forkert).

"Konkurrence gør billigere og bedre" (forkert).

"Øget vækst er afgørende for bevarelse af velfærd i Danmark" (forkert).

Osv. osv. osv.

Som udviklingen ser ud, skulle det gerne år for år være en stadigt mindre del af befolkningen, der arbejder. Dels fordi lande med monster-arbejdsløshed i højere grad skal deltage i den internationale velstandsskabelse for deres befolkninger, dels fordi teknologiseringen afskaffer mange funktioner, der bedre udføres af maskiner, der kan være meget større og stærkere end selv den mest buildede smed. I stedet for i dag, hvor ting produceres med begrænset levetid for at sikre fortsat omsætning, vil softwarens betydning muliggøre stadige opdateringer, der vil implementere teknologiske fremskridt i den eksisterende maskinpark, efterhånden som de bliver udviklet, herunder især stadigt mindre energiforbrug.

Jan Kauffmann

Selv et barn i 8 kl. folkeskole burde kunne regne den statistik svindel ud. Da de begyndte på dette, tænkte jeg nu er de alle sammen for åndssvage, selv pressen, der hoppede på vognen.

Det er logik for burhøns.

Minsandten om ikke Inger Støjberg netop står på TV og gentager "At under halvdelen af befolkningen er i arbejde og det er jo uholdbart!" mens jeg sidder og læser dette...

Nu venter jeg på en professor, der oplyser os om, at vækstprocenter, som mål for velfærd og en lykkelig befolkning, er vitterlig vås.

Gorm Petersen

I 1978 da "Oprør fra midten" blev skrevet, behøvede kun 20% af befolkningen gå på arbejde.

Resten kunne holde fri !

I dag behøver kun 5% gå på arbejde.

Det er indlysende at "dygtig marketing" er samfundsskadelig virksomhed.

Hvis ikke nogen er blevet snydt, ville man aldrig sætte ordet "dygtig" foran marketing.

Kort og godt . vi må kunne tale åbent om, hvilke typer arbejde der er nødvendige, hvilke typer der kan undværes, og hvilke der er direkte skadelige.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvordan f..... får vi stoppet alt uunderbyggede vrøvl som fylder medier og dermed også snakken i kantinen og ved middagsbordet.
Her er så absolut en journalistisk opgave, der kunne bringe faget i kredit i stedet for miskredit - så bare se at komme igang og stil de underbyggede og kritiske spørgsmål i stedet for dette ulidelige mikrofonholderi.

Få noget ære og respekt ind i faget - I omtaler jo altid jer selv som samfundets vagthunde, så bevis det

Vi må også standse en masse af det nonsens, som uden videre har fået lov at glide ned - rent nysprog som f.eks. "billigt og bedst".

Tom W. Petersen

Ja, tak for noget nøgternhed fra en af disse sagkyndige, som AFR udtrykte sin foragt for; han fik næsten begrebet ekspert gjort til noget, man skulle foragte. I de sidste ti år er begrebet i vide kredse, fortrinsvis til højre i politikken, udskiftet med begrebet "såkaldte eksperter".
Nå, til sagen:
Jeg forstår Schmidt sådan, at ca. 75 procent i den såkaldt ‘arbejdsduelige alder’ er erhvervsaktive.
Uanset om det er bedre end det er i diverse andre lande, er det da skidt, at 25 procent af dem, der kan arbejde, er arbejdsløse.

Liliane Morriello

@ Tom

Ikke 25% af dem der kan arbejde, men 25% af dem der er i det vi normalt kalder erhvervsduelige alder, altså 16 - 64.

De 25% ud over arbejdsløse, omfatter kontanthjælpsmodtagere der er faldet for varighedsgrænsen for dagpenge, kontanthjælpsmodtagere der er syge men er faldet for varighedsgrænsen af sygedagpenge.

Af dem vi kalder kontanthjælpsmodtagere er der rigtig mange der intet eller kun lidt modtager, fordi ægtefællen har en indkomst på mere end 23.000 kroner om måneden før skat.

Gruppen omfatter også førtidspensionister, efterlønnere, starthjælpsmodtagere, m.m.

Liliane Morriello

Der har aldrig tidligere i Danmarks historie været en større procentdel af borgerne i den erhvervsaktive alder i arbejde.

Marianne Rasmussen

@ Tom W. Petersen

Lige et par punkter om de resterende 25%.

En del kan ikke finde arbejde, fordi der er mangel på fx ufaglærte arbejdspladser, hvoraf rigtig mange som bekendt er flyttet til udlandet - Asien, Østeuropa osv. Uanset at regeringen nu vil påstå, at de kan trylle nye arbejdspladser frem af denne type, så sker det næppe.

