Læserbrev

Fagbevægelsen tvivler på EU

14. januar 2012

Dansk fagbevægelse har gennem tiden altid bakket op om Danmarks medlemskab af først EF, senere EU. Denne stærke tilslutning fra fagbevægelsen, side skyldes naturligvis erkendelsen af, at en lille og åben økonomi som den danske får de bedste vækstbetinger i et tæt samarbejde med vores nabolande og eksportmarkeder.

Men fastholdelse af den faglige opbakning til det store europæiske projekt er ikke altid nemt. Navnlig ikke, når motoren i den europæiske integrationsproces, Europa-Kommissionen, skaber usikkerhed og forvirring.

Ved festlige lejligheder og skåltaler understreger Europa-Kommissionen, at det indre marked skal gavne alle og respektere faglige grundrettigheder. Men institutionens konkrete handlinger sender andre signaler.

Der er ikke tale om et nyt fænomen. Hvem kan ikke huske den håbløse lancering af servicedirektivet og den medfølgende usikkerhed om oprindelseslandsprincippet og mistanken om forslagets undergravning af løn og arbejdsvilkår for danskere i servicebranchen?

Senest har den konstante udsættelse af et forslag om bedre håndhævelse af udstationeringsdirektivet skabt usikkerhed, forvirring og tvivl om Europa-Kommissionen reelle motiver.

Forslaget skulle være fremsat i efteråret, men er nu udsat til februar. Udsættelsen skyldes blandt andet interne magtkampe i kommissionen, hvilket på ingen måde bidrager positivt til processen.

Tvivl om hensigterne

Endelig har kommissionen fuldstændig uden debat fremlagt en rapport til EU-topmødet den 9. december, hvor man under dække af at ville lette administrative byrder for små og mellemstore virksomheder i realiteten lægger op til en vidtgående undergravning af de europæiske lønmodtageres rettigheder.

Arbejdsmiljøregler skal lempes, blandt andet vedrørende tunge løft og behandling af kræftfremkaldende stoffer. Forslaget har skabt dyb bekymring i dansk og europæisk fagbevægelse.

Den europæiske fagbevægelse tvivler på kommissionens gode hensigter, men dansk fagbevægelse bakker stadig op bag hele det europæiske projekt. Men Europa-kommissionens konkrete handlen gør det afgjort ikke nemmere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu