Læserbrev

Hollande er en hånd til Danmark

Debat
11. maj 2012

Det franske valg var en håndsrækning til det danske EU-formandskab: EU står midt i den sværeste krise siden 2. Verdenskrig, hvorfor den nyvalgte præsident Francois Hollande i den grad har slået til lyd for en koordineret ekspansiv finanspolitik på europæisk plan.

Med en arbejdsløshed på knap 11 procent og en ungdomsarbejdsløshed i dele af Spanien og Grækenland på hen ved 50 procent er der behov for en hurtig og effektiv europæisk indsats til fordel for beskæftigelsen; som samtidig vil bidrage til at styrke infrastruktur, energiforsyning og klimaet.

Som formandsland bør Danmark snarest tage kontakt til det nye franske lederskab for at styrke EU’s finanser. Det kan for eksempel kunne ske ved indførsel af den tobinskat, som ikke alene Hollande, men også den tyske regering nu længe har slået til lyd for.

Det er ufatteligt, at en regering, der rummer såvel S og SF ikke kan støtte en skat på finansielle transaktioner. Hvis halvdelen af indtægterne fra en tobinskat gik til EU, ville det afhjælpe Unionens finansieringsbehov.

Energisamarbejdet skal styrkes, det vil kunne give hele EU-samarbejdet ny vitalitet og synergi. Her handler det om at omsætte de rigtige og smukke målsætninger til praktisk realitet: reduktion af CO2 og fremme af energieffektivitet til gavn for kommende generationer.

Stærk allieret

Hollande lægger også op til et større sats på forskning, uddannelse, og innovation. Her skranter vi i Europa, og får baghjul af ikke bare kineserne og amerikanerne, men også Sydkorea og Japan.

Vi bør fokusere på kommunikation, herunder IT, som er en helt afgørende forudsætning for vækst. Og vi bør gå efter mere miljøvenlig og mere effektiv transport, for eksempel forskning i el-biler og elektrisk jernbanenet.

Danmark har med en ny stærk fransk allieret en kæmpe chance for som formandsland at sætte en dagsorden for EU med vægt på bæredygtig vækst og beskæftigelse. Med økonomisk recession og en situation hvor Europa bliver sejlet agterud af de nye vækstøkonomier, vil et både aktivt og visionært dansk EU-formandskab være glædeligt, og nu har vi med den ny franske præsident fået en stærk allieret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her