Kronik

Venstrefløjens hævdelse af moralsk overlegenhed koster den livet

Venstrefløjen fremhæver sin moralske overlegenhed ved at kritisere arbejderklassens livsstil og værdier. Samtidig forsømmer den de fordelingsmæssige og økonomiske debatter, der burde være dens kerneområde. Venstrefløjen har altså ikke sejret sig ihjel – den har bare valgt de forkerte kampe
Ved at opfatte et politisk standpunkt som et moralsk imperativ, endte venstrefløjen med at advokere for en flygtninge- og indvandrerpolitik, den ikke engang selv var enig i. For selvfølgelig mente venstrefløjen ikke, at der skulle være fri indvandring.

Ved at opfatte et politisk standpunkt som et moralsk imperativ, endte venstrefløjen med at advokere for en flygtninge- og indvandrerpolitik, den ikke engang selv var enig i. For selvfølgelig mente venstrefløjen ikke, at der skulle være fri indvandring.

Mikkel Østergaard

24. maj 2012

Venstrefløjen er i krise. Forskellige fraktioner og fløje slås, vælgerne siver, og et flertal af arbejderne vil stemme borgerligt.

Sådan har det ikke altid været. Engang var venstrefløjen stærk, ikke mindst fordi den formåede at kombinere en æstetisk samfundskritik med en social. Den sociale samfundskritik handlede om den sociale skævvridning – kapitalisterne over for arbejderne – mens den æstetiske drejede sig om at frigøre borgeren gennem moderne kunst og poesi. Det var, for nu at sige det populært, arbejderne og de kulturradikale, der i årene efter Anden Verdenskrig fandt sammen i en kritik af en kapitalisme, som udnyttede den enkeltes arbejdskraft og førte til fremmedgørelse af individet.

I dag er et af venstrefløjens problemer, at den sociale og den æstetiske samfundsopfattelse kolliderer. Den kulturelle elite har skræmt det, der er tilbage af arbejderklassen, væk, fordi den med moralsk overlegenhed opfatter arbejderne som udannede og ureflekterede.

Det er derfor, at det borgerlige Danmark så let har kunnet overtage det socialdemokratiske projekt. For de vælgere, der blev skræmt væk af venstrefløjens æstetiske samfundskritik, var blot interesserede i at passe sig selv uden at få læst og påskrevet, at de var fremmedgjorte og manglede at realisere sig selv. De ville sgu – som alle os andre – have lov til at se X-Factor, læse krimier og drikke Nescafé. Og det helst uden at skulle have dårlig samvittighed. Hvorfor læse uforståelige digte af Rifbjerg eller glo på moderne kunst, når det ikke sagde dem en skid?

Livsstil som æstetik

Med den tidligere arbejdsklasse ude af vagten, var der kun den æstetisk orienterede kulturelle elite tilbage i venstrefløjens fold. Også den ændrede sig og kom længere og længere væk fra udgangspunktet om kulturkritik af kapitalismen.

Forestillingen om selvrealisering fra kapitalismens fremmedgørelse blev nu til selvrealiseringen på kapitalismens vilkår, hvor det – som Informations Rune Lykkeberg har påpeget – handlede om kompetenceudvikling og kreative udfordringer i ansættelsen – altså inden for kapitalismens rammer. Æstetikken, der tidligere var udtryk for en kulturkritik, blev reduceret til et spørgsmål om livsstil og moral.

Det kom for nylig til udtrykt i et indlæg af klummeskribenten Lars Hedebo Olsen i dagbladet Politiken. Indlægget handler egentlig om noget så tilforladeligt som espresso, men er samtidig et billede på, hvordan den æstetikorienterede venstrefløj har spillet fallit.

Skal man tro skribenten, er vi for tiden nu vidne til »en mindre revolution på kaffefronten«. Denne kafferevolution har ført til en opdeling mellem dem, der »sværger til det stille og rolige«, og dem, der er mest til »det superhurtige«. Skribenten forklarer, at han selv er »landet hos de langsomme«, og lader ingen tvivl om, at de, der er til den superhurtige kaffe, ikke vurderes positivt i hans univers.

Den store skurk er selvfølgelig den kaffebrygning, hvor kaffen kommer i små aluminiumskapsler, som man blot sætter ind i en maskine. For »ved at overgive sig til kapselbrygning fjerner man sig fra den æstetiske nydelse, der er forbundet med at lave kaffe«, lyder det fra Lars Hedebo Olsen.

Og det er lige her – uden at jeg i øvrigt skal tillægge skribenten politiske motiver, han muligvis ikke har – vi ser venstrefløjens problem kogt ned til at spørgsmål om, hvordan man laver en kop kaffe. For kapselbrygning er ifølge skribenten noget ikke-autentisk, der står i vejen for »den æstetiske nydelse« – altså det, der ophøjer individet og frigør. Det at lave en espresso bliver både til et spørgsmål om livsstil og til en værdidom, hvor de, der overgiver sig til kapselbrygning eller blot laver sig en kop Nescafé, ikke lever et autentisk liv og derfor aldrig kan frigøre sig. Den æstetik, der tidligere var kulturkritik, er med andre ord reduceret til en moralsk fordømmelse af dem, der ikke laver deres kaffe på den helt rigtige måde, fordi de fjerner sig fra »den æstetiske nydelse«.

De moralske

I forlængelse af den værdidom, som brygningen af en espresso fører med sig, ser vi den generelle moralisme, som i dag karakteriserer en stor del af venstrefløjen. Her promoverer man ikke længere politiske ideer eller giver sig i kast med reel kulturkritik. Nej, i stedet handler det om livsstil. Den rigtige livsstil, vel at mærke. Med økologi, social bevidsthed, tolerance og hele pivtøjet.

Og stakkels den, der ikke er enig og måske mener, at der er for mange indvandrere i Danmark, at det var rigtigt at afskaffe efterlønnen eller noget helt tredje. Det er nemlig ikke længere et politisk standpunkt, man forfægter, men et udtryk for en værdimæssig uenighed, som venstrefløjen har et udviklet talent for at gøre til et spørgsmål om moral.

Når moralismen tager over, får demokratiet og den demokratiske debat trange kår. For hvorfor sætte sig til forhandlingsbordet med modparten, og forsøge at nå til enighed, når man er overbevist om, at ens eget standpunkt er det eneste moralsk forsvarlige? Hvordan kan man nå et kompromis, hvis man i udgangspunktet mener, at modpartens standpunkt ligefrem er umoralsk og endda et udtryk for intolerance?

Her finder vi årsagen til, at venstrefløjen i det seneste årti har isoleret sig i indvandrerdebatten. Med et politisk standpunkt, som man selv opfatter som et moralsk imperativ, endte venstrefløjen med at advokere for en flygtninge- og indvandrerpolitik, som den ikke engang selv var enig i. For selvfølgelig mente man ikke, at der skulle være fri indvandring. Eller at integrationen foregik uden kulturelle problemer. Eller at det var helt okay, at en religion påbød kvinder at tildække sig fuldstændigt i det offentlige rum.

