Kommentar

Systemkrise, iværksætterkultur og den 4. sektor

En stærkere iværksætterkultur får vi først og fremmest ved at få iværksætteri sat på skoleskemaet i både grundskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser
Debat
9. september 2011

Vi har brug for ny vækst og nye job, og det er naturligt nok det dominerende tema i valgkampen. Men hvilken vækst er det egentlig, vi taler om? Og hvilke typer job ønsker vi at skabe? Den nuværende krise er jo langt mere omfattende end blot spørgsmål om boliglån, bankpakker og arbejdsløshedstal.

Jeg ser finanskrisen som et symptom på en systemkrise, hvor den største udfordring er, at vi eklatant mangler de (nye) redskaber og bæredygtige virksomhedsmetoder, der skal forny og ikke blot vedligeholde det danske velfærdssamfund.

Spørgsmålet er, om vi har modet til at konfrontere denne systemkrise ved at tænke tilstrækkelig opfindsomt og dermed udfordre de fastfrosne sektorlogikker, der i dag præger samspillet mellem den private, den offentlige og den frivillige sektor.

Pointen er, at fremtidens økonomiske og ressourcemæssige spilleregler er fundamentalt anderledes end industrisamfundets, og vi er derfor nødt til radikalt at ændre den måde, vi producerer, bor, rejser, uddanner og forbruger på.

Et af svarene findes i den spirende 4. sektor, som er ved at vokse frem i rummet mellem henholdsvis den private, offentlige og frivillige sektor. Denne samfundssektor dækker over en mangfoldighed af nye typer virksomheder og organisationer, som både agerer på markedsøkonomiens præmisser (med sorte tal på bundlinjen), men samtidig har det fælles bedste for øje (et givet økonomisk overskud går tilbage til det lokalsamfund, virksomheden er en del af).

Giver plads til alle

Karakteristisk er også en organisationskultur, som har plads til både fastansatte, deltidsansatte og frivillige, og som grundlæggende er menings- og formålsdrevet (frem for at være præget af motivationsfremmende faktorer som løn/magt/status).

Eksempler på 4. sektorvirksomheder er: Baisikeli (transport), Bybi (fødevarer), Roskilde Festival (kultur), Logik og co. (byggeri), Kofoeds Skole og Specialisterne (socialområdet), Merkur Bank (finans), Akademiet for Utæmmet Kreativitet (ungdomsuddannelse), samt Kaospiloterne (videregående uddannelse).

Fremsynede politikere bør fremme rammevilkårene for denne nye sektor, blandt andet ved at opbygge et økosystem af support, service og infrastruktur, som kan hjælpe 4. sektor-organisationer, som starter op, vækster og ekspanderer.

Disse virksomhedshybrider har også behov for nye juridiske rammer og nye finansieringsmuligheder, samt en skattelovgivning, der kan tilpasses politisk ønskværdige indsatsområder. Dertil skal vi formalisere rating og certificering i forhold til kvalitet og social impact og underbygge det med målrettet (efter)uddannelse inden for organisering, ledelse, kommunikation og teknisk assistance målrettet den 4. sektor.

Den sociale tænkning hos 4. sektor-virksomheder kan også smitte af på de traditionelle virksomheder. Politisk kan vi give private virksomheder favorable rammevilkår, mod at de viser og dokumenterer, at de løfter opgaver og skaber praktikpladser, investerer i miljø og bæredygtigt, laver fleksværksteder eller tager socialt ansvar på anden vis.

Konkret kan man lave en strategisk omlægning af virksomhedsbeskatningen, med et gradueret beskatningsprincip: Hvis virksomheden løfter sociale eller miljømæssige opgave, får de en lavere skattesats.

Systemkrisen skal her og nu konfronteres både en ambitiøs 4. sektor-tænkning og nye progressive rammevilkår for de private virksomheder, men mere grundlæggende skal vi satse på, at skabe en langt stærkere iværksætterkultur i Danmark.

