Interview

’Selv en kort dom kan nå at smadre meget’

Gæld og dårlig koordinering mellem myndighederne gør det svært for løsladte at vende tilbage til samfundet
Debat
23. januar 2012

Store regninger for omkostningerne for straffesager gør det svært for tidligere straffede at komme tilbage til samfundet. Sådan lyder det fra Anette Storgaard, der er lektor i kriminologi ved Aarhus Universitet.

»Det er svært, fordi man kommer ud af fængslet med en ny gældspost oven i de eventuelle gældsposter, man i forvejen har. Samtidig viser forskning, at man typisk tjener mindre, end man gjorde før indsættelsen. Og sidst, men ikke mindst, har man mistet ’orienteringsevnen’ i samfundet,« siger hun.

— Kan man overhovedet tale om, at det danske system bidrager til resocialisering?

»Det er svært, blandt andet fordi den ene ’hånd’ ikke ved, hvad den anden ’hånd’ laver. For eksempel er opkrævning af gæld, herunder sagsomkostninger, et anliggende for skattevæsnet, mens handleplanerne, hvor man forsøger at koordinere job- og boligsøgning er, udarbejdet i kriminalforsorgen,« siger hun og fortsætter: »Man prøver at få kriminalforsorg, jobcenter, socialkontor og eventuelt misbrugscenter til at tale sammen med den løsladte, men der er mange snubletråde, bl.a. fordi de har hver deres kultur og baggrund.«

— Har du nogle bud på, hvordan det kunne gøres bedre — eller ligefrem hvordan problemet kan løses?

»Der skal gives obligatorisk støtte, når indsatte løslades. Og man skal støtte, uanset om den indsatte har siddet fængslet i kort eller lang tid. Selv en kort dom kan nå at smadre meget. Noget af det vigtigste er jo, at man får en hverdag med mening, hvor man ikke skal bruge al sin tid på i ensomhed at sætte sig ind i blanketter og finde ud af, hvornår man skal henvende sig på de forskellige kontorer,« siger hun.

— En anden kritik går på, at de arbejdspladser, som fængslerne tilbyder indsatte, er meningsløse. Hvad er din kommentar til det?

»Jeg har oplevet at være i et fængsel, som var løbet tør for arbejdsopgaver, og som derfor ikke havde noget at sætte dem til, men det er ikke det typiske« siger hun og peger på et problem, som hun synes er endnu større:

»En hel del af beskæftigelsen er ikke tidssvarende. Der anvendes teknikker og maskiner, som ikke er i brug uden for fængslerne, og det er problematisk, når man skal ud og have et job. Men det er et af de steder, hvor mange fængsler gør en stor indsats,« siger hun. »Det er bare rigtig svært.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her