Klumme

Danmark blev ikke rødt i torsdags

Men hvad blev det så, når det heller ikke er blåt længere?
Debat
20. september 2011

Berlingske køber, betaler og offentliggør Gallups målinger, og i går konkluderede avisen følgende:

»Det var ikke kvindernes skyld eller fortjeneste. Det var mændene eller i hvert fald nogle af dem der væltede blå blok og Lars Løkke Rasmussen (V)«. Målingen viser, at det i al overvejende grad var til Radikale Venstre og til Margrethe Vestager, at denne mandlige »henover midten«-udvandring fra Lars Løkke Rasmussens blå lejr gik. Den vandring, som i torsdags ifølge Berlingske »ændrede Danmarks politiske farve« til rød ... skønt de radikale ikke er røde. I hvert fald ikke ifølge mange af de socialdemokrater og fagforeningsfolk, som nu efter 10 år i ørkenen får Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Heller ikke ifølge de folkesocialister, som for første gang siden partiets dannelse i 1959 ligefrem kan se frem til ministerposter i hvert fald til deres leder, Villy Søvndal.

Og heller ikke ifølge formentlig næsten alle de enhedslistere (kunne det parti dog ikke snart kalde sig selv for et eller andet med blot den mindste klang?), som i torsdags tredoblede vælgerandel og mandattal og femdoblede deres personlige stemmetal på hende, der hyldes som »Danmarks eneste politiske naturtalent«, »Danmarks røde darling«, Johanne Schmidt-Nielsen.

SF blødte rødt

Gallup-målingen viser imidlertid, at Enhedslisten har hentet langt størstedelen af sin enestående fremgang fra hovedsagelig SF og i noget mindre grad Socialdemokraterne samt først i tredje omgang fra nye førstegangsvælgere. Bevars, sidstnævnte kunne da være gået til »blå blok«. Men det er så også den eneste gruppe vælgere, som Johanne Schmidt-Nielsen og hendes parti kan siges at have trukket direkte »hen over midten«.

I betragtning af, at Socialistisk Folkeparti samme dag ikke bestilte andet end at tabe vælgere til Enhedslisten, Socialdemokraterne og Radikale Venstre i prioriteret rækkefølge, har partiets andel af nye førstegangsvælgere heller ikke direkte medvirket til at tippe flertallet fra Løkke til Thorning.

Ganske opsigtsvækkende gælder det tilsvarende ikke helt for Socialdemokraterne: Nok tabte partiet et mandat (til Enhedslisten), men faktisk vandt de ifølge Gallup-målingen »blå stemmer« direkte fra Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard!

Linna sejr

Udover de deres andel af førstegangsvælgere og tidligere socialdemokratiske og folkesocialistiske stemmer vandt Radikale Venstre deres betragtelige valgsejr ved direkte at erobre tidligere blå stemmer fra Venstre og Konservative. Derfor har partiet hovedæren for, hvad socialdemokrater, folkesocialister og enhedslistere nu udråber som »rød sejr«!

Men forskellen på Helle, Johanne og Margrethe er ikke alene, at sidstnævnte ikke hedder Schmidt til efternavn. Hun frabeder sig også indtrængende at blive betragtet som noget som helst i retning af socialistisk rød ...

Alt dette for lige at blive nøgtern på, hvad der skete i torsdags. Og hvad der ikke skete.

For netop fordi det efter Gallup-målingens offentliggørelse må stå klart, at Danmark fra og med i torsdags hverken er rød eller socialistisk i hvert fald ikke i almindelig, traditionel forstand bliver det så meget mere spændende og afgørende at overveje, hvorfor og hvordan i alverden de fire partier alligevel har kunnet finde sammen om at sætte »blå« fra statsministerposten. Og for de tres vedkommende Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti oven i købet i disse timer og dage for første gang i Danmarkshistorien forhandle om at danne regering sammen.

R-Ø-enighed

Ja, hvorfor og hvordan?

For at tage yderlighederne, Det Radikale Venstre kontra Enhedslisten, fremsatte det sidstnævnte parti sine vigtigste krav i går i sin annonce på Informations webside. De lød:

»Vi skal skabe jobs ved at bygge flere vindmøller og solcelleanlæg. Og så skal vi have gennemført en klimalov«, hvilket netop forbinder enhedslisterne med de radikale.

Listen med krav fortsatte: »Vi skal have asylansøgerne ud af lejrene, og de skal have ret til job og uddannelse. Og så skal starthjælpen afskaffes,« hvad der netop forbinder enhedslisterne med de radikale.

Endelig fremgik det, at »vi skal have afskaffet fattigdommen, og der skal skabes ordentlige vilkår for de arbejdsløse. Og så skal kontanthjælpsloftet afskaffes«, hvad der i traditionel økonomisk forstand ikke just forbinder enhedslisterne med Radikale Venstre.

Men når så Johanne Schmidt-Nielsen på spørgsmålet om, hvad hun og Enhedslisten egentlig forbinder med en såkaldt »kommunistisk afskaffelse af den private ejendomsret til produktionsmidlerne« nævner, at »i Danmark er der jo en lang tradition for kooperative virksomheder som f.eks. brugsforeningerne og mejerierne«, ligger enhedslisterne måske alligevel i utraditionel økonomisk forstand ikke så langt fra Radikale Venstre.

Hvilke perspektiver hvis »de røde« og »de radikale« tør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Når EL bruger andelsbevægelsen og dens organisationsform som eksempel på meningsfuldt fælleseje, demonstrerer det til fulde historieløsheden og smædelysten hos bl.a. partiet Venstre, når de prøver at bilde befolkningen ind, at EL er revolutionære samfundsomstyrtere og økonomiske tågehoveder.

Niels-Simon Larsen

Det politiske mønster er nu sådan, at alle partier er involveret i det muliges kunst. Det er fint og godt.

I løbet af et stykke tid kommer der til at mangle en politiserende gruppe af dristige drømmere, realistiske flippere, opbyggelige samfundsomstyrtere, vanvittige idemagere, flabede kritikere, verdslige paradisdrømmere. Umedgørlige folk hele banden og - uundværlige.
Hvis det hele går op i hug en hæl og klip en tå-politik, bliver det for kedeligt.

Dit fokus på partinavnet gjorde resten overflødigt.

mariann offersen

Hvilket ministerium mon Enhedslisten kunne tænke sig...

Niels-Holger Nielsen

Frem mod den socialistiske revolution

Så længe jeg er medlem af EL er det et socialistisk parti.

Så længe kommunisme ikke er ensbetydende med en forskelsløs grød, hvor alt bestemmes af staten eller partiet, er jeg kommunist. Når staten dør bort er jeg menneske - slet og ret.

Så længe el staves med småt, er jeg lutter (røde) ører.

Forhåbentlig vedbliver EL at være radikalt, mens der absolut ikke er grund til at forvente, at Radikale nogensinde bliver røde.

Der er i princippet stor forskel på at gå ind for arbejdspladser til de arbejdsløse og på, at gå ind for økonomisk vækst. Under realkapitalismen kan denne modsigelse ikke tilnærmelsesvis løses, så det bliver spændende at se hvorledes EL håndterer dilemmaet. Om revolution og reform kan hænge sammen, beror på aldrig at tabe målet af syne.

Målet er socialisme. Når dette mål er nået, kan man, hvis man har den slags tilbøjeligheder, sætte et nyt mål, kommunisme. Dette mål kan under ingen omstændigheder nås med en revolution andre steder end mellem ørerne.

Som Marx skrev et eller andet sted, så kan socialismen under visse omstændigheder nås uden anvendelse af væbnet magt. Men en socialisme, som ikke er en revolution er ikke socialisme. Det er bare statskapitalisme med eller uden flertalsdiktatur.

Vi kan ikke have kapitalisme under socialismen, men gerne privat ejendomsret så længe arbejdernes ret til at deltage i ledelsen og fordelingen af arbejdet (socialismens grundlov og særkende) respekteres.

Så kan man jo diskutere hvor sjovt det er at have ejendomsret når andre blander sig i dens forvaltning, både fra oven og fra neden;-)

Er el radikal, eller Radikal? Jeg tror mest på det første. I modsat fald taler han for DØVe øren.

PS Enhedslisten er stueren, selv om nogen kalder den en køter.

Niels-Holger Nielsen

Linna=League of Indian Nations of North America (rødhuder)? Eller er det bare mig der er tungnem?

Inger Sundsvald

Ja, sikke et perspektiv. Men er der ikke lige nogen der kan gøre DRV opmærksom på hvor mange mandater Enhedslisten OG SF har, og at DRV ikke har mandat til diktatur, ikke engang sammen med S. Og EL bliver heldigvis aldrig radikal i retning af DRV.
Jeg vil også gerne anmode om at Enhedslistens medlemmer selv får lov til at bestemme hvad partinavnet skal være. Hvis det er for besværligt at skrive, så skriv bare el/EL. Jeg er godt klar over at rigtig mange på Information har meget at indvende imod EL, men det er da en gru at være vidne til den kommunistforskrækkelse og den skræmmekampagne der skinner igennem, selv her efter valget.

DRV er yndlingspartiet, det har jeg opfattet, og de har da også en anstændig politik når det gælder miljø m.v. (bortset fra det med betalingsringen, som egne hovedstadsvælgere er lodret imod). Men de er præcis ligeså asociale som VKO når det drejer sig om økonomi og omsorg for egne fattige borgere. De vil gudhjælpemig videreføre den politik som VK-regeringen har mislykkedes med, og bruge f.eks. punktskatter til skattelettelser.

Jeg bliver ikke spor overrasket hvis Vestager hellere vil forhandle med Kjærsgaard, V og K. Jeg har Claus Bondam i frisk erindring. Og en statsministerpost må vel betegnes som bedre politisk arbejde end at skaffe en borgmesterpost. Gid jeg tager fejl, men jeg stoler ikke på dem over en dørtærskel.

Heinrich R. Jørgensen

Meget observant, Niels-Holger. Mange tak for perler om kapitaler, socialisme og humanisme, som hidtil var forbigået min opmærksomhed.

Søren Kristensen

Danmark blev lilla i torsdags:

Lilla er en sekundær farve og ønsker man at fremhæve en lilla nuance i et maleri, sammensætning af tøj eller andre situationer, bruges gul til dette.

Lilla konstrueres af primærfarverne rød og blå. Forskellige nuancer af lilla fås ved at variere forholdet mellem den røde og den blå og hvid for at få den perfekte lilla farve.

Lilla kan både være en varm og kold farve, afhængig af hvilke andre farver den sættes sammen med. Dog regnes den for det meste for en kold farve.

Visse farver er mere dominerende end andre. For eksempel er lilla en mindre dominerende farve, og der behøves mere lilla for at skabe balance i for eksempel et maleri.

Kilde: Wickipedia

Blåt - dybt blåt - med en social bevidsthed der udtrykkes med:

"Hvis folket ikke kan få brød, kan det vel bare spise kage"

Dyt dyt ska vi, båt båt det kan vi godt, nej !

Regeringen er "hverken eller" og "både og".

De Røde Sko

Dans Dans Dans,
Det du ser,
Det du føler,
Det du er,
Væk.

Ellers kommer De Blå Ambulancer.

Mennesket kan opfinde alt og finde på meget, bare ikke et alternativ til det selvskabte fængsel -der kaldes samfundsstruktur!

Niels-Simon Larsen

Det går ikke uden fællesskab og heller ikke uden individuel frihed. På DR.K (kulturkanalen) er de i gang med en serie på 4 om Gulag Øhavet. Jeg bliver aldrig træt af historie, lige meget hvor skræmt jeg bliver.

Bagefter håber jeg, at der kommer en serie om de nuværende slavefabrikker i Østen.

Jeg er glad for oplægget om de 100 dage. Det er absolut vigtigt, at vi bliver klar over, hvad vi vil og ikke vil. På den anden side mærker jeg en orm, der gnaver. Den siger, at det snart ikke mere er et spørgsmål om at ville, men om at skulle. Naturen sparker os hen et ubehageligt sted. Mit håb er så, at vi har opbygget et samfund, der kan tage imod de store ændringer. Måske springer der til den tid en os iboende menneskelighed frem (jeg tager ikke imod protester).

