Læserbrev

Jobgaranti i offentlig sektor

Jobrotation er et af de vigtige værktøjer, som kan understøtte jobgaranti
Debat
17. oktober 2011

Dennis Kristensen (formand for FOA) kræver jobgaranti i det offentlige i forbindelse med de kommende trepartsforhandlinger. Reaktionen fra kommunalt hold og fra forskere var forventeligt negativ.

Men er det ikke en fejlagtig automatreaktion? Forslaget om jobgaranti er faktisk udtryk for en ny måde at tænke styring af den kommunale sektor — en måde, som bidrager til at genskabe en selvstændig værdiprofil for den offentlige sektor. I løbet af fire — otte år vil vi alvorligt mangle hænder i hele den kommunale sektor på trods af en eventuel tilbagetrækningsreform.

Lægger vi nyuddannede til og trækker nye pensionister fra, mangler hver syvende lærer, hver fjerde sygeplejerske, hver fjerde sosuassistent, og så videre. I alt mellem hver fjerde og femte ansatte. Hvorfor ikke bare svare ja til FOA's krav?

Selvfølgelig kan vi omstille den kommunale sektor samtidig med en jobgaranti. Det forudsætter, at vi har reelle flerårige budgetter, og at man politisk og ledelsesmæssigt fralægger sig den aura af machoimage, som ofte forbindes med magten til at gennemføre store afskedigelser.

En jobgaranti behøver heller ikke at fremme inkompetence i den offentlige sektor, for individuel inkompetence er fortsat en helt legitim grund til at foretage afskedigelser.

Krav rejser fokus

Ved at der bliver stillet krav om jobgaranti, sættes der fokus på nødvendigheden af at arbejde målrettet med udvikling og omstilling af fremtidens arbejdskraft. Jobrotation er et af de vigtige værktøjer, som kan understøtte jobgaranti.

Herigennem kan de ansatte blive opkvalificeret samtidig med, at nyuddannede og personer omfattet af jobgaranti får erfaring.

Et flerårigt rotationsprojekt vil øge det generelle uddannelsesniveau i samfundet og dermed fremme fleksibilitet og mobilitet. Men det kræver ledelsesmæssig nytænkning og fleksibilitet fra alle parter. Til gengæld får den kommunale sektor uddannet en fremtidig arbejdskraft, som er dedikeret, og kan løfte den opgave, det er at drive en ordentlig og anstændig offentlig sektor, også efter, at det i 2020 skal gøres med færre hænder.

Samtidig vil en jobgaranti kunne udgøre et første skridt i retning af at nyformulere et selvstændigt værdigrundlag for styringen af den offentlige sektor—og et sådant har vi alvorligt brug for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I princippet er jobrotation jo fint, men behøver man virkelig have jobgaranti for at kunne gøre det? Det er der ingen der har overbevist mig om endnu.

Men for nu at blive ved rotationsprincippet, hvad er det så man forestiller sig, at sygeplejerseker skulle agere lærere og vice versa?

Præmisen om at der kommer til at mangle arbejdskraft i den offentlige sektor bygger på, at den offentlige sektor ikke skal slankes.

Den præmis holder ikke, og dermed holder argumenterne heller ikke.

Nej til jobgaranti.

Søren Kristensen

Garantier er det det samme som løfter?

Lise Østerberg Bahr

Ja, og en måde at holde folk fra "fadet", dvs. holde lønnen nede, hele tiden snurretopagtigt lederskab - ingen skal kunne KLÆBE til "pinden" .

MON bankdirektøren også skal indgå i denne "roteren" job-skifteri - så kan LØNNEN han plejer at få, måske deles, mon også BONUSSEN vil blive delt ved konkurs/bankerot - eller vil det kun være skyldsspørgsmålet - omkring - hvilke fra gulv og ledelse der var de sklyldige ?

Lise Østerberg Bahr

Om aktionærerne ønsker at give deres direktør er op til dem selv, da det er deres egne penge, og det har da ikke noget noget med offentlige ansatte.

