Læserbrev

Egenkapital bliver kastebold

8. maj 2012

Når såkaldte eksperter 3. maj vurderer, at de tekniske skoler har rigeligt med fedt, så har de efter min mening ikke sat sig ordentligt ind i skolernes eksistensbetingelser.

Skolerne er nødt til at have et vist overskud på driften. Hvis man lader være med at fokusere på de samlede tal, vil man se en meget stor spredning mellem skolernes overskud og egenkapital. Det er udtryk for, at vilkårene er meget forskellige ud over landet, og vilkårene ændres også set over tid.

De ledende politikere har ønsket et simpelt finansieringssystem. Det betyder, at taxametrene skal være ens for alle uanset de lokale driftsvilkår. Lidt forenklet betyder det oftest, at nogen får for meget, og andre får for lidt.

Da erhvervsskolerne er afhængige af finanslovbevillingerne, er det meget svært at lægge budgetter i tide. Lige til finanslovforslaget bliver vedtaget i december før finansårets begyndelse, kan det være usikkert, hvad taksterne for det kommende år bliver og hvilke puljemidler, der er. Det er også altid usikkert, hvor mange elever der kommer.

Følsom ordning

Det vil derfor være uansvarligt af skolernes bestyrelser og ledere ikke at sørge for at have en solid egenkapital til at tære på. For eksempel som når staten for 2011 udmeldte en såkaldt dispositionsbegrænsning på én procent af taxametrene.

Taxameterfinansieringen er meget følsom over for ændringer i elevtal og takststørrelserne. En stor del af egenkapitalen er bundet i bygningerne, og skolerne kan ikke anvende mursten til at aflønne lærere med.

Når nogle politikere vil give erhvervsskolerne mere sikkerhed for deres økonomi i form af flerårige rammer, står det i grel modsætning til statens styringssystem med etårige finanslove og årlige politiske tovtrækkerier om bevillingerne.

De seneste 10 år har tværtimod gjort det mere usikkert for skolerne ved, at politikerne har trukket penge ud af taxameterfinansieringen og lagt, i særlige øremærkede puljer som for eksempel globaliseringsmidlerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu