Kronik

Venstre vandt værdikampen, men tabte sig selv

Danmarks største parti, Venstre, har ifølge Claus Hjort Frederiksen vundet værdikampen. Men det er værdier, der på ti år har gjort partiet til et samlingssted for økonomiske og politiske forbrydere og charlataner i en grad, vi ikke tidligere har set i dansk politik
Billedet af Anders Fogh Rasmussen indsmurt i rød maling er blevet et ikon for VKO-perioden, mener dagens kronikør.

Billedet af Anders Fogh Rasmussen indsmurt i rød maling er blevet et ikon for VKO-perioden, mener dagens kronikør.

Keld Navntoft

Debat
19. marts 2012

Min far stammede fra en midtjysk familie af stoute Venstre-bønder. For ham var bonde en hædersbetegnelse, for bønder var ordentlige mennesker, som mente, at alle er født lige og frie. De var stolte af deres gerning og ydmyge over for naturen. De vidste, at hvis de ikke behandlede deres omgivelser ordentligt, ville de svigte deres eget liv og ikke selv have nogen fremtid.

Min far anerkendte ingen autoriteter ud over skolelæreren og doktoren, for de havde studeret for at blive klogere. De kristne autoriteter regnede han derimod ikke for noget. De var sværmeriske og snakkede i tåger. Kristendommen nåede aldrig ud til os i Bjertrup. Den var standset inde i stationsbyen Hørning. Bønder vidste godt, hvordan man opfører sig ordentlig, og behøvede ikke diktat fra oven.

Det var et meget sørgeligt øjeblik, da vores elskede hund Bob blev kørt ihjel, men heldigvis kom bilisten ind og sagde det, som det var. Han var helt ulykkelig over det. Far trøstede ham med, at det ikke var hans skyld, for hunden var blevet så gammel, at den hverken kunne høre eller se. Da han var kørt igen, sagde far, at det da var godt, det var en bonde, der havde kørt Bob ned, for en bonde stikker aldrig af fra noget. En bonde standser altid op og siger det, som det er. Men dem inde fra byen har for travlt til at standse, de har ingen respekt.

Med denne enkle morale forudså far uafvidende Venstres udvikling fra et hæderligt bondeparti til et parti for storbyens yuppier og andre charlataner. Det betød samtidig en afvikling af de værdier, bondepartiet havde hvilet på. Bønderne vidste, at man måtte sætte tæring efter næring, yuppierne gjorde Venstre til et fidusparti, der levede på forventet efterbevilling.

Allerede i begyndelsen af 1950’erne brød far med Venstre. Da han ved folketingsvalget i 1953 kom hjem fra stemmeurnen, spurgte vi ham, hvem han så havde stemt på, og han svarede:

»Nåh, A gaw’em et kryds åll sammel, for A tøws it, te’ A will gjø’ forskjel åw’em.«

Løgn og krig

Nu deklamerer Venstres ideologiske indpisker Claus Hjort Frederiksen på forsiden af Information: »Vi vandt værdikampen.« (10. marts) Spørgsmålet er: kampen for hvilke værdier?

Anders Fogh Rasmussen indledte sin værdikamp, da han med løgnagtige argumenter førte Danmark i krig mod Irak. Alle inklusive Bush, Blair og Fogh vidste, at Irak ikke havde masseødelæggelsesvåben, for det havde FN’s våbeninspektører konstateret under deres hidtidige arbejde. De bad så mindeligt om yderligere et par måneder til at fuldføre arbejdet, så de kunne være helt sikre, men den frist ville krigsmagerne ikke give, for så ville de ikke længere have noget argument for at gå i krig.

Den daværende udenrigsminister Colin Powell har forlængst indrømmet, at hans forsøg på i FN at dokumentere, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, var baseret på fabrikerede løgne fra Det Hvide Hus.

FNs generalsekretær Kofi Annan meldte hurtigt ud, at krigen var ulovlig. Hvis man indleder en ulovlig krig, er man krigsforbryder og bør stilles for retten i stedet for at belønnes med en international toppost.

Det var, hvad Lars Grenaa og Rune Eltard Sørensen markerede, da de overhældte Fogh rød maling. Når retssamfundet ikke fungerer, må ordentlige mennesker tage retten i deres egne hænder. Derved skabte de et fotografi, der blev et ikon for VKO-perioden i lige så høj grad, som Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersen billede af en nøgen kvinde med et kors blandt Børsens jakkeklædte mænd blev et ikon for 1960’erne.

Dengang kaldte man det en happening, i dag kommer man i fængsel for sin kunstneriske opfindsomhed: de reelle forbrydere går fri, mens de, der protesterer mod forbrydelserne, straffes.

Kulminationen på vores mellemøstlige korstog var en regulær lynchning af Osama bin Laden. Da det for alvor gjaldt, overholdt USA ikke retssamfundets regler, men skød den ubevæbnede bin Laden ned som et vildt dyr. Man vidste nemlig, at man ikke havde beviser, som ville holde i en retssal. Så var det lettere at fortsætte den lynchtradition, der hidtil var gået ud over indianere og negre.

Det er rigtigt, at denne værdikamp har Venstre vundet: tortur og lynchning er genindført i vestlig politik.

Ulovligheder

Det var de økonomiske forbrydere, som indledte lovovertrædelserne, og det kostede Venstre-yuppier som den tidligere skatteminister og borgmester Peter Brixtofte og EU-parlamentsmedlemmet Klaus Riskær Pedersen fik flere års fængsel. Inden for de seneste år er hele tre Venstre-politikere blevet fældet på grund af politiske ulovligheder. Men de er foreløbig gået fri for straf.

Forsvarsminister Søren Gade valgte selv at gå, fordi han havde været involveret i to ulovligheder, nemlig den falske oversættelse af den såkaldte Jægerbog og hans særlige rådgivers læk af jægersoldaternes hemmelige mission til Irak.

Kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech blev fyret, fordi hun havde nægtet børn af statsløse, født og opvokset i Danmark, deres lovsikrede ret til at blive danske statsborgere.

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen måtte søge orlov fra Folketinget, da det kom frem, at hans ministerium dels har faldbudt fortrolige skatteoplysninger om Helle Thorning Schmidt til pressen, dels på ulovlig vis har forsøgt at få Skat til at omstøde frifindelsen af hende i skattesagen.

Og Claus Hjort Frederiksen selv bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter, vildledte Folketinget og brød loven, da han pålagde kommunerne at tage kontanthjælpen fra mennesker, der ikke var omfattet af den såkaldte 300-timers-regel. For ham fik lovovertrædelserne ingen konsekvenser.

Politiske børneremser

Den mest modbydelige lov under VKO-regimets værdikamp er 24-års reglen. Det er første gang siden de nazistiske Nürnberglove, at en europæisk stat blander sig i det mest private vi har, nemlig vort følelsesliv.

SRSF-regeringen har valgt at følge VKO af angst for det formodede befolkningsflertal, men jeg tror, at befolkningsflertallet har en højere moral end det politiske flertal. Hvis man spurgte danskerne, om de finder det rimeligt, at danske statsborgere følger deres hjerte ved valg af ægtefælle og bør have ret til forblive i Danmark med deres udkårne, ville det store flertal svare ja.

Hvis man derefter spurgte, om de er modstandere af tvangsægteskaber, ville det samme flertal ligeledes svare ja. Ingen ville fatte, at de to synspunkter skulle være i modstrid med hinanden.

Men i stedet for at tage en seriøs diskussion om 24-års-reglen argumenterer politikere med børneremser. Birthe Rønn Hornbech kaldte sin udlændingepolitik ’fast og fair’, justitsminister Morten Bødskov kalder sin ’robust og retfærdig’. Hans sproglige gehør er så ringe, at han ikke kan se, at han kun gentager et VKO-slogan.

Faldent politi

VKO-tidens lovløshed bredte sig også til politiet, som bl.a. arresterede ca. 1000 fredelige klimademonstranter i en lovlig demonstration. Dronning Margrethe valgte i sin nytårstale 2009 at hylde magthavernes lovovertrædelser i stedet for at solidarisere sig med ofrene. Under opbydelse af sit rige klichéregister sagde hun:

»Politiet har haft den vanskelige opgave at sørge for sikkerhed og orden omkring mødet og har løst den ansvarsbevidst og på bedste vis.«

Selv en dronning, hvis job går ud på at leve i en forgyldt osteklokke, må vel kunne foruroliges over massearrestationer af en art, som vi ellers kun forbinder med Hviderusland og Iran.

Ved udgangen af 2010 fik dronningen da også byrettens ord for, at den politiindsats, hun havde hyldet, var ulovlig, og de forulempede fik en klækkelig erstatning.

I en retsstat er det normalt, at de skyldige skal betale denne erstatning, men når politiet overtræder loven, er det skatteyderne, der skal betale. Indtil det ændres, vil Danmark ligne en bananrepublik snarere end en retsstat.

Skidt sejr

Ja, Claus Hjort Frederiksen har ret: VKO har vundet værdikampen. Men det er ikke værdier, et flertal af danskere kan være stolte af. Det er forunderligt, at et parti, hvis folkevalgte er skyldige i så mange økonomiske og politiske lovovertrædelser, alligevel er Danmarks største. Det siger meget om, hvordan den etablerede lovløshed breder sig og danner nye normer i samfundet.

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis far havde levet i dag, ville han i Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller øjne en ny politikertype, der viderefører, hvad man endnu på hans tid kaldte borgerlige værdier.

Med bedrøvelse ville han indse, at disse værdier ikke mere repræsenteres af de partier, der kalder sig borgerlige, men af en ung og retfærdighedssøgende kvinde fra et parti, der kalder sig socialistisk.

Far brød sig bestemt ikke om socialismen, men i erkendelse af, at hans gamle parti forlængst er degeneret til et samlingssted for økonomiske og politiske slyngler, ville han nok satse på, at man godt kan være et ordentligt menneske, selv om man kalder sig socialist.

 

Christian Braad Thomsen er filminstruktør og forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Holger Madsen

Lars Grenaa og Rune Eltard Sørensens rammende portrætmaleri af Fogh Rasmussen, viser dødfaffineret Venstres "sejr" i værdikampen.
Godt at vide, at de to modige malerdrenge blev hædret, da de blev løsladt fra fængslet.

Holger Madsen

dødraffineret

Thorsten Lind

Venstres evindelige spin, om at Danmark skal knokle for at tilhøre ´verdenseliten´i dit og dat,
er enerverende at høre på.

Men vi er der allerede, i hvert fald i en sportsgren.
Takket været Venstre, er vi nr.1 i KAMELSLUGNING!

Tak for artiklen.
Man må håbe at den svider på storby-yuppierne.
Mvh Th

Enhver med lidt historisk erindring vidste at Colin Powell var fuld af løgn. Manden tjente sine stjerner da i i sin tid stillede sine evner til rådighed for at lægge et røgslør over My Lai massakren. Dengang lykkedes det heller ikke.

