International kommentar

Fremtidens landbrug findes på Cuba

Da Den Kolde Krig sluttede, blev Cubas bønder kastet ud i mange af de samme udfordringer, som snart vil melde sig for resten af verden
Debat
26. april 2012

De ramponerede 1950’er-dollargrin, der cruiser forbi Havanas strandpromenade er ikke den bedste reklame for dynamik og innovation. Men vil man have et glimt af fremtidens landbrug – frigjort fra fossile brændstoffer og mere fleksibelt over for klimaforandringer – så er Cuba stedet at tage hen.

Så længe Warszawa-pagten bestod, sendte Cuba rom og sukker til den røde side af Jerntæppet. Til gengæld fik cubanerne mad, olie, maskiner og petro-kemikalier. Fra missilkrisen til Sovjetunionens fald var Cuba også en af Latinamerikas største importører af landbrugskemikalier.

Da jerntæppet faldt, blev forsyningslinjerne kappet, og cubanerne havde ikke råd til gødning og pesticider. Østaten blev ramt af ekstremt vejr og stødte snart på grænserne for, hvor meget jord og vand, den kunne bruge til at dyrke fødevarer.

Snart vil resten af verden stå over for de samme problemer: Ifølge OECD vil landbruget i det kommende årti opleve højere omkostninger til brændstof og gødning, mere variable klimamønstre og indskrænkninger af de dyrkbare arealer. Dette vil drive kornpriserne i vejret med 20 procent og kødpriserne med 30. Og det er kun begyndelsen.

Initiativrige bønder

Det cubanske regime var i vildrede. Ingen vidste, hvordan man skulle omstille en økonomi, der var rettet mod at ’forsøde’ Østblokken, til at brødføde den hjemlige befolkning. De cubanske agronomer var skolet i de store industrielle kollektivlandbrugs dyder, så da den ’industrielle’ del faldt væk, forsøgte de sig først med øget kollektivisering. Det drastiske fald i høstudbyttet mellem 1990 og 1994, hvor cubanerne i gennemsnit tabte ni kg af deres kropsvægt, kendes i landet som ’den specielle periode’. Cubas bønder var mere initiativrige. Først ville de selv have kontrol over jorden. Staten ejede 79 pct. af den dyrkbare jord, og det meste af den blev dyrket af statslige kooperativer. Løsningen blev en reform, der decentraliserede landbrugsforvaltningen. Jorden forblev på statens hænder, men landboer fik ret til at drive ’nyttehaver’, selv at investere i landbrug og overdrage brugsretten til deres børn.

Nok så afgørende var den alliance, Cubas bønder indgik med landets agronomer, planteavlere, jordforskere og hydrologer (Cuba har to procent af Latinamerikas befolkning, men 11 procent af dets forskere): Uden gødning, pesticider og ukrudtsmidler og uden penge til at importere dem satsede de cubanske eksperter nu på ’agroøkologi’.

Fortsat høj import

Moderne landbrug forvandler marker til fabrikker. Uorganisk gødning tilfører kvælstof, kalium og fosfor til jorden. Insektmidler dræber alt, der kravler og ukrudtsmidler alt, hvad der er grønt – alt sammen for at lave et samlebånd, der udspyr én eneste afgrøde. Således er den moderne monokultur.

Agro-økologi, derimod, udnytter naturens mere komplekse systemer til at gøre det samme mere effektivt. Man dyrker kvælstofsbindende bønner i stedet for at bruge uorganisk gødning, og man udplanter blomster, som kan tiltrække nyttige rovinsekter, der kan få has på skadedyr. Ukrudt holdes nede med tættere beplantning osv. Resultatet bliver en sofistikeret polykultur, der producerer mange slags afgrøder.

I Cuba blev viden om de nye fremgangsmåder udbredt ved hjælp af den såkaldte campesino a campesino-metode (’fra bonde til bonde’): Bønderne delte resultater og ideer med hinanden og med forskerne.

Har det så fungeret? Det kan diskuteres. Endnu i 2007 måtte Cuba importere 84 procent af sine fødevarer. Men nyere tal indsamlet Berkeley-forskeren Miguel A. Altieri m.fl. viser, at selv om landet fortsat importerer næsten al sin hvede (en afgrøde, der ikke gror godt i Caribien), producerer det nu hovedparten af sine friske frugter og grøntsager selv. Og allerede i 2007 producerede cubanerne mere mad end i 1988 med et forbrug af kemikalier, der kun udgjorde 25 procent af forbruget 20 år før. De agro-økologiske landbrug viste sig også lettere at retablere end de monokulturelle, da orkanen Ike hærgede landet i 2008.

Miljøet bliver indpasset

For Cubas regering var agro-økologi aldrig nogen rødblodet kommunistisk beslutning, men dikteret af pragmatiske hensyn. Risikoen for et tilbagefald til agroindustrielt landbrug eksisterer stadig, ikke mindst på grund af Hugo Chávez. Til gengæld for de 31.000 cubanske læger, der behandler venezuelanerne, modtager Cuba 100.000 tønder olie om dagen – plus kunstgødning i store mængder. Som resultat heraf er man i de dele af landet, hvor agro-økologien ikke har nået at rodfæste sig, igen begyndt at sprøjte og så som i 1980’erne.

Kampen står ikke bare mellem to forskellige landbrugssystemer, men mellem to forskellige sociale tilgange og ikke kun i Cuba, men i hele verden. På den ene side det industrielle landbrug. En oppefra-og-ned- og en kommando-og-kontrol-model, hvor knowhow, gødning, frø og jord tilføres en sort boks, som er landbruget. Og venter man længe nok, kommer der mad ud i den anden ende.

På den anden side agro-økologien, hvor landmændene er innovatorer og pædagoger; hvor jorden kan optimeres over generationer, og hvor det naturlige miljø kan indpasses, snarere end skulle ryddes af vejen.

Klimaforandringerne har allerede mindsket den globale hvedehøst med fem procent, og fødevarepriserne ventes fordoblet i 2030. Tekniske nyskabelser i Cubas landbrug viser, hvilke former for innovation vi får brug for i fremtiden: Væk fra monokulturer og hen imod en bedre forståelse af værdien af komplekse, integrerede systemer. Udfordringen er, at dette også fordrer en ændring i tankegangen hos de stater og forskere, der fortsat bliver skolet i forrige århundredes landbrug. Kan vi lære noget af cubanerne, så er det, at selvorganiserende bønder kan være nøglen til fremtiden, selv om deres biler er vrag fra fortiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

udmærket påmindelse.
måske skal det lige tilføjes at when the shit his the fan vil cuba ikke kunne importere 84% af dets fødevarer længere, og der vil blive rigtig meget nød - og det vil der selvfølgelig osse i alle de andre steder i verden. men i det mindste prøver cubanerne at træde nye stier.

Niels-Holger Nielsen

Nå, Information kan stadig finde guldkorn i den internationale presse. Noget så fornemt som en meget kritisk støtte til det cubanske samfund. Godt gået NIL, mere af den slags nuanceret journalistik, så vil vi komme til at holde af jer som til forn, selvom den redaktionelle linje er ærkeborgerlig, som den jo altid har været. Der er endnu håb for en falden engel.

Niels-Holger Nielsen

Se hvordan det gik Nordkorea, da de i begyndelsen af halvfemserne stod i en situation meget parallel til Cubas på samme tidspunkt. Cuba har som alle andre nationer brug for olien i omstillingsprocessen, jeg håber at de har en plan for udfasningen og ser ingen grund til at laste Hugo Chavez og Venezuela for at bidrage med hvad de har. Under alle omstændigheder understreger denne glimrende artikel, at det i den nuværende situation for verdens folk er nødvendigt at tænke langsigtet. Meget længere end kapitalismen tilsyneladende er i stand til.

Holger Madsen

Ja, man bliver jo helt euforisk af at læse noget positivt om Cuba og deres problemer her i Informations spalter.
Nu kommer Raj Patel i sin artikel ikke ind på de problemer, som USA´s fortsatte blokade giver de cubanske bønder i dag.
De problemer tog Fidel Castro op med vietnametiske ledere, der besøgte øen den 11 april. Deres samtale blev refereret af Prensa Latina.
Fidels angreb på USA kender vi, men at Vietnam stadig stadig har store problemer med at dyrke deres jord, efter krigen mod USA, er lidt tankevækkende. Så den kommer her.
De fortalte, at millioner lider af uhelbredelige sygdomme, at hundredtusinde af børn er født unormale, som et resultat af Agent Orange, dioxin udsprøjtet af amerikanske tropper under krigen.
Ifølge eksperter, skal Vietnam bruge 100 år for helt at rydde bomber og miner, der stadig er begravet i jorden.
De fortalte Castro, at i provinsen Quang Tri, som Castro besøgte i 1973, fylder tusinder og atter tusinder af bomber og ueksploderede miner, 45 % af provinsens agerjord.

