Kommentar

Glem medaljerne - husk menneskeretten

Belært af de dårlige erfaringer med uddeling af ordener i Bahrain bør Hendes Majestæt være mere end varsom med at uddele ordener til Putin og Medvedev
Debat
12. september 2011

I dag slutter regentparret og kronprinsessen deres besøg i Rusland. Det kan som bekendt være svært at begå sig i det store udland selv for kongelige. Under det seneste statsbesøg i Bahrain under Det Arabiske Forår kom både Hendes Majestæt Dronningen og regeringen som Dronningens rådgiver som bekendt dårligt af sted med at uddele ordener.

Bahrain-regimets ordenshåndhævere skabte rædsel, da de åbnede ild og dræbte fem demonstranter blandt en ellers fredelig forsamling under et oppositionelt demonstrationsmøde, hvor flere tusinde deltog.

Uroen i Bahrain var en udløber af de massive demonstrationer i først Tunesien og siden i Egypten, hvor det lykkedes folket efter ugers stædig kamp at slippe af med tredive års Hosni Mubarak-diktatur.

Massakren i Bahrain foregik kort efter, at dronning Margrethe under sit og prins Henriks officielle besøg i Bahrain havde overrakt Storkorset af Dannebrogordenen til den selvudnævnte konge, Sheikh Hamad bin Isa al-Khalifa. I spidsen for landets sunnimuslimske elite besidder han den reelle magt i landet. Det store flertal af landets befolkning 70 procent er shiamuslimer. Alligevel er det mindretallet en elite af sunnimuslimer, der sidder på al magt i Bahrain.

Medvind til svinene

I de forløbne dage er det statsbesøget i Rusland, der har fyldt den royale kalender. Det handler først og fremmest om at fremme samhandlen med Rusland. Den vigtige danske svineeksport skal fastholdes, og nye afsætningsmuligheder skal klarlægges.

Under besøget blev de kongelige også officielt modtaget af Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev. Vladimir Putin husker nok stadig, at han i 2002 blev så forbandet over, at Danmark tillod eksiltjetjenere at holde en verdenskongres i København, at han aflyste sit planlagte besøg og lagde Danmark på is de næste syv år.

I den forbindelse begrundede jeg for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) vores protest mod en eventuel dansk udvisning af den tjetjenske modstandsleder Sakajev til Rusland med, at han som fremtrædende tjetjener ville være i fare for at blive udsat for tortur. Dengang var Putin præsident, men den rolle er nu overladt til Dmitrij Medvedev. Ingen er dog i tvivl om, at Putin stadig er manden, der fører det store ord i Rusland.

En by i Rusland

Den dansk-russiske forbrødring kom kort før klimatopmødet i København i 2009, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen først talte med Putin og siden mødtes med Medvedev i FN.

Samtidig signalerede den amerikanske præsident Barack Obama, at USA ønskede et mere pragmatisk forhold til Rusland frem for fortsat at betone uenigheden. Verdens supermagter har især det til fælles, at de nødigt taler om tortur og slet ikke om retsforfølgning af de ansvarlige for tortur.

Statsbesøget i Rusland handlede som nævnt først og fremmest om handelspolitik. Enhver tale om menneskerettigheder, tortur og Tjetjenien synes glemt de emner er, hvad man populært kalder 'en by i Rusland'.

Aktivisme, tak

Mens Hendes Majestæt Dronningen og prinsgemalen har været i Rusland, har valgkampen på den hjemlige front raset. Begge blokke i den danske valgkamp erklærede sig tidligt som tilhængere af at fastholde den proklamerede danske aktivistiske udenrigspolitik.

Den danske regering burde derfor markere sin principielle modstand mod den udbredte tortur og mishandling, som fortsat finder sted i russiske fængsler, og som er veldokumenteret af internationale organisationer. Men tavsheden er larmende.

I skrivende stund kan man stadig håbe, at regentparret ikke igen vil bruge statsbesøget til at uddele ordener og fortjenstmedaljer uden tanke på menneskerettigheder. Arbejdet mod tortur og fremme af menneskerettigheder bliver der tilsyneladende fortsat ikke sat tid af til i det ellers omfattende program for statsbesøget i Rusland.

Det tjener bestemt hverken regeringen eller dronning Margrethe til ære, at man lader frihed for tortur og andre fundamentale menneskerettigheder vige til fordel for tilsyneladende udelukkende at fremme danske handelspolitiske interesser i Rusland.

Regering og kongehus burde i stedet overveje, om de også med fordel for vareeksporten fremover skal markedsføre og brande Danmark som et foregangsland i arbejdet for fremme af menneskerettigheder og mod tortur.

 

Tue Magnussen er bestyrelsesmedlem i FN-forbundet og den Danske Helsinki-komité

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Det er svært at beskylde Tue Magnussen for at være bagklog. Nu er spørgsmålet så bare, om dronningen vil tage imod rådet til at være forklog!