Dorte Sørensen

Tak til Braad Thomsen for den kronik . Er ikke enig i at Bin Laden var så udskyldig , men en kold nedskydning er ikke et et retssamfund værdigt.

Mht. Hjort Frederiksen så er rækken længere af fup og fiduser for at få indført Venstres forslag . Fx . afslørede P1 s Orientering , at Hjort Frederiksen manapulerede med en SFI rapporten så det så ud som om kommunerne var bedre til jobformidling end de statslige Arbejdsformidlinger.

Hanne Christensen

Hvilken værdikamp vandt venstre???? Må være mantraet: Der er ikke noget at komme efter i dobbelt forstand.

Hanne Gregersen

Det er (heldigvis) længe siden, at vi har hørt fra Braad Thomsen, som jo for længst har overskrevet sidste salgsdato.

Det ville klæde den gode mand at holde sig til kommentarer og kronikker om eksempelvis Rainer Werner Fassbinder (hvor hans kompetence er second-to-none) istedet for hans ammestue historier om Venstre, som han har jo notorisk har hadet hele sit voksne liv.

Kronikken er lidt Metz light med sine pinagtige henvisninger til nazismens love i mangel af bedre ædruelig argumentation.

I øvrigt er det jo altid anløbent, at misbruge sin far - eller andre familiemedlemmers - navn i sin egen hellige politiske sags tjeneste, men det bekymrer øjensynligt ikke den gamle filminstruktør.

Steffen Gliese

Er dte nogle debatregler, du selv opstiller, Thomas Dalager? Det er ikke nogle, jeg er indstillet på at tage for gode varer.

Anne Grete Hansen

Et fint og afbalanceret indlæg, der ikke er det ringeste nostalgisk, - de fleste af os er jo oprunden af bondestanden incl. fruen her, hvis far var fra børnearbejdet i bruddene på Fur og en enkelt ko og gris på sidelinjen.
Min længst afdøde bedstefar blev som 85 årig radikal og kastede sig med liv og sjæl over Politiken, for Berlingske gad han ikke mere. "Det er bare reklamer og vrøvl det hele".

Dansk politisk udvikling har været et sørgeligt syn henover de seneste år. Værdipolitisk fnidder, grænsebomme, 296 nye afgifter på trods af skattestop etc.etc. men vel først og fremmest tyrkertroen på at man kan spinne sig ud af alt med en velvillig borgerlig presse, som har ladet sig håndfodre af Fogh. Fumlegængeren Løkke vælger jeg at forbigå i tavshed.

Desværre brillerer den nuværende regering ikke just, selv om S, SF og R har haft 10 år til at finpolere de idéer, de nu måtte have. Det er selvfølgelig svært at overtage et hul i spanden på 100 mia. men det har været åbenbart 3-4 år før valget.

Braad's konklusion er jeg ganske enig i og meldte mig derfor ind i Enhedslisten for 1 år siden. Det kan stærkt anbefales.

@ Thomas Dalager

" ... ammestuehistorier om Venstre ... ".

Har du noget konkret at uddybe denne observation med. Jeg mener, er der noget forkert i det forfatteren skriver ... altså faktuelt forkert, faktuelt ... ikke politisk forkert, en vistnok Venstre-term jvf. Rasmussens MØV "sandhed" ?

"Nürnberg lovene", ja og hvad er der så galt med forfatterens henvisning til disse love ? Sådan rent konkret, altså ?

Det ville klæde dig, om du kunne lægge lidt kendsgerninger på bordet.

Du har da også ret til at udsprede dit mishag, og det har du så gjort nu, men hvad med lidt faktuelle indvendinger ?

Marianne Rasmussen

Der MÅ simpelthen komme en folkebevægelse af en slags imod alt denne uredelighed.

Jeg er sikker på, at en større del af befolkningen end mange tror vil være parate til at støtte en sådan modbevægelse, så vi igen kan få et land, vi kan være bekendt.

Niels Engelsted

@Thomas Dalager skriver:

"I øvrigt er det jo altid anløbent, at misbruge sin far - eller andre familiemedlemmers - navn i sin egen hellige politiske sags tjeneste"

Var det ikke netop sådan, at Løkke Rasmussen vendte nedgangen og blev landets største parti ved i afslutningsdebatten stærkt følelsesladet at henvise til sin kræftramte far?

Niels Engelsted

Tak til Christian Braad Thomsen, den gamle løve, og vi forstår og værdsætter, hvad han mener. Men måske er det alligevel ikke hele historien om Venstres stoute bønder. Hvad er der iøvrigt blevet af Henning Tjørnehøj?

Anne Grete Hansen

@Marianne Rasmussen o.a.
Folkebevægelsen imod misinformation kommer nok ikke, men vi kan som enkeltindivider i diverse fora galpe op.
I Politikens blogvirkelighed er jeg stærkt udskældt . Det at være kvinde, 66 år og medlem af EL er sgu' suspekt. Nu forsøger jeg mig så her.
Siden 1945 har vi haft mindretalsregeringer i Danmark. Alle mulige spøjse konstruktioner, som så må bevise deres overlevelsesevne eller falde til fordel for en ny koaliation.
Det er et system, der er værd at værne om. F.eks. at en Jacob Haugaard kan indvælges med personlige stemmer fra Århus og sidde der som tungen på vægtskålen i et jakkesæt, fabrikeret af melsække.

Det danske folkestyre har rummet (og gør) finurlige mennesker på tinge, som er valgt ind.

Det ser jeg hellere end en djøficeret virkelighed, hvor substansen er gået tabt til fordel for formen.

Jow, Venstre er dum. Lad os da bare helt overraskende blive enige om det her på bodegaen, og bittert jublende erindre alle deres ugerninger. Og diskret glemme, at de nævnte eksempler og meget andet grimt ofte fik politisk støtte og stemmer fra flere af de tre nuværende regeringspartier. Bevares, alle de grimme vedtagelser er skabt i de ti år under borgerlig regering, men "de røde" sad da med i mange af forligene.

Socialdemokratiet indledte korstoget for aktivistisk militarisme allerede i 1998 med sit eget angreb på Irak - og har kun stemt nej til krig to gange i nyere tid, men har støttet krig 31 gange. Og 24-årsreglen er "fredet" i hele denne valgperiode. Dette underlige udtryk, der minder om selvpålagte tavshedspligter, betyder at heller ikke S. SF og R vil gøre det mindste for at fjerne denne regel de næste år. Så det er da nok muligt, at man godt kan være et ordentligt menneske, selv om man kalder sig socialist. Men det modsatte lader sig vist også nemt forene...

Magt korrumperer, og så skal der jo også både skaffes finansiering og flertal for alle ændringer. Det skal der kæmpes for, både indadtil og udadtil, hvad jeg pt ikke ser den store lyst og vilje til hos den nuværende regering og dens partier. Jeg tror desværre, at Braad Thomsen om nogle år vil kunne skrive noget tilsvarende deprimerende om nogle andre partier, som han ikke ikke fandt plads til at omtale i denne artikel.

Søren Kristensen

Ja, tak for kaffe!

Venstre vandt da den der værdikamp selvom jeg ikke opdagede den overhovedet foregik, men socialdemokratiet er jo ikke et hak bedre med al deres falske tale og dobbeltmoralske gøren og laden. Uanset hvilken side mønten lander på, er det den samme forlorne mønt.

Politikere er på alle måder hævet over loven og slipper som hovedregel for både retssag og straf når de misbruger deres magt. Det er jo også nemt når man selv skriver lovene. Kommisioner for at forælde sagerne.. Vi klapper i vores fede små hænder.

Så hvad er alternativet? Der er ikke noget. Pfft.

John Zederkof Jessen

God artikel - men jeg er nu ikke enig i at værdikampen er slut og Venstre har vundet den - de har måske vundet et af de slag, de satte igang - men kampen om værdier og almindelig anstændighed forsætter - lige nu kører værdikampen omkring forskellige emner at væsentlig betydning - brug af tortur, bestyrelsesansvar i offentlige virksomheder, jobcentrets ret til at ordinere lægelige behandlinger af kontanthjælpsmodtagere, bankers ansvar og ret og pligt (!!?) - listen er lang - så den er ikke slut - og vi må fortsætte den og andre vil fortsætte den når vi ikke er mere.
Så det er for tidligt at strække våben og lægge os ned, og dit eksempel med den nedkørte hund viser vejen i forhold til en helt simpel handling, der er til at gøre i det daglige - tag ansvar og sig fra.
Så det er for tidligt at sige: »Nåh, A gaw’em et kryds åll sammel, for A tøws it, te’ A will gjø’ forskjel åw’em.« - der er nogen, der forsøger at gøre en forskel.

Christian De Coninck Lucas

Ha-haaah! Præsident Plebs med blod på hænderne og George HW Bush's lort på næsen....

Christian "Løntilskud" Madsen

Det virker mærkeligt, at den slags uheldige politiske sager som nævnes i artiklen, kan opstå i Danmark. For min oplevelse er da egentlig, at vi i øjeblikket lever i et temmelig gennemkontrolleret samfund, hvor ulovligheder næppe burde kunne forekomme.

Kontrollen opleves bl.a. af de skatteborgere, der er nødt til at bede fællesskabet om økonomisk hjælp i en periode. Vi ser her en mistænkeliggørelse af helt almindelige mennesker, som mødes med en hidtil uset grad af kontrol og trusler fra myndighederne.

Kontrolindsatsen bifaldes hjemme i stuerne, hvor det vækker hovedrysten at nogle borgere har været så hensynsløse over for fællesskabet at blive arbejdsløse, handicappede eller enlige forsørgere.

Samtidig løfter flertallet af den danske befolkning ikke et øjenbryn over hverken ulovlige krige eller russisk-inspirerede masseanholdelser på dansk jord.

Har danskerne så travlt med at fare i flint over enlige mødre på kontanthjælp, at man helt glemmer at gå selve systemet og politikerne lidt efter i sømmene?

"Der er for lidt konsekvens!", sagde Claus Hjort Frederiksen hyppigt i sin egenskab af beskæftigelsesminister. Jeg er da egentlig tilbøjelig til at give ham ret.

Jørgen Theil

Flot! Simpelthen et flot og sobert indlæg.

Venstre vandt ikke noget - men den fremherskende neoliberale bølge har sat sig tungt på magten gennem en mere og mere brutal anvendelse af økonomisk (og til tider militær) magt over hele verden, osse i Norden, osse i DK. Sydeuropa nu ligner Sydamerika i 70erne. Kraftig og voksende deregulering af sociale ydelser og lønninger - meget sigende at ungdomsarbejdsløsheden i sydeuropa er over 50%!!! Tyskland blomstrer relativt økonomisk, på bekostning af voldsom nedgang i levestandard: udbredt lønnedgang (50 kr i timeløn er almindeligt) og offentlig sygesikring eksisterer ikke, derimod sygeforsikring, der koster mindst ca 1000 kr om måneden. Det er, hvad vi kan vente fra højrefløjen og EU...

Tillad mig at citere norske Asbjørn Wahl fra 'The rise and fall of the welfare state', s.7:

'Neoliberal myths of the welfare state, about taxation and the inefficiency of the public sector, thus have little basis in the real world. In general, it is not the arguments that are the most problematic thing about the right-wingers and liberals in this area - these are relatively easy to refute (bemærk dette til højredebatørerne her i tråden). The problem is the economic and political power they represent, something that enables them to get their view across even when their point of view does not hold water. At the same time, they promote their version by increasingly dominating commercial media and by using their well-paid spin-doctors - as well as by buying 'research-based' conclusions from neoliberal think-tanks."

Hanne Gregersen

@Jongsberg m. flere

Det er blot et partsindlæg fra en træt gammel kulturradikal, som måtte erkende, at hans snabel ned i de offentlige kasser blev beskåret, så bruger han en gang bondelogik til at gøre det til et større samfundsmæssigt problem.

Det står ham jo frit for - det ændrer blot ikke ved ved kommentarens middelmådige kvalitet. I øvrigt var det rent genbrug fra Braad Thomsens hjemmeside, hvor han samler alt sit vildfarne tankegods om dette og hint - inklusiv sit angreb på folk, der har et lidt anstrengt forhold til pædifoli, men det er en anden historie.

http://braadthomsen.tripod.com/id74.html

Christian De Coninck Lucas

Madsen: Der er enorm kriminalitet i finansverdenen, og de har deres mænd placeret godt i det politiske system.

randi christiansen

Alle går som katten om den varme grød - sætter kikkerten for det blinde øje - napper lidt i udkanten af et problem. Hvem tør sætte ord på det egentlige problem ? Er det for svært ?

John Zederkof Jessen

Når Venstre (anført af Claus Hjort) siger at de vandt værdikampen - hvad var det så egentlig de tror de vandt - det kunne muligvis være dette:

Vi i DK - går ind for yttringsfrihed - udelukkende når det handler om lidt ynkelige tegninger i en avis - ikke når det gælder yttringsfrihed i øvrigt.
Vi i DK tager ansvar i forhold til at gå i krig i forhold til forsvar for demokrati og yttringsfrihed - bare ikke når det gælder områder, der har mere geopolitisk indflydelse.
Vi i DK sætter ansvar for egen situation højt - bare ikke altid og for alle.

Listen er lang - men når vi er kommet videre, og når Claus Hjort og det nuværende Venstre glemt - er dette ikke glemt:

Når det under de menneskelige begivenheders forløb bliver nødvendigt for et folk at løsne de politiske bånd, der har knyttet det til et andet folk, for derpå blandt jordens øvrige magter at påtage sig den uafhængige og jævnbyrdige stilling, som naturens og guds love berettiger det til, kræver sømmelig respekt for menneskehedens meninger, at det meddeler de årsager, som har tilskyndet det til adskillelsen.

Vi anser disse sandheder for selvindlysende, at alle mennesker er skabt lige, og at de af deres Skaber har fået visse umistelige rettigheder, heriblandt retten til liv, frihed og stræben efter lykke.
At for at sikre disse rettigheder er blandt mennesker oprettet regeringer, hvis retfærdige magt hviler på de styredes samtykke, og når som helst nogen regeringsform bliver ødelæggende for disse formål, er det folkets ret at ændre eller ophæve den og at indsætte en ny regering, baseret på sådanne grund sætninger og med magtbeføjelser organiseret på den måde, som efter dets opfattelse mest sandsynligt vil bringe dem sikkerhed og lykke.

Klogskab påbyder så sandelig, at regeringer, der har bestået i lang tid, ikke ændres af ubetydelige eller forbigående årsager; i overensstemmelse hermed har al erfaring vist, at menneskeheden er mere tilbøjelig til at lide, så længe onderne er til at bære, end til at skaffe sig ret ved at afskaffe de vante former.
Men når en lang række misbrug og overgreb, der alle sigter mod det samme mål, røber en plan om at bringe dem ind under et fuldstændig despotisk styre, er det deres ret og pligt at skaffe sig af med en sådan regering og sørge for nye vogtere af deres fremtidige sikkerhed.
Disse koloniers tålmodige lidelser har været af denne karakter, og således er nu den nødvendighed, som tvinger dem til at ændre deres hidtidige styreformer.
Den nuværende britiske konges historie er beretningen om krænkelser og overgreb, som alle har til direkte formål at oprette et uindskrænket tyranni over disse stater.

@ Thomas Dalager

Jamen tak for dit syn på forfatteren. Personligt kender jeg ham ikke.

Det jeg spurgte efter var nu, om du havde et syn på hans tilkendegivelser og partiets Venstres meritter.

Har du det ?

Formidabelt billede af Røde Anders.

Jeg har hængt ham op ude på mit lokum. Når livet forekommer mig for dejligt, går jeg ud og kigger på ham, fru Kjærsgaard, Søren Gade m.fl. og så får jeg det straks værre.

John Andersen

Christian Braad Thomsen skriver:

”Det er forunderligt, at et parti, hvis folkevalgte er skyldige i så mange økonomiske og politiske lovovertrædelser, alligevel er Danmarks største. Det siger meget om, hvordan den etablerede lovløshed breder sig og danner nye normer i samfundet.”

Desværre bliver denne lovløshed blandt de tidligere VK-regerings ministre ikke tillagt nogen særlig betydning, for dem der bakker op om Venstre.

For at give et billede på den ligegyldighed overfor lovløshed praktiseret af ”egne” politikere så lagde jeg for ca. et par måneder siden en lang liste over den tidligere regerings dårlige sager, løgne, magtmisbrug, respektløs arrogance m.m. (ligesom Christian gør her) på Lars Løkke Rasmussens Facebook-væg.

Jeg ville blot have debattører, Venstrestøtter og andre godtfolk til at tage stilling til, om ikke det betød noget for dem når folkevalgte politikere opfører sig som lovløse krigere, hvor alle midler tilsyneladende synes at være tilladt i kampen mod sine fjender, de politiske modstandere.

Den efterfølgende debat blev kort. Den første kommentar og reaktion på mit indlæg og spørgsmål til debat var:

”GAB!”

De næste reaktioner gik på, at man var vred over regeringens løftebrud, Helle Thornings skattepapirer, Ole Sohns fortid og andre sager som blev sidestillet og forsøgt ”udjævnet” med Venstre-ministres handlinger.

Venstre-ministres magtmisbrug, manglende respekt overfor de demokratiske spilleregler osv. (som nævnt) blev slet ikke kommenteret. Argumentationen var/er, at når den nuværende regering opfører sig ”sådan”, så kan støtterne godt se bort fra deres ”egne” Venstre-ministres mange sager. Så går det lige op.

Denne lovløshedens logik som gør, at magtmisbrug begået af ”egne” politikere er ok.

Jeg ved det søreme ikke….hvad der skal til før befolkningen og vælgerne spontant reagerer på magtmisbrug begået af vores folkevalgte politikere, ligegyldig hvilket politisk tilhørsforhold disse tilhører.

Der forunderlige er jo, at spørger man befolkningen om de vil acceptere magtmisbrug, så vil jeg da gå ud fra at et stort flertal vil svare nej.

Vi skal sgu ikke, selvfølgelig ikke, acceptere magtmisbrug og løgne! Det budskab må kunne sælges! Er opråbet og min konklusion herfra. Vi må jo bare klø på.

Fremragende Christian Braad Thomsen.

Kom venligst med Venstes svar og gerne fra en Søren Pind.

Må ikke glemme at Fogh kom tilbage i Dansk politik, efter at hav måtte tage sit tøj og gå for sine kreative bogføringer.

Nu vidste den snu Fogh, at var han blevet sendt ud, var der ingen vej tilbage i Dansk politik, så han valgte at gå, så han skamløst kunne komme tilbage, mod sin ambition, at blive chef for Nato.

Undervejs var den Danske befolkning statister, til manipuleringer af særlig grov karakter.

Målet blev nået, og når en psykopat har været forbi, så er alt kaos bagefter.

Andreas Åbling Petersen

Jeg synes, at Christian Braad Thomsens kronik er rigtig god. Jeg er for lang tiden blevet smidt ud af partiet Venstre, fordi jeg ikke kunne holde mund,og gjorde oprør.
Jeg er bondesøn og ønskede, at partiet skulle respektere de oprindelige "Venstreværdier".
Jeg synes bare, at kronikken mangler et meget vigtigt punkt:
Det var Anders Fogh Rasmussen, som sagde: "Ikke mere traktatsnak", og sørgede for, at Lissabon Traktaten blev ratificeret uden folkeafstemning, selvom det var i strid med grundlovens § 20, og selvom 70% af danskerne, ifølge en meningsmåling ønskede en folkeafstemning.
Andreas Åbling Petersen.

Ib Christensen

Er der ikke en venlig sjæl der lige vil ridse den her værdi kamp op for mig?

For jeg tror jeg gik glip af den. Jeg føler stadig at grådighed og egoisme er at betragte som negative karaktertræk. Og syntes stadig at omtanke, mådehold og hensyn er positive karaktertræk.

Jeg så godt den artikel af CHF. Men troede bare det var endnu en af deres "Kan vi ikke få ret, så bilder vi dem bare ind at vi har ret" ting. Hvis han selv tror på de vandt, så skulle han vel ikke føle det er nødvendigt at fortælle os det!

Men han håbede vel på at nå den del af de nyttige idioter som er "winner team joiner"

Gunvor Trinderup

Marie Spliid Clausen

Du skriver 'Demokrati skal komme nedefra, og det er i lokalmiljøet man starter. '

Jeg har tænkt over den formulering og foreslår, at for at neddæmpe en hierarkisk betoning af demokratiet, skal fænomenet komme indefra og ud gennem handling i lokalmiljøet fremfor nedefra. Medmindre du selvfølgelig har en pointe med at fortælle os som et hierarki?

Gunvor Trinderup

Hvis og når vi så vil tage 10 skridt til siden, skal den kritiske dannelse til at sidestille magten med alt andet, komme indefra - ellers finder majoriteten ikke ud af noget som helst og fortsætter bare ud ad samme reaktionære spor som før. Uden at få trykket pyramiden så flad som et demokrati.

Og ja, det kunne være pusserløjerligt at se hvad der ville ske, om vi foretog sådanne personlige valg ind i det fælles.

Ib Christensen

@ de kære piger

Dessvære tror jeg årtier med pædagogisk korrekthed, hvor idividualisten (egoisten) og ambitioner (grådighed) er blevet idealiseret, mens sammenhold og samarbejde er blevet bagataliseret, har gjort majoritetens reaktionsevner meget ligende æslets, der har guleroden til at hænge foran sig.

