Læserbrev

Kulturpolitik er erhvervspolitik

De kreative erhverv eller oplevelseserhvervene præsterer en årlig værditilvækst på 108 milliarder kroner, eller ca. otte gange så meget som landbrugets værditilvækst
Debat
21. oktober 2011

Information var 5. oktober nervøs for, at landets nye kulturminister vil omdanne kunsten til oplevelsesøkonomi, forstået som ond profitskabelse i erhvervslivet. Det er en misforståelse, at oplevelsesøkonomi går ud på at afvikle kunststøtten ud fra devisen om, at »kunstnere jo er selvstændige erhvervsdrivende, der blot må tilpasse sig markedet for at sælge deres produkter«.Udmeldinger fra kulturministeren tyder heldigvis på, at han netop vil arbejde på at styrke kulturlivet og de kreative aktører i Danmark. Det er der god fornuft i: Vi uddanner mange kreative i Danmark; designere, arkitekter, skuespillere, musikere osv. Beskæftigelsen i de kreative erhverv vokser mere end i det øvrige erhvervsliv, og der er flere vækstiværksættere inden for kreative erhverv.

De kreative erhverv eller oplevelseserhvervene præsterer en årlig værditilvækst på 108 milliarder kroner, eller ca. otte gange så meget som landbrugets værditilvækst. Erfaringer fra ind- og udland viser, at det snarere er tilfældet, at kunsten tilføres ressourcer, når kreative arbejder sammen med erhvervslivet. Kulturens institutioner og de fleste kreative er ofte ivrige efter at finde nye samarbejdspartnere.

Ikke alene, fordi de er presset økonomisk, men fordi de vil gøre deres virke betydningsfuldt for andre i samfundet på måder, der rækker ud over at præsentere scenekunst fra scener og billedkunst i gallerier og så videre.

Kreativt råstof

Kreativitet er et af Danmarks mest værdifulde råstoffer og kan blive gnisten, der kickstarter væksten i Danmark. Vi har historiske og nutidige internationale førerpositioner inden for bl.a. design, mode, gastronomi og arkitektur.

Foruden arbejdspladser og eksport markedsfører de kreative erhverv Danmark i udlandet, når f.eks. dansk film og arkitektur vinder international opmærksomhed. De værdifulde positioner skal vi værne om og udvikle.Derfor er det glædeligt, at kulturminister Uffe Elbæk vil styrke rammebetingelserne for kulturen i Danmark og udvikle de kreative erhvervs vækstpotentiale, innovationskraft og forretningsforståelse. Hold fast i kunststøtten for kunstens skyld — men overse ikke, at Kulturministeriet også driver erhvervspolitik til gavn for væksten i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad med at få en UVILDIG, uafhængig analyse af, om det vikelig er rigtigt, at oplevelseserhvervene præsterer en årlig værditilvækst på 108 milliarder kroner. ( Er tallet rigtigt ?, er det en brutto eller netto tilvækst? er der tale om fiktive eller realisable penge ? o s v).

Det er ligsom med formuer - der er fiktive formuer og realisable formuer - det er let at lave en fiktiv formue på f eks 100 mio kr, men at lave en realisabel formue på dette beløb er hundesvært.

Kristian Rikard

Det er temmeligt svært for mig at se, hvordan indsparket skal forstås. Hvor kommer de 108 milliarder fra? Det er immerhen
en slat penge. "De kreative erhverv eller oplevelseserhvervene" er det LEGOland, Lalandia og Danhotellerne? Eller Ordrupgård?
For mig står det hele lidt og svæver.
"men overse ikke, at Kulturministeriet også driver erhvervspolitik til gavn for væksten i Danmark". Ingen tvivl om at det gør Kulturministeriet jo både direkte og indirekte - men det er der så mange gør.

Lise Østerberg Bahr

Jeg medgiver at indholdet var mangelfuldt oplysende, kunne man bl.a. have tænkt på, det relaterede sig til f.eks.:

Tivoli, kunst og kultur, oplevelse / CPH - H. C. Andersens kuffert i udstilling/ Toms Chockoladefabrik / Carlsberg Bryggerierne m.fl., Filmmuseerne/ Uddannelsesinstitutionerne der har en masse betalende udlændinge på gæstevisit ? / Museer/ levende Museer i fremtiden / Snart - en forbedret MARGURITERUTE - evt, med balonflyvning - med BEDRE og synlige og forståelige vejskilte / Københavns (nye) badestrande / Kastrup Strandpark / med snart det nye Akvarium / Dyreparker med kunst og brugskunst / i samarbejde over Ôresund/Baltiske lande i do. projekter / og med Nordisk Ministerråds regi - sydover også ?? - osv. osv. osv.

Lise Østerberg Bahr

dvs. MED EU-tilskud ??

Jeg kan for en god ordens skyld nævne, at tallene stammer fra en opdatering af publikationen Vækst via oplevelser. Den gamle version fra 2008 findes her:
http://www.ebst.dk/vaekst_oplevelser_oplevelsesoekonomi

@ Robert.

Danmarks Statistik er kilden til tallene.

@ Kristian
Ja, de nævnte virksomheder er også en del af oplevelseserhvervene. Man kan se hvilke erhverv der regnes med i publikationen som jeg har linket til.

Kristian Rikard

til Søren Würtz,
tak for link og supplerende oplysninger. Mit ærinde var ikke at kritisere for kritikkens skyld, men for helt at forstå, hvad vi talte om.

mvh