Kronik

Fagbevægelsen gør de unge til tabere

Fagforeningerne taler meget og bekymret om ungdomsarbejdsløsheden. Men deres konkrete forslag går stik imod de unges interesser. De er ved at skabe et arbejdsmarked, hvor den ældre generation har god løn og rettigheder, mens den yngre underbetales og holdes ude
Hvis Danmarks Lærerforenings forslag om at lade nyuddannede arbejdsløse lærere arbejde gratis på skolerne vedtages, vil det skabe et arbejdsmarked med et A-hold og et B-hold, frygter kronikørerne. Her lærerstuderende fra Frederiksberg Seminarium.

Hvis Danmarks Lærerforenings forslag om at lade nyuddannede arbejdsløse lærere arbejde gratis på skolerne vedtages, vil det skabe et arbejdsmarked med et A-hold og et B-hold, frygter kronikørerne. Her lærerstuderende fra Frederiksberg Seminarium.

Jakob Dall

25. maj 2012

Det virker ærlig talt ikke til, at fagforeningerne er interesserede i at løse problemet med den høje ungdomsarbejdsløshed. Det er derfor ikke uden grund, at unge i dag melder sig ud af fagforeningerne. De varetager ganske enkelt ikke de unges interesser. Fagforeningerne gør sig til medansvarlig for lønpres, usikre arbejdsforhold og tilspidser generationskonflikten på arbejdsmarkedet.

Senest har Dansk Lærerforening (DLF) meddelt, at de til trepartsforhandlingerne vil medbringe et forslag om, at unge nyuddannede lærere skal arbejde gratis. Det skal angiveligt hjælpe dem med at få arbejde. Men denne model vil kun bidrage til at holde de ledige aktiveret – den vil ikke få dem i arbejde.

Forslaget går på, at nyuddannede lærere skal arbejde 20 timer om ugen for at få ret til dagpenge. Arbejdet skal være som lærer, men skal ikke fortrænge ordinært arbejde. Hvordan det skal kunne lade sig gøre, er i sig selv en gåde.

Forslaget vil i realiteten føre til skjult konkurrence lærerne imellem, pres på løn og forringede arbejdsvilkår. P.t. er det rystende uklart, om DLF vil være med til at fjerne dagpengeretten fra nyuddannede lærere, hvis de nægter at konkurrere med deres kolleger.

Ordningen minder i høj grad om den allerede flittigt brugte løntilskudsordning, der i den grad er med til at fortrænge ordinært arbejde. Kommunerne skærer ned i ordinære ansættelser, mens løntilskudsjob bliver slået op.

Det nye forslag fra DLF tager dog gratis arbejde et skridt videre. Ikke alene kommer det yderst overraskende fra en fagforening. Det er også blevet præsenteret som en løsning, der særligt er forbeholdt nyuddannede. Fra politisk hold bliver der tæsket løs på unge dagpengemodtagere, og fagforeningernes forslag medvirker kun til at fastholde dem i arbejdsløshed.

Ingen fremtid

De velfærdsydelser, som Danmark lige nu kan bryste sig af, er ved at forsvinde. Vi unge går i dag en uvis fremtid i møde. Vores alderdom bliver uden den sociale og økonomiske sikkerhed og de velfærdstilbud, som gør sig gældende for vores forældres generation. Der er ingen af os, der kan gå på efterløn. Der er sandsynligvis heller ikke folkepension, når den tid kommer, ligesom man nemt kan forestille sig, at en række af de velfærdsgoder, som i dag er betalt af fællesskabet, i fremtiden vil være private.

Det er i sig selv en uheldig udvikling. Men det, der gør fagforeningernes forslag om gratis arbejde endnu mere uheldigt, er, at det er med til at igangsætte en nedadgående spiral for deres egne medlemmer. Det vil føre til stigende ulighed, da gratis arbejde bliver obligatorisk for at komme ind på arbejdsmarkedet. Man kan frygte, at dette fører til en generel ulighed eller generationskonflikt, som man bl.a. ser i Spanien. På langt sigt vil det ikke bare skævvride arbejdsmarkedet, men hele samfundet.

Da vi startede på vores videregående uddannelser i 00’erne, blev vi lovet en betydelig bedre fremtid end generationen før os. Det har dog vist sig at være løgn. Der er ingen tegn på, at unge kan vælge på alle hylder, som vi blev fortalt. Tværtimod har vores forældre brugt pengene på sig selv, mens vi står med regningen.

Det er derfor aldeles uforståeligt, hvorfor det er de nyuddannede, der skal betale for en krise, som er forårsaget af husejere, millionærer, bankdirektørerne og andre i den investeringslystne generation før os. Det er heller ikke til at forstå, hvorfor fagforeningerne negligerer deres medlemmers kunnen og sætter et gratisskilt på ryggen af dem, så arbejdsgivere kan udnytte dem efter forgodtbefindende.

A- og B-hold

Det er desværre ikke kun DLF, der finder ideen god. Både Dansk Sygeplejeråd og Jordemoderforeningen bifaldt løsningen, ligesom beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har udvist stor interesse for forslaget.

DLF forklarede, at forslaget kunne holde de unge i gang. Det skal vi da lige love for. Fagforeningerne ønsker åbenbart at skabe et arbejdsmarked med et A-hold og et B-hold – et arbejdsmarked hvor rettigheder og pligter er forskellige, alt efter om man hører til den veletablerede del af arbejdsmarkedet eller den nyudklækkede.

Nogle fagforeninger ytrede sig ganske vist kritisk.

»Det er måske ikke verdens bedste idé,« sagde Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Det vil give en skævvridning af arbejdsmarkedet, forklarede hun. Det kender hun alt til som formand for magistrene. Desværre er forslagets kritikere ikke kommet med alternativer.

Man kunne ellers med fordel forsøge sig med nedsat arbejdstid i offentligt regi. Regeringens såkaldte kickstart omfatter ikke offentlige institutioner, selv om det immervæk er dér, faggrupper som folkeskolelærere, gymnasielærere, sygeplejersker, universitetsansatte og jordemødre får arbejde. Fagforeningernes medlemmer må stå solidarisk sammen frem for at presse løn- og arbejdsforholdene for nyuddannede.

Den såkaldte skraldemandsmodel kunne tages i brug. Den indebærer en mere solidarisk fordeling af det arbejde, der aktuelt findes. Et groft regnestykke viser, at hvis alle lærere solidarisk sætter arbejdstiden to timer ned, vil man udrydde al arbejdsløshed. Derved vil man skabe arbejde til dem, der mangler, samtidig med, at andre vil kunne få mere tid til familie, fritid og venner. Det betyder ligeledes, at alle nyuddannede – og man skal ikke glemme, at de faktisk gerne vil arbejde – har en mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet på lige vilkår med alle andre samt få en reel løn, som de fortjener efter endt uddannelse.

Lavere løn

Engang var nedsat arbejdstid et vigtigt krav fra fagbevægelsen. Det er netop i tider med stigende ungdomsarbejdsløshed, at kravet skal stilles og indfris. Det er sund fornuft både for dem uden for og inden for arbejdsmarkedet. I stedet for de nævnte løsninger ser det ud til, at fagbevægelsen bakker op om arbejdsgivernes og politikernes paroler om at øge arbejdstiden og arbejdsudbuddet. Problemet er imidlertid, at øget arbejdsudbud i realiteten blot betyder flere i arbejdsløshedskøen. Fagbevægelsen ville langt bedre kunne stå imod lønpres, hvis den satsede på at sænke arbejdsudbuddet gennem nedsat arbejdstid. Samtidig vil medlemmer få mere fritid.

Det er på tide, at fagbevægelsen omstiller sig og forholder sig til sagens alvor. Fagbevægelsen må ud på gaden og forsvare sine medlemmers, herunder de arbejdsløses, interesser i stedet for at lege ansvarlige med regeringen, der fører borgerlig økonomisk politik. Fagbevægelsen må igen agere som kamporganisation. Hvis den gør det, kan det være, at de unge ikke behøver at finde nye fællesskaber at organisere sig i. Måske melder de sig under fagbevægelsens faner, hvis den faktisk taler deres sag.

 

 

Eskil Halberg er cand.scient.adm. og blogger på modkraft

Charlotte Kjærholm Pedersen er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

mikael Nielsen

så et svensk program hvor der på politisk hold direkte blev spekuleret i høj ungdomsarbejdsløshed... er den også gældende her?

Kim Houmøller

Fagforeningerne har alle dage kun interesseret sig for dem i arbejde. Er du ude, er du jo ikke omfattet af nogen overenskomst. Efter adskillelsen af A-kasse og fagforening, er der næsten ikke nogen grund til at betale det dyre kontingent. De unge er politikerne nemlig ligeglade med.

Børsting synes, at det at deles om det arbejde, der er, er en dårlig idè.
Lærerforeningen foreslår, at nyuddannede lærere kan arbejde for dagpenge i et timetal, der svarer dertil.
Regeringen synes, at de der er i arbejde skal arbejde endnu mere. Dette støttes af LO.
Stadig flere unge (og også lidt ældre) kan ikke finde arbejde.
Stadig flere i den off sektor går ned med stress og udbrændthed.
Sig mig - er lederne blevet fuldstændig splittergale.

Christian "Løntilskud" Madsen

Jeg må bekræfte, at den yngre generation betaler prisen i øjeblikket. I løntilskudsordningen har vi nyuddannede været inde og pudse løs på det grå guld, der nu stråler som aldrig før.

Med vores assistance på arbejdspladserne har vi sørget for, at ingen kolleger på 50+ behøver at føle sig udbrændte på denne side af de 70 år. Med en regulær vitaminindsprøjtning i form af gratis løntilskudsassistenter føles arbejdsopgaverne ligesom mindre overvældende for de fastansatte.

Løntilskuds-tsunamien har ganske enkelt givet den ældre generation fornyet energi på jobbet. Glade og genopladede kan vore ældre kolleger nu klare sig flot igennem et langt arbejdsliv i deres bedste alder, og de forlader derfor næppe arbejdsmarkedet foreløbig. Vores belønning? Vi løntilskudsansatte er såmænd rykket et år nærmere kontanthjælp.

I dagens Danmark betyder det i praksis endnu mere tvangsarbejde. Så når nuværende arbejdsgivere og kolleger fra generation 50+ engang skal på plejehjem, er det såmænd endnu engang os der kommer og skal vande deres potteplanter, løbe ærinder og igen hente kaffe til den ældre generation i aktivering.

Så kære arbejdsgivere og kolleger i generation 50+: Tak for nu. Vi ses senere.

odd bjertnes

Altså : 68'ernes egen regering - de drømte i årtier og da de endelig fik den var den tatcheristisk og værdirelativ.
Den 'ungt dominerede' regering - den har man hørt mange forventninger til ....det er den vi har nu.
Sweet. Nu er det ungdomsoprør vist ved at være barberet. Mix en fed..

Mads Kjærgård

"Hvorfor starter de unge ikke bare deres egen fagforening?"

Nu er det jo ikke kun de unge det går udover, der er fyret rigtigt mange "lidt" ældre personer i stat og kommune fornylig! Og formentlig også i den private sektor. Og upåagtet at de unge har svært ved at komme ind, så ryger de ældste altså ud først så...

Så hvorfor starter vi ikke bare en fagforening på tværs af alder, som rent faktisk vil varetage vore interesser!

Bo Stefan Nielsen

Tak til Eskil og Charlotte for en rigtig god og vigtig kronik!

En kommentar i tråden her lyder:

“Hvorfor starter de unge ikke bare deres egen fagforening?”

Vel fordi faglig kamp først og fremmest står mellem klasser, hhv arbejdsgiverne og arbejderne - eller kapitalister og proletarer.

At der er disse åbenlyst vanvittige tendenser i dele af fagbevægelsen for tiden, er såmænd klare indikatorer for, at den er fuldstændig gal med orienteringssansen og den grundlæggende forståelse for hvis interesser, der skal forsvares. Den nyliberale økonomiske logik er rykket ind i fagbureaukratiet. Kampen står på den ideologiske bane i arbejderbevægelsen, og lige nu ser de mest reaktionære kvajpander desværre ud til at vinde. Og arbejdsgiverne griner naturligvis hele vejen til banken.

Det betyder dog ikke, at unge gode kræfter har opgivet kampen. De organiserer sig bare mere fantasifuldt end deres ældre kolleger. Nemlig på tværs af brancher. Fremtidsfighters er nemlig pisseseje!

Læs om dem her: http://www.information.dk/283495

Og følg med i deres arbejde her: http://www.facebook.com/fremtidsfighters

Leif Højgaard

Der har aldrig været nogen, der tog sig af de unges interesser - de kan sgu bare tage sig sammen. De har altid bare været negligeret, til overs, i vejen - og så er de fattige - dem er der ingen penge i.

