Læserbrev

Gør op med dårlige aktører

Debat
1. december 2011

Latteren har runget under de mange pressehistorier om de private firmaers kurser for ledige, hvor man skulle finde sin indre fugl, efterligne Hitlers underskrift eller bygge tårne af spaghetti og skumfiduser. Men det er ikke kun pipfuglekurserne, der er problemet. Privatiseringen af beskæftigelsesindsatsen har desværre betydet dårligere kvalitet.

Konsulentfirmaer, eller ’anden aktør’, som de kaldes i branchen, underbyder hinanden på pris, men skal samtidig generere et overskud. Det betyder pressede ansatte og færre ressourcer til den enkelte ledige.

MA’s medlemmer fortæller om generelt flinke og hjælpsomme konsulenter hos anden aktør, som bare har alt, alt for travlt, som er underlagt meget snævre rammer og som ikke er ordentligt klædt på til opgaven.

Det bliver til aktivering uden jobperspektiv: pipfuglekurser, rutinemæssige afslag på opkvalificerende kurser, trusler om stop for dagpengene, hvis man ikke makker ret, højtuddannede, der sendes i løntilskud som pædagogmedhjælpere og klemmesamlere. Eller andre blindgyder, der ingen vegne peger hen, og som i værste fald forlænger ledigheden.

Aktører bedømmes

MA’s medlemmer spørger os ofte til råds: Hvilken anden aktør skal jeg vælge? Hvilke er gode og hvilke useriøse? MA har derfor lige lanceret en ny service, hvor medlemmerne får mulighed for at bedømme deres anden aktør på fem forskellige parametre og dele deres erfaringer.

Vi har set for mange historier, hvor de ledige er kommet i klemme i systemet og hvor det har været nødvendigt at gå i dialog med anden aktør. Og er trådt til, når vores medlemmer ikke kunne blive enige med anden aktør om, hvad der var relevant aktivering, når anden aktør ikke har været tilstrækkeligt inde i reglerne på området, eller når kommunikationen i øvrigt er gået i hårdknude.

I finanslovsforslaget har regeringen gjort op med det obligatoriske krav til kommunerne om, at alle højtuddannede skal til anden aktør. Et skridt i den rigtige retning. På andenaktoer.dk er der aktuelt input fra de ledige til regeringens fremtidige beskæftigelsespolitik. Du er meget velkommen til at læse med, beskæftigelsesminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her