Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
13. februar 2012

Myter er offergørende

Jakob Nørregård, billedkunstner, medlem af Seksualpolitisk Forum

I de sidste 14 dages debat om at forbyde offentligt ansatte, at formidle kontakt til prostituerede, er det igen og igen blevet postuleret, at prostitution er skadeligt.

Indtil nu har denne påstand fået lov til, at stå uantastet, selvom der ikke er videnskabeligt belæg for. Sexarbejderne er ekstremt forskellige, og dem som arbejder med det, lever vidt forskellige liv. Det er dog ikke evidens for myten om generelle skadesvirkninger på grund af sexsalg. Det ville S og Rs ligestillingsordførere kunne forvisse sig om, hvis de læste Socialstyrelsens rapport fra 2010 og SFIs fra 2011. Desværre har denne offergørende påstand haft let spil i medierne. Det er alt for nemt at fremmane et billede af en misbrugt stakkel, uden at henvise til egentlig dokumentation. Især klinger Birgitte Graakjær Hjorts uspecifikke henvisning til undersøgelser i Information 7. februar lidt hult, da KFUM Reden, en del af hendes egen organisation, ikke ligefrem hjalp videnskaben, da de i årevis fabrikerede fejlagtige tal om antallet af gadeprostituerede.

Enhver har lov til at have sin mening, også baseret på moralske forestillinger, men det ville klæde debattørerne, hvis de i stedet for at sige, at de ved at prostitution er skadeligt, sagde, at det er noget de tror.

Ph.d. i arbejde

Ivan Lilleng, formand for Ingeniørforeningens Erhvervsudvalg

Hvor er det skønt at læse i Information den 9. februar, at der er fokus på at få flere ph.d.er ud i virksomhederne. Pointen med at få flere højtuddannede ud i virksomhederne har uddannelsesminister Morten Østergaard (R) helt ret i. Det vigtigste er, at kræfterne først og fremmest bliver brugt på at få de højtuddannede ud i virksomhederne, der skaber vækst. Her bidrager kandidater fra de teknologiske og naturvidenskabelige i høj grad til virksomhedernes vækst, og er uvurderlige for erhvervslivet. De kan være med til at bane vejen, så flere og andre højtuddannede også kan komme i job.

Skal Vestager bestemme?

Cecilie Bonderup Steffensen, Risskov

Hvor er det dog pinligt, at de radikale fortsat får lov at diktere regeringens linje i sagen om en europæisk finansskat. Selv efter at lande, som vi normalt samarbejder glimrende med, som Tyskland og Frankrig, har udtrykt et klart ønske om at indføre denne skat, er Margrethe Vestager hverken til at hugge eller stikke i. Argumenterne imod skatten er svage, og det minder mere om stædig barnlighed, end egentlig politisk modvilje, når holdningen fortsat skal stå til troende.

Måske kunne en klar udmelding fra det radikale bagland gøre en forskel, for her kan de sandsynligvis sagtens se fordelen i de 400 milliarder euro, der på europæisk plan kan give mulighed for alt fra jobskabelse til højere udviklingsbistand. I hvert fald må vi ikke lade Vestager tie diskussionen ihjel, hertil er den for vigtig.

Euroen skaber modsætninger

K. Broch, ordfører for Radikalt EU-kritisk Netværk

Det er sørgeligt, at se et stort billede i Information af grækere der brænder det tyske flag 9. februar. Sørgeligt fordi det ikke er det eneste eksempel på, at modsætningerne mellem europæerne er voksende, og sørgeligt fordi EU’s nye finanspagt på ingen måde løser de kriseramte eurolandes økonomiske problemer.

I Radikalt EU-kritisk Netværk skrev vi for 12 år siden, at »valutaunioner er ikke nogen garant for fred.« Af de 108 væbnede konflikter i perioden 1989-1998, fandt de 101 sted mellem parter, der havde fælles valuta. Euroen er i dag til stor skade for samarbejdet i Europa, folkestyret og velfærden. Modsætningerne mellem grækerne og tyskerne er voksende, og den eurotraktat som EU’s regeringer, undtagen den britiske og tjekkiske, forsøger at påtvinge befolkningerne er dømt til at mislykkes. Eurotraktaten og den seneste gældsaftale, giver ikke Grækenland en bedre konkurrenceevne.

De penge som grækerne får fra nye lån går til at betale gæld i udlandet. Grækernes livsvilkår vil derfor forringes de næste år, og det vil føre til sociale problemer og mere uro. Det er derfor på tide, at europæiske politikere indser, at euroen ikke er et optimalt valutaområde, og at der laves en ordning for, at lande kan melde sig ud af euroen. Folketinget bør sende eurotraktaten til folkeafstemning. Alt andet er udemokratisk.

De forrådte

Henrik Bruecker Larsen, Værløse

Hvad skal soldaten i Afghanistan, som føler sig forrådt af de overordnede, gøre?

I starten opretholdes illusionen, men han knækker psykisk, når realiteterne ikke længere kan holdes på afstand. De overordnede lyver og bedrager, sympatiske men uduelige forsvarsministre vrøvler, og så er der ham, som siger, at der ikke er noget at komme efter. Det fortsætter han med, når danske bomber dræber civile. Han og hans cykelkammerat i U.S.A. Vores reaktion er ejendommelig.

Lidt skattelettelser og privileger, og vi er tilbøjelige til at lukke øjnene for deres ugerninger. Diskussionen kommer så til at dreje sig om Carina, som snylter. Godt at hun lige var der, så vi kan abstrahere fra den generelle afmontering af solidariteten.

Fejlfortolkning

Flemming Bengtsson, speciale i Mellemøsten

Vestens sanktioner mod Iran handler om olie og Israel er en del af problemet, skriver Iran-ekspert Rasmus Christian Elling (RCE) 4. februar. Israelsk bekymring for Iran afvises med, at et citat fra Ahmedinejad’s præsidenttale i 2005, hvor Israel trues med udslettelse, var fejloversat.

De lærde er uenige om, hvorvidt Ahmedinejad dækkede sig bag en imam som sagde, at regimet som holder Jerusalem besat, må forsvinde fra tidens blad eller Israel skal fjernes fra landkortet. På Ahmedinejad’s egen hjemmeside på engelsk er sidstnævnte oversættelse anvendt. RCE har ikke ret i, at den israelske efterretningstjeneste afviser et angreb. Havde RCE studeret resultaterne af den seneste Herzliya konference i Israel, ville et nærliggende spørgsmål dog have været:

Vil Israel offentligt afsløre sine militære hensigter, eller er retorikken en del af forsøget på, at få verden til at forstå Israels bekymring for Irans reelle hensigter?

Veto hykleri

Marc Grønlund, Odense

Den megen furore i vestlige medier og blandt vestlige politikere omkring Ruslands og Kinas veto af en FN-resolution vendt imod Syrien, fremstår betænkelig. At den syriske regerings overgreb på sin egen befolkning er fordømmeligt, er givetvis korrekt.

Men hvorfor fremkalder det ikke samme furore, når USA gang på gang har nedlagt veto i FN’s Sikkerhedsråd, når der foreligger en resolution vendt imod Israel og dennes årelange ulovlige besættelse af Palæstina og utallige andre krigsforbrydelser? Foreligger der kun en forbrydelse, når en stat eller regering skyder på sin egen befolkning?

Hvad kaldes det, når man begår overgreb mod et andet lands befolkning? Faktum er at vi her i Vesten meget gerne fordømmer det første, men samtidig hylder det sidste som et ædelt princip i den udenrigspolitik, som fremkalder had og bitterhed i resten af verden.

Men det er selvfølgelig også nemmere at pege fingre af andres synder, end tage hånd om sine egne.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leif Leszczyński

Jacob Nørregård.
Hvor vanskeligt og fyisk og psykisk manipulerende prostituerede må være for at please vanskelige kunder kan læses i et andet factsheet fra SQWISI http://www.respectqld.org.au/sqwisi/resources/Dealing%20with%20difficult...

Kunder, der er fulde, truende, voldsomme, vil tage kondomet af, bliver forelskede osv.

Det er almindeligt anerkendt, at når en person befinder sig i en tilstand af konstant alarmberedskab giver det PTSD.

Efter min overbevisning har SFI igen afleveret et stykke arbejde, med alt for store mangler, fejlkonklusioner og en besynderlig mangel på informatoner om øvrige landes viden på området.

