Interview

'Regeringsgrundlaget er ikke alt'

Debat
4. november 2011

Inden valget understregede daværende uddannelsesordfører, nu undervisningsminister Christine Antorini (S), at der skulle ske ændringer på privatskoleområdet, hvis Danmark fik en rød regering. Der skulle bl.a. skabes en model, der belønner de private skoler, så de kunne få en gevinst ved at tage et større socialt ansvar.

— Når nu det blev gjort til et kardinalpunkt i skolepolitikken, hvorfor står der så ikke noget i regeringsgrundlaget om det?»Der er jo rigtig mange ting, der ikke står i regeringsgrundlaget. Men det er jo ikke det samme, som at vi ikke vil arbejde på det. Det er jo ikke en bruttoliste over alt det, vi vil over de næste fire år,« siger Antorini. »Vi har ikke taget særlige initiativer over for privat- og friskoler, og vi er ikke enige med Cevea i, at man skal skære i tilskuddene. Det er vigtigt, at der er et alternativ til folkeskolen. Men vi vil gerne tage en dialog med privatskolerne om, hvordan de i højere grad kan tage et socialt ansvar.«

»I regeringsgrundlaget har vi nævnt sociale taxametre som en vej til at skabe større lighed. Og der har både S, SF, R og Ø kommet med et oplæg til nogle principper for sociale taxametre, så de i højere grad afspejler, om eleverne kommer fra såkaldt uddannelsesfremmede hjem eller ej. Sådan at man får lidt ekstra økonomi til at skabe en indsats, der kan løfte de svage elever og gøre, at de gennemfører en uddannelse.«

— Privatskoler får dækket 72 pct. af deres drift af det offentlige. Er det rimeligt, når de har så let ved at afvise de elever, de ikke vil have?»Det er ikke en del af regeringens politik at nedbringe tallet fra 72 pct. Folkeskolen skal være så godt et tilbud, at langt hovedparten af forældrene vælger den til. Men man skal kunne vælge et alternativ. Netop det, at der er en relativt høj finansiering fra staten, gør jo, at det er langt nemmere for alle uanset baggrund at kunne vælge privat- og friskole. For ellers ville det jo kun være for de velstilledes børn.«— I taler meget om en Ny Nordisk Skole. Men omfatter det på nogen måde, at de private skoler skal tage et større socialt ansvar?»Det er en del af den pædagogiske tradition, der har været i mange år: at skolen netop skal være for alle. Det er også derfor, man har valgt en relativt høj statslig finansiering af privat- og friskoler, så alle uanset økonomisk baggrund har mulighed for at vælge et alternativ til folkeskolen. Det hænger selvfølgelig også sammen med Ny Nordisk Skole-tænkningen. Men det er faktisk sådan, at der ikke mindst blandt friskolerne er nogen, der er eminente til at løfte børn, der har brug for specialundervisning eller andre tilbud.«— Tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) har førhen vægtet dialog frem for tvang. Hvordan er jeres politik anderledes end den tidligere regerings, når det handler om at få de private skoler til at løfte et større socialt ansvar?»En af forskellene er, at vi i vores regeringsgrundlag, som jeg nævnte for dig, vil tage en diskussion af socialt taxameter generelt for uddannelsesinstitutionerne. Det ønskede den tidligere regering ikke.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her