Læserbrev

Diplomater skal hjem fra Syrien

24. november 2011

Over 3.500 mennesker er blevet slået ihjel af det syriske regime under opstanden. Sanktionerne hagler ned over landet. Den Arabiske Liga har suspenderet Syriens medlemskab. Selv Rusland — Syriens tætte allierede — har kaldt hændelserne i Syrien for grænsende til borgerkrig. Alligevel har reaktionen fra det internationale samfund langt fra været effektiv.

EU’s olieembargo imod Syrien tog 73 dage at implementere. Heldigvis har Assad ikke haft mulighed for at finde andre lande at eksportere sin olie til i mellemtiden, men der var risiko for, at sanktionerne ville være uden effekt. Og det var en risiko, man tog på bekostning af lokalbefolkningen og af hensyn til olieselskaberne. Det er skidt et signal — både realpolitisk og ikke mindst i lyset af det store antal menneskeliv, der er gået tabt.

Vi mener, at det nu er tid til — både for Danmark og særligt for et samlet EU — at tage det næste skridt. Vi kan ikke anerkende et regime, der så brutalt nedslagter sin befolkning. Indtil videre er Frankrig det eneste EU-land, der har trukket sin ambassadør i Syrien hjem. Hele EU bør følge dette eksempel, trække ambassadørerne hjem og ikke længere anerkende Bashar al-Assad som den legitime leder af Syrien.

Ikke sort og hvidt

Selvom de europæiske lande i øjeblikket har store økonomiske problemer at slås med, må vi ikke glemme, hvad der sker i vores geografiske baghave. Og at en af EU’s vigtigste opgaver er at fremme respekten for menneskerettighederne— i, såvel som uden for EU. Situationen i Syrien handler ikke bare om principper. Den handler om mennesker af kød og blod, der bliver slået ihjel.

Vi anerkender selvfølgelig, at når det gælder udenrigspolitik, er intet sort og hvidt. Vi mener naturligvis, at diplomati altid skal gå forud for andre virkemidler. Men der er nu gået så lang tid, og så mange mennesker er blevet slået ihjel, at der ikke er anden udvej. Bashar al-Assad er ikke Syriens legitime leder. Det har den Arabiske Liga erkendt. Det har selv Jordans enevældige konge erkendt. Er det ikke på tide, at også EU erkender det?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu