Læserbrev

OL sponseres af et giftfirma

Debat
13. februar 2012

Når De Olympiske Lege åbner til sommer i London, vil stadion være hyllet i et kæmpestort plastiksvøb på 900 gange 20 meter. Denne installation er en del af en sponsoraftale indgået mellem kemifirmaet Dow og OL-arrangørerne. Det vækker harme hos de overlevende efter verdens største giftkatastrofe, som indtraf en december nat 1984 i den indiske by Bhopal. Dow ejer nemlig Union Carbide Corporation, det firma der var ansvarlig for katastrofen.

Det er faldet mange for brystet, at arrangørerne af OL har indgået en millionkontrakt med et firma, som menes at være ansvarlig for, at en halv million mennesker blev udsat for giftgassen methylisocyanat. Mellem 7000 og 10.000 døde umiddelbart efter udslippet, og et ukendt antal i de følgende år. Det uhyggeligste er, at børn stadig fødes med misdannelser. Methylisocyanat er den gasart, der blev brugt i nazisternes udryddelseslejre.

Som begrundelse for at vælge Dow hedder det, at Dow »forener kemi og innovation med principper om bæredygtighed for at takle mange af verdens mest udfordrende problemer.« Amnesty International (AI) mener imidlertid, ligesom katastrofens ofre, at aftalen er en hån mod ofrene. AI og de overlevende mener, at Dow først og fremmest bør rydde op i Bhopal og yde ofrene en ordentlig erstatning.

Dødelige konsekvenser

AI har bedt OL-arrangørerne om ikke at glemme Bhopal-katastrofens ofre. AI mener, det var en fejl, at man ikke tog menneskerettighederne i betragtning, da man indgik kontrakt med Dow. Vi skønner, at op mod 100.000 børn i Bhopal er født med misdannelser efter katastrofen. Eksempelvis fortæller en ung mor, at hun fik et dødfødt barn, der hverken havde lemmer eller øjne. Hendes næste barn var også dødfødt. Endnu et barn manglede det halve af hovedet. Disse ofre har hverken fået passende kompensation eller retfærdighed. Da vi præsenterede kendsgerningerne for de olympiske leges etiske kommissær Meredith Alexander, trak hun sig omgående tilbage.

»Jeg kan ikke se mig selv i spejlet, hvis jeg fortsætter med at være en del af den aftale« udtalte hun og opfordrede til at opsige kontrakten med Dow.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

AI er langt bagefter. Men det er da trods alt noget, at de prøver at dække nogle af hullerne i osten. Jo fattigere vi bliver jo flere huller og des mindre ost. Vi vil have mere ost!

Niels-Holger Nielsen

Giftens korporationer er over alt, og det giver ikke længere nogen mening at kæmpe fra sag til sag. Hvem lytter efterhånden til AI? Trivialiserer de ikke budskaberne, og får de os ikke til at tro, at de gode kapitalister findes? AI for søndagsrevolutionære.

Det gemmekorrupte OL er selvfølgelig til salg for den højst bydende, etik til festtalerne under banketen.

Niels-Holger Nielsen

Amnesty er ikke nødvendigvis objektive

Genocidal Racist Charles Dickens (1812-1870),
Indian Holocaust And UK - US Muslim Genocide

Amnesty Demands Russia Let Imperialists Turn Syria into Another Libya

Bare for at der ikke skal herske tvivl om at jeg ikke støtter DOW og alle de andre svin:

Giftgas-katastrofen i Bhopal

Niels-Holger Nielsen

Det sidste link blev af en eller anden grund forkert. Her er det rigtige:

Giftgas-katastrofen i Bhopal

Niels-Holger Nielsen

Konklussionen må være, at OL lukker. Det gør det nok også før eller siden.