Kommentar

Vinden vender - venstresiden vinder

Centrum-venstre I Danmark bør gribe det momentum som Hollandes sejr I Frankrig har givet og finde nye veje ud af krisen, mener tre medlemmer af SF’s landsledelse
Debat
17. maj 2012

Der blæser nye vinde over Europa efter valgene i Frankrig og Grækenland. I Frankrig vandt en socialistisk præsidentkandidat på at udfordre den dominerende europæiske dagsorden om nedskæringer og nøjsomhed som eneste svar på krisen.

En dagsorden, som selv liberale Obama har kritiseret for at være for ensidig og væksthæmmende.

Hollande formåede i Frankrig at forandre formatet på centrum-venstres ambitioner. Han spillede offensivt ud med et klart alternativ, der ønsker at stimulere efterspørgslen og dermed skabe job her og nu. En uundgåelig nødvendighed, hvis ikke EU skal sidde fast i recession.

Det var da også den politik det danske centrum-venstre gik til valg på: At arbejde os ud af krisen. Regeringen har iværksat kickstarten, der over et par år investerer beløb svarende til en lille Øresundsforbindelse i energirenovering, bygningsvedligehold m.m. og redder tusindvis af job.

På EU-plan var det enestående, og en politik, Danmark stod ret alene med. Muligheden for at føre en sådan politik lå da også til grund for vores allerhøjst lunkne modtagelse af finanspagten.

Vinden er ved at vende. Nu gælder det om at sætte sejl, så EU's progressive politikere fanger den blæst, der er ved at begynde fra Frankrig.

I årtier har den nyliberalistiske økonomi, der gennem nedskæringer og smertelige strukturreformer kun fokuserer på udbuddet af arbejdskraft, sat dagsordenen. Nu er der endelig kraft bag modvinden, der blæser i retning af at investere energirigtigt, stimulere efterspørgslen og fokusere skarpt på skabe job.

Der er herhjemme og i resten af EU også behov progressive reformer, der på længere sigt kan modernisere økonomi og arbejdsmarked på måder, der ikke sætter velfærdsstaterne på spil.

I SF har vi længe erkendt, at EU er en politisk kampplads mellem højre og venstre. Nu har Frankrig skiftet side, og savner flere gode kræfter på venstre side af tovtrækningen, så må vi træde til - hvis ikke kamppladsen kun skal være retorisk.

Her fra Danmark vil vi tre folkesocialister i hvert fald matche en fransk socialdemokratisk præsidents ambitioner. Også når en skat på finansspekulation er et af hans bud på at finde penge til vækst.

Vækst, der skal koordineres på EU-plan efter en fælles forpligtelse til at investere, når man kan. Det kan det meste af Nordeuropa.

I Tyskland trækker det op til kanslervalg og der er for første gang i lange tider udsigt til - ganske vist meget moderate - reallønsstignigner på omkring tre procent om året de næste par år.

Mastodontøkonomiens mestre løsner tøjlerne en smule, så efterspørgselen kan få luft. Delstatsvalget i den folkerigeste delstat, Nordrhein-Westphalen, hvor socialdemokraterne og De Grønne sejrede, sendte en klar strømpil om at centrum-venstre er i offensiven.

Hvis det europæiske centrum-venstre står sammen om en offensiv, progressiv dagsorden, efter den franske venstresides eksempel, kan vi tippe balancen ikke bare i Tyskland, men i hele EU.

Ellers risikerer vi fortsat krise og en politik, som ikke klarer demokratisk efterprøvelse. Grækenland tegner et pædagogisk eksempel.

Opgaven for centrum-venstre er at levere konstruktive, seriøse - men ikke mindst progressive! -nye svar på de store økonomiske udfordringer. Her stiller vi os som klare røster i koret ved siden af Hollande og synger med på den smukke strofe, Information (11.5.) citerede ham for:

»Det politiske venstre skal stile mod at virkeliggøre republikkens idealer om frihed, lighed og broderskab.

Men i dag må vi også lykkes med et generobringsprojekt: Vi skal have gjortdemokratiet stærkere end markederne, så politikken igen kan få kontrol over økonomien, og så vi bedre kan styre globaliseringen. Den moderne

venstrefløj skal åbne nye veje. Den skal turde have fantasi til at forestille sig nye politikker.«

Vi noterer os med glæde, at danske socialdemokrater lige fra nestoren Mogens Lykketoft og til ynglingen DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen, har meldt klart ud, at Hollandes sejr skal føre til et økonomisk paradigmeskift.

Som Hummelgaard Thomsen skriver i Politiken 13/5: »Hollande har netop i sin valgkamp været kritisk over for EU’s finanspagt, som har et ensidigt fokus på budgetdisciplin. Han har, i lighed med mange andre europæiske socialdemokrater, krævet at pagten bliver suppleret med en vækstpagt, som kan sætte gang i økonomierne rundt om i Europa.«

Vi står klar til at sætte alle sejl for en stærk og samlet europæisk vækstpolitik. Vi mangler bare signalet fra broen på flere skibe end fregatten Frankrig. Det gode skib Danmark, der endda i denne tid har ansvaret for EU-flådens retning, bør straks slutte sig til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dennis Berg

Lige først da jeg spottede artiklen på hovedsiden læste jeg underskriverne som "...overlevende fra SF’s landsledelse".

Det havde nu egentlig været passende :)

Niklas Monrad

Heldigvis er de fleste socialister mere socialister af navn end af gavn ..

Nu må vi jo så se, om det lykkes skribenterne at rive Helle Thorning ud af fru Merkels kvælende favntag.

Tidens mantra er VÆKST OG MERE VÆKST.
Men hvad er det enlig som har brug for at vokse?
Vi producere langt mere end vi har behov for, vi forbruger langt mere end vi behøver.
Et andet mantra er konkurrencen med udlandet, men hvad kan vi vinde i den konkurrence, æren for at have været største udbytter af jordens resurser?

I den endeløse jagt på vækst, sender vi vores helt små børn ud af familien, fordi væksten er vigtiger end dem og pædagogerne lære ungerne, at de skal blive klar til væksten på kortest mulig tid, skolen lære de lidt ældre børn, at tilegne sig viden på kortest mulig tid, så de kan vokse hurtigst muligt og bidrage til væksten: Men det eneste der vokser; er GRÅDIHEDSDRAGEN.

Og de små savner mor, mor savner far, far savner familien og GRÅDIGHEDSDRAGEN vokser…………..

ETISK VÆKST tæmmer GRÅDIHEDSDRAGEN, Økonomisk tænkning får den til at vokse og menneskene til at lide….Så bestemt JA til vækst, men det skal være den rigtige vækst….

Er der ikke nogen som kan viske til SF's landsledelse, at SF sidder i regeringen?

Dennis Berg

Det lyder som om skribenterne skriver sig selv på venstrefløjen. Det kan man stille spørgsmålstegn ved om de er. Det kræver mere end "Socialistisk" i navnet:

http://www.information.dk/291506
http://www.information.dk/telegram/299771
http://www.information.dk/telegram/300934
http://www.information.dk/telegram/268020
http://www.information.dk/telegram/300817

Peter Jensen

"Den moderne

venstrefløj skal åbne nye veje. Den skal turde have fantasi til at forestille sig nye politikker."

Der findes mange politikker, som den danske venstrefløj allerede vil kunne foreslå. Derfor er der ikke brug for alverdens fantasterier; der er brug for at bl.a. ledende SF'ere finder bollerne til at fastholde socialistiske synspunkter og pege på en styrket anveldelse af bl.a. planøkonomiske principper i det danske samfund. Men det kan og tør de ikke, dels fordi regeringsspændetrøjen er ulideligt stram - og dels fordi der nærmest råder en kollektiv, ideologisk amnesi i SF. Såe, hus ganske og aldeles forbi.

Ivan Gullev

Det går ikke vener; for så skal Helleflynder ud og slås for noget; det er ikke hendes kop the. Helle-re sige f. eks. ok til skattestop og andet borger-skab.

Skribenterne har åbenbart ikke opdaget, at deres parti er medlem af den siddende regering?!
De skriver, som om SF stadig var i opposition.

Det var også langt sjovere dengang:

Man kunne hele tiden fremsætte spændende forslag, som lovede guld og grønne skove - lige ud i den blå luft og helt uden at blive draget til ansvar for noget som helst.

Nu er det så EU, der skal være redningen og gøre 'demokratiet stærkere end markederne'.

Men SF's EU-medløbere glemmer helt, at EU i sit inderste væsen er defineret og styret af markederne.
Og at demokratiet i den sammenhæng er noget sekundært - nærmest ikke-eksisterende.

En skræmmende demonstration af manglende realitetssans.

Peter Ole Kvint

Det må være en fejl at disse tre gammelt røde SF-er stadigt er med i partiet.

Esben Maaløe

De tre melder jo klart ud at de er i opposition til den siddende regering. Der er med andre ord REGERINGS medlemmer der vil have regeringen på ændret kurs.

Det synes jeg sgu' er dejligt

Tak til de tre - and keep it up, om ikke for guds skyld så for eh ... satan!

Hanne Cetkin

»…venstresiden vinder«

Nok ikke i Socialistisk Folkeparti.

På det seneste landsmøde satte de reaktionære søvndalister sig på magten i partiet en gang for alle.

Så hjælper det ikke stort at de sørgelige rester af folkesocialisternes venstrefløj offentliggør deres ønsketænkning i artikler i Information.

Der svindles meget med valgresulater, og opinionsundersøgelser,

for forventeligst:
( bla.a. ) stemmer de nioghalvfems ud af hundrede til venstre for socialistisk folkeparti.

------------------------------------------------------------
I de omfange et demokrati, folkestyre evt. er nødt til at tage hensyn til liberalisme eller capitalisme, er der jo så tale om et temmelig begrænset demokrati, folkestyre

---
Det er næppe svært at regne ud, så hvis de fleste mennesker ikke allerede har regnet det ud,
gør de de jo nok snart, så der kommer snart mange tilhængere af communisme

1:99

Hvis masselinjen og masser af
massemusik og masser af musik,
breder sig, så går det nok,
også uden masser af musikforstærkende stoffer,

De(t) almene, de dannende, godt,
men de særlige, eller særgrupper eller de få,
er ofte mere spændende,

Hver og alle socialister er vel dialektiske materialister eller burde vel blive dialektiske materialister ?

Det er påfaldende at når løntrælle, arbejdere, proletarer, begynder med generaliseringer bla.a.ud i videnskab;
får især mange borgerlige liberale travlt med at kritisere selve:
De som så bla.a. tilstræber at gøre generaliseringer;
i stedet for evt. at kritisere:
ikke-gyldige generaliseringer,
( eller det ofte at nævne evt. gyldige generaliseringer, i sammenhænge, hvor de kun
er lidt vedkommende );

Det er påfaldende fordi mange borgerlige
gerne forsøger at udbrede fordomme af tvivlsom gyldighed, hvis det går ud på at forsøge at så splid.

Søren Blaabjerg

Vækstens spøgelse (den materielle vækst i produktion og forbrug i vores del af verden forstås) må og skal manes i jorden.

Så er det sagt - for guderne må vide hvilken gang.

At "socialisterne" (udi munden) hepper med på vækstmantraet, er slet og ret en katastrofe af rang.

Disse komplet uduelige politikere (inklusive bl.a. HTS og VS) må snarest muligt sættes på porten og erstattes af nogen, der har noget andet end grovbeton imellem ørerne.

John Fredsted

"... Vi skal have gjort demokratiet stærkere end markederne, så politikken igen kan få kontrol over økonomien ..."

Danmarks borgere er dybt forgældede, og hermed er Danmark dybt forgældet. Vi må derfor, som alle andre forgældede lande, hoppe og springe og danse til investorernes fløjte. Vi har for længe siden solgt ud af vores autonomi.

Den eneste vej tilbage er, sammen med alle andre forgældede lande, at producere dippedutter og dingenoter, så blodet sprøjter, så vi kan betale gælden af, hvis vi altså ikke sideløbende optager ny gæld til nye fornøjelser. Men herved destruerer vi, sammen med de andre nationer, vores planet gennem ressourceudtømning og klimatisk destabilisering.

Løbet er kørt med mindre den nuværende skuffende regering kan finde ud af at gøre det, som jeg tror rigtig mange af dem, der stemte på dem, forventer af dem: omfordele fra, dem festede i 00'erne, til dem, der sad over. Kan I mon finde ud af det, kære regering, eller sigter i imod med sikkerhed at tabe næste valg?

John Fredsted

* ... omfordele fra dem, der festede i 00’erne, til dem, der sad over ...

centrum-venstre, helst ikke,

for løntrællegjorte, proletariserede
kunne gyldigt sige til de borgerlige:
Hør nu her, i taber før eller siden,
så her er et tilbud som i gør klogt i ikke at afslå:
I bør overgive jer, allerede nu.

Det lyder besynderligt at der endnu findes ikke-communister; men der er i virkeligheden nok nogle ikke-communister endnu, bla.a. socialdemokrater

Bevægelser internationalt, nogenlunde som socialdemokrater; burde måske også gøre mere ud af at fremme økologi, miljøsager, miljøer

Søren Blaabjerg

Det kan da vist ikke være helt rimeligt at vi (af respekt for kreditorerne) "desværre" må ofre miljøet på gældskrisens hellige alter, heller ikke uanset hvilke økonomiske "synder" man så eventuelt har begået i fortiden.

Noget mht. h.h.v. ikke-socialister,
og anti-socialister, mod-socialister:

også mange af anti-socialister
ville sandsynligvis kunne være sluppet med resocialisering,omskoling,
når socialisterne forventligst vinder,

men for mange socialisters vedkommende er hævnlysten nu efterhånden ved at være blevet mere sagen, så de nu egentlig synes at anti-socialisterne såmænd bare skal forsøge at fortsætte deres sag, fordi det sandsynligvis kun vil gøre det værre for de fleste af de anti-socialister, når forandringerne kommer.