Det er da lidt af en fokusflytter du har gang i.

Det har vel altid været en af de attraktive ting ved den offentlige sektor som arbejdsplads - alle frynsegoderne, inklusive en vis jobgaranti

Men resten af befolkningen har ingen jobgaranti, og skønt jeg tøver noget med at ønske forringelser for de offentligt ansatte, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om det måske ville fremhjælpe en meget tiltrængt solidaritet inden for f.eks arbejdsformidling og socialforvaltning, hvis folk der arbejdede der havde vilkår der lignede deres klienters lidt mere.

Det er ikke godt for forståelsen ved sådant arbejde, hvis man har sit eget alt for meget på det tørre

Lise Østerberg Bahr

Mickael Petersen.

Nej, det er kun de v i g t i g e bankaktionærer, der bliver spurgt - dog medgiver jeg, at man delte en spand skildpaddesuppeagtigt måltid, ved de årlige hyggelige da farmor var ung-generalforsamlinger - der senere skulle bringe aktionærerne i "den sorte gryde" !!

Bliv nu ikke sentimental, vi alm. betydningsløse medlemmer af befolkningen, har nothing, absolute nothing, at skulle have at sige; alt er aftalt spil - om ikke her i DK el. i Bruxelles, - så ved de årlige VIP møder i DAVOS o.l. ved andre lignende lejligheder og steder.

Lise Østerberg Bahr

Skildpaddesuppe (jeg har glemt min sundhedskogebogsopskrifts tekst) det var noget med skildpaddesuppe i Amag.Bank gen.forsaml. regi. - i den hyggelige nær- og lokalbank.

DE tider er for længst forbi. AD.: Danisco, ISS, og div. andre store selvksbaer, vi ikke mere kan bestemme vores jobrotationsplads i m e r e !

NOGEN har jo sovet i timen, bevidst el. ubevidst ?

MEN JOBGARANTI - bliver det under ingen omstændigheder til - og i hvert fald ikke pga. LØFT af medarbejderen, desværre, nok kun det modsatte - som f.eks. Henrik Sass Larsen nu er/bliver udsat for - jobrotation på bageste række ?

Lise Østerberg Bahn

Hvis du er utilfreds med aflønningen af bankdirektører og andre i børsnoterede selskaber, så siger du det på generalforsamlingen og eller sælger du bare dine aktier.

Her kan du vælge, hvordan dine penge forvaltes.

Lise Østerberg Bahr

Michael Petersen.

Hvem har mon nogensinde mere lyst til at fylde deres kr. el. euros engang ? - i Bankaktier - mon ?

Den er god, sælg du bare dine v æ r d i-løse bank- og aktier ?

Næ et firma, hvor man kan få en jobrotationsmedarbejder, evt. som Gratis arb.kraft, - (forholdsvis nyt er det jo i disse Frivillighedindførte tider - at indvandrere skal udføre, for at opfylde betingelserne for at få lov at blive herhjemme - dvs. udføre et stykke gratis frivilligt arbejde) - el. en medarbejder, betalt af jobcenter-uddeleren og hans arm i "fælles-ledigheds-kassen" - vil være meget mere værd - for de som kan starte et firma op - blive selvstændige - den fidus er der mange velinformerede "Rådgivere" der startede op, for hver gang der har været de store fyringsrunder, og "hovedafdelingen og el. produktionen" flytter til udlandet- tider - med ledighed i sigte. Men det kan jo ikke blive ved med at være et sådan - uproduktivt samfund - skuden synker jo !

Lise Østerbeg Bahn

Nu er jeg stået og debatten er kommen for langt væk fra jobgaranti i det offentlige.

Fortsat god efterårsferie.

Lise Østerberg Bahr

Mickael Petersen.

Naa, ja - helle dusse da, sku der ikke mer til ?

Søren Kristensen

Rotation: se karrusel.