Før drømme ud i livet

Kort sagt: Det skal være lettere at grundlægge og vækste sin virksomhed. Her handler det bl.a. om opbygningen af en ordning med risikovillig kapital, hvor bankerne kollektivt støtter iværksættere og nystartede virksomheder. Eller målrettede skattemæssige lempelser, f.eks. med mulighed for henstand i etableringsårene, så det bliver nemmere at ansætte de første medarbejdere.

Men en stærkere iværksætterkultur får vi først og fremmest ved at få iværksætteri sat på skoleskemaet i både grundskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

For lysten til at sætte i værk er en grundlæggende handlingskompetence, der gør den enkelte i stand til at føre sine drømme og ideer ud i livet.

Vi skal give de i unge mod og lyst til at skabe deres eget job eller starte virksomhed, for vi har i den grad brug for entreprenante unge i alle sektorerne. Kun sådan kan vi forny og genopfinde velfærdssamfundet de kommende år både socialt, kulturelt, økonomisk og miljømæssigt.

Derfor ønsker jeg et opgør her og nu! med den forældede debat om marked kontra stat.

Vi skal i stedet formulere en bæredygtighedsstrategi for, hvordan Danmark bliver et land, man forbinder med social opfindsomhed, iværksætterlyst og mod. Det er min vision.

Uffe Elbæk er folketingskandidat for Radikale Venstre og grundlægger af strategihuset Change the Game, grundlægger af Kaospiloterne i 1991 og rektor frem til 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Pedersen

Hej Uffe,

Jeg synes du burde føje et ekstra element til din ellers rigtig gode klumme. Det er fokus på at iværksætte mere i det offentlige!

Min erfaring er i hvert fald at det kan være rigtig svært for ansatte i det offentlige at iværksætte internt i deres egen organisationer! Burde en af de første skridt ikke være skabe en mere dynamisk offentlig organisation, der hylder de ansatte som ønsker at være intraprenør i eget hus? Det ville også gøre vejen kortere til offentlige og private samarbejder. Det er mit indtryk at mange offentlige hylder de gode ideer(Også når de kommer udefra) men når de møder den organisatoriske virkelighed, må give fortabt.

God vind

http://www.ted.com/talks/cameron_herold_let_s_raise_kids_to_be_entrepren...

jeg kan kun støtte op om ideen. men så bliver vi først og fremmest nød til at droppe standardiserede test og undervisningsmetoder!

En politiker med ideér - fint og interessant at læse.

Pær Køie Kofod

Er grundlæggende enig. Har De "samme" tanker.
Dog er det p.t. muligt at lave De grønne bæredygtige paradigme virksomheder - NU.
Hvorfor vente til 2020. Det er nu problemerne skal løses!!!
Da De kan konkurrere på lige vilkår med det p.t. etablerede.
"BARE" MEGET GRØNNERE./BÆREDYGTIGT Eks.Solcellerne. Havvindmøllerne der p.t. bliver sat op er "allerede" bagud af dansen.
Kan skabes billigere I Danmark. Og mere æstetisk.

Ser enorme muligheder/produktmuligheder indenfor stort set alle brancher. Fra fødevarer til "you name it".
Samt nye kreative/innovative brancher. Knopskydninger fra det etablerede.
Men inkluderer også De godt 800.000 der p.t. bliver ført igennem Velfærdsmodelen til personlig ruin i kontanthjælps systemet.
Mennesker med HR kompetentencer, der i "frie dressur"(frihed under ansvar) i en blandet faglig konstellation vil kunne overraske det etablerede Danmark. Hvor diplomer og Netværk er vigtigere end real kompetencer.

Jette Abildgaard

Jamen, gode Uffe.....det lyder jo altsammen rigigt godt!! Mon ikke du blot skal soerge for at undervise alle de danske saakaldte 'ivaerksaetter-organisationer' saa!?

Fakta er jo desvaerre, at hvis man som dansker netop laver et saadant projekt,da kommer man udelukkende videre med sit projekt naar man faar andre lande til at hjaelpe......altsaa, hvis ikke man kender en der kender en anden......som kender de saakaldt ''rigtige'' mennesker i vort land....

Hvis man er rigtig ivaerksaetter - og VIL sit projekt, saa gider man altsaa ikke den slags snobberi, og man skrider til lande, hvor kreativitet er mere velkomment end det er i vort land!! Er det ikke lidt aergerligt??

Hvis I stoppede Jeres uendelige (og ikke berettigede) snobberi, da ville I have mange, mange flere gode produkter, virkomheder etc.

Øh, jeg har læst bette Uffe´s kvæk flere gange, og jeg aner ikke hvad han taler om...

Der er intet konkret som jeg ignoramus kan bruge til noget!

Men jeg fandt heller aldrig ud af hvad de sjove, friske unge "Kaos-Piloter" lavede i Århus...

Andet end at få hevet en gigantisk masse penge ud af måbende tumpe-politikere!

peter fonnesbech

Nemlig .

Lad os bare kalde det " Kærlighedens kapitalisme ".

Bogen, rapporten, dokumentarfilmen er ganske vist ikke skrevet, udkommet eller vist endnu.

Men den kommer.

Jette Abildgaard

Bo Mikkelsen,

Er det ikke umiddelbart liegyldigt hvad kaospiloterne lavede i Aarhus?

Hvad Uffe her siger, er godt - uanset om det er gammelt, nyt, for femte gang, eller hvad man kan finde paa at sige om indlaegget.

Hvad jeg blot synes er uendeligt synd er, at man i vort land, ikke har en levende chance med at vaere kreativ, hvis ikke man kender de ''rigtige'' mennesker.....man bliver ganke enkelt blot ikke lyttet til.....og, hvad skal noget saadant give vort land??

Er det ikke lige netop hvav du selv lige har gjort? Nedgoerelse af kaospiloternes aktiviteter i Aarhus.....helt praecist hvad ved du om, hvad de evt. har forsoegt at lave i byen? Er du maaske en af ''de rigtige'' man skal kende? - Og, kender du ikke nogle af menneskene bag kaospiloterne?? Er det der skoen trykker??

Jeg spoerger blot - og udelukkende, fordi det netop virker som om man i dk hellere vil sige farvel til et godt kreativt projekt, end hjaelpe mennesker, som ikke er et af ''de rigtige''!!

"Derfor ønsker jeg et opgør her og nu! med den forældede debat om marked kontra stat.

Vi skal i stedet formulere en bæredygtighedsstrategi for, hvordan Danmark bliver et land, man forbinder med social opfindsomhed, iværksætterlyst og mod. Det er min vision."

Det er det rene sludder, sort snak præsenteret som 'vision'.

Søren Kristensen

Min ekskæreste har leget opfinder i ti år og har indtil videre ikke solgt en eneste af de der fiduser hun har opfundet. Men hun har en stor personlig gæld, trods massiv offentlig støtte. Skal sådan noget på skoleskemaet? Vorherre bevares!

Lad os få musik og krea tilbage i folkeskolen, så skal de små genier såmænd nok udvikle sig til at kunne klare sig på egen hånd. Og hvis de ikke kan, kan de sikkert få sig et almindeligt arbejde, for det bliver der mangel på i fremtiden. Det ved vi sådan nogenlunde med sikkerhed, pga. den "demagogiske" udvikling. .

@Jette A.: Jeg nægter simpelthen at falde pladask på halen eller maven for den omgang buzzwords og varm luft som Uffe´s artikel oser af!

Jeg har intet haft med Kaos-Piloterne i Århus at gøre, kun undret mig over hvad hulen smarte attituder og smurte mundvige kan gøre ved den almindelige sunde fornuft..

Mon ikke de red med på "Ponzi-Fantasy-boblen" - ligesom finansverdenen, som endelig efter ca.20 år nu er ved komme ned på jorden, og gerne helt ned i mulden?

De lever i en parallel-verden, langt væk fra det almindelige menneske, der enten ved lange seje ryk får noget til at gro, eller laver noget teknisk genialt til forbedring af tilværelsen.

Uffe og tilhængere har jeg aldrig set præstere nogetsomhelst af værdi, det er buzz det hele!

Morten Pedersen

@ Bo Mikkelsen

Du har så højst sandsynlig ikke haft øjnene åben, eller været andet end kritisk indstillet overfor Kaospiloterne! Du siger jo også selv at du ikke har haft noget at gøre med skolen. Så er det vel også svært at bedømme noget, og dermed også komme med berettiget kritik?