Problemet var blot, at man ikke kunne ikke udtrykke det. For så gav man jo køb på den moralske overlegenhed.

Opgiver vigtigste kamppladser

Jo mere livsstilen ophøjes til moral, desto værre er udsigterne til, at det, der tidligere var kendetegnet som henholdsvis den sociale og æstetiske samfundskritik, nogensinde skal kunne finde sammen igen. For vi ved jo godt, hvem der står for skud, når venstrefløjen fører sig frem med dens moralisering. Det er den middelklasse, som for længst er flygtet over i den borgerlige lejr, fordi de sgu både vil have lov til at drikke Nescafé og mene, at der er er for mange indvandrere i Danmark.

Venstrefløjen har altså ikke sejret sig ihjel, sådan som vi ellers har hørt så tit. Nej, den har givet op uden kamp på de områder, hvor den ellers kunne være relevant. For med finanskrisen, hvor finansverden tjente styrtende på at spille hasard med verdensøkonomien, mens den almindelig skatteborger betalte regningen, så vi med al tydelighed, at der stadig er brug for en venstrefløj. En venstrefløj, der tør være kritisk, uden at være moraliserende. En venstrefløj, der tør forholde sig til de reelle problemer på flygtninge- og indvandrerområdet, uden pr. automatik at stemple modparten som intolerant. Og en venstrefløj, der tør være sin oprindelse i marxismen bekendt, uden at kamme over i et utopisk og infantilt opgør med kapitalismen som sådan.

En ting er sikkert: Venstrefløjens velmagtsdage er for længst forbi. Og det har den kun sig selv at takke for.

 

Claus Elholm Andersen er lektor i dansk sprog og litteratur ved Helsinki Universitetet og tilknyttet UCLA (University of California, Los Angeles)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bill Atkins

Venstrefløjen er samlebetegnelsen for et mylder af samfundets protestbevægelser og NGO'er, og naturligvis er der mærkesager som af forskellige årsager er på vej ud af fokus, mens der er andre mærkesager der påkalder sig et fokus.

Indvandredebatten - som er artiklens hovedemne - er ganske rigtigt som ved at fase ud, og det fordi der er kommet styr på sagens faktuelle indhold - problemerne er under kontrol, og det skete uden at racismen - på trods af VKO - fik lov at spille en større rolle. Og venstrefløjen er videre i deres samfundsengagement på vej til ny opgaver, mens den forstenede højrefløj skyggebokser med sig selv i rødt ringhjørne.

Morten Andersen

Måske skyldes det også - Ihvertfald i Danmark - at de profilerende politikere, som foregiver at repræsentere venstrefløjen, ikke er sælig meget venstrefløjsagtige.

Ageren, målsætninger, og konkrete tiltag, fra hovedparten af disse, er vel ikke tilnærmelsesvis kongruent med, hvad man engang forstod som en "ægte" venstrefløjspolitiker, og dennes gøren og laden.

Mange egentligere socialister end venstrefløjen, synes vel alligevel: Meget af venstrefløjen, var og er ofte mindre ringe, måske endog bedre end,
socialdemokraterne.

Niels-Holger Nielsen

'For vi ved jo godt, hvem der står for skud, når venstrefløjen fører sig frem med dens moralisering.'

Som lektor i dansk sprog og litteratur burde den gode Claus Elholm Andersen vide, at det på korrekt dansk hedder sin moralisering, men det er måske for æstetisk?

Martin Haastrup

Nå?? - Tænk jeg mener ellers at kunne huske at Det var Fogh som introducerede den såkaldte 'værdikamp'. Den moralsk overlegne Frihedskamp - Fra Socialstat til Minimal-stat.

Så enten er det nok mig som husker forkert eller Fogh som var venstre-orienteret...

Men under alle omstændigheder kostede den ihvertfald ikke HAM livet.

Martin Haastrup

Protest! Jeg gad godt høre Om Enhedslisten er enig i den her artikels konklusion.

For jeg tror kun det handler om at alt fra og med S til SF er blevet for bekvemmetil at turde gøre op med kapitalismen. Jeg tror det handler om at man selv har ladet sig opsluge af kapitalismen og leder efter en bekvem undskyldning for at forklare sin fallit. Sølle. Virkelig sølle.

En rigtig selvfed anti-solidarisk bekvem sovepude.

Det faktum at kapitalismen har fået bedre og bedre vilkår måske også kunne have været medvirkende til fallitten og at man selv har overgivet sig - alle de hersens 68'rere som startede som fredsfyrster og røg den fede og promo-provo - erede sig og siden endte som mere eller mindre neo-liberale gør det selv-kapitalist-jeg-er-min-egen-lykkes-smed-guruer i mediebrancher osv.

Dernæst skal man også tage i betragten af kapitalismen jo på verdensplan har en væsentlig medindflydelse på flugten fra landene hvor krig er profitabelt foretagende, hvor især Vestens udbytning har udhulet landenes selvstændighed osv.

Jeg finder det så sølle at man fra S-SF's side bare kaste håndklædet i ringen og opgiver den revolutionære kamp - kampen for at få stoppet svineriet fra kapitalismen - altså populært sagt højre - og tørrer lorten selvudslettende af på en mislykket indvandrer-debat. Goterer racismen.

Der er ingen forskel på politkere mere. Derfor siger jeg : nedlæg Christiansborg! I er ikke en skid værd mere! Og har aldrig været det! Og bliver det aldrig. I er en flok politiske høkere, en flok filistre.

Alle som en er I faldet for spidsborgerlighedsidealet! Bekvemmelighedens bekvemmemlighed.

Et svigt af dimensioner er det. Et forræderi af dimensioner er det og jeg bliver desværre nødt til at advare: For det ender galt! Proletariatet som man stadig tror man kan servere et holdkæft- blosje ved at kalde dem PØBEL - de gør OPRØR!

Og de bliver flere og flere - for hver eneste dag der går. Og de allierer sig med de nye danskere! Det ved højre bedre end nogen, det var jo derfor man havde så travlt med at bruge del-og-hersk-retorikken - FRYGTEN for at de fattigeste hvide og sorte skulle finde sammen er berettiget.

Bare vent og se - Occypy og Det Arabiske Forår bunder i samme sag i bund og grund: Social indignation fra proletariatet. Protest!

Der er stadig rigtig mange som ikke har haft muligheden for at lade sig sælge = korrumpere - fordi andre har haft allerhelvedes travlt med at KOMME FØRST TIL FADET - i KASINO-KAPITALISMENS KYNISKE KORRUMPEREDE KONKURRENCE-KORSTOG.

Socialdemokrateret er færdige! Og SF ditto. Enhedslisten blive det eneste anstændige virkelig demokratiske parti som er tilbage.

Alternativet er selvfølgelig at vi tager en tur til i Løkkeland...Så går det kun endnu stærkere med mobiliseringen af proletariatet. Men det er der som bekendt INGEN som bryder sig om i dag. For proletariatet består jo mest af bistandslklienter og førtidspensionister, efterlønnere, folkepensionister, flex-jobbere o.lign - og alle disse skal jo REFORMERES...Ha ha!

HELD OG LYKKE!

Jeg siger at lille peter matiesen red på grisen over isen med avisen - først går isen så går grisen - så går lille peter matiesen med avisen.

I sidder på en tikkende bombe S-SF! Men istedet for at afmontere den, har I gjort alt siden I kom i regering for at GEMME DEN VÆK I SKABET eller forsøge at FORBYDE LUNTEN AT OSE.

Jeg siger at sommervarmen så let som et forstørrelses-brændeglas og på et splitsekund får den til at EKSPLODERE!

Kom ikke og sig i ikke blev advaret! Bebrejd snarere jer selv at overhørte advarslerne alt for længe.

Tiggere i gaderne! Folk ligger og dør på gaderne!!

FØJ FOR SATAN!!!

De evt. problemer er snarere hvis mange proletarer ikke forenes, f.eks. pga. etniske, nationale spørgsmål;
for det forsinker proletarenes sandsynlige sejr
( i fht, hvilken de evt. venstreorienterede miljøsager eller værdipolitiske sager, oftest er noget sekundære,
som proletarsager )

Martin Haastrup

Jeg har ikke stemt i de sidste mange år - netop fordi jeg finder at politik i dagens DK ikke er en skid værd rent ud sagt. Og sidst jeg satte et X var personligt ved Frank Aaen. Og det ser ud til at omstændighederne kræver at jeg gør det igen ved næste valg. For nu som dengang er den mand en de aller aller-færreste som har nogensomhelst sund integritet tilbage og modet til at stædig fastholdende vedblivende ikke alene at stå ret op imod kapitalismen i alle dens afskyeligeste afskygninger, men også stå ubetinget og konsekvent solidarisk med de som bliver ofre for samme. Proletariatet.

Men det skider man selvfølgelig på og negligerer med en hånlatter. Netop den hånlatter som kendetegner den magt som skejer så meget ud, at den skruppelløst forfølger de samme ofre og fortsætter med den politik som den ellers lovede den ville gøre op med, VKO's. Netop den hånlatter som kendetegner den arrogante og skruppelløse skiderik som skider på al moral, fordi højre gør og bruger en mislykket indvandrer-debat som dårlig undskyldning - som kendetegner den grandiositet for hvem proletariets protester ses på med kølig overbærende foragt og ignorance.

Men gå igang med at sætte folks pensions-formuer på spil i en ny kick-start af endnu en midlertidig vækstboble - jeg siger det ender på nøjagtig samme måde som da VKO tog sig af FRIVÆRDIERNE - det ender med et BRAG.

Hvor slemt skal det blive før man vågner op og virkelig bliver parat til at dels tage et virkeligt socialt ansvar OG gøre fuldstændig op med al VÆKST-DOGAMTIK??

For bare at nævnne nogen få emner.

LISTE Ø NU!!! - Mobilisér! Protestér!! Endnu flér!!! Endnu mér!!!! NULVÆKST NU!!! SOCIALT ANSVAR OVER VÆKST NU!!! DE, som skabte krisen SKAL SELV betale for den!!! - IKKE proletariatet!!! - Grrrr....

Martin Haastrup

Kæft , hvor er det SØLLE!!! Tøsedrenge!!!

S-SF, bekvemmeligheds-politikere på tålt ophold i magtens korridorer.

Det bør jo helst undgåes at venstreorienterede, socialister, proletarer og communister, for ofte forsøger at spænde vognen for bukkene, i kritik mod højreorienterede

Martin Haastrup

Og nu må den da dæmre efterhånden for de fleste BURHØNS: Årsagen til at racismen og debatten om samme tales ned, den kollektive benægtelse - er selvfølgelig klart den at man med djævlens vold og magt stadig har brug for at SPLITTE PROLETARIATETS HVIDE OG SORTE.

Så enkelt er det, mine damer og herrer!

Hvor VKO tog sig af SORTE tager den ny regering sig af de HVIDE - PROLETARER.

Hvor svært kan det være? Det behøver man sgu ikke en ministerbil eller eller en doktorgrad for at forstå: DE .politikerne på Chrisitiansborg er ALLE SOM KORRUMPERET AF FRYGTEN FOR AT DE HVIDE OG SORTE PROLETARER SKAL FINDE SAMMEN OG GØRE OPRØR - derfor legitimeres racismen indirekte og indvandrerdebatten tales ned i denne artikel.

DE RYSTER I BUKSERNE SIMPELTHEN. DE hæslige angreb jeg personlig har været udsat for under de seneste 3 racisme-debatter beviser og bekræfter det: NEGER- DEBATTEN, DE LILJEHVIDE og nu sagen om FILMINSTITUTETs afslag.

Alle poltikere er groft sagt rådnet op indefra - og Liste Ø står som den eneste demokratisk socialt indstillede, kapitalisme.kritiske bastion tilbage og blafrer i vinden. Men de kan godt bruges som stemmekvæg! Men ellers hedder det at 'de selv har meldt sig ud' med deres trusler om at vælte regeringen. Det er sgutte Ø som vælter regeringen, det er regeringen som vælter sig selv. Den er væltet for den overhovedet er kommet op at stå. Den har aldrig rejst sig i et virkeligt opgør med VKO's del og hersk politik, den fortsætter den bare, nu er det bare den liljehvides inde svinehund som skal tales til og racismen nedtones: Kontanthjælpsmodtager! FÅ DIG ET JOB!!! Vi har igen racisme her i DK!

Såeh. Gu fanden har vi så. Og der er nogen som har hårdt brug for at vi beholder den! At proletariatets hhv hvide og sorte IKKE begynder at stå solidarisk sammmen - for så bliver der nemlig ballade!!! DE RYSTER I DERES BUSKER kan jeg godt love jer for.

Føj for helvede hvor er det dog ulækket og en skændsel af dimensioner for mit land at erkende sådan noget satans svineri!

Martin Haastrup

Man bliver nødt til at gøre op med kapitalismens VÆKST-mantra. Det er den som er årsagen til racismen. En af dem ihvertfald: De sorte kommer herop og fordi alle kapitalismen indretter det således er alle proletarer, ja alle arbejdstagere nødt til at KONKURRERE INDBYRDES for at kunne SÆLGE SIN ARBEJDSKRAFT - hvilket også er et forhold som er forkasteligt - for en arbejdskraft kan ikke sælges som en VARE. Men om det har jeg allerede henvist til Social Tregrening og RETSFORHOLDET mellem arbgiver og tager som komme i klemme i den mærkværdige transaktion som jo er REEL UDBYTNING.

