Klumme

Arm i arm i Paris

I modgang forener muslimer og jøder sig i den kommende weekend i den franske hovedstad. I Tyskland er der høje forventninger til ’hjerternes præsident’
Pårørende til nogle af de folk, der er blevet myrdet i Toulouse i de forløbne uger, deltager i en mindehøjtidelighed. På søndag går jøder og muslimer sammen i et optog for at mindes de døde og reflektere over mordene.

Pårørende til nogle af de folk, der er blevet myrdet i Toulouse i de forløbne uger, deltager i en mindehøjtidelighed. På søndag går jøder og muslimer sammen i et optog for at mindes de døde og reflektere over mordene.

JACQUES BRINON

Debat
23. marts 2012

Muslimer og jøder planlægger at gå sammen i en stille march gennem gaderne i Paris på søndag for at mindes de dræbte på den jødiske skole i Toulouse og de muslimske soldater, som blev dræbt ved et skudattentat i det sydvestlige Frankrig. Lederen af Den Store Moske i Paris siger, at flere moskeer i byen vil bringe alle troende sammen uanset religion for at bede for de døde og reflektere over det skete. Skal der komme noget godt ud af noget galt, er det dette.

I København mødtes repræsentanter for muslimer og jøder allerede for en uge siden på Københavns Rådhus, hvor de enedes om at skyde en kampagne i gang under devisen ’Antisemitisme og Islamofobi – ikke i vores by!’ Dette altså helt uafhængigt af den franske forbindelse.

Nu skal man jo ikke lide af utidig optimisme. I begge tilfælde har politikere været fødselshjælpere. Men bare det, at muslimer og jøder overhovedet kan forenes om noget, her altså den fælles fjende, racismen, er værd at bemærke.

En læser gør opmærksom på en social bevægelse, som kører på Facebook, og som har til formål at mildne luften mellem Israel og Iran. Det sker under overskriften Israel-loves-Iran, hvilket er en voldsom tilsnigelse, men meningen skulle være god nok: Kærlighed i stedet for krig.

Det er blevet sagt, at børnene udkæmper fædrenes kamp, når det kommer til forholdet mellem Israel og de omkringliggende nationer. Det er jo absurd. Som årene går, bliver det endnu mere absurd. Nu er det børnebørnene, der udkæmper bedsteforældrenes kamp.

Fremskridt

Det virkede næsten symbolsk, da den 72-årige Joachim Gauck i denne uge med stort flertal i parlamentet blev valgt som Tysklands nye forbundspræsident efter sin skandaleramte forgænger. Dermed er det to tidligere østtyskere – den anden er Angela Merkel – der står i spidsen for det samlede Tyskland. Der er store forventninger til Gauck, der allerede betegnes som ’hjerternes præsident’, om, at han kan blive den samlende figur, som landet har brug for.

Er der ikke noget Willy Brandt over ham, både i udseende og karakter? Jeg synes det. Han er en strålende taler og kan sige de rigtige ord, men han er jo også præst. Bare han nu ikke har snydt i skat eller sådan noget, som kan fælde kæmper! Han er også formand for en bevægelse, der hedder Gegen Vergessen – Für Demokratie og har med andre ord de holdningsmæssige papirer i orden. Fremad og aldrig glemme!

Altid et fremskridt, når nogen forenes, som før stod stejlt over for hinanden, også selvom den ene part fremtræder som ’taberen’. Vi andre har da også lært at leve med, at vi aldrig fik Slesvig-Holsten, Skåne og Blekinge tilbage. Det gider vi ikke ærgre os over mere. Så kunne vi have nok at bestille.

Den gode nyhed

Vi har lige passeret forårsjævndøgn og går mod lysere tider, men ikke kun, hvad vejret angår. Christine Lagarde, der er blevet chef for IMF, Den Internationale Valutafond, efter sin skandaleramte forgænger melder, at det globale finanssystem har taget et skridt væk fra afgrunden. Hun ser tegn i sol og måne og formentlig også i tallenes særegne sprog på, at de kollektive indsatser med at løse problemerne i Grækenland synes at have haft en stabiliserende virkning både i Eurozonen og USA. En god nyhed for alle dem, der interesserer sig for ussel mammon.

Men hun advarer klogeligt mod kommende farer. Den store arbejdsløshed, de stigende oliepriser og den belastende offentlige og private gæld i mange af de 185 medlemslande kan vælte korthuset.

Altså: Nu gælder det om at stå sammen og ikke gøre sig ud til bens.

Som hun siger: »Der er stigende risiko for, at de nye vækstøkonomier vil bremse op på mellemlangt sigt«.

Mulig heltestatus

For ikke-økonomer forekommer økonomers sprog og tænkning ofte kryptisk og som noget på linje med alkymi. Tag nu vores egen andedam, hvor ugens store samtaleemne var fyringen af DONG-direktøren Anders Eldrup.

Da bestyrelsesformand Fritz Schur på et pressemøde forelagde oplysningen om, at en ingeniør skulle have 20 millioner kroner med sig, hvis han pludselig sagde op, tænkte man uvilkårligt: Orv, det er da også for galt, for det er det jo! Så mange penge er intet menneske værd.

Fritz Schur fik tilmed gode anmeldelser af retorikere for den måde, han byggede sin meddelelse til pressen op på, så den blev mere og mere spændt på, hvad det værste, han ville sige, var.

Bagefter er der rejst mere og mere tvivl. Måske er det i grunden ikke så galt, at Anders Eldrup har sikret sig de dygtigste af de dygtigste eksperter uanset prisen. DONG har trods alt vist vejen fremad ved at tjene mange penge og være den bedste på vindmølleområdet.

Man kan med andre ord ikke udelukke, at Anders Eldrup ender med at få heltestatus, for skulle han hellere have ansat nogle billigere ingeniører og dermed risikere at tabe den hårde konkurrence på vindmøllemarkedet? Nej, vel. Så absurd er markedsøkonomien skruet sammen.

Nok er Eldrup ude i et stormvejr, men vinden blæser i hans retning.

 

Serie

De søde skribenter

Seneste artikler

 • Hjertevarme i Dharamsala

  17. februar 2012
  I den indiske by mødtes to af verdens mest fredselskende mennesker, og i Danmark blev robotstøvsugerne blåstemplet, selvom de ikke kan sige mjav
 • Obama scorer og scorer

  6. januar 2012
  Han kan glæde sig, hver gang konkurrenterne dummer sig. Helle Thorning er måske i virkeligheden klog, og Cavling-prisen landede rigtigt
 • Vand, vand, vand

  16. december 2011
  Fri os for julesne. Regnen er bonusregn. Landbrug og fødevarer slås tilbage. Måske sejrer retfærdigheden til sidst
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her