Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
2. juni 2012

Koraløer og havstigninger

Søren Gram, Teknologirådet

I weekendens Information d. 26.–27. maj havde Nils Finn Munch-Petersen en International kommentar med et budskab om, at verdens koraløer og de mange kulturer, der bebor dem, ikke er truet af de havstigninger, der følger af klimaforandringerne.

At det lykkedes for Maldivernes præsident Nasheed, der nu er styrtet, at få sat verdens små ønationer på dagsordenen under COP15, bliver i kommentaren latterliggjort med påstanden om, at koraløer er dynamiske og vokser med havstigningerne.

Man ser det for sig, øerne med deres landsbyer og palmer vokser stille og roligt opad efterhånden som havet stiger. Dermed skulle den megen opstandelse om Maldiverne være forfejlet.

Sludder: Koraller vokser nede i vandet, ikke oppe i luften. Og øboerne har nu engang lagt deres landsbyer på de koraller, der rager op af vandet. Og de vokser ikke. Meget desværre for tusindvis af små øsamfund, der går en grum skæbne i møde.

Forargelse i Venstre

Lars Weiss, medlem af BR (S)

Peter Nielsen skriver i lederen under overskriften ’Sæsonbetinget forargelse’ (24. maj) om forsøg på at fratage kunstnere som Klaus Rifbjerg og Per Arnoldi livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond, som i deres tilfælde er højest 12.000 kroner om året.

Det er rigtigt, at forslaget er jævnligt tilbagevendende, men overskriften burde måske hedde ’Partibetinget forargelse’. Ikke mindst Venstre bliver aldrig trætte af at hetze mod alt, hvad der lugter af noget progressivt.

Tidligere på året truede kulturordfører Michael Aastrup Jensen med økonomisk pression mod Arbejdermuseet, fordi dets plakatudstilling ikke medtog ’arbejderpartiet’ Venstre. Skulle mit eget parti som antydet være med mod kunststøtten, ville jeg da være ked af det.

Vi nærmer os grundlovsdag, som Venstre også søger at tage patent på. Her vil der blive sunget om at frihed er det bedste guld, og det er så sandt, som guldet i Venstres kulturopfattelse er det bedste middel til regulering af den kunstneriske frihed.

Ikke noget at tude over

Philip Barfred, København

Efter at den socialistiske franske regering har besluttet at indføre en øvre grænse for hvad chefer i den offentlige sektor må tjene, højst 20 gange mere end manden på gulvet, udtaler Louis Gallois, afgående chef for EADS rumfart og forsvar til Europe 1:

»Det er ikke noget at tude over, selvom jeg anerkender at det kan være hårdt for nogle. Man kan trods alt godt leve for en løn der er 20 gange højere end minimumlønnen. I min virksomhed vil det betyde en årsløn på 600.000 euro.«

Må eksemplet blive inspiration til den danske skattereform.

Vi hjælper dem der har mindst

Pernille Vigsø Bagge, MF (SF)

Ønsker Enhedslisten ikke at være med til at forbedre livet for de enlige mødre, fattigste pensionister og de mange førtidspensionister, der har været parkeret på en alt for lav ydelse?

Skattereformens vindere er de enlige forsørgere. Det er hjemmehjælperen, der skal hente og bringe, lave lektier og holde sig vågen til godnathistorierne. Reformens vindere er de pensionister, der har knoklet hele deres liv, men alligevel aldrig har haft råd til en svulmende pension.

Reformens vindere bliver de førtidspensionister, der har været parkeret på den gamle ordning. Det er ikke rigtigt, når EL postulerer, at vi stjæler fra de arbejdsløse. Overførselsindkomsterne kommer til at stige år for år, men vi mener, det er rimeligt, at de stiger en smule langsommere, når vi har bedt lønmodtagerne om at udvise løntilbageholdenhed og arbejde mere.

Modsat Lars Løkke Rasmussen (V) tror vi, at det, de ledige allerhelst vil have, er et job, og flere arbejdspladser er et af hovedformålene med reformen.

Vækstressource i pensionspenge

Palle Christoffersen, Dragør

Riget fattes penge, vi skal øge væksten, infrastrukturen bør forbedres. Landet har en ressource, der kan øge væksten, nemlig en villig, dygtig arbejdskraftsreserve, der kan forbedre situationen. Mange områder skal styrkes.

Sortseerne siger hvor skal pengene komme fra? Men problemerne er ikke store. Pensionskasserne har milliarder, som de vil investere i store anlæg. Det er nu, der skal slås til. En havnetunnel vil skabe flere tusinde jobs. En Storstrømsbro vil også give et stort antal arbejdspladser.

Regeringen bør tage sig sammen, og få en aftale med pensionskasserne i stedet for at sidde og flæbe. Forbedring af infrastrukturen vil øge væksten i etableringsperioden og derefter tiltrække store udenlandske virksomheder, og give danske firmaer bedre vækstbetingelser.

Pensionskasserne skal have et udbytte, der svarer til, hvad de kan opnå i udlandet. Lad pengene arbejde i Danmark, det vil styrke betalingsbalancen.

Kære regering – sæt noget i gang, ellers holder i ikke længe.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Flemløse

Koraløer og havstigninger
Søren Gram, Teknologirådet

Vandstandsstigningerne ved Maldiverne er undersøgt utallige gange. Stor set alle undersøgelser peger på en vandstandsstigning på mellem 2 og 3 mm pr år.

Derfor er der overraskende, at Information viderebringer omtalte synspunkt. Information burde have undersøgt sagen inden de vidre bragte synspunktet.

Se f.eks. http://www.klimadebat.dk/forum/vandstanden-ved-maldiverne-igen-igen--d13...

Nils Finn Munch-Petersen

Da Søren Gram fra Teknologirådet tydeligvis er helt og ganske uvidende om koraløer og atoldynamik vil jeg anbefale læsning af Steve Jones populære og let læste: Coral. A Pessimist in Paradise. Bogen har en ekstensiv bibliografi til eventuel viderelæsning af mere tekniske værker.

Re: kommentar fra aktuar Klaus Flemløse vil jeg ligeledes henvise til den aktive debat på www. klimadebat.dk Der på ingen måde ubetinget støtter Flemløse i samme grad som ham selv.