Og gælds slaver bevæger sig med meget tunge langsomme skridt.

Bortset fra det nyder jeg jeres indlæg. Dejligt at se positive håb :)

Gunvor Trinderup

@Ib

Jeg ville selv have brugt ordet tumpe fremfor æsel ... og ellers ret enig med dig, desværre.

De der søger mere om Venstres meritter kan læse her : http://www.information.dk/295399#comment-529785

Yndigt parti, og det længe før der blev tænkt på lille Anders Rasmussen (det hed han som lille dreng).

Trist at en overordnet rigtig betragtning som artiklens bærende stadig i 2012 skal iklædes alle disse løse standard-jeremiader. Uskyldige Bin Laden, familiesammenføringslovens 'følelsesmæssige' grusomhed etc....

Men som repræsentation af tidens venstreorienterede, islam-solidariske trosbekendelse er artiklen flot og ultimativ, inklusive dogmet om at retsforfølgelse af forhenværende valgte politikere i et demokrati er det rene skære fremskridt. Det svarer lidt til at skældesmælde de ansatte (valgte) i et firma med elendig ledelse (vælgerne).

I Euroman-nummeret for april eller marts måned i år (2012) kan man læse et meget sigende interview med en vis tidl. statsminister hvis mellemnavn rimer på Lykke....

Ind imellem de små interviews kommer det frem, at Venstre ønskede at gøre det så besværligt som muligt for Helle Thorning Schmidt, efter valget var udskrevet -eller måske endda et par måneder før? Alle sekretærer fik besked på at lægge alle aftaler - efter valget. Venstre gik også efter at gøre det så besværligt som muligt for HTS at vinde magten, hvilket førte til at den nuværende ABF-regering måtte ud i løfter om dette eller hint, som Venstre udmærket godt vidste, at en ABF-regering ikke ville kunne holde.

Og fra dag 1 eller 2 efter valget i sept. har Venstre råbt 'løftebrud' gang på gang på gang. Læg også mærke til at valget blev udskrevet så sent, at der kun var 14 dage cirka til at blive enige om et regerings-grundlag i den nye ABF-regering. Altså ren chikane og obstruktion fra Venstre's side.

Ang. om Venstre har vundet værdikampen, ja det har det, for dansken er i sin dybere natur en kræmmer-sjæl. Og dette med noget for noget tiltaler et stort flertal af danskerne, præcis som tankegangen fra Forskning til Faktura tiltaler folk, især bønder måske?, som ikke kan se, hvad de dog skal alle der fine folk inde på universitetet inde i byen....

Venstre har formået at få danskernes solidaritet til at vende sig at være solidaritet til at være rendyrket egoisme og at hytte eget skind, bl.a. ved at bruge indtægterne fra Nordsø-olien til massive skatte-lettelser til den lavere og midterste og øverste del? af den danske middelklasse. Dette betød, at de lige pludselig kunne få en ekstra bil, fede rejser til udlandet, en nyt køkken mv. og havde råd til at lave fribørnehaver, altså private børnehaver.

På den måde er der skabt et split imellem dem og os, imellem de som arbejder hårdt hver dag og dem som bare er dovne, lade og ugidelige og som bare skal tage sig sammen som f.eks. den meget omtalte Carina, fleksjobberne, dem på dagpenge, eller narkomanerne, eller dem på førtidspension. Og denne idé, denne neo-liberale idé, viderefører SF.

Skatteminister Thor M. Petersen fra SF har skrevet i en kronik i Berlingske Tidende, at en skatte-reform skal komme de hårdt-arbejdende danskerne til gode.
Mellem og bagom linjerne kan man her desværre finde den samme - foragt - for folk som er på kontant-hjælp, er på førtidspension, eller er lang-tids-syge....

Hasse Poulsen

Værdier.

Ved at tale om værdier i stedet for holdning, skubbes det at have en holdning ind i markedernes verden.

Det der karakteriserer værdier er at de går op og ned eller bliver værdiløse. Det er noget helt andet end holdninger og visioner som ligger på et andet niveau og har et helt andet langsigtet perspektiv.

Værdier kan handles, så Venstre har da vundet i det omfang at man nu ikke taler om holdninger mere men om værdier, som man så kan sælge for så meget man nu kan få for dem.

Lise Lotte Rahbek

@Hasse Poulsen

God pointe!
Man kan sælge og handle værdier.
Holdninger derimod ligger langs rygraden.

Thomas Knudsen

God artikel, beholdt i en fornuftig tone. Tak for det

GOD OG UMULIG AT KOMME UDEN OM

Synes nu nok, at den gode Braad romantiserer om hvordan Venstre var i hans barndomstid. Jeg har samme baggrund i tid, miljø og sted som Braad, og jeg ser absolut ikke Venstre-bønderne i det rosenrøde skær, de her sættes i.

Vel var der gårdmandsfamilier, der var runden af højskolen og viste storsind og generøsitet, men min erindring om det store hartkorn - og især den måde, de behandlede deres tyende på - den er faneme ikke sjov.
De underbetalte deres karl- og pigefolk, der boede i usle værelser ude ved stalden. Storbønderne gav daglejer- og røgterfamilier en løn, der lå på eksistensminimum - af og til også et stykke under - for at knokle fra tidlig morgen til sen aften. Faglige rettigheder - hvad var det for noget? Storbønderne sørgede for at fagforeningsagitatorer ikke kom ind på deres gårde, for deres tyende havde det jo godt.

Børnene i disse familier gik i laser, de var underernærede, snottet løb ud af næsen på dem, de stank, og de sad altid på de bagerste rækker i skolen, og fik de dårligste karakterer for den slags børn var jo født dumme, ordblinde og dovne. Det var det skudsmål de fik af førstelæreren, der i øvrigt også var medlem af Venstre.

Storbønderne sad i ligningskommssionen og spurgte hinanden om, hvor meget de havde lyst til at betale i skat. Og det var it’ møj, så kommunen havde aldrig penge, selvom sognet var rigt.

Jordene var fede, misvækst var det ikke noget af, og bønderne havde rideheste, var altid de første med de nye biler, og klædte deres børn pænt på. En af vore naboer tabte i kortspil sine tre rideheste - det grinte han af. Herregu’ A køwer bar’ en par nye, sagde han.

Som middelklasseknægt i datidens landbomiljø havde jeg ikke noget at klage over. Min familie blev pænt behandlet af storbønderne, men øjne og ører havde jeg jo til at se, hvad det var der foregik, og undskyld jeg siger det Braad: jeg kan overhovedet ikke genkende dine glansbilleder af Venstre i 50’erne.

Lykke Johansen

Hvis nogen stadig mener, at Det Konservative Folkeparti bør repræsenteres på Tinge efter næste valg, så må dette synspunkt ændres efter at have læst Brian Mikkelsens torskedumme og ansvarsløse udtalelser i Lars Kristians link ovenover.

Brian Mikkelsen, der er millionær, tager UDELUKKENDE udgangspunkt i egen og hans families egen livssituation. Ingen - absolut ingen - forståelse for sammenhænge i økonomi. Hverken den private eller samfundets.

Danmarks befolkning - og især blandt de unge under 40 - er det mest forgældede folkefærd i verden. Følger disse og andre unge B(i)M's "råd, så vil flere havne i bundløs gæld og ødelæge fremtiden for både dem selv, deres (kommende) børn og det danske samfund.

Der burde være en grænse for, HVOR dum en politiker har lov at være for at være i Folketinget. Men det er der desværre ikke. :-(

jens peter hansen

At bønderne for 60-70 år siden skulle være særlig ranke og fyldt med oprigtighed og andre dyder er vist udslag den romantiske tanke om de uspolerede agerdyrkere og ædle vilde. I øvrigt husker jeg at Braad tidligere har skrevet at hans salig far stemte på De Uafhængige, fordi de var de sidste bønder der stillede op til Folketinget.
Venstre lever ikke af de par procent, der lever af at dyrke jorden og få tilskud fra EU. De lever af byernes middelklasse og oh ve af arbejderstemmer, som de har overtaget fra et socialdemokrati, der sammen med SF og de radikale nu fører en politik der er strammere end VKO nogensinde turde lægge op til.
Det er jo altid lettere at sidde i opposition og skræppe op end at sidde med ansvaret. Og alting var bedre i gamle dage, da H.C. Hansen lavede aftaler med amerikanerne bag om Folketinget osv osv.
Ja lad os få De Uafhængige tilbage, så bliver statsbudgettet på størrelse med en sammenlagt storkommunes, mens pengene sammen med hænderne bliver begravet dybt i lommerne.

@Lars Kristian og Lykke Johansen
Det er lige lovlig nemt, at hænge et rigt fjols som Brian Slikkelsen ud, ham er der ikke nogen, der længere tager alvorligt.
Langt værre er det når fx. Soc.dem har en politik, der siger, at vi skal forbruge os ud af krisen - så brænder lokummet virkeligt.
Og den tankegang blev såmænd grundlagt af den folkekære Anker Jørgensen, der i sin tid mente, at folk ikke skulle bage deres eget brød, for så blev bageren jo arbejdsløs, underforstået: køb dit brød (også selvom det er noget lort, fyldt med dårlig mel og farvestoffer som dit barn eller du selv bliver syg af).

Colin Bradley

Mere behøver der ikke siges om Venstres 'værdikamp'. Fremragende artikel der, uden omsvøb- sigter mod sagens kerne, og med samme åbenøjet uskyldige enkelthed som hos barnet i 'Kejserens nye klædere' stiller det pinlige ( men i de sidste 8 år for det offentlige rums vedkommende, så godt som bandlyste) spørgsmål: 'Hvorfor sidder disse mænd - Bush Blair Fogh & co. ikke bag tremmer i stedet for hvor de nu sidder og nyder al samfundets ære og privilegier?
At nuværende regering bare fortsætter i samme rille og ville formentlig til enhver tid gentage de samme forbrydelser hvis en amerikanske præsident forlanger det, er selvfølgelig til at brække sig over, men jeg synes det stod allerede klart under valgkampen at vi ikke ville kunne forvente andet.

@Tom Paamand - jeg erindrer ikke at DK under en S regering militært angreb Irak i 1998? Gjorde det det egenhændigt? Og hvad blev resultat? DK måtte have tabt ellers var krigen i 2003 ikke blevet til virkelighed?

Thorsten Lind

@randi christiansen:

"Alle går som katten om den varme grød - sætter kikkerten for det blinde øje - napper lidt i udkanten af et problem. Hvem tør sætte ord på det egentlige problem ? Er det for svært ?"

Randi, den ligger lige til højrebenet: RETRO*..!

Stort set alle partier er ramt af nostalgi.........
Men min kommentar bliver sikkert slettet,
selvom jeg ikke spiller kort. Mvh Th

*NATIONALSOCIALISME

Sider