Men det forhold + at de nye danskere kan tilbyde deres arbejdskraft LANGT BILLIGERE end de gamle danskere - fremmede fremmedhadet og DF-retorikken "De kommer kun for at tage arbejdet ud af hænderne på os". De blev med RETTE betragtet som et KONKURRERENDE ELEMENT. De hvide (proletarer) bliver konkurreret ud af de sorte. Men det er IKKE det forhold at de sorte kan sælge deres arbejdskraft bililgere som er problemet. Det er det forhold at hhv hvide og sorte KUNSTIGT bliver tvunget til at KONKURRERE INDBYRDES som er problemet. Altså kapitalismen i sig selv skaber GROBUND for racisme.

Dette bliver S og SF nødt til at forholde sig til, ellers ryger de ud! Og vælgerne flygter til højre og til DF.

Og tage kapitalisme-kritikken med i samme åndedrag. Hvis S - SF fortsat nægter af forholde sig til hvordan kapitalismens indbyggede konkurrence-element fremmer grobund for sociale racistiske uroligheder, fordi sorte og hvide TVINGES til at konkurrere indbyrdes for at SÆLGE sin arbejdskraft til arbejdsgivere - så vokser dette problem og fortsætter med at blive en værre og værre social kræftsvulst på samfundet. (Jeg mener ikke nogen mennesker er en kræftsvulst - jeg mener metaforisk kræftsvulst - som gør samfundet sygt - i meningen kapitalismen æder sig selv op indefra ved det dette konkurrence-element som bliver forstærket, som bliver synligt, ved indvandringen)

Jeg har altid anerkendt DF for sine proletariske protester. Og jeg har altid divergeret i anskuelsen af hvad som er problemet - og løsningen. Ligeså lidt som vi kan tåle uhindret indvandring... - ligesålidt kan vi tåle kapitalismens kunstige konkurrence-element proletariatet sorte og hvide imellem. => Grobund for racisme og sociale uroligheder.

Problemet er vel snarere det at man fra venstreføljens side, S-SF føler det bekvemt at have adgang til så billig arbejdskraft - og at denne konkurrence sorte og hvide proletarer imellem BESTÅR - for de højre-orienterede kapitalister er det blevet stuerent at undlade at ansætte sorte proletater, som hvide ryger-proletarer. Der er diskriminationen accepteret, så at sige. Der er nok at vælge imellem.

Jeg mener altså der må et opgør til mht hvordan RETSFORHOLDET, som nævnt i Social Tregrening, mellem hhv arb-giver og tager bør reformeres, så denne kontraprodutive kunstige arbejdsgiver-begunstigede konkurrence mellem sorte og hvide proletarer må gøres op med. Ellers vil problemerne eksalere. De hvide proletarer som er født med en fagforening i ryggen, føler sig med god grund flerdobbelt svigtet og forrådt, af politikere, fagforeninger og arb.givere OG de sorte!

Men jeg mener at årsagen ofte kan søges i det forhold at den muslimske trussel er en kapitalsme skabt kunstig trussel - som splitter sorte og hvide proletarer og nok også andre lag, tvinger dem til at konkurrere med hinanden => Grobund for racisme. Krig mod terror og fanden og hans pumpestok.

Det er dette konkurrence-forhold, kapitalismens vækst-mantra og konkurrence om at blive en del af dette vækst-mantra som er problemet. Ikke nogensomhelst moralsk overlegenhed. Kapitalismen har ingen moral. Den er GRÆNSELØS I SIN UDBYTNING. Den ÆDER ALT OP som et rovdyr, hvis den ikke bliver TØJLET. DEt har vi set tydeligt under VKO og bankkrisen osv.

Der må REFORMER af FORHOLDET mellem arb.giver/tager til. Mennesker skal ikke tvinges til at konkorrurere indbyrdes, om sælge sin arbejdskraft som en VARE, på samme måde som virksomheder konkurrerer om at sælge reelle varer.

En arbejdskraft er IKKE en vare. RETSFORHOLDET mellem arbtager og giver spiller ind her. Det er ikke det samme retsforhold som karakteriserer retsforholdet mellem en som sælger en rent fysisk vare til en anden for den bytteværdi i form af penge. RETSFORHOLDET mellem arbejdsgiveren som køber 'varen' , arbejdstagerens arbejdskraft er et andet. Mennesket er ikke en vare. Hans evner, hans tid, hans uddannelse. Han får INGEN DEL i virksomhedens udbytte! Den går lige lukt ned i arbejdsgiverenes lommer. Populært sagt.

Man kan med rette sige at mine formuleringer er kluntede. For det er meget vanskeligt og kræver en uhyrlig skarpsindighed at skelne imellem disse ting - så jeg må igen anbefale folk at beskæftige sig med Social Tregrening via linket her - og henviser igen igen til i denne sammenhæng at visse småbanker, Andeslssparekassen Merkur Bank og visse andre i mange år har tilsyneladende indrettet sig efter denne og nu kalder sig og praktiserer at være SOCIALE BANKER. Spekulerer ikke på Børsen oa.

http://tregrening.org
http://tregrening.org/download/index.html
Vælg de sociale kernespørgsmål.

Min hovedpointe er således: Det er kapitalismen selv som fremmer et racistisk klima og sociale uroligheder - som artiklens forfatter åbenbart tror sig berettiget til at tørre af på venstre-fløjens moralske overlegenhed i indvandrer-debatter.

Jeg siger det er noget vås: Det er kapitalismens konkurrence-element som sætter kunstigt splid mellem sorte og hvide arbejdstager fordi de første kan 'sælge' deres 'arbejdes-kraft' billigere end de sidste og fordi begge er overhovedet er nødt til at konkurrere på samme markeds-vilkår som andre virksomheder som kun sælger rent fysiske varer.

Dette skaber misforholdet og grobunden for de sociale eller/og racistiske uroligheder, som man så kan lægge låg på og krisen består.

Man må tænke dybt ind i de her ting og fremfor alt fordomsfrit. Her hjælper det altså ikke at have hovedet fuld af partiprogrammer! Men må tænke over sagen som et menneske. Uhildet. Se på sagen for hvad sagen er. Og ikke andet. Uden fordomme.

Kapitalisme skaber grobund for racisme. Og sociale uroligheder generelt selvfølgelig= Kunstige Klasse-skel. Filsiteriet. Fordi den tvinger
folk, arbejdstagere til at konkurrere indbyrdes om at sælge sin arbejdskraft (+evner, uddannelse, personlige fortrin osv) på samme markeds-vilkår som hvis det var en ganske almindelig fysisk vare.

Men det er det ikke. RETSFORHOLDET kommer i betragtning. RETSFORHOLDET mellem to, hvor den ene sælger en rent fysisk vare for dens bytteværdi til en anden - er et andet når det drejer sig om 'salg af arbejskraft'. Det er her spørgsmålet om UDBYTNING og TRYKKET på PROLETARIATET bliver højaktuelt. For arbejdsgiver vil altid have overtaget fordi han ejer kapital i forvejen. Arbtager bliver groft udbyttet og holdt for nar simpelthen. BEtalt en løn som kun modsvarer en ren TIMEBETALING og den er PRESSET NOK I FORVEJEN - han får ingen refusion eller godtgørelse for sine EVNER osv og eejheller del i udbyttet som opnå når virksomhedens forædlede naturreccourser sælges som varer. Han burde blive medejer, andelsejer istedet for løn eller begge dele.

læs selv Social Tregrening.

Jeg håber trods den rodede mere eller mindre impulsive fremstillling at det er lykkedes mig at gøre klart hvad jeg mener.

Søren Kristensen

Tip:

Ikke for at fremhæve SuperBrugsen, men der kan man altså få en udmærket pulver Cappucino på papdåse og gider du tilsætte et skvæt mælk kommer den til at smage rigtig godt. Der er forholdsvis meget mælkepulver i substansen og derved bliver den interessant især for ældre (både socialister og ikke-socialister), hvoraf mange har det med at være lidt i proteinmangel. Men den kan sagtens drikkes af unge, for smagen alene. Når det er sagt, så kan den selvfølgelig ikke hamle op med en rigtig kop Cappucino, som den kommer på en café. Men sådan må det nu engang være. I en travl hverdag.

Maya Nielsen

;-) beklager at jeg ikke er enig i alt i artiklen..Rent faktisk tror jeg det overvejende problem for vebstrefløjen , er at de fleste arbejdere (dem i den høje lønklasse) slet ikke er venstreorienterede, men lige så egoistiske som fortidens små selverhvervende mest optagede af at beskytte egen formue og at mele egen kage. I VIRKELIGHEDEN ER DET IKKE VENSTREFLØJEN,DER SVIGTER SINE VÆRDIER, men arbejderne der svigter sin klasse... især mandlige velstående håndværkere med formue og aktie-gaming.... de er næsten lige så kapitalistiske som deres arbejdsgiver.... og dem ville jeg nok hænge lidt ud hvis jeg skulle give et godt råd til et kunstigt åndedræt til klassekampens inerti ...

I dag har mange akademikkere med deres lave studieløn væsentligt bedre forståelse for hvor ødelæggende en lav løn har for kassedamen og rengøringskonen, som er vor tids arme.... og dem man bør føle solidaritet for frem for de selvfede håndvmrkere med superlønninger allerede tidligt i livet, ingen studiegæld og ingen forståelse for hvor svært de der får ewn trediedel af deres løn har det og måske også en egoisme der gør at de i langt højere grad end alle andre arbejdere og tværer der associale væsen af på samfundet, ved ud over den temmeligt høje løn også at arbejde sort ad helvede til.... sådan en flok selvfede samfundrøvere. ....

Jens Overgaard Bjerre

Efter 2'den verdenskrig, var det en flov fornemmelse de fleste sad tilbage med. De højreorienterede kræfter havde tabt. Det var pinligt, at konservativ ungdom havde marcheret rundt i nazilignende uniformer, og andre lande havde nærmest opfattet Danmark som som allieret med Tyskland. At der så kom en venstrefløj, som ville gøre op med de liberalistiske værdier, var vel ikke så mærkeligt. Man ville borgerliggørelsen til livs. Arbejderklassen skulle uddannes og udvikles kulturelt og socialt. Det var også i den ånd, at Cobra-bevægelsen opstod, 'De Eksperimenterendes kunstneres Internationale', som de så flot hed i starten. Socialdemokratiet var dengang med langt hen ad vejen, og helt op i 70'ne havde den brede kunst stadig en stor plads i kulturministeriet. Men nu er det definitivt slut. Debatten om kunsten er blevet en borgerlig omgang hø og hakkelse, hvor man lukker enkelte ind i folden på betingelser som er uforklarlige. Magten vil for alt i verden undgå folkelig kunst. Den er farlig fordi den ganske enkelt vil stille spørgsmålstegn ved den nuværende opfattelse. Derfor er den afgået ved døden. Og i hovedmediet ser og hører vi, for vores tvangsudskrevne licenspenge, den borgerlige forklaring på, hvad der er kunst og hvad, der dermed ikke er det. Det er mærkværdigt. Man tvinges til at betale for at høre på, at man idiot. Men det sådan den liberalistisk ånd har udbredt sig, voldsomt og hurtigere og hurtigere vælter den ind over os. Og den socialdemokratiske ånd ligger også i lommen på den samme borgerlige idé. Sørgeligt, stillestående og kedeligt. Og ikke mindst: røvsygt.

Hanne Christensen

Jeg troede eller Enhedslisten havde fordoblet sit mandattal- og står til (iflg. meningsmålinger) at blive større end socialdemokratiet.

Det må man da kalde venstrefløjsfremgang, der vil noget.
Nu læser jeg så, at venstrefløjen har tabt livet.....

Bo Stefan Nielsen

Hehe det er nu sjovt med de her evige forsøg på at begrave venstrefløjen :-)

Når nu "skidtet" ikke selv vil lægge sig, må man jo ty til karaktermord.

Og ja, Hanne Christensen, Enhedslisten stormer frem. Jeg er ikke bange for at bruge ordet "stormer", når det kommer til et egentligt antikapitalistiske parti, der har et marxistisk program, som taler om en fuldstændig demokratisering af hele samfundet. Dvs et nyt samfund hinsides det kapitalistiske, som har erstattet demokratiet med top-down styring i arbejde og produktion, grundet den private ejendomsret til produktionsmidlerne.

Og så er det i øvrigt tudetosset at se "venstrefløjen" i en national optik. SF er f.eks. ganske ubetydelige i den store sammenhæng. At være venstreorienteret vil sige at være orienteret mod frisættelse - og SF er om noget blevet et meget lidt emancipatorisk parti og et rigtig meget systembevarende parti. Man kan kun anbefale artiklens afsender til at løfte blikket blot en anelse og se hvad der sker ude i Europa. Og endnu længere, hvad der sker i Latinamerika. Vi skal ikke længere væk end Grækenland før vi finder et erklæret antikapitalistisk socialistisk parti, som står til at vinde et parlamentsvalg om under en måned. Se fx denne måling, der giver Syriza 31.8 % af stemmerne (i andre målinger får de færre, men tendensen er entydig):
http://2.bp.blogspot.com/-ggXlwJIo918/T7KxD1-iUdI/AAAAAAAABf0/BZEPDeVBB5...

Kapitalismen er mere end nogensinde international, og det er klassekampen derfor også. Hvad der sker ude i verden kan ikke afgrænses fra hvad der sker i vores egen andedam. Her er et lille, men fint eksempel på den solidaritet, der er mellem de egentligt venstreorienterede - altså dem, der orienterer sig mod at kæmpe for noget andet og bedre end kapitalismen:
http://arbejderen.dk/artikel/2012-05-23/st-ttekroner-bliver-overrakt-p-g...

Mon ikke venstrefløjen overlever? Det er nok mere det bestående og systemets støtter, der skal passe lidt på :-)

Martin Haastrup

Og THomas Dalager brillierer igen med sin totale uvidenhed og usaglige person-angreb. Men jeg lyver altså ikke: Ved Højbanen har jeg op til flere gange set især kvinder af udenlandsk herkomst ligge og tigge - sove indpakket i plast og andet skrald.

I forrige vinter - isvinteren version 2.0 - lå der en mand lige udenfor en Kirke på Sølvgade - han så ud som han var død af frost.

De hjemløse bliver flere og flere med deres aviser: "HUS FORBI".

Hvad gør regeringen: Den skriger : Kontanthjælpsmodtager FÅ DIG ET JOB! INGEN FØRTIDSPENSIONER for folk under 40! Flexydelserne afvikles. Dagpengeperioden halvveret til 2 år. Nogen skriger kontanthjælpsmodtagere YDERLIGERE SKAL SKÆRES I. Især når det gælder unge under 24.

Altimens holder *Kræftens bekæmpelse stadig anti-ryger-fest" Nu skal det være forbudt at ryge i DK! Det får mig til at tænke på VKO's tørklædedebatter, mens demokratiet og socialstaten sytematisk blev afviklet holdt man befolkningens opmærksomhed fangen i kunstigt ophedede tørklæde-debatter: Hvem KA? BURKA!

Den ny regering har ingen problemer med at lade sig AFPRESSE af firmaer som TRUER dem med at outsource eller flytte deres virksomheder til udlandet, hvis der bliver skat på finansielle transaktioner. Vi har også stadig råd til at kysse Fogh et vist sted som KERNE-LAND i NATO når det ny missilskjold skal aktiveres. Vi har også råd til at betale adskillige mia til at redde bankerne.
De penge kommer jo tilbage igen, det er jo bare et lån mener man.

Men det kan ikke betale sig at investerei mennesker og sociale ydelser. Det har VKO lært os
De YDER ikke til samfundet. De NASSER kun.

De skal bare have noget mere PISK og INGEN Gulerod.

Venstrefløjen S-SF hævdelse af moralsk overlegenhed er et falsum. S-SF har ingen moral mere og det bliver dét som koster den livet.

Når folk indser at det fuldstændig ligegyldigt om man stemmer V-K-I-R-S-eller SF. Det er neoliberalisme, kapitalisme og fortsat fattigfirserne eller nullerne i en stor pærevælling - tilsat et ordentlig skvæt krig-mod-terror - for vi skal stadig have i mente, at det er muslimernes og indvandringens skyld altsammen!

Bekvem afledningsmanøvre: Racismen skal legitimere den fortsatte udbytning, kapitalismen ER del og hersk: ALLE MOD ALLE I SAMME BÅD. ALLE er TVUNGET til at KONKURRERE INDBYRDES om at SÆLGE DERES ARBEJDSKRAFT. Det er bare ærgeligt hvis du ikke kan være med. Så må du ligge på gaden og rådne og forsøge at blive et smukt lig.

Alt kultur er kapitalisme er kultur-kapitalisme. Der er gået Mads Mikkelsen i det altsammen. En liljehvid elite styrer showet herhjemme. Du kommer ikke indenfor i varmen før du er godkendt at Bilderberg-medlemmerne og hvad det hedder altsammen. Det handler kun og kun om penge og hvad der er salgbart.

Venstrefløjens hævdels af moralsk overlegenhed koster den livet??! Venstrefløjen har ikke nogen moral længere. Man kan ikke hævde en moral som ikke er der. Nyrup startede med at aflevere det sociale projekt til neoliberalisterne og SOLGTE Strejke-retten. Fagforeningerne med Børsting i spidsen er selv super-kapitalister - hele det socialdemokratiske projekt er udhulet og udvandet og har været det siden Nyrup. Helle er blot en stivnet kransekage-figur på toppen af marengsen. Den socialneoliberale marengs. Og Villy halser efter om han så skal skære SF over på midten.

Jeg siger at de sorte og hvide proletarer har mere gunstige forhold for at vælte korthuset og med liste Ø i spidsen få genindført demokratiet, stoppe udbytningen og få sat super-kapitalisterne til vægs. Socialdemokrateret og det social-istiske folkeparti. Social hvorhenne? Folkeparti hvorhenne? Jeg kan kun se A-social og Anti-folkeparti.

Ti stille -Thomas Dalager, du er simpelthen for plat og usaglig og antisolidariske at høre på.

Og antisolidaritet er ikke en dyd. Det er en karakterbruist.

Sorte (muslimske osv) og hvide proletarer: FOREN JER! DE RYSTER I BUKSERNE. DE ER GÅET FOR VIDT og ingen kontanthjælps/førtidspensionist/ryger/racisist/ osv i det uendelige del og hersk hetz kan længere hindre sorte og hvide proletarer i stå sammen og kræve RETFÆRDIGHED NU.

I ER GENNEMSKUET POLITIKERE (minus Ø): I RYSTER I BUKSERNE og I HAR GOD GRUND TIL DET!!

Det sidste håb er bristet - der er ingen anstændighed tilbage på Christiansborg - RYD BORGEN!!!

Hans Jørgen Lassen

Engang var religionskritikken en integreret del af det socialistiske program. Religionen ansås som en del af undertrykkelsen af folket og måtte derfor bekæmpes.

For få år siden ville Enhedslisten opstille en fundamentalistisk muslim til folketinget.

Så et eller andet er der gået galt. Så vidt har forfatteren muligvis ret.

Hr. Elholms kritik har da ikke noget med venstrefløjen at gøre.
Derimod rammer den meget præcist de radikales selvtilfredse opblæsthed.

Martin Haastrup

Ja, Lassen, det er som er gået galt er da Pia K skreg efter Asmaa: "Om jeg så skal FLÅ det af det hende så GØR jeg det" - Racismen. Religionskritik er racisme. Villy skreg: "Skub hjem med jer"

Det er sgutte muslimerne og indvandringen og deres tørklæder og religion som er problemet - det er Kapitalismens indbyggede KONKURRENCE som er det. Som får alle i krig mod alle. Alt det andet er bare afledningsmanøvrer, så vi holdes adskilt, så vi lærer at FRYGTE OG HADE HINANDEN.

DEl og HERSK. De sorte og hvide PROLETARER SKAL FOR ALT I VERDEN HINDRES I AT STÅ SAMMEN.

Kapitalismen er både skyld i indvandringen, den internationale kapitalisme, udbytningen af den såkaldte 3. verdens lande, olie-projektet, krigen i Irak, The American Way... er den som er væsentlig skyld i indvandrningen. Dem som scorer kassen på krig og krig og atter krig.

Og det passer arbejdsgivere storfint at man kan få sorte og hvide, muslimer og hvide til at konkurrere indbyrdes om at sælge sin arbejdskraft og de hvide med rette føler sig flerdobbelt bedraget fordi de sorte/muslimer kan sælge sin arbejdskraft billigere en de indfødte hvide danskere. Og fagforeningerne står mere eller mindre magtesløse. Social dumping florerer som aldrig før. Det bliver mere og mere almindeligt. Vi må se i øjnene at for at kapitalismen kan overleve har man brug for på sigt at legitimere social dumping.

De sorte, muslimerne har man siden de kom hertil skidt en lang march: De tager de lavestlønned jobs, bor i de dårligeste boliger, får flest børn, pisket til at bosætte sig i indvandrer ghettoer, da VKO kom til magten FLYGTEDE de indfødte danskere fra Ghettoerne i gaderne: De håbede at KØb af deres egen bolig kunne bringe dem videre op ad en kapitalistiske sociale rangstige - pyramidespillet. Mange af disse sidder nu desilussionerede tilbage med bundløs gæld, arbejdsløse, uden muligheder for nogen sociale ydelser.

Ingen tør mere udfordre det kapitalistiske system, det er lettere og langt mere bekvemt at skyde skylden på indvandrerne deres burkaer og tørklæder, deres religion osv. Men det er som ryger-debatterne: AFLEDNINGSMANØVRER. DEL OG HERSK- RETORIK. Frygten for at sorte/muslimske PROLETARER skal finde på at STÅ SAMMEN istedet for at bekæmpe hinanden og slå hinanden i hovedet med hhv Biblen og Koranen for så bliver helvede hedt for dem i toppen af kapitalisme-kransekagen. Helle, Vesterager og Villy inklusive.

REligionskritikog rygerdebatter er PSEUDO-PROBLEMER, er AFLEDNINGS-MANØVRER.

Sorte og hvide, muslimer og kristne eller ateister- jeg er ligeglad - sorte og hvide FOREN JER!!! OG gør op med KAPITALISMENS SKRUPPELLØSE UDBYTNING og RACISME. Før den gør det af med jer allesammen på en gang. Kapitalismen har ingen moral og er ingens ven, den er ALLE PROLETARERS FJENDE. Både sorte og hvide proletarers...Stå sammen og TÆM TYREN! EROBR NETTET OG KUNSTEN!!! Osv LAD VREDEN ULME!!! Grrrr...

odd bjertnes

Hmm, Bo Carlsen ... eller også er 'de radikale' gribbene der tager det sidste der trods alt fungerer ... altså æsteticeringen. De har historisk udgjort den borgerlige version af proletariats-kulturradikal-symbiose, og har skubbet på læsset. Faktisk var det netop Marianne Helved der dukkede insisterende op på Lykketofts kontor hver onsdag kl. 12. Ikke omvendt.

Hans Jørgen Lassen

Til gengæld må man sige, at hr. Poulsens indlæg er skarpsindigt og lige i øjet, aldeles suverænt.

Sjældent set bedre på disse kanter. Den går rent ind.

steen ingvard nielsen

Benny Factor
Venstrefløjen har spillet fallit?
den kunne sikkert også vendes om, meget afhænger hvordan den nye regering forvalter regeringsmagten.
Gør de som den sidste regering og fiskede midt vælgere fra oppositionen med små men effektive borgerlige fremskridt som resultat, til stor frustration for baglandet, så kan den nye regering måske gøre det samme med omvendt fortegn. Tager man små skridt og ruller tiden langsomt tilbage mod en social tænkning, så vil baglandet påstå at det går for langsomt og og midt vælgerne bliver. Og blokken rummer jo stadig spændet mellem de kultur radikale og Århus V. Faktor Benny med hætte.

Soren Andersen

Hasse Poulsen siger:
Det var da en usædvanlig åndsvag artikel.

Denne kommentar er anbefalet af:
Martin E. Haastrup

...og dermed bekræfer I to alt hvad der står i artiklen

Olaf Tehrani

Det kunne jo også være, at Claus Elholm Andersens analyse slet og ret er forkert.
Den manglende opbakning bag det venstreorienterede projekt skyldes vel ikke nødvendigvis de venstreorienteredes ‘moraliseren’.
Måske var det bare lettere at få opbakning til det moralske standpunkt til indvandrerspørgsmålet, mens nazismens stadig var i frisk erindring, og få vælgere havde set et levende eksemplar af en indvandrer.
Måske var det også sådan, at kapitalismen i en lang periode syntes at være leveringsdygtig i det gode liv for en overvejende del af befolkningen.
Og mener Claus Elholm Andersens at den moralske dimension helt kan udelades i politikken?
Ville DET ikke hurtigt føre til et katastrofalt moralsk skred?
Var det ikke netop DET, man så i mellemkrigstiden?
Uanset om det koster opbakning eller ej, tror jeg at det for vores menneskeligheds skyld er nyttigt, at i det mindste nogen eksempelvis fastholder, at det ER umoralsk ikke at ville påtage sig ansvaret for en passende del af verdens flygtninge – så meget desto mere da vi danskere med vores aktivistiske ageren, deltagelse i krige, støtte til Israel osv. faktisk er med til at fremkalde flygtningestrømmene.

Morten Pedersen

Venstrefløjs-indlæg her i tråden: "...der er ingen anstændighed tilbage på Christiansborg - RYD BORGEN!" Den illustrerer for mig ganske glimrende artiklens pointe, nemlig at venstrefløjen er så overbevist om sin egen moralske overlegenhed at den slet ikke behøver at tænke tingene i bund længere.
Jeg føler mig som venstreorienteret, men er samtidigt hjemløs i en tilsyneladende ureflekterende og tankedoven venstrefløj. Jvf. citatet øverst.

Nicolai Hansen

Proletariatet og "klassesamfundet" findes ikke mere og slet ikke i Danmark, da ingen orienterer sig mod det andet end naive akademiske ideologer fra højre-og venstrefløjen. At holde ved disse arkaiske koncepter forpurrer debatten. De eneste to grupperinger, der findes i Danmark, er dem med magt og dem uden magt. Dem uden magt kan inddeles i to yderligere grupper: those who don't give a fuck and those who do.

Maya Nielsen

Kapitalismen er heller ikke hvad den har været en gang var det de rigeste der gennemfortjenesten vandt gevinsten fra arbejderens svedende pande, i dag er kapitalismen mere noget a la Sculls and bones spiller hasard med verdensøkonomien....
Så næh det er vel ikke russisk roulette, men "the US-las Vegas-roulette to the edge and far beyond !"

Karen von Sydow

Maya,
du bekræfter da sørme også artiklens ærinde ti fulde, når du uden videre slår fast, at er man ikke venstreorienteret, så er man egoistisk og grådig. Samtidig er det arbejderne, der har et problem, ikke venstrefløjen.