Jakob Nørregård

@Leif Leszczyński - Ideen om at sexarbejde skulle give PTSD er udtænkt at den amerikanske radikalfeminist og psykolog Melissa Farley. Du kan læse om hendes forskning og kritikken af den her:
http://www.seksualpolitik.dk/artikler/simonsen_forskning.html

At du mener selv at kunne udlede samme tese af et ark med gode råd til prostituerede er mildest talt besynderligt. Jeg holder mig indtil videre til SFI.

Leif Leszczyński

Din præmis med "sexarbejdere" er extremt forskellige er ikke grundlag for, at Sex og samfund og SIO er repræsentativ for den uttallige skare af prostituerede, som via vold fra kunder osv får skader af følelsesmæssigt art. Fhv prostituerede har desangående udgivet både artikler og bøger om denne problemstilling. Fordi en lille skare af ressourcestærke prostituerede i et sexpolitisk øjemed påstår det modsatte, er I og SIO ikke repræsentativ for de fleste prostituerede!.
Og så er der den nyeste undersøgelse fra Schweiz af 193 prostituerede: The mental health of female sex workers.
Den er udgivet i 2010 og den underbygger påstanden om at den konstante angst for vold giver PTSD.
http://​www.collegium.ethz.ch/​fileadmin/user_upload/​ch_pdfs/​10_roessler_sexwork.pdf

Jakob Nørregård

Jeg har ikke påstået at SIO og Sex og Samfund (du blander vist seksualpolitisk forum og Sex og Samfund sammen,) er repræsentative for noget som helst. Jeg henviser til forskningen som den er fremlagt af SFI.

Jeg skal nok se på dit link, men ved hurtig gennemlæsning, skriver de i hvert fald følgende, som jeg også skriver i mit læserbrev: "It is essential to consider the heterogeneity of female sex work. Work setting and nationality characterize different groups of sex workers concerning rates of mental disorders." Altså at gruppen er meget divers og hjælpen må altså indrettes efter de prostitueredes livsforhold.

Der står også:

"As our study was cross-sectional, we were not able to discuss the issue of causality, e.g. if mental disorders precede sex work or are a consequence thereof."

Det er faktisk det, der er hele sagens kerne. Man kan ikke slutte fra sexarbejderes mentale helbred, til hvad årsagerne er. Hvad nu hvis de fik bedre forhold, mere anerkendelse, mindre hån fra samfundet, bedre sikkerhed? Hvad hvis de blev hjulpet og bakket op af politiet f.eks.

Ingen mener at de der har lidt under eller følt sig tvunget til prostitution ikke skal have hjælp. Fornuftig dialog, pragmatisme, der ikke slår alle over en kam og en målrettet indsats kunne måske afhjælpe nogle af de problemer der er. Vold og angsten for vold skal altid bekæmpes, og det er faktisk, for mig at se, en vigtig grund til at være imod et sexkøbsforbud.

Jakob Nørregård

"Altså at gruppen er meget divers og hjælpen må altså indrettes efter de prostitueredes livsforhold."

Det er selvfølgelig ikke det de skriver. De skriver at gruppen er forskelligartet og ditto med hensyn til fordeling af psykiske problemer. Jeg digter videre med min egen holdning som jeg stadig står ved :)

Cecilie Lolk Hjort

@Leif Leszczyński

"Fordi en lille skare af ressourcestærke prostituerede i et sexpolitisk øjemed påstår det modsatte, er I og SIO ikke repræsentativ for de fleste prostituerede!"

SIO påstår ikke at være repræsentative i den forstand at man ud fra medlemmerne kan regne ud, hvor mange sexarbejdere der har det på en bestemt måde, hvor mange der arbejder på en bestemt måde osv. Det er heller ikke nødvendigt, for SIOs formål er at kæmpe for basale rettigheder til sexarbejdere, fx retten til ikke at blive udsat for ulovlige razziaer, ikke at blive overvåget og forfulgt etc. De rettigheder kommer skadede og ikke-skadede prostituerede til gode i lige høj grad (nej, det er ikke helt rigtigt - jo mere skadet man er, desto større yderligere skade gør manglende rettigheder og fejlinformation selvfølgelig). Der er ikke noget modsætningsforhold eller interesse-clash mellem 'priviligerede' og udsatte sexarbejdere.