Heldigvis som Bo S. Nielsen skriver ovenfor - så sker der alligevel noget hos de unge, men bare på en ny og kreativ måde. Jeg glæder mig til at de gamle politikere og fagforeningspampere bliver blæst af banen med fuld musik af en frisk kreativ ny generation som skider det hele et stykke på en ny måde og lader de gamle betale af på deres egen gæld.

Johannes Lennar

Spørgsmålet er om man skal (1) lave en udenoms organisering i form af et arbejderforbund/arbejderforening eller (2) om man skal vippe de autoritære dele af fagbevægelsen af pinden indefra.

(1) vil være svagt til at starte med og vil ikke kunne lave overenskomster, derfor vil arbejdere heller ikke joine up medmindre de er idealistiske, eller hvis de har opgivet de traditionelle organisationsformer.
Det gode er at man kan forme det hele fra bunden af som man vil med demokrati og med en aflønning der afspejler medlemmernes lønniveau.

Så skal funktionærloven fjernes og arbejdernes rettigheder skal i stedet varetages af arbejderforeningerne og ikke med loven.

Christian Nissen

Det er da ikke en fordel at de gule vinder frem på den gamle fagbevægelses bekostning, det eneste gode de har er vel et billigere kontingent.

Hvis der ikke er noget sammenhold kan intet forbedres, desværre kigger en del på hvad der kan betale sig set med deres egne økonomiske briller.

Bo Stefan Nielsen

"Nutidens klassekamp er generationskamp!"

Det er ikke klassekamp at kæmpe om de samme jobs (unge vs ældre). Klassekampen består i, at kapitalisterne og arbejdsgiverne spiller arbejderklassen ud mod hinanden med det formål at presse lønningerne. Ret hellere kampen opad og kritiser din fagforening og de reformistiske "røde" partier i stedet for at udvande så centrale begreber som klasser og klassekamp. Bevidst begrebsforvirring er noget Lars Løkke benytter sig af og som vi nødig skulle hjælpe ham med. For det er kun kapitalisterne og de få, der har deres på det tørre, der vinder noget på det.

Teis Iversen

"Det er ikke klassekamp at kæmpe om de samme jobs (unge vs ældre). Klassekampen består i, at kapitalisterne og arbejdsgiverne spiller arbejderklassen ud mod hinanden med det formål at presse lønningerne."

Jeg kan kun være enig Bo S. Nielsen.

Det er som om vi bliver holdt for nar. Som om en økonomisk krise skulle gør dette abstrakte kompleks mindre abstrakt. Den reelle økonomi er intakt. Menneskerne, maskinerne, bygningerne står tilbage.

"The cake is a lie."

00'erens kage var en løgn. Krisen er en løgn. Der er nok til alle.

Kampen er kun ovre når få har for meget og færre for lidt.

Mette Petersen

Der er noget paradoksalt i at mens mange danskere på arbejdsmarkedet går ned med stress og må sygemeldes, står en stor del udenfor arbejdsmarkedet og kan ikke få job. Diverse kreative løsninger er blevet foreslået, men ingen af dem synes at være vejen frem.

Det synes som om at der er mangel på penge i statsbudgettet, men det har jeg vanskeligt ved at tro på. Til gengæld er fordelingen af pengene i mange tilfælde helt hen i vejret. Det er mig f.eks. vanskeligt for mig at forstå hvorfor man skal have gratis hjemmehjælp og boligydelse selv om man har en god pension og mange penge på kontoen. Det er mig også en gåde hvordan man kan sætte sig hen på bænken og drikke mange bajere og derefter ødelægge sit helbred så meget at kommunen til sidst er nødt til at bevilge førtidspension. 25% af alle de blodprøver der bliver taget bliver taget med henblik på at udrede evt. skader af alkohol!!

Det undrer mig i det hele taget at næsten ingen gider diskutere hvad man gør ved alle de livsstilssygdomme som belaster sundhedssystemet, og dermed skatteborgerne.

