Læserbrev

Læserbreve

Læserne skriver
10. maj 2012

Utopi fra kongen af Swaziland

Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

»De fleste har internetforbindelse på deres telefon – Jeg tror at næsten alle i Swaziland er på Facebook«. Prinsesse Sikhanyiso, som er Swazilands enevældige kong Mswati III’s ældste datter, og som lige har taget en kandidatgrad i digital kommunikation i Australien, kunne ligeså godt have sagt »lad dem spise kage.«

Kun lidt over 95.000 mennesker i Swaziland er på internettet, ud af en befolkning på 1,3 millioner. Langt mere alvorligt er dog, at to tredjedele af befolkningen overlever for under 1 dollar om dagen, mange kun ved fødevarehjælp fra FN. Mon de er på Facebook?Prinsessens far, Kong Mswati III, er lige så virkelighedsfjern som sin datter. I en tale til parlamentet i februar, bad han alle swazier om at arbejde hårdere for at redde landets økonomi, som han selv har kørt i sænk.

Det kom fra en mand som har en personlig formue på over 1 milliard, som har råderet over en fond på over 50 milliarder, og som for nyligt gav sig selv et luksusfly i fødselsdagsgave.

Folkekrav om afstemning

Rina Ronja Kari, talsperson, Folkebevægelsen mod EU

Der kan vist ikke være tvivl om, at vælgerne i Grækenland og Frankrig har sendt et klart signal: De er trætte af EU’s voldsomme nedskæringspolitik, og de ønsker fokus på, at der bliver skabt arbejdspladser frem for nedskæringer i velfærden.

Det kommer blandt andet til udtryk ved at Frankrigs nye præsident har krævet Finanspagten til genforhandling – det er netop en traktat, der foreslår nedskæringer over en bred kam, og som ikke giver plads til en kickstart af økonomien.

Det ville være dejligt, hvis den danske regering ville lytte til kritikken og gå sammen med socialister og socialdemokrater fra hele EU i modstand med pagten. Eller som minimum bare spørge den danske befolkning om finanspagten.

Når vi i slutningen af maj afleverer over 30.000 underskrifter på kravet om en folkeafstemning, så er det jo netop et udtryk for, at befolkningen gerne vil høres.

Kaffe og bar røv

Jørgen Knuthsen, Borre

’En kop kaffe set fra oven’ var overskriften på en billedserie 5. maj. Først fik jeg lidt ondt af fotografen, 29 år og stadig studerende, hun måtte da være dumpet et par gange. Men nej, hun studerer renskuret skønhed, siger hun.

Man tænker straks på ryddede køkkenborde og nyvaskede babyer. Skal disse foto drage vore sind i retning af mindfulness, meditation og øjeblikke af sjælefred, eller er det blot den gode gamle sang om ’udsigten fra det kvindelige univers’ som gentages i det uendelige? Som fotografen selv siger: »Jeg fotograferer noget, jeg synes er pænt.«

Hvad er det fraværet af dynamik, bevægelse, udfordring og provokation i de viste fotos skal fortælle os om vores tid? En kop kaffe set fra oven. En bar røv set fra neden kan også være pænt.

Uvigtige tal, Vestager

Niels I. Meyer, Hørsholm

Information henviser 2. maj til Margrethe Vestagers (R) såkaldte konvergensprogram, der har regnet sig frem til et hul i statskassen på 7 milliarder kroner i 2020.

Hvis Vestager tror, at dette beskedne tal har nogen relevans eller troværdighed, bør hun tænke på, at det danske statsunderskud på mindre end seks måneder blevet 36 milliarder kroner mindre end finansminister Corydon regnede sig frem til lige efter valget i september.

Det er hul i hovedet at tillægge et beregnet underskud på 7 milliarder kroner om otte år nogen som helst værdi for planlægningen i dag. I stedet bør Vestager og Corydon gøre mere ud af regeringens proklamerede fremskyndelse af påtrængende offentlige investeringer til gavn for den nuværende arbejdsløshed.

Behandlinger skal samles

Vibeke Storm Rasmussen, regionsrådsformand (S)

I øjeblikket behandler Region Hovedstaden spiseforstyrrelser på ni forskellige centre. Det står i skærende kontrast til det somatiske område, hvor vi samler vores specialister på få steder for at sikre et højt fagligt niveau.

Derfor har vi i Region Hovedstaden sendt et forslag i høring om at samle behandlingen ét sted, og ikke længere opdele centrene efter patienternes alder. Det vil gøre det nemmere at udnytte ressourcerne maksimalt og at kombinere viden om behandling af børn og voksne.

Samtidig vil det både øge antallet af sengepladser med 20 procent, og skabe sammenhængende patientforløb. Inden for samme klinik vil vi kunne tilbyde behandling under indlæggelse, ambulant og i patientens eget hjem.

Region Hovedstadens har ikke tradition for dette samarbejde, og derfor er pårørende og personalet bekymrede, men erfaringer fra Sverige, Sjælland og Midtjylland er gode. Der er tale om skrøbelige mennesker, som har samme behov for behandling uanset alder.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu