Læserbrev

Lad os bruge dem, vi har nu

Debat
24. oktober 2011

Vi taler ofte om, hvordan Danmark kan tiltrække de mennesker, der kan hjælpe vores virksomheder i det globale videnskapløb. Men før vi kigger ud over landets grænser for at lokke dygtige mennesker hertil, bør vi kigge indad. På de mange udlændinge og efterkommere af indvandrere, der udgør en stor ressource. Vi har bare ikke udnyttet den endnu.

I 2007 oprettede vi Green card-ordningen for at tiltrække de velkvalificerede udlændinge der kan hjælpe danske virksomheder, hvor der ikke findes tilstrækkeligt med danske specialister.

Da Integrationsministeriet sidste år evaluerede ordningen viste det sig, at 60 procent af green card-indehavere arbejder som ufaglærte. Altså typisk indenfor de områder, vi i 3F organiserer. Det gør vi gerne, men det var næppe den politiske intention i 2007, at invitere udlændinge hertil for at arbejde ufaglært?

Faktum er, at de kører taxa, har servicejob på restauranter, gør rent og varetager øvrige ufaglærte job. Det er en dårlig forretning, både for Danmark og de enkelte mennesker. Vi har brug for veluddannede til at løfte innovation og udvikling, og dem der kom hertil troede vel næppe, at det var for at køre byernes gader flader om natten — eller hvornår der nu er tid til at arbejde.

Brug hænderne rigtigt

En anden udfordring for vores nye regering er, at indvandrere og efterkommere har en markant højere ledighed end danskere. Knap 38.000 personer er hverken i arbejde eller modtager nogen form for indkomstoverførsel. Det svarer til, at ca. 25 procent af alle indvandrere og efterkommere ikke er i beskæftigelse. Typisk bliver de forsørget af deres ægtefælle eller forældre, eller lever af formue med mere.

Vi skal blive bedre til at anerkende og anvende de uddannelser og kompetencer, udlændinge bringer med sig. Og vi skal sikre, at dem der allerede er i Danmark på en green card-ordning bliver brugt inden for de områder, som de har uddannelse og kompetencer til, før vi importerer mere arbejdskraft udefra.

Vi har i 10 år med VKO brugt en masse energi på at kontrollere og vurdere udlændinges evner og kvalifikationer. Tiden er til at se på det med friske øjne. Vi skal bruge alle hænder rigtigt. Især når de findes iblandt os.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Wow.....og det tog saa 10 aar at indse....

Saa langt, saa godt....saa skal I blot have laert udtrykket equality = lighed.....

I skal se...det kommer hen ad vejen.....

Mansour Heydari

@ Jette Abildgaard
15 år, hvis man skal være præcis. Hykleriet omkring udlændinge startede for alvor under Poul N. Rasmussens regering i 1997, da Birte Weiss som indenrigsminister blev aflyst af Thorkild Simonsen.

Jette Abildgaard

Jeg ved det godt Mansour.....

Og, jeg ved ogsaa, at jeg foerst for alvor begyndte at kunne se dette, da jeg begyndte at foelge mit land udefra ......

Jeg havde aldrig troet jeg kunne blive saa vred paa mit eget folk, som jeg i bund og grund elsker....og, som vist nu ''blot'' traenger til at faa et godt og grundigt kaerligt skub i den rigtige retning....de vil gerne Mansour, men gennem alle disse uhyggelige aar, er landet - og store dele af folket - desvaerre blevet saa hjernevaskede med angst og had, at det nok kommer til at tage et stykke tid, men ved du hvad?

Hvis vi goer et forsoeg, giver dem nogle smil, viser dem den tillid de selv saa ofte udelader paa grund af deres - nu indgroede - angst, saa tror jeg paa Mansour......jeg tror de finder ud af hvor meget bedre de selv faar det af at smile, i stedet for at hade.....og, ioevrigt holder man sig ung laengere, jo mere man smiler....o)

Jakob Schmidt-Rasmussen

Rockwoolfondens forskningsenhed konstaterede for nogle år siden, at masseindvandringen af indvandrere, der i praksis kun kan bestride ufaglært arbejde, er direkte skyld i, at ufaglærtes realløn er sakket fem procent bagud, i forhold til andre lønmodtageres realløn, siden starten af halvfemserne.

De nuværende regeringspartier ønsker tilsyneladende, at genoptage SR-regeringens direkte arbejderfjendske migrationspolitik.

Mads Kjærgård

Svært at forstå, at man vil importere arbejdskraft når der er så mange ledige? Så et indslag i tv om en kemiingeniør fra Iraq, som vel og mærke talte flydende dansk, hun havde aldrig så meget som fået et svar på sine ansøgninger, så hvad er det lige politikerne fabler om? Hvor er det der mangler arbejdskraft henne?

Jakob Schmidt-Rasmussen

"...vi skal sikre, at dem der allerede er i Danmark på en green card-ordning bliver brugt inden for de områder, som de har uddannelse og kompetencer til, før vi importerer mere arbejdskraft udefra."

Det er rart at se, at 3F´s ikke længere ligger afstand, til Dansk Folkepartios arbejdervenlige syn på migrationspolitikken.

Hvis S og SF er lige så fornuftige, kan det være, at Dansk Folkeparti ikke - igen - er det største arbejderparti efter næste valg og at S ikke får det værste valg i hundrede år - én gang til...

Jakob Schmidt-Rasmussen

Apropos "...før vi importerer mere arbejdskraft udefra."

Problemet er, at vi importerer usolidariske overførselsindkomstmodtagere, der oftest ikke gider melde sig i fagforening, i stor stil...

Jakob Schmidt-Rasmussen

Akademikerarbejdsløsheden i Danmark er gigantisk - især blandt de nyuddannede akademikere.

Det schweiziske Folkeparti står til en jordskredsejr, fordi partiet vil forhindre, at arbejdsgiverne ansætter udlændige i stedet for arbejdsløse schweizere - og partiets vrede er vel at mærke også rettet mod tyske akademikere, der får arbejde i Schweiz i stor stil!

Så hvilke akademikerstillinger er det egentlig, du mener, de arbejdsløse, højtuddannede udlændinge skulle have, Per Christensen?

Tine Sørensen

Min kioskmand og hans kone er uddannede ingeniører fra Iran....

Jakob Schmidt-Rasmussen

Hvad vil du sige med det, Tine?

Er det en raffineret hentydning til, at Irak mangler ingeniører, og at Danmark absolut IKKE mangler ingeniører?

Ved du, hvor mange arbejdsløse ingeniører, der er i Danmark?

Jakob Schmidt-Rasmussen

Iran, mente jeg....

Finn Nordstrand

Man kan da kende et fagforeningsindlæg, når man ser det :o)

Det her handler jo primært om at skaffe 3F nye medlemmer og så lad os endelig være med at bruge energien på at tiltrække veluddannet arbejdskraft.

Det er ganske enkelt for letgennemskueligt ---pauvert 3F !

@Finn Nordstrand.

Enig.

Specielt interessant at se avisens faste klakkørkorps pludseligt bakke op om en begrænsning af indvandringen.

Muligvis fordi indvandring af arbejdsvillige veludannede mennesker pludselig vil sætte DERES privilegier under pres.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Hvis formålet med indlægget er et "snedigt" forsøg på at skaffe 3F flere medlemmer, så tror jeg, at taktikken slår fejl, Finn Nordstrand.

For indvandrere og efterkommere af indvandrere, er langt oftere uorganiserede, end andre borgere.

Desuden tror jeg, at en af hovedårsagerne til, at mange andre ufaglærte skifter over til de gule fagforeninger i stor stil, er, at de traditionelle fagforeninger alt for ofte politiserer groft - endda på en måde, som mildest talt ikke er i medlemmernes interesse.

Som f.eks. når fagforeningerne kæmper for, at der skal flere ufaglærte løntrykkere til Danmark...

Det er min erfaring, som tidligere tillidsmand i SID.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Hvad mener du med "arbejdsvillige veludannede mennesker"?

Arbejdsløsheden er jo netop gigantisk i denne gruppe - og det var den også under højkonjunkturen.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Maltzon skriver:

"Muligvis fordi indvandring af arbejdsvillige veludannede mennesker pludselig vil sætte DERES privilegier under pres."

Ja, da.

En af grundene til, at efterlønnen er afskaffet, pensionsalderen er sat op, dagpengeperioden forkortet og kravene til arbejdløse er strammet betydeligt, er jo netop, at lønmodtagernes skatteindbetalinger også skal finansiere overførselsindkomster til de alt for mange kronisk arbejdsløse udlændinge - OG til deres efterkommere...

Så må man jo først stige ned fra den høje hest og anerkende at andre lande faktisk også har uddannelses systemer der endda kan producere bedre uddannelser end vores. Fx russiske akademikere og medicinere, som skal arbejde som assistent, fordi man mener at russerne ikke har uddannelser på vores højde. Hvordan kan det være at de i lang tid har været førende på verdensplan på mange tekniske og akademiske områder?
Den danske arrogance på området er temmelig enestående i verden.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Hvilken arrogance?

Det er ikke arbejdsgiverne, der er arrogante.

Danske arbejdsgivere ansætter udlændinge i stor stil - de kan faktisk ikke få nok af dem til landet, fordi et overskud af arbejdskraft betyder, at lønnen bliver holdt i ro.

Og det er selvfølgelig ikke de udenlandske akademikere, der er dygtigere end danske akademikere, som ikke bliver ansat i en tid, hvor arbejdsgiverne i forvejen kan vælge og vrage mellem arbejdsløse akademikere...

den arrogance at man fx. ikke anerkender en russisk dyrlage med de bedste uddannelser som at være god nok til at være dyrlage i Danmark, fordi? Det kan godt være at det er myndighederne og ikke arbejdsgiverne der udøver den arrogance jeg mener

Jakob Schmidt-Rasmussen

Romed Bucher.

Det har du nok ret i.

Jeg tror, at det er dele af uddannelsesborgerskabet, der overvurderer sig selv og deres håbløse, didaktiske 68'er-filosofi.

Nu forsøger de at skjule, at både folkeskolen og gymnasierne er blevet langt dårligere, end de var tidligere.

Samtidigt med, at universitetslektorerne river sig i håret over, hvor dårlige de universitetsstuderende OGSÅ er blevet...

Berlingske bringer fire gode artikel, der er relateret til emnet i dagens avis:

- "Befolkningens uddannelsesniveau stiger ikke nok."

- "Uddannelse er ingen mirakelkur."

- "Gør op med den danske dovenskab."

Og: "Velfærdens vækstmotor er i fare."

Jakob Schmidt-Rasmussen

Ups. "Velfærdens vækstmotor er i fare” handler om landbrugets problemer.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Berlingske har også to artikler i dag, der hedder "Hver fjerde universitetsuddannelse får dumpekarakter i kvalitetstjek" og "Kritik fik uddannelse væk fra slingrekursen."

Det var egentlig dem, jeg ville anbefale.

@romed

Anerkender en dyrlæge? Jeg er da sikker på, vi anerkender en russisk dyrlæge, som gider bestå eksamen i Danmark. Ellers kan han jo ikke rigtig siges at være kvalificeret; hvis han ikke engang kan dansk nok til at bestå.

Det er urimeligt at forlange, at en læge eller advokat skal gennemføre hele deres uddannelse forfra i Danmark, men det er helt rimeligt, at de skal bestå den lokale eksamen.

Jeg kan sikkert godt arbejde som programmør i Kina eller Afrika, fordi alle relevante mennesker taler engelsk, men det ville være latterligt at forvente, at min kone kunne arbejde som bank-administrator.

Vi skal holde op med at "anerkende" uddannelser på nogen anden måde end at tillade folk at gå direkte til eksamen, muligvis helt gratis. Hvis de så har ret i, at deres uddannelse er nogetsomhelst værd, så består de naturligvis.

Det er helt fint, at ikke-autoriserende uddannelser kan bruges. En programmør eller en gadefejer behøver ingen autorisation, så vi har det ret nemt. Men en blikkenslager eller en revisor skal altså lige kende de lokale regler først.