Samtidig med at krisen og arbejdsløsheden fortsætter så langt øjet rækker, ønsker regeringen ved trepartsforhandlingerne, at fagbevægelsen bidrager til at øge arbejdsudbuddet i 2020, hvilket vil øge arbejdsløsheden.
Det sker i givet fald i forlængelse af, at mange lønmodtagere allerede er ramt af arbejdsløshed, at efterlønnen afvikles, og at dagpengeperioden er forkortet.
Regeringen tror, at et øget arbejdsudbud automatisk øger efterspørgslen efter arbejdskraft. Men i så fald ville der aldrig være arbejdsløshed. Det er der som bekendt.
Opstår der på et tidspunkt fuld beskæftigelse, vil det genere et overskud. Staten får flere indtægter og færre sociale udgifter. Under sidste højkonjunktur havde staten et stort overskud. Men er der så grund til at øge udbuddet af arbejdskraft?
Virksomhederne kunne producere endnu mere. Et oplæg til grænseløs vækst med voldsom belastning af miljøet. Men fuld beskæftigelse og hertil knyttede stabile offentlige budgetter kunne i stedet være et perfekt afsæt for omstilling til en bæredygtig udvikling med en god velfærd.
Fagbevægelsen har al mulig grund til at fremsætte sin egen dagsorden i forbindelse med trepartsforhandlingerne, hvor grøn vækst og øget beskæftigelse nu, mindre ulighed og bedre velfærd kunne være centrale punkter.
En progressiv dagsorden
Hvis ikke den samlede fagbevægelse fremsætter en sådan dagsorden, kunne dele af fagbevægelsen som en begyndelse gøre det. Deres medlemmer ser langt hellere fagbevægelsen kæmpe for job og velfærd nu, frem for afskaffelse af fridage og ferie.
Fagbevægelsens ledelse kan forankre en progressiv dagsorden i bevægelsen ved at inddrage tillidsrepræsentanterne i udformningen af fagbevægelsens forhandlingsoplæg. De kan mobilisere medlemmerne til støtte for et oplæg om job og velfærd.
Det kunne give fagbevægelsen en ny energi. En folkelig bevægelse for job og velfærd kan også hente næring fra de franske socialisters valgsejr, der har tændt et nyt håb om job og velfærd i hele Europa.
Fagbevægelsen vil samtidig kunne hjælpe Socialdemokratiet og SF i deres kamp for, at regeringen i langt højere grad fører rød politik. Det er tiltrængt.