Kan du ikke selv se det lidt? Bare lidt?

odd bjertnes

Hey, hvad med lige at slå fast, at 'venstrefløjen' faktisk er den potentielt moralsk overlegne - (kristen, humanistiske tradition, global civilisation bla.bla..... og katastrofen ligger i at fornægte den) ..
og at det højre-tænkning har kørende for sig er det som DNSB i dets eneste intellektuelle splitsekund nogensinde definerede som '..selve livet'. Altså junglelov, mob rules, paganisme...
Part of the problem ? Part of the solution ?

Dette skisme er jo ikke ændret af at nogle sølle moralego'er siden 1984 har leget nysintellektuelle newspeak-lege for at vride sig udenom de logiske ide-problemer som artiklen påpeger.

Jesper Frimann Ljungberg

Det er jo altid sjovt at se en Neokonservativ, teoretiker Wannabe Business orakle, der prøver at angribe Venstrefløjen med argumenter der måske mere passer på der hvor han selv kommer fra.

Ja han har da en pointe eller to.
Men den reelle baggrund for højrefløjens succes, ligger gemt i dens succes med, at piske frygt ind i befolkningen, ved at snakke om fremmede horder der står ved vores grænser, ved at snakke om terror og endelig ved at bruge Krisen(tm) (som højrefløjen forøvrigt selv skabte med sin boble økonomi).

Og når vi så snakker om kaffe, så kan jeg få hjemmeristet økologisk, FairTrade kaffe i stedet for kedeligt industri produkt der smager a l*rt. Og det endda til en billigere pris.
Altså jeg har fået mere kvalitet, jeg har bidraget til at Postbudet,Internet kaffe butikken og kaffebonden alle kan opretholde en ordentlig tilværelse.
Altså jeg har fået værdi for mine penge, og de er ikke bare røget i lommerne på spekulanter på kaffebørserne.
Se det er jo det som NeoKonservative som Claus virkelig frygter. Nemlig at de superriges små svikmøller der laver penge af ingen ting forsvinder.

// Jesper

Marianne Christensen

Jeg tror desværre, der er gået ren taktik i politik.

Der er meget længe imellem politikere snakker indhold.
Eller kommer med visioner for et bedre indrettet samfund.

Samtidig foregøgler mange danskere sig, at vi stadig har et af verdens bedste samfund, hvilket gør os ufattelig tandløse i forhold til andre landes befolkninger. Der er ellers nok alvorligeat tage fat på for venstrefløjen.

Vi elsker overvågningskameraer. De gør os endda trygge.
Vi affinder os med en hel vanvittig registrering.
Vi hjælper gerne myndighederne ved at angive at vores fraskilte nabo ser ud til at have fået en ny kæreste.
Vi vil gerne arbejde mere og længere end indbyggerne i næsten alle andre lande.
Vi gnasker - med god samvittighed kød fra dyr vi er klar over har levet et kummerligt liv - i os.
Vi affinder os med at bruge en meget stor del af det der kaldes fritid på transport fordi vores politikere knap nok er færdig med den ene sammenlægning og strukturændring før den næste er i fuld gang, hvilket gør det umuligt at fnde ud af hvor familierne skal bosætte sig.

Hans Jørgen Lassen

Marianne,

jeg synes helt ærligt, at du skulle holde op med det der angiveri.

Og så i øvrigt blive vegetar.

Hans Jørgen Lassen

Mariannes indlæg bekræfter artiklen:

"Venstrefløjens hævdelse af moralsk overlegenhed koster den livet ..."

For det er jo ikke Marianne selv, der angiver sin nabo, eller æder kød, eller ... Næh, det er hun hævet over.

Det er alle de andre, de mange danskere, flertallet, den gemene hob.

Grethe Preisler

Til kamp for masselinjen og den rette tro!

Haves: Universitetsgrad i dansk sprog og litteratur og et hjerte, der sidder til venstre og banker varmt for de undertrykte masser.

Søges: Ny dansk arbejderklasse at bevidstgøre om, hvor deres ægte interesser ligger, og hvem deres sande politiske venner er.

odd bjertnes

Jeg tror det er det skønlitterære 'vi' der er løs hos Marianne Christensen. Det er en vanskelig størrelse og generelt hadet af 'modtagerne'.Også i fag-litterær skrivning.
For hvordan mon jeg-svadaen ville se ud ?

steen ingvard nielsen

Nogen må gøre noget!

Nogen må sætte et stykke op på Nørrebros Teater, en Bertolt Brecht fortolkning, indeholdende nogle af disse indlæg i debatten.

Hans Jørgen Lassen

Jeg kalder det ikke for skønlitterært "vi", men for det ideologiske, pseudosolidariske "vi".

"vi" er alle i samme båd - og det er vi så alligevel ikke, viser det sig straks efter. For det er jo alle de andre, der er nogle skurke. Men det kan man ikke sådan sige rent ud; det ville ikke være pænt, men hovmodigt og blæret.

Marianne Christensen

Hans Jørgen Lassen@

Du tager delvis fejl.

Jeg spiser kød - også fra pinte dyr, men vil nok holde mig tilbage for at angive naboen.

- men politik handler vel om hvordan samfundet skal indrettes. - og hvis man ikke må diskutere, hvad et god samfund er - er der ikke grund til nogen debat. Jeg lagde nogle emner frem som jeg synes trænger til en debat - og jeg stiller lige så tit kritiske spørgsmål til den såkaldte elites gøren og laden, som til blå Bjarnes.

- og eksempelvis dyrevelfærd er vel et af de områder, hvor den rå kapitalisme viser sine tænder skarpest.
At et dyr ikke behandles som et levende væsen men som en ting jeg synes burde være en central sag for venstrefløjen.

Morten Andersen

Vi er nok alle "skurke". Mere eller mindre.

Jeg er selv en "skurk". fyldt op med en god portion dobbeltmoral.

Problemet for mig, er at jeg godt kan se det selv. Så kan man virkrlig komme på kollisonskurs med sig selv. Og jeg gør mig til en stor "synder".

Men samtidig, er det også det der skal til for at skabe forandring og udvikling.

Processen tager sin tid, og vil aldrig blive fuldendt.

Ønsker mig ofte "styret" af en sund god autoritet, som kan hhjælpe mig i retning af, hvad jeg ved der er det bedste, som jeg ikke selv kan styre, pga. ego, og genetisk griskhed.

Der er nogen som bare er dobbeltmoralske, som ikke tænker over det. De er ligeglade, og for så vidt helt tilgivet.

den største synder er mig selv, og shame on mee, fordi jeg ikke selv lever efter hvad jeg ved er bedst for planeten. Men jeg gør et forsøg.

Morten Andersen

Tænder lige nu min fantastisk dejlige smøg. elsker nydelsen af denne kræftfremkaldende dræbende pind.

Betaler tusind kr. hver måned til Thornings neoliberalistiske statskasse.

1000 kr!!!

Lige nu er en million børn ved at dø af sult i midtafrika.

F*** MIG! Jeg er en synder.

JEG elsker at ryge, og lad så børnene dø af sult. Virkelig meget F*** MIG!!!!!!!!

Sider