Læserbrev

Uffe alene til fodbold i Ukraine

Debat
9. juni 2012

Når EM i fodbold fløjtes i gang i Ukraine på fredag, er der afbud fra en lang række fremtrædende politikere. Men det har ikke overbevist den danske regering om at blive væk i protest mod den ukrainske regerings tvivlsomme tolkning af menneskerettighederne og den vendetta-lignende retssag mod blandt andre Ukraines tidligere regeringschef, Timosjenko.

Som sagen står, vil hverken Tysklands forbundskansler, Frankrigs præsident, EU’s formand eller kommissionens præsident, være at finde i æreslogen på Kijevs olympiske stadion – Ikke med mindre Timosjenko løslades og anklagerne droppes.

Alt i mens EU’s ledelse udøver flere former for pres på Ukraines præsident, Janukovitj, i form af både boykot og fastfrysning af associeringsaftalen med EU, så indtager Danmarks kulturminister, Uffe Elbæk (R), gerne en plads på lægterne.

Argumentet er, at man ikke vil blande sport og politik. Men det argument er svært at forstå, når regeringens egen kulturminister vil være til stede og tale politik med græsrødder og opposition. Ja, selv den socialdemokratiske ungdom kan ikke længere leve med hykleriet og har netop meldt ud, at de støtter en boykot.

Iealer over realiteter

Skal man virkelig støtte et russisk orienteret regime, der anvender gummiparagraffer fra Sovjettiden i politisk funderede retssager – et land, der indtager en 131. plads i Freedom Houses seneste rangliste over pressefrihed?

Menneskerettighederne forværres år for år og homoseksuelle roligans må anbefales at blive foran tv’et frem for at sidde på lægterne af ren og skær – velbegrundet – frygt for at blive gennemtævet?

Håbet om et Ukraine tættere på EU er smuldret sammen med håbet om at skabe positiv interesse for Ukraine gennem EM. Selv ikke Janukovitjs dyrt købte PR-bureau kan redde det potentiale, EM havde for landet.

Tilbage står det ærgerlige faktum, at regeringen vægter idealpolitik højere end dét at sende et realpolitisk signal til alle om utilfredsheden med de ukrainske tilstande.

De danske drenge skal have hele Danmarks opbakning – og den får de! Men Janukovitj skal boykottes. Det er det eneste sprog, han forstår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Thomsen

blablablabla... I Danmark har Venstre skidt højt og helligt på sin egen befolkning. Lømmelpakke, visitationszoner, terrorlovgivning. Man begynder at forstå den forrige regerings behov for at deltage i OL i Beijing for at hente inspiration til den løbende undergravning af befolkningens retssikkerhed.

Prøv at banke med pegefingeren mod din tinding, Morten. DET KLINGER HULT!

Meget elegant skrevet - den dygtige journalist får mentalt Uffe Elbæk placeret i æreslogen på Kijevs olympiske stadion, selv om Elbæk dog nøjes med lægterne.

Umiddelbart fatter jeg dog heller ikke selv hvorfor lige netop vores kulturminister tager til Ukraine for at mødes med "repræsentanter for oppositionen" - og så lige snige sig ind på stadion i forbifarten. Det virker som om en dum undskyldning for at spille på to heste samtidigt. Men se til vores kronprins, som Løkkegaard naturligvis ikke nævner - Frederik sætter sig nemlig helt uden betænkning i logen.

Toke Andersen

Uanset hvad man ellers mener om Uffe, Ukraine, Venstre, DF, fodbold, slutrunder som politiske muligheder osv. - Er det eneste rigtige sted og tidspunkt til protest og kritik mod tilstande i Ukraine, under ansøgningsprocessen.

Nu hvor det for længst er bestemt at slutrunden skal foregå i Ukraine, på godt og ondt, sætter oppositionen med dette slet skjulte forsøg på at score lidt gratis point, helt nye standarter for hvor dybt man kan synke og hvor meget man kan gøre sig selv til grin.

Det er nu Frede der sidder til højbords, men det vil en Venstremand nok ikke kritiserer.

Katja Petersen

Lige da jeg læste overskriften på ovenstående påstand, troede jeg, der var tale om Uffe Ellemann - mon ikke de to Uffer har samme holdning i dette spørgsmål?

Et lille spørgsmål til Morten Lykkegaard:

Mener du verden bliver mere retfærdig og sikker ved hjælp af manglende kommunikation?

At du har brug for at differentiere dig med de Radikale, eller andre partier er helt fint - men det ville klæde Venstre, hvis de bare for en gang skyld, gad tænke sig om, før de udtaler sig om samtlige brain-storms, de har haft.

Benjamin Bach

Man skal ikke blande sport og politik... netop derfor skal politikere ikke tage til sportskampe. Et boycut er derfor det mest neutrale valg.

Hanne Christensen

Du almægtige en gang pladdeballe journalistik

Katja Petersen

Benjamin Bach

Er det ikke lidt ekstremt at forlange, vores politikere ikke må tage til sportsarrangementer af forskellig art - folkevalgte er vel også en slags mennesker... smiler.

For at være ærlig, så er det der foregår vedr. at tage til Ukraine vel i virkeligheden en alm. måde at lægge et vist diplomatisk pres på et land - det er gennem alle tider blevet brugt, og en sportsbegivenhed er netop at anse for neutral, derfor har et værtsland også ret svært ved at erklære en person for persona non grata - det er en mulighed for at kommunikere uden for presse osv.

Jesper Wendt

"Lige da jeg læste overskriften på ovenstående påstand, troede jeg, der var tale om Uffe Ellemann - mon ikke de to Uffer har samme holdning i dette spørgsmål?"

Nej.

Katja Petersen

Jesper Wendt

Har han (Uffe Ellemann) udtalt sig om det?... må indrømme, jeg har opfattet hele ideen om boykot osv. som spin, og har derfor ikke læst meget om det.

Katja Petersen

ok... smiler

Katja Petersen

Jesper Wendt

Har lige læst hvad UE har skrevet - og kan altså ikke læse, han er for en boykot... men har som sagt ikke fulgt ordentligt med.

Det jeg læser, er, at han ønsker både roligans og andre fra DK, skal vise en offentlig sympati med de forskellige ofre for overgreb ved hjælp af lyse fletninger og orange sløjfer.
UE giver i øvrigt et ganske godt referat af begivenheder i Ukraine.

Hanne Christensen

Kronprins Frederik er taget afsted - men det tør vor
blåsorte presse ikke kritisere.

Vi lever i et pladdeballe land -