En del er faktisk overkvalificerede, men det danske samfund er ikke specielt gearet til at údnytte deres særlige kvalifikationer. Desuden har mange sagsbehandlere temmelig svært ved at kommunikere ordentligt med arbejdsløse højtuddannede. Man hører ofte, at de taler ned til dem, hvilket ikke ligefrem er befordrende.

En del er givetvis den gruppe, der sendes i "arbejdsprøvning" (så det skæpper godt i kommunekassen), hvilket KAN være udmærket for nogle få, men meget ofte pisker man en type mennesker ud i den slags arbejde, som slet ikke er raske nok til at klare et arbejde. Og man ser alt for ofte stort på de anbefalinger, som lægerne prøver at fremsætte om denne sidste gruppes vegne. "Hvis arbejde er så sundt, så giv det til de syge" - det er lige netop det, man forsøger på, men jeg kender adskillige, som er blevet mere syge af det, og hvor den gode samfundsøkonomi så henne?

@ Henrik Brøndum, der siger:
" @Lars Dahl. Tak for sammenligningen med Fogh Rasmussen - jeg gaar ud fra du saa ogsaa vil anbefale mig hvis jeg soeger en international topstilling?"

Du kom ikke med noget. Havde ikke noget at byde på? Ergo, så havde jeg nok ret i, at dit ærinde primært var skidtsnak, ikkesandt?

Veje til internationale stillinger går ikke mere over mit bord. For den sags skyld kunne du jo nemt sidde i sådan een. Hvad ved jeg. Du kom ikke frem med noget, der kunne give mig anledning til respekt.

Henrik Brøndum

@Lars Dahl

Jo jeg ved noget - ikke meget - eller maaske snarere vidste. Da jeg studerede paa RUC Sam. Bas. brugte vi et aar under overskriften "Fremtidsforskning".

Vores ide gik paa at opdele samfundet i 3 sektorer: Den private oekonomi, den offentlig oekonomi og saa hvad vi kaldte "den uformelle oekonomi" lig med den produktion der foregik i husholdninger, frivillige organiationer mv.

Under en tese om graenser for vaekst i den private oekonomi (pga. miljoeproblemer) og den offentlige (modstand mod hoejere skatter) undersoegte vi om der kunne skabes ny vaekst i den uformelle oekonomi.

Herunder kom vi ind paa de betydelige maaleproblemer der er med den uformelle oekonomis volumen og produktivitet - det var derfor jeg synes det var interessant at hoere om denne statistik fordelt paa koen paa tvaers af lande.

Vores konklusion var i oevrigt at vi saa et potentiale for den uformelle oekonomi, baseret paa "donwsizing" af teknologi og elektronisk kommunikation/hjemmearbejde.

Det var i midtfirserne - en del aar foer internettet blev saerlig udbredt - saa det var vel ikke den ringeste forudsigelse. Men som bekendt er det svaert at spaa - isaer om fremtiden. Og internettet har nok flyttet mere arbejde til oesten end hjem i de danske stuer.

Hvis jeg har mildnet din skepsis kan du rekvirere rapporten paa RUC bibliotek, men hvis den foerer til ny vrede saa vend den venligst kun mod mig og ikke mod mine 2 medstuderende.

Socialisme er lige som et sammenskudsgilde, alle har noget med og alle deler det som er, også dem der glemte at tage noget med. Mere indviklet behøver økonomien ikke at være.

Brian Pietersen

@Søren Lom

præcis
Det er til at brække sig over hvordan de borgerlige har solgt ud af alt der kunne gi os alle noget godt.

Privatiseringer gør at det er meget få der har penge, og når så krisen er der, så har landet ikke noget at gøre godt med, og heller ingen følelse af sammenhold da vi ikke har noget tilfælles.

Det er trist at der er så mange borgerlige mennesker i vores land.

Anders Reinholdt

@Søren

Du har ret. Mere indviklet behøver det ikke være.

Men så er der jo desværre Mistilliden, Egoismen, Selvretfærdigheden. Forenet i Småborgeren, der sidder på skulderen og insisterende hvisker til os, at den har set nogen, der med fuldt overlæg undlader at tage noget med! Men alligevel spiser det vi andre bidrager med! Hvad ligner det!

Anders Reinholdt

@Jesper

Det er faktisk pointen - deraf ironien i mit indlæg:-)

Og jeg er helt enig. Samfundsmæssigt set kan det bedre betale sig at lade den ene procent være asociale end at ofre ressourcer på at kontrollere deres bidrag. Men det er ikke gået op for højrefløjen.