Dorte Sørensen

Hørte lige en analyse i P1-morgen af historiker og Bloker i Berlingske.dk , at Løkke Rasmussen fra dag 1. har lagt sig for at føre en hård oppositionspolitik samt at vælgerne hurtig vil glemme løfterne om ét samarbejdende Folketing. Men vil vælgere nu det - kan vi ikke blive ved og ved at minde politikkerne om deres løfter om brede samarbejder og et farvel til blokpolitikken for samfundets skyld.

Niels-Holger Nielsen

Niels-Simon Larsen

Du har alt for meget ret. Jeg har lige været på en rundtur for at besøge mine vandingssteder udi information om den frembuldrende klimakatastrofe. Det er sgu ulækkert, og det får det til at gøre ondt at se hvor lidt, der gøres både her og hisset.

Tag nu denne her, som beretter om Peetermangletcherens sidste kælving:

Second giant ice island set to break off Greenland glacier

Eller denne her, som beretter om den maskerede opvarmning af vores planet:

"Missing" Global Heat May Hide In Deep Oceans

Eller disse her, som fortæller om indtil videre ikke-indkalkulerede omkostninger ved det løbske klima:

Mental illness rise linked to climate

Climate will make us depressed and anxious

Og så er der for andet år i træk store oversvømmelseskatastrofer i den pakistanske Sindh-provins:

>a href="http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-14931833">Pakistan floods: Two million hit by disease in Sindh

Sidst men ikke mindst disse om den tænderskærende tørke i Texas og Oklahoma:

Drought Intensifies In The South, No End In Sight

Texas sets record for hottest summer in US

Jeg kunne blive ved længe endnu, men det rækker vel for denne gang. Folk dør som fluer under klimakatastrofen.

Niels-Holger Nielsen

>a href=”http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-14931833”>Pakistan floods: Two million hit by disease in Sindh skulle være:

Pakistan floods: Two million hit by disease in Sindh

Niels-Holger Nielsen

Så er tiøren faldet:

"Linna" skal selvfølgelig være Lilla. Lilla-ble-blokken;-)

Niels-Holger Nielsen

“Our problem is how to craft rules at multiple levels that enable humans to adapt, learn, and change over time so that we are sustaining the very valuable natural resources that we inherited so that we may be able to pass them on.

“I am deeply indebted to the indigenous peoples in the US who had an image of seven generations being the appropriate time to think about the future.

“I think we should all reinstate in our mind the seven-generation rule. When we make really major decisions, we should ask not only what will it do for me today, but what will it do for my children, my children’s children, and their children’s children into the future.” Elinor Ostrom nobelpristager i økonomi, 2009

Niels-Holger Nielsen

"In a time of universal deceit - telling the truth is a revolutionary act." George Orwell

Niels-Holger Nielsen

Jeg er nødt til at sige tak for dine altid glimrende indlæg. Jeg måtte se mig nødsaget til at læse dit indlæg om EL, radikale, Radikal og kommunisme # 20. september 2011 kl. 12:56 højt her i hjemmet. Det er ikke bare spot on, det er også formuleret hjertegribende smukt.

Og @ Ejvind Larsen

Jeg må nok skuffe dig og erklære, at det er mit klare indtryk, at de fleste af os i Enhedslisten er ganske godt tilfredse med vores partinavn. Helt ærligt, er det ikke på en måde ganske passende med et aparte partinavn til et på mange måder anderledes parti? Jeg ville måske overveje at støtte dig i et navneskifte, hvis ikke det var fordi "Radikale Venstre" ikke allerede var taget ;-)

Og hvad kalder man medlemmer af Enhedslisten? Ikke enhedslistere. Vi lister ingen steder. Vi gungrer, gør vi ;-)

Hva' mæ 'ræverøde enhedssocialister'? Jeg synes faktisk, det klinger meget godt :-)

Tak til Ejvind Larsen for denne vinkling: Klimalov og væk med startpakke forbinder Ø og B. Hvilke perspektiver, hvis de røde og de radikale tør.

Tak for de ord.

Tør de?
Alle 4.

Vi forventer intet mindre.

i det mindste rent tænkeligt står de røde allerede nu langt bedre end medierne offentligør:

bla.a. fordi det er let at regne ud at meldingerne i 1980’erne om communismens ophør, kun var medieopspind:

fordi det store flertal af mennesker i lande med fælleseje til de fleste af de væsentlige produktionsmidler ville jo ikke godtage en sådan forandring