Læserbrev

Kvalitet er stadig vigtigst

27. juni 2012

I kronikken den 20. juni og i lederen den 23. juni spørges der, om vi i Statens Kunstråds Scenekunstudvalg mon vægter mangfoldighed højere end kunstnerisk kvalitet.

Anledningen er, at vi i et ansøgningsskema i år spørger, om ansøgerne har gjort sig overvejelser om diversitet.

Vi vægter altid kunstnerisk kvalitet højest. Kunstnerisk kvalitet står altid over alle andre overvejelser, når vi prioriterer ansøgningerne.

Udover at støtte de bedste projekter skal vi også have blik for, om vores støtte bidrager til dansk scenekunsts udvikling på længere sigt.

Det gør vi blandt andet ved at støtte netværksdannelse, co-produktioner og den internationale udveksling. Derudover tager vi chancer ved at give en del af støtten til relativt uprøvede kræfter.

Men i scenekunstudvalget og i scenekunstmiljøet i det hele taget må vi også stille os selv spørgsmålet om, hvorvidt der er uudnyttede potentialer på vores kunstneriske felt. Potentialer vi ikke umiddelbart har øje for.

Scenekunstprojekter og drift af selv mindre teatre består som oftest af mange forskellige kunstneriske, administrative og tekniske funktioner. Er vi i scenekunstmiljøet opmærksomme på at løfte blikket, når vi sætter vores hold?

Bremser vanetænkning i forhold til køn, alder eller etnicitet somme tider for nytænkningen i dansk scenekunst? Måske.

Opgør med vanetænkning

Det er spørgsmål, vi skal stille os selv løbende. Derfor har vi valgt at spørge ansøgerne, om de gør sig overvejelser om dette. Som en opfordring til opmærksomhed og stillingtagen. Dog formuleret sådan, at man kan vælge at svare så kort som ’nej’. Og et nej diskvalificerer naturligvis ikke et godt projekt.

Vi kunne have valgt at gå anderledes til værks: Vi kunne for eksempel have kønskvoteret støtten, som de gør i vores naboland Sverige. Det har vi ikke villet.

Det må altid være op til ansøgerne at sætte deres hold sådan, som de mener, er optimalt. Men vi vil gerne med vores spørgsmål sætte fokus på den eventuelle vanetænkning, der kan stå i vejen for at bringe uudnyttet potentiale i spil. Potentiale, der kan sikre, eller måske ligefrem hæve kvaliteten på den lange bane i dansk scenekunst.

For det er for os – først som sidst – kvalitet, det handler om.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Tak for forklaringen - nu er det sjovt nok netop ikke Scenekunstudvalget man kunne have mest mistænkt for at spekulere i 'andre forhold'. Ingen tvivl om kvalitetskriterierne, når man ser på den enorme udvikling, dansk scenekunst har gennemgået indenfor de seneste 10-15 år.