Læsetid: 2 min.

Finansskat kan flytte fokus til langsigtede gevinster

Kan en skat på finansielle transaktioner forhindre en ny krise?
Debat
1. februar 2012

Nej, en skat på finansielle transaktioner kan ikke forhindre en ny finansiel krise.

En lille skat på finansielle transaktioner vil kunne hindre transaktioner, der gennemføres med henblik på indtjening over en kort tidshorisont. Den vil især kunne hindre højfrekvenshandler med værdipapirer, dvs. handler, der gennemføres meget hurtigt på grundlag af computerprogrammer.

Den igangværende finansielle krise skyldes spekulationsprægede køb af særligt boliger i USA, Storbritannien, Spanien, Danmark og andre lande. Privatpersoner led af spekulationsfeber i årene forud for 2008, og de finansielle virksomheder smed forsigtigheden over bord og var villige til at finansiere de dyre boligkøb. At myndighederne ikke holdt igen, medvirkede også til krisen. Den finansielle krise skyldes altså ikke spekulation med værdipapirer, og derfor vil skat på finansielle transaktioner heller ikke kunne hindre en gentagelse.

Langsigtet hjernevrid

Dermed ikke være sagt, at en skat på finansielle transaktioner ikke kunne være en god idé. Det er en god idé at pålægge skat på aktiviteter eller forbrug, der har negative konsekvenser for andre, og/eller som er overflødige. Kortsigtede handler på finansmarkeder kan skabe overdrevne kursudsving. Det er også samfundsmæssigt uheldigt, at højt begavede personer bruger deres tid til at udtænke computerprogrammer, der medfører profit, hvis man kan nå at handle blot nogle få sekunder før andre. Det ville være mere nyttigt, hvis ansatte i den finansielle sektor brugte deres tid på at analysere virksomhedernes langsigtede indtjeningsmuligheder. Og formentlig vil det være endnu bedre, hvis den finansielle sektor slankes, så velkvalificerede personer bruger deres energi på at udtænke nye produkter i industri og andre erhverv, der kan give langsigtet indtjening.

Hovedargumentet mod en skat på finansielle transaktioner er, at transaktioner kan flytte til udlandet. Det er en velbegrundet indvending. Det bør imidlertid ikke overses, at it skaber nye muligheder for at hindre en sådan omgåelse. F.eks. registreres alle værdipapirer i dag centralt, så alle oplysningerne om ejerne findes et sted.

Der er altså gode argumenter for at beskatte den finansielle sektor, men det er tvivlsomt, om en skat på finansielle transaktioner er den rigtige form for skat.

 

Finn Østrup, professor, Handelshøjskolen CBS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her