Læserbrev

Euro var en fejl for Grækenland

Debat
30. maj 2012

Grækenland er misregeret, økonomisk uansvarligt og ikke besluttet på at overholde de krav, som EU stiller for fortsat at yde økonomisk støtte. Men der er også en anden uansvarlighed: Den, der bestod i at invitere Grækenland med i euroen.

Alle med indsigt i græske forhold har i hvert fald siden oberstregimet fra 1967 til 1974 vidst, at Grækenland ikke var et almindeligt europæisk land, men et land, der aldrig er kommet ud af sin byzantinske fortid.

Landet var fra 1453 til 1828 besat af Tyrkiet og har ikke efterfølgende formået at overvinde skadevirkningerne af denne besættelse. Den ødelæggende korruption i landet er et levn fra den tid, og den hindrer fortsat, at Grækenland kommer videre.

De store EU-lande med Tyskland i spidsen har hele tiden vidst, at Grækenland ikke var modent til at indtræde i EF i 1982 og slet ikke i stand til efterfølgende at indføre euroen.

Alle i Ministerrådet, Kommissionen og Parlamentet har – hvis de ellers turde åbne øjne og øren – vidst, at Grækenland efter indførselen af euroen var på katastrofekurs og, at hovedparten af de rapporterede regnskabstal var falske. I parlamentet drøftede vi det åbent, men hverken Kommission eller Ministerråd reagerede.

Tysk førerskab

Hvorfor ville tyskerne have Grækenland med i euroen? Måske troede de tyske politikere, at grækerne, stillet over for eurozonens krav om samordning med tysk økonomi, ville reformere landet og indrette et moderne, effektivt samfund.

Der er også en mindre venlig forklaring: Tyskland vil skabe et EU under tysk førerskab.

Det kræver kontrol med EU-landenes finanser. Først med en fælles valuta, som er umulig uden en fælles finanspolitik, som igen kræver en fælles regering. Tyskland har derfor været villig til at betale for at holde Grækenland og det øvrige Sydeuropa fast i euroen, så hele projektet kunne overleve og tysk dominans kunne sikres.

Prisen for den fælles valuta har været voksende gældsstiftelse, arbejdsløshed og sociale problemer i alle de lande, som ikke kunne følge med den effektive tyske økonomi. Euro-eksperimentet er slået fejl. Man kan ikke ændre et lands kultur på en generation. Nu venter eksperimentets kollaps.

 

Mogens Camre, Bagsværd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Wendt

Nu har de jo ikke stemt endnu, så lidt for tidligt at konkludere et sammenbrud.

Så kan man så spekulere på om Grækenland var korruptionsfrit - inden besættelsen af det osmanske rige, det fremgår nærmest sådan mellem linjerne, men, mon dog.

Resten er jeg overvejende enig i.

Henrik Klausen

Så vidt Grækenland. Hvordan vil Mogens Camre sidenhen forklare Spanien, Irland, Portugal og Italien? Måske vil han henvise til katolicismens nedbrydende moral; at Afrika begynder syd for alperne, eller noget andet med folkesjæl og kultur?

Hvad med, at euroen skabte omfattende handelsubalancer mellem medlemslandene i kraft af meget billige lån fra de stærke økonomier til dårlige ejendomsinvesteringer i de svagere økonomier - også kendt som boligboblen. Og da boblen sprang, hørte lånene op, og det hele brast sammen. Du ved - økonomi!

Er der nogen her, der kan huske boligboblen? Eller er den forsvundet ned i hukommelseshullet?

Stadig relevant - genpaster mit gamle indlæg:

Historisk set blev ideen om “nationens gæld” skabt for at sikre tilbagebetaling til bankerne efter en krig, selvom kongen, der havde skrevet under på lånene, der havde givet ham penge til at føre krig for, var faldet i kamp. En konge hæfter med sin personlige underskrift - hvis man derimod kan overbevise folk om, at de er “et folk”, der hæfter for “nationens gæld”, så vil man snildt kunne hælde gældsbyrden over på ikke blot de nulevende men også de kommende generationer. Ikke blot skal mennesker som har optaget lånene - politikerne - betale dem tilbage, det skal alle nulevende og kommende slægter, indtil gælden er betalt. Det er jo skide smart.

Det første problem, vi støder ind i, er, at det er naturligt for os at tænke i “nationer”. Vi bor i “Danmark” eller “EU” men det er sådan set lige meget - der er tale om en konstruktion af et fællesskab, der ikke eksisterer på andet plan end på konstruktionens. Det eksisterer i kraft af at blive postuleret, at det eksisterer, og så længe folk dels køber den, dels føler sig tvungede til at købe den.

Det er et af elitens mest subtile våben - dette at omtale mennesker, som nogen, der tilhører en gruppe og så give gruppen rettigheder og pligter, som enhver, der falder ind under gruppen, skal leve op til, uanset om den enkelte ønsker det eller ej. “Det græske folk”, “nationen”, “statsgælden”, selv “hvide”, “sorte”, “muslimer”, “homoseksuelle, “børns rettigheder, “kvindernes rettigheder, “ligelån” osv. er alle ord, der signalerer, at den der bruger ordet tænker og formulerer sig i kollektivistiske baner. Alternativet, og det jeg mener er det korrekte, er at tænke i rettigheder for enkeltpersoner. Men det fungerer bare ikke for eliten, for kun gennem henvisning til kollektiver kan de argumentere for “the greater good” og dermed ophæve den enkeltes rettigheder. Hvis enkeltpersoners ejendom er ukrænkelig, kan man ikke stjæle den gennem skatteopkrævning. Det ville jo være tyveri. Derfor argumenterer man for, at den enkelte må ofre noget af sine frihedsrettigheder, herunder sin ejendomsret, således at et større gode, en større retfærdighed eller rimelighed, kan blive opnået. Hvor tyveri af den enkeltes ejendom i et samfund, der opfatter frihedsrettigheder som naturgivne og ukrænkelige, ikke vil være tilladt, fordi det vil blive gennemskuet som tyveri, så er det OK, hvis tyveriet i form af skatter skal bruges på at betale “nationens gæld”. Den enkelte er jo en del af nationen, derfor er det ‘rimeligt.

Det er ikke “grækerne” der har brugt for mange penge men deres politiske elite, der har optaget lån på deres vegne, stukket det meste i egne lommer, så den almindelige græker ikke har set en krone. Nu er eliten over alle bjerge, og den almindelige græker skal betale den gæld, som de ikke selv har optaget.

At det er svært at forstå vidner om, hvor dybt vores programmering er, og hvor subtilt det er.

Emil Edelgart

@Henrik Klausen
"Så vidt Grækenland. Hvordan vil Mogens Camre sidenhen forklare Spanien, Irland, Portugal og Italien?"

Nå ja, der var jo maurerne (muslimer!) i Portugal og Spanien, ostrogoterne (tyskere!) i Italien og... irerne er ofte rødhårede, ligesom Barbarossa. Og rødhårede har som bekendt heller ingen sjæl. Jeg vurderer, at Mogens Camres argument er logisk vandtæt.

Finn Thøgersen

Nu skal vi vist lige have genopfrisket historien...

Euroen var reelt Mitterands pris for at acceptere den tyske genforening.
Tyskerne var mildt sagt ikke begejstrede for tanken om en italiener i spidsen for (euro)bundesbank, og insisterede derfor på skarpe grænser for statsunderskud og gæld (konvergenskriterierne).

Problemet er så at 2 af de oprindelig 6 ef-lande, nemlig Belgien og især Italien, har meget svært ved at leve op til kravene. Efter en del dansen om den varme grød ender man derfor med nogle blødere kriterier om at "det går den rigtige vej" bla bla bla.

Dermed kunne de nye ef-lande Spanien, Portugal og Irland pludseligt også være med.
Derefter er der reelt kun Grækenland, men med lidt god vilje (og veltimet Nelsonsk overblik når der er dårlige nyheder)...

Gu' sku' Grækenland aldrig have være med i euroen, og nok heller ikke de øvrige randlande,
men det store problem er at man i de mere integrationsliderlige kredse har regnet med, at man over tid kunne bruge euroen til at presse en fælles finanspolitik igennem, om ikke andet så hvis der kom en krise...

Henrik Jensen

"nok heller ikke de øvrige randlande,"....Sybdefaldet startede faktisk allerede da Tyskland ikke kunne klare konvergenskriterierne og kørte med enorme underskud på de offentlige budgetter.

Nå - en ting, der altid har undret mig - som et menneske, der jo er gift ind i en slags europæisk union: Mine børn har lige siden de var to - lige siden de kunnet snakke - talt om forskelleme mellem deres mors og fars land.

De forskelle er f.eks. enorme, når det gælder forholdet til og opfattelsen af børn. (Tro det eller ej, så er de altid blevet meget bedre behandlet i Danmark - og de ved det selv).

Den store gik i både dansk og tysk skole og kan synge en masse sange om forskelle i opdragelse, socialisering etc etc.

Jeg kan nævne masse eksempler. Men pointen er klar: Den totale uvillighed til overhovedet at kunne snakke om forskellene mellem bulgarere og baskere, mellev svenskere og schwaber - de har ført durk hen til den schlamssel, vi er i nu. Og som vi aldrig kommer ud af.

Point of view

Grækenland var en fejl for Euroen.
Euroen var en fejl.
Grækenland var en fejl.

Peter Ole Kvint

"Alle i Ministerrådet, Kommissionen og Parlamentet har – hvis de ellers turde åbne øjne og øren – vidst, at Grækenland efter indførselen af euroen var på katastrofekurs og, at hovedparten af de rapporterede regnskabstal var falske."

Jeg tror ikke at der er nogen i Ministerrådet, Kommissionen og Parlamentet, som kan høre og se svagheder ved EU. De er både blinde og døve; forelsket i deres egen magt.

Steen Ole Rasmussen

Det er karakteristisk for strategien på Ínformation, at man forsøger på at identificere kritikken af EU og europæisk møntunion til de sider hos højrefløjen, hvor man på forhånd ved, at flertallet af egne læsere alligevel aldrig vil lægge sine sympatier.

Argumenterne for EU som en slags forsikring mod de brune støvletramps genkomst er udtryk for en dybt usympatisk form for manipulation fra redaktionsgangenes side.

Søg på "Europa Georg Metz moral oplysning"

Bill Atkins

Alle ..har vidst, at Grækenland efter indførselen af euroen var på katastrofekurs skriver Mogens Camre i et sjældent anfald af klarsyn - og hvis han så, i stedet for at komme med sine smålumre synspunkter om muslimer, havde foretaget en klasseanalyse og erkendt, at det er den græske overklasse, der er dybt korrupt og som via vanvittige byggeprojekter har stukket milliarder af euro i lommerne - ja, så havde han også været ærlig. Men det er nok for meget forlangt på en gang.

Karen von Sydow

Man kan spørge sig selv, eller gærkerne burde, om landets gældoptagelse over tid i det hele taget er lovlig.

Marianne Mandoe

Jeg synes at hr. Mogens Camre, i sandhedens interesse, burde orientere sig om banker som Goldman-Sacks et als involvering i den græske tragedie.

For der er megen information og megen viden at hente.
Det kræver selvfølgelig at man er INTERESSERET i fakta og realiteter... så hr. Camre er nok tabt på forhånd.
Det har jo allerede, i artiklen, vist sig at han er ret fakta-resistent når han udnævner Tyskerne som ophavsmænd til Euroen.

Hanne Gregersen

@Bill
Overklassen dybt korrupt og har stukket alle pengene i lommen, samtidig med, at de kun arbejder 25 timer om ugen, går på pension som 55 årige og ellers sidder og drikker Retzina ----- dejlig forsimplet causalanalyse af den græske tragedie - det må kunne gøres bedre hr Atkins.

Karen von Sydow

Thomas,
hele den svada om, at grækerne er dovne, er ren og skær racisme.

Længere er den ikke.

Man kendte udmærket det græske problem ved at lukke Grækenland ind i Euroen, og man handlede også derpå ved at tilføre penge til Grækenland. Man havde bare overset at de tilførte midler kun gjorde problemet værre. Penge strømmen førte til øget inflation og øget korruption, hvor i mod man intet gjorde ved de bagvedliggende problemer. Der for er Euroen ikke en fejl i Grækenland, Euroen er en general fejl alle steder.

Anne Marie Pedersen

Du er alt for pæn i din fortolkning Søren.

Niels Mosbak

Thomas Dalager

Hele korruptionslaget fra Grækenland er i øjeblikket ved at købe luxuslejligheder i London, hvor de er den største kundegruppe.

Græske arbejdere er blandt de grupper der iflg. EU-stat har den længste arbejdstid - og de går heller ikke på pension eller har længere ferie end tyskere - uanset hvad Frau Merkel hævder - men at de er bestikkelige ved tyskerne udmærket - Siemens har haft adskille fingre i bestikkelsesdåsen og uddelt milde gaver til både ND og Pasok, for at sikre sig lukrative kontrakter ligesom en tidligere forsvarsminister og hele hans familie og øvrige slæng af rådgivere og advokater er under anklage for hvidvaskning af bestikkelsesmidler via off-shore selskaber.

Det ved den almindelige hårdtarbejdende græker udmærket - og derfor har de ikke samme problemer med klasseanalysen som den tidligere socialdemokrat og våbensmugler Mogens Camre.

Der er jo en grund til at Syriza og de øvrige venstrefløjspartier går frem - grækerne vil ikke længere finde sig i ND og Pasok, der om nogen har ansvaret for udsultningen af den græske befolkning de sidste tre år.
Det er derfor der er tåregas i gaderne rundt om parlamentet - det gamle systems kamp mod borgerne.

Jesper Wendt

Selvom Camre måske forgriber sig lidt på situationen, rent historisk, så synes jeg forløbet har været entydigt fra tysk side, så er det muligt, de ikke er ophavsberettiget.

Michael Kongstad Nielsen

Tyrkerne var ikke særligt strenge besættere, faktisk lod de deres undergivne i fred og lod dem praktisere deres egen religion (her ortodoks kristendom). Men rundt om på Balkan opstod der bl.a. inspireret af den franske revolution oprørs- og selvstændighedsbevægelser mod det tyrkiske overherredømme, oprør som herskende kredse i Europa var bekymrede for, - hvad kunne der ikke ske med deres magt?

Men at klandre grækerne for deres succesfulde frihedskamp mod tyrkerne, er dog det mærkeligste, Camre kunne finde på at skrive. Langt mere interessant vil det være at se på Grækenlands manglende opgør med efterkrigstidens borgerkrig, og ikke mindst militærdiktaturet 1967-74. Her ligger hunden begravet om noget sted, og det minder jo en del om Spaniens og Portugals manglende opgør med deres nære fortids diktatorer, de herrer Franco og Salazar.

Peder Kruse

Det mest sørgelige omkring den private europæiske finanskrise er, at de eurokratiske naive ledere af den NGO, vi kalder EU, ikke vil se skriften på væggen og dermed tabe ansigt ved at indrømme, at euroen bare ikke var så god en ide. De vil kæmpe mod med ørnenæb og dragekløer og kan således trække krisen ud i det uendelige.

Næste græske valg resulterer nok i et flertal, som vil honorere EUs krav og således gøre den græske tragedie til en tre-akters helaftensforestilling. Kunne grækerne da så for f..... finde en fed kvinde, som kunne afslutte med en sang.

Jeg giider ikke høre mere om den krisebefængte euro. Jeg giider ikke høre vore politikere tale krisen op, hver gang de åbner munden. Jeg giider heller ikke se den næste forestilling, som allerede er slået op på plakaten: Den spanske syge.

Vi skal nok vente på en ny generation af politikere, som tør tage tyren ved hornene og som tør gøre det, politikere reelt er valgt til. Løs problemet med euroen.

Drop den, tag skraldet, og lad os komme videre, inden den tredie verden får så stort et forspring, at vi aldrig får mulighed for igen at skaffe rimelige betingelser i Europa.

Hanne Gregersen

Spot on @Karen ---lige netop derfor jeg opponerer mod @Bill Atkins tåbelige generaliseringer - situationen er en kende mere kompleks end, at de rige har stukket alle skillinger i lommen, og at den normale græker ikke laver en skid --- så skulle den ged vist være barberet !

Hanne Gregersen

@Mosbak
For blot at understrge min pointe om kompleksiteten, måtte jeg anbefale bl.a.:

http://economicinsightgreece.blogspot.com/2010/03/greek-economy-diagnosi...

....så vi kan komme ud af den sædvanlige konspiratoriske kortslutning om, at al dårligdom (in casu: Grækenlands) er, fordi de velbeslåede er løbet med kassen.

Mikkel Sauzet

En anden artikel skrevet af hr. Zizek om det samme land...

http://www.lrb.co.uk/v34/n11/slavoj-zizek/save-us-from-the-saviours

Morten Kjeldgaard

Niels Mosbak skrev:

"Hele korruptionslaget fra Grækenland er i øjeblikket ved at købe luxuslejligheder i London, hvor de er den største kundegruppe."

... og samme korruptionslag vil være jublende lykkelige hvis Grækenland forlader Euroen... så kan de nemlig veksle de skjulte formuer tilbage til drachmer og mangedoble formuen.