Læserbrev

Akut indsats mod ledighed tiltrængt

Debat
2. juni 2012

Trepartsforhandlingerne er officielt skudt i gang. Danmark har brug for langsigtede reformer, der kan genskabe Danmarks konkurrenceevne og sikre, at vi fortsat har råd til at finansiere velfærden. Her er vi som faglig organisation naturligvis parat til at gå i dialog med regeringen og arbejdsgiverne.

Ungdomsarbejdsløsheden er også et af de emner, der skal drøftes de kommende måneder. Det er helt nødvendigt og afgørende, at der bliver sat markant og målrettet ind for at bringe de unge i job.

Måned efter måned kan vi i Djøf se ledighedskurven stige.

De seneste tal fra april 2012 viser, at hele 40,5 procent af de unge samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske kandidater, der har afsluttet deres eksamen inden for de seneste 12 måneder, nu går ledige. Det er et skræmmende højt tal.

Tallet er så højt, at der akut er brug for en forstærket indsats for at sikre de unge jobmuligheder. Vi kan ikke vente på resultatet af trepartsforhandlingerne, nye reformer og bedre tider, mens lyset i øjnene på de nye generationer blegner og bliver til sortsyn.

Vi synes heller ikke, at vi samfundsøkonomisk kan skalte og valte med den arbejdskraft, der om noget kan sætte væksttoget i gang. Vi ved, at Djøf’ere, der ansættes i små og mellemstore virksomheder skaber positive resultater på bundlinjen og skubber vækst i gang.

Regeringen skal med

Vi ved, at mange af disse virksomheder vil visne og dø hen, hvis de ikke formår at udvikle sig og tage konkurrencen op på et stadigt mere internationaliseret marked.

Derfor gør Djøf alt hvad vi kan gennem akademikerkampagner, samarbejde med erhvervslivets organisationer, kommunerne og andet for at få flere højtuddannede ud i disse virksomheder. Men det går for langsomt.

Der er brug for, at regeringen skalerer op, sætter flere midler af til initiativerne, fjerner overflødig og ligegyldig aktivering i kommunerne og andre steder og gøre den virksomheds- og vækstrettet. Bryder silotænkning og vandtætte skotter ned og får vækstforaene til at arbejde sammen med beskæftigelsessystemet.

Vækstpolitikken skal trække beskæftigelsen i gang. Og der mangler desværre både styring og retning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her