Læserbrev

Stop udliciteringen af AMU-kurserne

Debat
9. marts 2012

En kulegravning har vist, at den tidligere regerings forkærlighed for privatisering på AMU-området har medført misbrug af systemet – de private aktører er stærkt overrepræsenteret, når der har været misbrug. Det er derfor helt nødvendigt at få ryddet op og skærpet kravene til de private udbydere, så man undgår den svindel, som har fyldt medierne.

Vi har i AMU et unikt voksen- og efteruddannelsessystem til at opkvalificere vores arbejdsstyrke. Derfor skal vi også sørge for, at de mange gode tilbud ikke skæmmes af de få useriøse. Jeg kan kun støtte, at der bliver slået hårdt ned på misbrug. Det er uacceptabelt, og det kan i værste fald betyde, at den fleksibilitet, der er så afgørende for AMU, bliver begrænset. Det vil være til stor skade for virksomhedernes konkurrenceevne og landets vækst.

Det er godt, at undervisningsminister Christine Antorini (S) vil skærpe reglerne for udlicitering. Men i udgangspunktet bør det slet ikke være muligt for skolerne at udlicitere undervisningsopgaven.

De udbudsgodkendte skoler skal selv stå for de kurser, de er godkendt til. Og skal der private udbydere ind over AMU-aktiviteten, må det være ministeriet, der bestemmer hvem og til hvad, og ministeriet, der selv påtager sig ansvaret for tilsynet og kontrollen af kvaliteten.

Fælles krav

Desuden bør de krav, som staten stiller til lærernes uddannelse og til det pædagogfaglige miljø hos de offentlige AMU udbydere, også overholdes af de private udbydere. Borgerne og virksomhederne bør kunne forvente samme høje kvalitet, når de henvender sig hos en anerkendt AMU udbyder – uanset om den er offentlig eller privat. Det kan de faktisk ikke i dag.

Ved konsekvent at insistere på, at kun ministeriet kan godkende private udbydere af AMU-undervisning, og at også disse skal leve op til kravene til lærerkompetencerne og et voksenpædagogisk miljø, vil man med ét slag sikre, at det kun er de seriøse uddannelsessteder, der er på banen, og dermed vil vi have minimeret svindlen.

Det er præcis det, der skal til, når vi skal sikre, at vores virksomheder og borgere også i fremtiden skal kunne profitere af et unikt og hamrende godt efteruddannelsessystem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her