Der er kommet rigtig mange gode projekter ud af den baggård, og senere fra uddannede. Der bliver bl.a. nævnt baisikeli i artiklen, og jeg ved da fra erfaring at de arbejder stenhårdt og har gjort det i lang tid. Og hvis det ikke er en både god og sympatisk forretning, så ved jeg ikke hvad er!

Jeg kunne godt tænke mig at opfordre dig til to ting:

1) Sæt dig ind i hvad kaospiloterne og dens studerende rent faktisk gør og har opnået, så du kan deltage kvalificeret i en diskussion om det. (Selvom det ikke helt er on topic)

2) Deltag aktivt i debatten. Altså kom med nye perspektiver som kan være med til at gøre os alle klogere, eller endnu bedre kom med gode løsningsforslag!

Det er bare et forslag
Mvh. Morten

Jeg har uni-eksamen i dansk og jeg aner heller ikke, hvad Elbæk taler om. Andet end at han vil have flere virksomheder som Roskilde Festival?

Jeg har et helt andet bud:

Statistikken viser, at mange nystartede virksomheder opstartes af ledige. Nyopstartede virksomheder har endvidere vist sig at være en afgørende vækstdynamo.

Stærke ledige bliver selvstændige var overskriften i Erhvervsbladet sidste år.

Derfor undrer jeg mig over, at dagpengesystemet ikke er indrettet til at identificere denne målgruppe og hjælpe dem på vej. Mit forslag er:

- Lav puljer i væksthusene til rådgivning af ledige. Her ved de, hvad de taler om.
- Lav overgangsordninger, hvor man kan bruge løntilskud som iværksætter
- Brug videnpilot-ordningen til selvstændige
- Slæk på vilkårene for selvstændig bibeskæftigelse og tillad en opstartsperiode. Lad rådgivere og iværksættere gennemgå iværksætterens økonomi løbende og tilpas/juster en udfasningsordning
- Lav en samlet platform for opstart af virksomhed med ledighed som udgangspunkt, gør bl.a. opmærksom på EU's iværksætterlån.
Identifikationen af relevante ledige bør foregå efter benhårde præmisser. Det skal ikke være en sovepude, men sidestillet med at skulle låne penge i en bank. Er der en bæredygtig forretningsplan og ideer, der er gennemtænkte? De ressourcestærke ledige skal kunne sælge planen.

Dagpengesystemet er idag sådan indrettet, at ligeså snart man siger ordet selvstændig, er det slut med dagpenge. Det er for lønmodtagere og ikke iværksætterstøtte. I praksis er den enkeltes virkelighed og overvejelser langt mere brogede. Ved at sige "enten eller" til den ledige, stiller man et ultimatum - pas ind i vores regler eller forsvind.
Førstnævnte mener jeg kun er med til at klientliggøre ledige, der ikke har økonomien til at satse som selvstændig. I en tid hvor der er få jobs at søge, forstår jeg ikke, at man ikke vil hjælpe de ledige med at bruge deres energi og ideer til at blive selvstændige - og skabe arbejdspladser og økonomisk vækst til samfundet. Det kunne være interessant med en beregning på, hvor mange iværksættersuccesser, der skal til, for at en sådan satsning er et godt samfundsmæssigt regnestykke.

Jeg har stadig ikke fundet det gode argument for, hvorfor vi vil kvæle drømme om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet.

Jette Abildgaard

Emilie Heutzer og Bo Mikkelsen,

Jeg bor ikke i landet, men som jeg kan se det udefra, saa har du helt ret!! Umiddelbart virker det jo netop om om hele det danske system udelukkende er skruet sammen paa en maade,saa man kan straffe folk?? For hvad, og hvorfor skal folk straffes fordi de har mistet deres job?? Er det ikke i sig selv nok, at de har mistet jobbet!? I min verden kalder vi noget saadant for BULLSHIT!

Og...Bo Mikkelsen,

du falder hverken paa maven eller halen siger du!