Hvis vi kunne bruge nogle af de mange penge som idag udbetales til folk der har rigeligt i forvejen og hvis vi kunne undgå så store sundhedsudgifter til folk der lever usundt, så var der penge til at lave nogle ordentligt vuggestuer og børnehaver som kunne give børnene et godt og solidt vidensfundament. Der ville også være penge til at få et ordentligt uddannelsesystem. Det er vores børn der betaler prisen for det vandvittige fordelingssystem vi har nu, og ungdomsarbejdsløsheden er bare et symptom på at tingene er kørt af sporet.

Steffen Gliese

Jeg tror, den største stressfaktor, Mette Pedersen, er, at en stor del af arbejdsstyrken udmærket ved, at man misbruger dens tid med fuldkommen ligegyldige, måske ligefrem kontraproduktive aktiviteter for at kunne 'bidrage til samfundet' med skattepenge; men det er ikke skattepengene, der gør det, det er den nødvendige aktivitet, som blot ikke henter penge hjem, men må leve af det arbejde, der skaber livsgrundlaget. Det er familie-modelles mikrokosmos overført på samfundets makro ditto.

Steffen Gliese

Hvis man gjorde det klogeste, tog man udgangspunkt i, at unge først efter mange år egentlig har stamina, psyke og erfaring til en position på arbejdspladsen.
Så man skal bare lade dem udvikle sig, tage uddannelser, rejse, feste og i sidste ende formere sig, til de er op i trediverne.

Niels sauer

Kronikørerne bygger på en vanvittig påstand om, at DLF foreslår, at nyuddannede lærere skal arbejde 20 timer om ugen som lærere for at få ret til dagpenge. De har tydeligvis end ikke læst forslaget. Kronikken er totalt ukvalificeret og Informations røde ører er selvlysende på kilometers afstand.

Karsten Aaen

Og ja, Niels Christian Sauer, det er netop det som DLF foreslår, "ny-uddannede lærere skal arbejde 20 timer om ugen for at få ret til dagpenge."

Jobbet er nemlig på ordinære vilkår, dvs. ny-uddannede lærere optjener dagpenge ret gennem jobbet, blot skal de arbejde i cirka 2 år mod det normale år man skal arbejde.

Og hvorfor skulle kommunen ansætte en person i et vikariat til fuld pris når de kan hyre en lærer i 20 timer (altså 20 lektioner eller hyr?) og få 2 lærere for en lærers pris - sådan cirka...

Øget arbejdsudbud fører ganske korrekt kun til mange flere arbejdsløse - de er så villige til at gå for mindre i løn end det normale eller måske til under det som overenskomsten fastsætter at de skal have. Og så kommer der flere i arbejde....

Men til hvilken pris...

Niels sauer

Nej, Det er naturligvis ikke det, DLF foreslår. DLF vil selvfølgelig ikke gøre retten til dagpenge afhængig af om den arbejdsløse vll tage et deltidsjob. DLF vil sikre dem, der selv ønsker at indtræde i ordningen, en forlængelse af dagpengeperioden svarende til deltidsjobbets varighed.

Endvidere: Hver eneste ansættelse vil forudsætte DLFs godkendelse. Det er en grov undervurdering af DLFs intelligens at tro, at man vil acceptere en underminering af faste fuldtidsstillinger.

Kronikken lyser af fordomme og mangel på seriøsitet

Bill Atkins

Unge mennesker har til alle tider, alt efter kojunkturerne, været mere eller mindre til ulempe. I dag bliver de unge spist af med afledte ydelser efter 'sultecirkulæret', og forældre, Kofoeds Skole og kriminalforsorgen må træde hjælpende til hvor de kan. Ender disse unge på gaden bliver de hængende i samfundets dynd resten af livet og over en livsbetragtning rigtig dyre for sundhedsapparatet.
Det vil nok være en stor hjælp til samfundet, hvis de unge hurtigt samler sig til politiske protestaktioner, og erkender at i vores terrorlovstider er fængselsstraffe er en del af risikoenvurderingen.

Nic Pedersen

Når folk deles i klasser efter alder, så ER der tale om klassekamp!
Det er sgu ikke kapitalisterne, som har foræret en aldersgruppe f.eks ret til komfortabel tilbagetrækning som 60-årige (+ meget andet godt) i kontrast til både ældre og yngre!

Hvis en klasse opnår for megen magt vil magten blive misbrugt!
Også af store aldersklasser i et flertalsstyre!

Og det sidder vi så med (starten) af konsekvenserne af nu.