Hanne Gregersen

Det cubanske landsbrugsmirakel :o) Man tror næppe sine egne øjne...... hvis det virkelig er sandt, at Cuba skulle have det mest fremsynede landbrug, så er det en meget velbevaret hemmelighed og breaking news, så det klodser !

Jeg vil vædde en kasse handrullede cigarer på, at der en anden side af den mønt, og kommentaren er kraftigt biased.

Steffen Gliese

Jeg synes ærlig talt, Thomas Dalager, at det lyder så tilpas præmaturt og med så få resultater, at det er troværdigt.
Det er jo rigtigt, at kun langtidsplanlægning kan redde samfundene for fremtiden, og det er kapitalismen jo notorisk uegnet til at levere, hvor kun de små, hurtigt overskudsgivende og -skuelige projekter kan håndteres, ligesom kompleksitet blot fører til byzanti.

Hanne Gregersen

@Hansen
Kapitalismen har fungeret i årevis, men den diskussion har vi vist haft, og der bliver vi nok ikke enige :o)
Jeg noterer mig dog samtidig, at ingen har påvist et velfungerende alternativ, der har vist sin levedygtighed i praksis, men det er jo også en gammel nyhed :o)

Det er fint, at Informeren perspektiverer landbrugsdebatten.

Steffen Gliese

Thomas Dalager, hvis man hjalp det retfærdige samfundsalternativ ligeså meget, som man hjælper kapitalismen, ville systemet være betydeligt mere stabilt. Kapitalismen har fra begyndelsen måttet bruge krykker, og den bliver kun mere og mere affældig, som tiden går. :-)

Ville være spændende at høre en kommentar fra Axelborg...

@Thomas Dalager siger Jeg vil vædde en kasse handrullede cigarer

Pas på! Hvis du forventer at indfri væddemålet med cubanske cigarer og bruger USA som transitland, så risikere du at cigarerne konfiskeres, og det samme gælder din betaling for ordren...

...det var jo virkeligheden for en dansk politibetjent her for en måneds tid siden.

...dybt beskæmmende for Obamas fredspris.

Helge Rasmussen

Peter Hansen 26. april 2012 kl. 07:10

Undskyld, men jeg forstår ikke.

Det østromerske rige var vist en stormagt, lige som de andre af slagsen.

Men byzanti, hvad er det? Svar udbedes.

Cubas system er altså bygget på censur og politisk undertrykkelse og fængsling af anderledes tænkende - uden disse elementer kan hverken facisme ,kommunisme , enevældige arabiske kongedømmer, militærjuntaer , præstediktaturer m v ikke overleve.

Det cubanske landbrug er næppe en "vejviser".

Moderne økologiske produktioner er i høj grad industrialiserede - gamle dages romantiske husmandsøkologi er forsvundet til fordel for skarp økonomistyring og en række nødvendige lovtilladte "undtagelser", som er nødvendige for at kunne producere , foarbejde og sælge de økologiske varer lønsomt.

f

Søren Kristensen

Den dårlige nyhed er at fødevarepriserne vil stige med en tredjedel. Den gode nyhed er at vi kan klare os med det halve.

Tja, fjern statens indblanding og folk får pludselig mad på bordet. Selv på Cuba!

Cubanerne er skam helt normale (og meget sympatiske og kreative)!

Det cubanske samfund skal da åbnes op for en udbytning og undertrykkelse magen til den der hersker på naboøen Haiti...

...mon ikke kun det er de "intelligente" der ønsker disse forhold for deres landsmænd.

Jørgen Leth:

Fra et sted, jeg faktisk foragter
http://www.information.dk/254122

Dann Simonsen

En US-amerikansk græsrodsorganisation lavede for et par år siden en dvd om reorganiseringen af (bl.a.) det cubanske landbrug efter den såkaldte specielle periode, som indfandt sig, da Sovjetunionen ophørte og Cuba dermed gik glip af olieleverancer derfra. Den findes også i en version med danske undertekster: http://www.cubavenner.dk/webshop/webshop/dvd/fallesskabets-styrke

@ Nic Pedersen
Tja, fjern statens indblanding og folk får pludselig mad på bordet. Selv på Cuba!

mon ikke dette burde nuanceres lidt?

Fordi på det samme generaliserende plan vil jeg sige:

Tja, fjern statens indblandning og pludselig får man finanskrise efter finanskrise og folk i store dele af verdenen kan ikke længere få mad på bordet.

Et system som det cubanske bygger på billlig arbejdskraft.
og er efter danske forhold lavteknologiskt
Derfor er det svært at overføre til danske forhold med mindre folk er indstillet på mere fysisk hård arbejde og lavere løn.
Men det er vel også ok hvis det gælder vores fremtid?

henrik hansen

@Nic Pedersen: Tja, fjern statens indblanding og folk får pludselig mad på bordet. Selv på Cuba!

Burde du ikke - som tydelig liberal - i stedet bede amerikanerne fjerne deres ulovlige blokade af Cuba. 187 ud af FN's 192 lande fordømmer hvert år USAs blokade, kun 2 stemmer imod: USA og Israel.
Hvad betyder blokaden:
- At amerikanere ikke frit kan rejse til Cuba (bøde op til 250.000 $ + op til 10 års fængsel - du ved nok, Nic, det der med "frihed"!)
- At Cuba INTET må sælge til USA
- At produkter, produceret i 3. lande, der indeholde op til 10 % råstoffer (eks Nikkel) fra Cuba, ikke må sælges i USA
- At banker fra 3. lande (eksempelvis SwissBank, Lloyd's Bank etc) i de senere år har fået milliardbøder af USA for at lave handelstransaktioner for Cuba i USA-dollars (du ved jo sikkert også, Nic, at visse varer kun sælges i dollars, så dollaren kan være svær at omgås)

oma

henrik hansen

Iøvrigt, Nic. Vedr "fjern statens indblanding": det er jo i høj grad den "Milton Friedmann-inspirerede" politik, man afprøvede i 80´'erne og 90'ernes Latinamerika, der gjorde landene dybt forgældede, og skabte kæmpe arbejdsløshed, nød og ekstrem fattigdom.

Netop den politik er Latinamerika på vej væk fra nu - ivørigt inspireret af Cuba! - og minsandten om de lande ikke blot oplever økonomisk vækst (modsat Europa, der jo netop følger dit råd pt!), men også får løftet befolkningens sociale, uddannelsesmæssige, samt sundshedmmæssige niveau....netop fordi staten blander sig!
Christina's Fernández (Argentinas præsident) og Dilma Rouseff (Brasiliens præsident) har begge kritiseret Europa's politik i forbindelse med den økonomiske krise, netop fordi Europa gentager de samme fejl, som Latinamerika gennemlevede nogle årtier tilbage.

Men vil man ikke lære, må man føle!!

Hanne Christensen

Jeg blev da helt dårlig, da jeg læste Holger Madsen´s (gode) kommentar om Vietnambesøget på Cuba i april og reminiscenserne af USA´s besærk på det arme Vietnam.
Det kan ikke gentages for tit - krig er dog den ultimative ondskab og tåbelighed, pervers ud i det ekstreme.
Gode ønsker for Cuba´s landbrug.

Denne historie har intet at gøre med Cuba, men handler om, at der er uanede muligheder og løsninger, når vi bliver tvunget til at ændre den måde vi normalt lever på.

Niels-Holger Nielsen

Mikael Petersen

Underligt ræsonnement.

Thorsten Lind

Fremtiden er lo-tech,
og det er slet ikke så ringe endda.
Tak for en god artikel!
Mvh Th

Steffen Gliese

Helge Rasmussen, man kalder et uigennemskueligt og overvokset bureaukrati for byzantinsk efter de forhold, der netop udviklede sig i det sene kejserrige. Jeg synes, at det var en god idé med et ord, der kunne udtrykke denne unode.

@henrik hansen

jo, naturligvis bør USA da ophøre med sin (iøvrigt højst uliberale) blokade af Cuba! (og megen anden utidig indblanding i andres sager)

Jeg ser dog ikke, hvorfor kritik af den amerikanske OG cubanske (+ mange andre) stats destruktive idioti ikke kan foregå samtidigt?

