Læserbrev

Sorte skyer over festivaler

EU bør ikke blande sig, og jeg mener, at vi skal kæmpe, så længe der er en chance i denne meget principielle sag - ikke bare for festivalerne, men for dansk foreningsliv generelt
Hvis EU's momsregler ændres, bliver det eneste overskud fra festivalerne skrald og tømmermænd.

Hvis EU's momsregler ændres, bliver det eneste overskud fra festivalerne skrald og tømmermænd.

Carsten Snejbjerg

Debat
19. august 2011

Med Skanderborgfestivalens afslutning for nylig er der sat punktum for årets festivalsæson. En sæson, som har glædet mange deltagere, men som også gavner de organisationer, hvis aktiviteter kan karakteriseres som almennyttige, og som dermed kan se frem til at få del i sommerens festivaloverskud.

Ud fra denne opskrift har eksempelvis Roskilde Festival siden 1970'erne uddelt over 135 millioner kroner til velgørende formål. På denne måde varetager Roskilde og resten af musikfestivalerne ikke blot rollen som kunstnerisk samlingssted og økonomisk katalysator for lokalområdet, men de påtager sig også et stort socialt ansvar for det samfund, der omgiver dem. Ikke mindst derfor er vores festivaler vigtige, og derfor mener jeg, at vi bør sørge for at give dem de bedst mulige arbejdsbetingelser.

Det gør vi bl.a. ved forskellige tiltag i dansk lovgivning. Et af de vigtigste, er momslovens bestemmelse om fritagelse for almennyttige arrangementer og aktiviteter, som ud over festivaler også omfatter idrætsforeninger, genbrugsbutikker, indsamlingsorganisationer og velgørende fonde. De sikres i dag via momsfritagelsen langt større økonomisk råderum, end deres virke ellers lægger op til, og kan derfor støtte flere.

Sorte skyer fra Bruxelles bevæger sig dog faretruende ind over de danske festivaler. Europa-Kommissionen vil nemlig tvinge Danmark til kraftigt at justere momsfritagelsesbestemmelsen, da man mener, at Danmarks administration af momsfritagelsesreglerne har et væsentligt bredere omfang, end hvad momssystemdirektivet tillader.

Forfejlet indblanding

Hos Socialdemokraterne mener vi, at kommissionens indblanding i denne sag er utidig og forfejlet. Bestemmelsen om momsfritagelse er en del af det system, hvormed vi i Danmark støtter ikke bare kulturen, men også andre væsentlige almennyttige formål, hvis effekt vi alle nyder godt af. Derfor bør EU ikke blande sig, og jeg mener, at vi skal kæmpe, så længe der er en chance i denne meget principielle sag ikke bare for festivalerne, men for dansk foreningsliv generelt.

Jeg opfordrer derfor kulturministeren til snarest muligt at samle de relevante parter, for sammen med branchen må vi politikere og statslige og regionale forvaltninger samarbejde om at skabe de bedste forudsætninger for, at de sorte momsskyer fra EU ikke svækker vores danske foreningsliv i en sådan grad, at det får fatale følger for de danske festivaler.

Et alment givende foreningsliv er uvurderligt i vores velfærdssamfund. Derfor må der handles, så festivalerne også næste år kan rejse teltpælene, og endnu en gang være langt mere for os alle end blot en række koncerter over et par dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Thomassen

Har EU-kommisionen et dødsønske?

Brian Pietersen

@Morten
ja, jeg vil rigtig gerne ud af EU...så kom frisk.

c¨,)

Først skal de danske festivaller overhovedet finde ud af at overleve. Dertil kræves der, at navnene sætter lønchecken en anelse ned. Her kunne Aqua muligvis lære noget, så de ikke ankommer til en festival på en mole i nordvestjylland med fuldstændigt overdrevne +50 tons udstyr til sceneshowet for sølle 3 kvarters til en times optræden i "udkantsdanmark".
Når topnavnene har neddroslet hele setuppet "en anelse" og har skåret lidt ned på lønchecken, der er eksploderet de seneste 10 år, kan vi tale EU...

Men venlig hilsen en forbandet forarget exlystekniker på bla. flere festivaller...