Læserbrev

Markedet skal udfordres

»Hvad skal Danmark leve af?« spørger Informations tænketank 100 dage. Spørgsmålet er centralt, med 200.000 forsvundne arbejdspladser på to år. Markedstænkning har i ti år gennemsyret den herskende erhvervspolitik. Det gik godt, da man kunne støtte sig op af en international bobleøkonomi. Men med nedturen i de internationale konjunkturer er massearbejdsløshed vendt tilbage.
Debat
29. september 2011

»Hvad skal Danmark leve af?« spørger Informations tænketank 100 dage. Spørgsmålet er centralt, med 200.000 forsvundne arbejdspladser på to år.

Markedstænkning har i ti år gennemsyret den herskende erhvervspolitik. Det gik godt, da man kunne støtte sig op af en international bobleøkonomi. Men med nedturen i de internationale konjunkturer er massearbejdsløshed vendt tilbage.

Ustyrede markedskræfter har ført til, at op mod en fjerdedel af håndværkerne inden for byggefagene ikke har et regulært arbejde – selv om klimakrisen skriger efter klimarenoveringer og miljøinvesteringer. Og det ser ikke ud til, at markedet kan løse den udfordring af sig selv.

Samfundet står lige nu over for massive udfordringer, der kun kan løses gennem styring af markedskræfterne: nemlig at skabe og fastholde job, sikre velfærden og imødegå de truende miljøkatastrofer.

Inden for byggefagene har vi udviklet en ambitiøs klimarenoveringsplan, der ikke alene vil kunne skaffe arbejde til titusindvis af byggearbejdere, men også være en blomstrende forretning for skattefar og samfundet som helhed.

Investering i klima

Vi foreslår, at samfundet investerer i systematisk klimarenovering af det eksisterende byggeri og henter pengene tilbage i takt med energibesparelserne. Det kan ske som offentlige investeringer eller såkaldte ESCO-lån – eller ved at opbygge en klimarenoveringsfond af pensionskassemidler.

Investeringer på 20 milliarder kroner vil kunne skaffe 20.000 flere bygningsarbejdere i arbejde, klimarenovere 200.000 boliger og give et overskud i statslige indtægter på seks milliarder kroner i sparet arbejdsløshedsunderstøttelse, øget skat og moms. Hvert år. Investeringen vil også stimulere ny industriproduktion og fremme forskning og uddannelse.

Det er altså bare med at komme i gang, også med at udvikle lignende planer for andre områder.

Anders Olesen er formand Byggefagenes Samvirke

Deltag selv i diskussionen om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Prøv Informations nye, åbne tænketank, ved at klikke ind på 100dage.information.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Samtidig med at det går ufatteligt dårligt, har verdensøkonomien aldrig været bedre. Jeg forslår derfor, at man nationalisere bankerne, og de store erhvervsvirksomheder. Således at vi slipper for den belastning, det er for erhvervslivet, og bankerne hele tiden, at skulle producere milliard overskud, til en stædig voksende gruppe inaktive aktionærer. Eller sagt på en anden måde, socialisme er den eneste vej frem!
” Some people never worked a day in their life
Don't know what work even means.”
(Bob Dylan - Workingman's Blues)

Rent fagpolitisk indlæg med et formål for øje: flere jobs til mine medlemmer ----- lidt for dårligt forklædt

Det siges i artiklen bl a : "Investeringer på 20 milliarder kroner vil kunne skaffe 20.000 flere bygningsarbejdere i arbejde"

20.000.000.000 kr divideret med 20.000 bygningsarbejdere vil sige, at det koster 1 million kr at beskæftige en bygningsarbejder ( - varer beskætigelsen skabt af denne million 1 år eller ½ år eller flere år ?)

Inden man hopper på dette forslag fra byggefagenes samvirke bør man måske lige høre hele vejen rundt, om man andre steder kan få mere beskæftigelse for 1 mio ??. og evt få skabt varige eksportorienterede arbejdspladser ?

Lars Kristensen

"Hvad skal Danmark leve af?"

Lyder overskriften, og så lyder modsvaret:

"Markedet skal undersøges".

Det faktiske svar er selvfølgelig, at Danmark eller rettere sagt, de mennesker der lever her i Danmark, vi skal leve af det der kommer op af Jorden og fanges i havet. Alt andet kan vi ikke leve af, kun forbruge.

Så svaret på det store og ubesvarede spørgsmål er, at vi skal alle have brugsmulighed til et jordstykke, hvor vi kan dyrke vor egen føde, således at når vi bliver arbejdsløse eller på anden måde kommer til at gå ned i indtægt, at vi stadigvæk skal kunne opretholde et liv, uden at vi behøver at betale for vor føde.

At vi mennesker skal betale for den føde vort liv er afhængigt af, er for mig at se et forsøg på at påtvinge os mennesker en skjult slavetilværelse

Derfor skulle det være en menneskeret at vi alle fik brugsmulighed til et jordstykke, hvor vi ikke blot kan dyrke vor føde, men også hvor vi kan bygge os en bolig. Men ikke nødvendigvis en bolig der skal overholde de senest moderne krav til teknologiske indretninger.

Vi skulle faktisk kunne overleve på et minimum af pengeindkomst, men når vi ikke har en livgivet mulighed til brug af et jordstykke, kvit og frit, så er vi som mennesker påført en slavetilværelse der ikke er værd at leve med, i den sidste ende.

Det kan forklare en stor del af de selvmord der ellers sker i vort samfund.

Kunne vi - som samfund - se os mennesker, som levende, livgivende og livsbekræftende mennesker, frem for biologiske produktionsapparater der skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så vil selvmordsraten helt sikkert falde her i Danmark.

Så mit råd er.

Giv os alle brugsmulighed til et jordstykke, hvor vi kan dyrke vor egen føde og bygge os en bolig.

Herefter kan vi så afgøre, om vi vil lægge et ekstra arbejde i produktion af forbrugsting, af større eller mindre vigtighed.

Gode råd er dyre...

Måske det var en smule mere relevant, Robert Kroll, at fokusere på antallet af renoverede boliger - 100.000 i gennemsnit.

Vi skal leve af at af-globalisere os samt resten verdenen.

Finanskrisen er alt for tæt på, og forsætter. Fordi der er nogle finansforbyder i USA (Federal Reserve Banks), skal resten af verden ikke lide. Vi skal have nogle klokke klar, finansiel firewalls, som forhindre at solid og stabil økonomier som f. eks Danmark ikke bukker under fordi der er nogle Finans idioter, et andet sted på jorden, som skaber ravage.

Vi skal leve af tømrearbejde, skolelærer, smedearbejde, socialrådgiver, virksomhedsdirektør osv. Vi skal leve af, alt mulig manden og kvinden. Innovation er godt med 99,9% af befolkning er ikke innovativt.

Fuck globalisering! Globalisering er en hit blandt økonomer. Sende dem af helvedes til! Tusindvis af dansk virksomheder flytter produktionen til udlandet. Hvorfor? Arbejdskraften, arbejdsmiljøet samt miljøet kan udnyttes groft. Laver lønninger, længere arbejdsdag, færre feriedage, ingen barselsorlov, ingen efteruddannelse osv osv.

USA er minimal staten og benchmarking landet. Der arbejder 40% af befolkning på en ussel løn. De har kun råd til at købe lousy discount varer fra Kina, mens deres arbejdsgiver er mange millionær og fester vildt og griner sin røv i laser.

Igen! Fuck globalisering. Vi skal et helt anden vej!