Jamen Bo, det er der jo heller ikke nogen der har bedt dig goere, vel!?

JEG forstaar blot ikke, hvorfor man i vort land, udelukkende kan faa ivaerksaetterhjaelp hvis man kender de mennesker, som er ''de rigtige'' (hvem saa siden det er??)!? Betyder det, at naar man ikke kender mr. X saa kan man ikke faa en god ide og, man skal i hvert fald ikke vaere en af dem, som faar oekonomisk hjaelp !?

En saadan tankegang faar helt sikkert IKKE nogle nye ideer og produkter til landet kan jeg garantere dig!

Er det ikke komplet ligegyldigt om det er Kaospiloterne eller nogle andre? Hvad jeg synes at kunne laese i dit indlaeg....ligner helt uendeligt jalousi!! Politikerne er - ifoelge det du skriver - dumme, men Bo, ville du ogsaa mene de var det, hvis de investerede i din ide??

Vi er ALLE gode til det vi laver og, det at kende en eller anden, goere os hverken vaerre eller bedre, korrekt?? En ide er en ide...nogle er gode, andre ikke, men ens for alle ideer er, at det er totalt ligegyldigt hvem man kender, for ideen er og bliver den samme!!??

Og, det virkeligt triste ved snobbesamfundet dk er jo netop, at mange af de allerbedste ideer netop ryger til udlandet for, ved du hvad? Hvis det er snobberi I helt vil have, saa behold den for Jer selv....pengene eller prestigen for de virkeligt gode danske ideer ryger jo nemlig til lande hvor man ikke behoever kende hr eller fru snob,for at kunne saette ideen i gang!! Og - hvem har saa tabt Bo??

@Jette A: Nej, jeg er ikke hverken jaloux eller misundelig på Uffe, eller Koks-Piloterne, absolut ikke, jeg synes bare det er banaliteter han udtrykker, og jeg har svært ved at forstå hvad han skriver... Det har Karsten Aaen også, trods det at han har en uni-eksamen i dansk. Jeg har kun en 10. klasses fra den gode gamle bælgravende-kulsorte Folkeskole! Vi lærte da at stave og formulere os nogenlunde forståeligt, det er der ikke mange pædagoger (Uffe Elbæk) - samt Koks-Piloter der formår..

Lad os nu ikke gøre iværksætteri til en højtravende "buzzwords symbolanalytiker videnskab" det er faktisk ret simpelt:

En god ide, knaldhårdt arbejde, og nerver til at satse alt, også hus og hjem!

Jeg stammer fra Thy, og husker især ham her:

http://www.korridoren.tv/dk/medvirkende.htm?id=114110000000950

http://m.business.dk/touch/article.pml?guid=7992110

Han satsede alt, knoklede det meste af døgnet, og behøvede ikke hjælp fra "fancy buzzwords-konsulenter"!

Uffe Elbæk er pædagog, måske en god leder, men iværksætter er han ikke, nærmere konsulent, eller offentligt ansat, det var vel de kasser han fik snablen ned i allerførst, ikke?

Forstår ikke din snak om snobberi? Hvad går det ud på?

Er du en bitter, landflygtig udlandsdansker? :)

Jette Abildgaard

Bo MIkkelsen,

''Er du en bitter, landflygtig udlandsdansker? :)''

Nej Bo o)o)...jeg er en mere end lykkelig - flygtet dansker,som blot kigger paa mit lille land udefra hvilket ofte giver en lidt (meget) anden vinkel!!

Ivaerksaetterhjaelp drejer sig ikke altid og - ikke udelukkende om penge ved du muligvis!!?

Og lige netop der kom det danske snobberi ind!!

Hvis f.eks. jeg ville bede om hjaelp til et projekt der omhandler vort land (jeg proevede engang), da er det totalt ligegyldigt hvilket af disse ivaerksaetter firmaer man kontakter i vort land....de behoever ikke engang hoere om projektet for at kunne sige blankt nej til det projekt, om de intet aner om og, langt mindre ved hvilken form for hjaelp man rent faktisk er paa udkig efter!!??

Og Bo.....lige netop saadan noget er det jeg kalder ''fordummet snob'' fordi det jo netop goer, at saa faar I blot ikke noget ud af det og, jeg tror desvaerre at noget saadant sker ofte!!

Med ''fordummet snob'' mener jeg, at vort ,land sikkert ofte kunne have faaet noget godt (inklusive penge/skat) ud af de projekter, som i dag bor rundt omkring i mange lande, men som I sagde nej tak til foer I overhovedet vidste hvad de omhandlede o)!!

Vækstens æra er forbi - og gud ske tak og lov for det.

Om ikke for andet, fordi man da kan håbe, at det vil aflive det åndsvage buzz-verbum 'vækste', som jeg i hvertfald ikke kan finde i min ordbog.

Hvad er der nu galt med at 'vokse'?

Undskyld min sproglige konservatisme.

/O

@Jette A.: Måske dit "projekt" bare ikke var godt nok, har du overvejet den mulighed?

@Olivier Goulin: Helt enig, "vækste" er sådan et nuttet pludreord en pædagog måske bruger på "Gul stue"!

Tid til at blive voksen og realist, også dig Uffe Elbæk..

Jette Abildgaard

Bo Mikkelsen,

Hvad mit projekt angaar Bo....det ER absolut fint, men det er - og kommer ikke til at blive - i DK o)

Ioevrigt har dette ikke noget at goere med mit projekt .....jeg brugte blot mig selv som et eksempel fordi jeg har vaeret der, proevet det....og, naar jeg f.eks. kontaktede Danske saakaldte vaeksthuse/organisationer etc., saa var de ALLE - og UDEN at ane hvad mit projekt er, UDEN at spoerge om hvad det handler om...blot ikke svaret eller ikke villet vaere med, ingen ''tid'' haft etc.......men, det kan jo selvfoelgelig vaere at mit NAVN ikke var helt ''rigtigt''!? I andre lande har jeg dog ikke problemer med mit DANSK lydende navn.. o)

Kaere Bo - dette er jo lige netop pointen, ikke!?

Du skal kende en som kender en, som kender en anden, som igen kender en tredje som enten kan betale lidt under bordet, have sex med en eller anden eller andre ''interessante'' ting og, hvis ikke du goer det, saa kan dit projekt ikke bruges i lille SNOB-Danmark og Bo, det er fandme TRIST!

Jeg, - og mange andre betaler ikke paa den maade....og, derfor kan vi simpelthen ikke komme op med nogle ''gode'' ideer....aha!!???

Godt der er andre lande i denne verden, ikke!!??

@ Emilie, der skrev: 'Dagpengesystemet er idag sådan indrettet, at ligeså snart man siger ordet selvstændig, er det slut med dagpenge.'

Jeg ville helt klart også ønske, at der var bedre vilkår for iværksættere. Hørte lige i dag, at danskerne er den nation, der ser mest negativ på muligheden for at blive iværksætter.

Men alligevel vil jeg gerne supplere din påstand om, at det er slut med dagpenge, når 'selvstændig' kommer ind i billedet: Som dagpengemodtager må man drive selvstændigt bierhverv i op til 15 t/uge i 1,5 år i alt. (Denne paragraf blev sikkert overset ved en fejl, da bla. arbejdsløshedsperioden, muligheden for at arbejde med supplerende dagpenge m.v. blev skåret ned på på det kraftigeste, for sådan var det allerede inden 'reformen'.).

Og det kan alligevel betyde meget, at kunne modtage dagpenge (om end fratrukket de timer, man bruger på sin selvstændige bibeskæftigelse). Det giver én mulighed for i det mindste muligvis lige at overleve, mens man forsøger, at komme i gang med noget selv....

@ Britta - det er rigtigt, der er muligheder. Men vilkårene er ekstremt skrappe:

Fx. er der rigide regler om kontrollerbar arbejdstid, brancheafgørelser, hensigter med selvstændig virksomhed, ønske om fuldtidsbeskæftigelse osv. osv., at det kun meget dårligt kan forenes med et travlt iværksætterliv, fordi der er et ton af regler og dokumentation, som man skal indrette sin virksomhedside efter...ikke særlig befordrende.