Interview

’Ikke nok klassebevidsthed’

Fagforeningerne er blevet for vattede og medlemmerne for magelige, mener maler
Debat
18. maj 2012
Fagforeningerne er blevet for vattede og medlemmerne for magelige, mener maler

Det er fagforeningernes egen skyld, at de mister medlemmer, mener maler Kim Jørgensen.

»Vi har lige haft mange år med fede opgangstider. Der skabte fagforeningerne ikke noget. Nu er det så nedgangstider, og nu skaber de slet ikke noget. Fagforeningerne er blevet for vattede og tilbageholdende. De glider gennem overenskomstforhandlingerne uden at opnå en snus. Det er for tyndt.«

– Men risikerer man ikke, at endnu flere job flytter til udlandet, hvis fagforeningerne stiller for store krav om lønstigninger?

»Jo, det kan sagtens være. Men så kan jeg jo spørge, hvorfor man ikke kæmpede nok for at skaffe arbejderne flere rettigheder, da vi havde opgangstider? Så havde vi jo også haft noget af sælge af, nu hvor der er krise. De har ikke gjort nok for medlemmerne,« siger Kim Jørgensen, som ser de manglende resultater som en af årsagerne til den igangværende medlemsflugt.

– Hvad skulle fagforeningerne gøre for at undgå medlemsflugten?

»De skulle markere, at de ikke hopper med på hvad som helst. I dag er de forbavsende stille. De forstår regeringen lidt for godt og deres medlemmer lidt for lidt.«

Samtidig er det alt for længe siden, at fagbevægelsens top selv har været ude at arbejde, mener Kim Jørgensen:

»Og så skulle de kigge lidt på, hvordan det kan være, at de får meget mere i løn end deres medlemmer. Hvis de blev lønnet ud fra, hvad deres medlemmer tjener i gennemsnit, så var de mere interesserede i at gå ud og skaffe resultater. Men de har deres på de tørre og nogle aftrædelsesordninger, som er uhyggelige. Det ved medlemmerne jo godt, og de er trætte af det,« siger Kim Jørgensen, der selv har meldt sig ind i ASE. De er billigere og giver alligevel samme service som det traditionelle Malerforbundet, der alligevel ikke kæmper for medlemmerne, mener Kim Jørgensen:

»Hvornår var der sidst en strejke blandt malerne? De har jo en strejkekasse så stor, at de kan drukne sig i penge. Hvorfor bruger de den ikke på noget fornuftigt? Det er jo for helvede medlemmernes penge.«

– Ét er, hvad fagtoppen kunne gøre, men kunne I selv gøre mere?

»Jo, vi kan altid gøre mere. Alle er pressede i øjeblikket, og vi bryder nok alle sammen reglerne en smule, og det kunne vi jo lade være med. Vi burde stå bedre sammen, men jeg tror ikke, at folk er nok på røven. Der er ikke nok klassebevidsthed. Da jeg var ung, stod vi ofte 125.000 mennesker og råbte foran Christiansborg, men det ser du næsten ikke mere. Folk er blevet for magelige – de vil hellere hjem eller i sommerhuset.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her