Niels-Holger Nielsen

Byzanti som en sammensætning af byzantinsk og idioti. Ned med byzantiet!

En grøddag, en suppedag en æggedag og halvt så meget kød....og havregrød hver morgen og gratin om lørdagen vi kán sagtens leve meget billigere som I gamle dage.....
det er en meget tankevækkende beskrivelse af hvordan Cubanerne klarede de svære tider ....

Hvis vores lønninger ikke stiger, så falder de Jo også...så de lave lønninger kommer nu nok af Sig selv over de næste 10 år

henrik hansen

@Nic Pedersen: "Jeg ser dog ikke, hvorfor kritik af den amerikanske OG cubanske (+ mange andre) stats destruktive idioti ikke kan foregå samtidigt?"

Nic, det bliver uklart: Hvad er det for en stats destruktive idioti, du snakker om... i denne sammenhæng i forhold til Cuba?

@ henrik hansen

den cubanske naturligvis!

Det har virkelig krævet idioti-talent i verdensklasse at få en så kreativ befolkning i et så frodigt land til at leve af ris og bønner eller Cristianos og Moros, som de kalder det.
Virkningerne af den amerikanske blokade er skam reelle nok, men den er og bliver et figenblad, som ikke kan skjule det cubanske styres egen inkompetence.
(mht. landbrug og fødevarer i denne sammenhæng)

henrik hansen

Og andre ville påstå, at der skal mere end talent til at overleve ikke blot én men 2 økonomiske kriser a la den, Cuba har været igennem. I 1990 mistede de ca 85% af samhandlen med udlandet. Prøv at gætte dig til, hvordan den danske befolkning havde set ud/reageret i den situation!
Oven i det kommer så den økonomiske og financielle blokade fra USA, der bla betyder at Cuba ikke har kunne låne i institutioner som IMF og Verdensbanken (pga USA "monopol" dér også - minsandten! Tjek evt hvordan det er muligt at få lån fra de instanser). Kort og godt: Umuligt for Cuba igennem mange år at få lavet de nødvendige investeringer (altså efter at bunden var slået ud af deres økonomi i 1990).
Frodigt land: Joh, til dels! Men har du oplevet store dele af Cuba i den "tørre" periode (vinterperioden)? Der er gråt og svedent over store dele af øen!
Jeg ved godt at vi i DK ikke hører ret meget om orkaner hen over Cuba (de passerer jo -. af en eller anden mystisk grund..??! - kun hen over Florida....i hvert fald iflg den danske presse!), men det er jo helt op til kategori 5 orkaner, der med mellemrum passerer over Cuba. I 2008 ødelagde 4 orkaner for det svarer til 60 milliarder danske kroner. I et halvt år efter var det ikke til at få mange afgrøder, kun jordfrugter.
I 2001 ødelagde en kategori 5 orkan hele deres citrus høst: 400.000 tons citrus frugter.
I 2005 døde ca 200.000 kvæg pga en næsten 1½ år tørkeperiode, der sluttede med en kategori 5 orkan.......på det tidspunkt var der byer, hvor vandet måtte køres ind i store lastbiler, fordi der ikke var mere vand tilbage i undergrunden.
Så, joh, frodig jord, men meget besværlige klimatiske forhold, som næppe en dansk bondemand ville bytte med!

@henrik hansen

de cubanske bondemænd er fuldt istand til at håndtere vinterperioden (den kommer mest som en overraskelse for statslige planlæggere) ganske ligesom de danske godt ved, at der kommer frost i vores vinter!

henrik hansen

Det er korrekt, men hvad med investeringerne? Hvordan køber du de nødvendige traktorer/høstmaskiner ol, hvis du ikke kan låne pengene?
MEN når det er sagt, så er der ingen dybt forgældede landmænd i Cuba.
I DK er det jo kun storindustri landbrug, der kan existere i dag, og jeg har snakket med en del landmænd (måske mest ex-landmænd), der har siddet i økonomisk skidt til halsen...og hvordan ville de ikke se ud, hvis de ikke fik "statsstøtte" fra EU...jeg vil gætte på Zero-landbrug i DK (pga konkurrence med alle de lande, som man via EU-borgen prøver at udelukke med høje toldmure, landbrugs- og eksportstøtte)

Jeg er helt enig der, henrik!

Det vil helt sikkert lykkes for Staten og EU at bringe landbruget ned på nulproduktion her også (netto er det nok allerede forlængst sket)!

En anden ting:

det er måske slet ikke nogen dårlig ting, hvis investeringer må foretages for optjent overskud fremfor lån?

henrik hansen

Investeringer er jo nok nødvendige, men ellers tror jeg i det hele taget, vi skal til at nytænke gevaldigt en ny økonomisk bæredygtig samfundsform, og i den sammenhæng er det cubanske samfund/landbrug et alternativt udspil.
Kapitalismen er ikke bæredygtig, om vi så snakker landbrug eller samfund som sådan!
Kapitalismen kan sno sig i en uendelighed, men det bliver aldrig bæredygtigt og endnu mindre socialt retfærdigt.

Nu er landbruget jo noget ældre end både kapitalisme og socialisme, men vi kan da vist godt fastslå at begge ismer har gjort stor skade på det !? ;-)

henrik hansen

Det er jeg ikke helt sikker på er bevist endnu, men jeg vil vove den påstand, at frie markedskræfter medfører etisk analfabetisme

Og jeg vil til gengæld vove den påstand, at ufrie markedskræfter medfører praktisk inkompetence

Faktisk mener jeg, at begge påstande er sande.

Øvelsen i samfundsindretning består så i at finde en fornuftig balance!

henrik hansen

@ Nic: "Og jeg vil til gengæld vove den påstand, at ufrie markedskræfter medfører praktisk inkompetence"

Praktisk inkompetence...hm, måske, men hvad er 'meningen med' livet:
At leve for at arbejde eller arbejde for at leve?

I Vesten synes opskriften at være at leve for at arbejde. Jeg ved ikke, om det er praktisk kompetent...på lang sigt!

henrik hansen

Iøvrigt vil jeg vende tilbage til den Milton Friedmann inspirerede neoliberale tankegang, der i den grad er blevet afprøvet i ikke mindst Latinamerika...ikke mindst under diktatorer som Pinochet,. Og det blev en rigtig chok-doktrin, som Naomi Klein så grundigt dokumenterer!
Det er jo den, Eupopa er ved at blive prøvet i nu (SydEuropa...indtil videre), og det betyder offentligt nedskæringer, privatisering og ikke mindst massearbejdsløshed....Det frie marked skal nok regulere...Det virkede bare ikke i Latrinamerika. Argentina gik bla bankerot på den konto. Og selvsamme præsident Carlos Menem, som i sin tid solgte ud af alt offentligt arvegods (bla olieindustrien), har nu - som senator - stemt for "nationaliseringen" af Repsol, fordi privatiseringen af olieindustrien ikke gavnede Argentina noget, som Menem konkluderede! Tværtimod forsvandt pengene ud af landet!

@henrik

jeg er selv varm tilhænger af princippet om at "arbejde for at leve"!

Netop derfor er jeg kritisk overfor praktisk inkompetence. Det medfører en allerh.... masse molboarbejde!

Holger Madsen

@ Nic Pedersen

Når du her på tråden hævder, at cubansk landbrug lider af praktisk inkompetence, så får du mig godt nok op af stolen.
Nu har jeg som gammel økologisk kvægbonde besøgt cubanske kvæggårde et par gange, og jeg kan godt sige dig, at de cubanske kvægbønder har en større praktisk viden om malkekøer end danske mælkeproducenter.
De danske mælkeproducenter er gode til at presse en helvedes masse mælk ud af deres malkekøer, som Axelborg og Arla er meget stolte af på standens vegne. Den førerposition har dansk landbrug opnået ved at fremavle malkekøer med en ekstrem mælkeydelse, som deres krop slet ikke er bygget til. Resultatet heraf er da også, at danske malkekøer i snit kun holder 3-4 år. Men økonomisk kan det betale sig, bl.a. fordi danske mælkeproducenter kan importere billig proteinfoder fra andre lande.
På Cuba lever malkekøerne ca. tre gange så længe og får også tre gange så mange kalve i deres liv, end deres danske medsøstre.

Såh, Nic Pedersen, hvor synes du den praktiske inkompetence er størst.?